Ako vybrať kúpele

Kúpele poskytujú doplnkovú liečbu pacientom s rôznymi diagnózami. O vhodnosti kúpeľov pre pacienta v tom prípade rozhoduje ošetrujúci lekár. Ale do kúpeľov môžete ísť aj ako samoplatca. A výber je potom len na vás. No v prípade, ak vás trápia nejaké zdravotné problémy, odporúčame vám aj v tomto prípade výber kúpeľov konzultovať so svojím lekárom. Každé kúpele sa totiž špecializujú na konkrétne choroby a ich špecializáciu je potrebné rešpektovať. Ale okrem zmiernenia zdravotných problémov sa môžete do kúpeľov vydať aj za príjemným oddychom a v takom prípade je výber kúpeľov čisto len na vašom uvážení. Poradíme, ako vybrať kúpele, ktoré presne splnia vaše očakávania.

Čo treba zvážiť pri výbere kúpeľov?

Pri výbere tých správnych kúpeľov, by ste si mali všímať hlavne ich zameranie, využívané prírodné zdroje, ponuku služieb, ponuku pobytov, pestrú ponuku ubytovacích zariadení rôznej úrovne, referencie a mnohé iné maličkosti. Práve s tým vám pomôžeme.

Lokalita

Niektoré kúpele sa nachádzajú v krásnom tichom prostredí, iné v kúpeľných mestách, ktoré žijú čulým spoločenským životom. Každému vyhovuje niečo iné. Niekomu pobyt v meste, inému na vidieku. Každé kúpeľné stredisko má svoje plusy a mínusy. Dôležité je si uvedomiť, že pre každého existuje to správne, dokonalé, ušité presne na mieru. Treba len vyberať podľa toho, čo je dôležité pre vás, čo vy potrebujete, po čom vy túžite. 

Nenechajte sa ovplyvniť okolím. Tlačia vás susedy do kúpeľov v horskom prostredí? A načo, keď vlastníte len sandálky a najradšej sa prechádzate malebnými uličkami historických mestečiek osvetlených nielen hviezdami, ale aj pouličnými lampami. 

Zameranie kúpeľov

Zameranie kúpeľov je dôležité najmä v prípade, ak máte záujem o liečebnú dovolenku. Väčšina kúpeľov kombinuje viacero indikácií. No napriek tomu existujú zdravotné problémy, ktoré liečia len vybrané kúpele. Kým s problémami pohybového aparátu vám ochotne pomôžu v takmer každých kúpeľoch, taká liečba ochorení dýchacích ciest je možná len v klimatických kúpeľoch.

Do kúpeľov si najčastejšie idú oddýchnuť a uľaviť od zdravotných problémov ľudia s chorobami pohybového, obehového a tráviaceho ústrojenstva alebo ochoreniami dýchacích ciest

Okrem toho je možné v kúpeľoch zmierniť aj prejavy duševnej nepohody, nepríjemné príznaky niektorých nervových ochorení či redukovať nadváhu. Wellness pobyt je možné absolvovať v kúpeľoch s akýmkoľvek zameraním.

Služby

Termálna voda v kúpeľoch blahodárne vplýva na organizmus. Pobyt v kúpeľoch pri správnom výbere dokáže uspokojiť aj tú najnáročnejšiu klientelu, pretože poskytuje ideálne podmienky na oddych a regeneráciu organizmu. 

Slovenské kúpele ponúkajú množstvo procedúr. Vyberte si také, ktoré vám pomôžu pri liečbe konkrétneho zdravotného problému a ich vhodnosť v prípade potreby konzultujte aj s kúpeľným lekárom. A nebojte sa vypýtať si aj niečo navyše, napríklad bylinkové zábaly a špeciálne masáže esenciálnymi olejmi. Nechajte sa rozmaznávať. O to v kúpeľoch ide. 

Nezabudnite zvážiť aj vhodnú formu stravovania, cenu vstupov do wellness centra v kúpeľoch a možnosti parkovania.

Pobyty

Kúpele sú tak skvelým prostredím, že im je ťažké odolať. Sú jedinečnou šancou na regeneráciu tela a pomôžu aj tým, ktorí sa cítia vyčerpaní psychicky. Pobyt v kúpeľoch je formou oddychu, ktorý zregeneruje telo a spruží myseľ. A to či už aspoň počas krátkodobého wellness víkendu alebo komplexného kúpeľného pobytu.

Pobyt v kúpeľoch si môžete pri správnom výbere hotela užiť aj spolu s deťmi. No v prípade návštevy kúpeľov s deťmi uprednostnite skôr krátkodobé wellness pobyty určené pre rodiny s deťmi. Ak je vaším cieľom pobytu v kúpeľoch liečebná dovolenka zameraná na zmiernenie zdravotných problémov, nechajte deti radšej doma. 

Správne vybraný pobyt v kúpeľoch vás presvedčí o tom, že do kúpeľov chcete chodiť každý rok. Možno aj s partnerom na Valentína alebo s deťmi počas leta. Ak ste z tých odvážnejších, naplánujete si v kúpeľoch aj Vianoce či Silvester

Očakávania

Prečo idete do kúpeľov? Nie je žiadnym prekvapením, že ľudia idú do kúpeľov zo zdravotných dôvodov vďaka túžbe po relaxe. Benefitom takéhoto pobytu je aj oddych. Oddychovať môžete aktívne alebo pasívne. Zájsť môžete aj do kina. Niektoré kúpeľné mestá dnes ponúkajú bohaté možnosti trávenia voľného času. 

Nezabudnite však, že cieľom pobytu v kúpeľoch nie je len oddych a relax, ale aj liečba zdravotných problémov. Liečebný pobyt sa preto vyberá najmä na základe zdravotného stavu.

Pomohli vám naše tipy pri rozhodovaní o tom, ktoré kúpele tento rok navštívite? Nezabúdajte, že najvhodnejšie kúpele sú vždy tie, ktoré vám pomôžu zmierniť príznaky vašich zdravotných problémov. Ale kvalitné služby a pestré možnosti trávenia voľného času sú príjemný bonus, ktorý vám pomôže spraviť vašu dovolenku v kúpeľoch nezabudnuteľnou.

Stále váhate ako vybrať kúpele? S výberom vám radi pomôžu naši skúsení operátori. Neváhajte ich kontaktovať.

Mohlo by vás zaujímať

Areál kúpeľov v Sklených Tepliciach na historickej fotografii Spoznajte 5 najstarších kúpeľov na Slovensku

Na Slovensku sa nachádza až 1300 minerálnych prameňov, ktoré slúžia ako liečivé i kvalitné stolové vody a viac ako 20 funkčných kúpeľných zariadení. Kúpeľné komplexy sa nachádzajú po celom území Slovenska. Sú dobre vybavené a poskytujú služby vysokého štandardu. Niektoré majú tak dlhú históriu, že na hostí dýcha z každej miestnosti a z každého kúpeľa. Vybrali sme pre vás 5 tých najstarších.

Zistiť viac
Bazén s tobogánom 3 dôvody, prečo stráviť dovolenku v kúpeľoch na Slovensku

Dobrú dovolenku už nemusíte hľadať pri mori za hranicami. Najkvalitnejšie služby spojené s vodou, a navyše prospešné pre zdravie, si užívajú návštevníci kúpeľov a wellness hotelov. Dovolenka v kúpeľoch na Slovensku? A nebude to nuda? Rozhodne nie. Neveríte? Nasledujúce dôvody vás určite presvedčia, že slovenské kúpele majú čo poskytnúť aj vám. Tak neváhajte a navštívte ich aj vy.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore