Spoznajte 5 najstarších kúpeľov na Slovensku

Na Slovensku sa nachádza až 1300 minerálnych prameňov, ktoré slúžia ako liečivé i kvalitné stolové vody a viac ako 20 funkčných kúpeľných zariadení. Kúpeľné zariadenia nájdeme roztrúsené po celom Slovensku. Sú dobre vybavené a poskytujú služby vysokého štandardu. Niektoré majú tak dlhú históriu, že na hostí dýcha z každej miestnosti a z každého kúpeľa. Vybrali sme pre vás 5 tých najstarších.

Historická fotografia bardejovskej kolonády

Bardejovské Kúpele

Hlavným bohatstvom Bardejovských Kúpeľov sú prírodné minerálne vody. Desať prameňov vyviera na pomerne malej ploche. Liečivé vody využívajú hlavne na vnútornú balneoterapiu, inhalačnú terapiu a minerálne kúpele. Všetky pramene nájdeme na jednom mieste, a to v príjemnom prostredí krytej kolonády, kde ich môžeme vyskúšať formou pitnej kúry. Najvýraznejší blahodárny účinok pitných kúr je pri ochoreniach zažívacieho ústrojenstva.

Prvé zmienky o liečivých bardejovských prameňoch pochádzajú už z 13. storočia. Právom preto Bardejovské Kúpele radíme medzi jedny z najstarších kúpeľov na Slovensku. O hodnote liečivých prameňov sa ľudia v širokom okolí dozvedeli aj preto, lebo cez Bardejov viedla významná obchodná trasa spájajúca Baltské more s Balkánom. Od 18. storočia sa kúpele zmenili na lukratívnu a modernú destináciu miestnej šľachty.

Bardejovské Kúpele

Najväčšiu slávu a veľkoleposť zažili v období priemyselnej revolúcie na začiatku 20. storočia. Potom začal areál postupne chátrať, až kým kúpele neprešli modernizáciou do podoby, v ktorej ich poznáme dnes. 

Ak chcete vyskúšať vnútornú balneoterapiu formou pitných kúr a rôzne procedúry s využitím liečivej vody na vlastnej koži, navštívte Bardejovské Kúpele

Trenčianske Teplice

Kúpele Trenčianske Teplice patria k najnavštevovanejším a zároveň najstarším kúpeľom na Slovensku. Vďačia za to očarujúcej polohe kúpeľov a prírodnej sírnej termálnej vode. Napriek nadmorskej výške Trenčianskych Teplíc im okolité vrchy dodávajú ráz podhorskej klímy, ale uzavretá poloha zaručuje príjemné a pred vetrami chránené podnebie.

Prvý písomný záznam o prameňoch v Trenčianskych Tepliciach pochádza z roku 1247. Do 19. storočia patrili Trenčianske Teplice aj s liečivými termálnymi prameňmi pod Trenčiansky hrad. V roku 1835 kúpele odkúpil viedenský finančník Juraj Sina, ktorý sa postaral o ich zveľadenie a modernizáciu. V jeho šľapajách pokračovali aj jeho potomkovia – syn Šimon a dcéra Ifigénia. Šimon vybudoval hotel a rozšíril rozšíril trenčiansko-teplický kúpeľný park, zatiaľ čo jeho dcéra Ifigénia nechala postaviť kúpeľe Hammam v orientálno-maurskom štýle, ktorý sú dnes považované za najcennejšiu zachovanú historickú pamiatku Trenčianskych Teplíc.

Trenčianske Teplice, Pax

Kúpeľná liečba v Trenčianskych Tepliciach sa zakladá na využití liečivých vlastností termálnych minerálnych prameňov a mineralizovaného bahna. Liečivá voda tu vyviera z hĺbok okolo 1200 metrov.

Ak túžite na vlastnej koži okúsiť jedinečnú liečebnú silu prírodných liečivých zdrojov z okolia Trenčína, zarezervujte si pobyt v Trenčianskych Tepliciach

Sklené Teplice

Kúpele Sklené Teplice sú zasadené v severo-západnej časti Štiavnických vrchov. Svojou vynikajúcou polohou sa dajú považovať za akúsi imaginárnu bránu do turistického raja – Štiavnické vrchy. Návštevníci kúpeľného mesta Sklené Teplice sa preto môžu okrem bežnej kúpeľnej liečby venovať aj aktívnej turistike a obdivovať krásy prírody alebo diela ľudských rúk z dôb dávno minulých v banskom regióne.

V Sklených Tepliciach vyvierajú termálne minerálne pramene s teplotou od 37 °C do 52,3 °C. Jeden z prameňov vyviera aj v prírodnej travertínovej jaskyni známej ako Parenica. Okrem termálnych minerálnych prameňov tu vyvierajú i jednoduché teplice s menším obsahom minerálov. Aj napriek tomu sa Sklené Teplice ako kúpeľné miesto dostali do povedomia až v 16. storočí. Zaslúžil sa o to známy učenec a zakladateľ balneológie Juraj Wernher, ktorý ich opísal vo svojom diele z roku 1549.

Kúpele Sklené Teplice

Ak si chcete jeho poznatky overiť v praxi, strávte aspoň pár dní v Sklených Tepliciach, ktoré vznikli ako drevorubačská osada, ktorej obyvatelia ťažili drevo pre bane v neďalekej Banskej Štiavnici. Blahodárne účinky termálnej minerálnej vody obec využívala od svojho počiatku.

Turčianske Teplice

V južnej časti Turca, priamo v srdci Slovenska nájdete Kúpele Turčianske Teplice. Kúpele majú jedinečnú polohu, ležia totiž na tektonickom zlome priamo na prameni termálnej minerálnej vody. Najväčším prírodným bohatstvom sú miestne minerálne pramene a termálne vody, preto bolo mesto predurčené k vytvoreniu kúpeľov. Od roku 1993 sa v Turčianskych kúpeľoch, okrem dospelých, liečia aj deti a dorast.

Prvé zmienky o turčianskych liečivých prameňoch pochádzajú z 13. storočia. Počas štyristo rokov patrili kúpele mestu Kremnica, až do roku 1949. V priebehu 20. storočia sa kúpele modernizovali a postupne pribúdali nové domy a pavilóny. V kúpeľoch Turčianske Teplice si teda na svoje prídu aj priaznivci architektonických pamiatok. Navštíviť tu môžete kaplnku sv. Jána Nepomuckého z 18. storočia v centre mesta, barokovo-renesančný kaštieľ v mestskej časti Diviaky či gotický Kostol sv. Michala v časti Turčiansky Michal. 

Modrý prameň, Turčianske Teplice

Ak vás teda zaujíma architektúra dôb dávno minulých a zároveň túžite rozmaznať svoje telo účinkami liečivej vody, vyberte sa na dovolenku do kúpeľov Turčianske Teplice

Lúčky

Kúpele Lúčky ležia v okrese Ružomberok v horskej doline pod úbočím Choča, na rozhraní Oravy a Liptova. V blízkosti sa nachádza vodná nádrž vodná nádrž Liptovská Mara a športové strediská Jasná a Donovaly, ktoré ponúkajú mnoho príležitostí na rekreačné a športové aktivity.

Lúčanská kúpeľná liečba sa radí k najúčinnejším liečebným metódam. Rozhodujúcim činiteľom pri komplexnej kúpeľnej liečbe je termálna minerálna voda z kúpeľného prameňa Valentína s teplotou 32 °C a termálna voda z prameňa HGL-3, v prirodzenej forme používaná v bazénoch a aj vo všetkých separátnych kúpeľoch. 

Prvá kúpeľná budova bola v Lúčkach postavená koncom 18. storočia. V minulosti mali hostia kúpeľov k dispozícii veľký dom s pohodlnými izbami a nevyhnutnou súčasťou kúpeľného domu boli aj stajne a úschovňa pre kone a koče. V polovici 19. storočia dal nový majiteľ Vojtech Kocha postaviť nový kúpeľný dom. Kúpeľný bazén bol nápájaný priamo z prameňa minerálnej vody, ktorá vyvierala v blízkych dolomitových skalách.

Kúpele Lúčky, hlavná budova

Stráviť pár dní pod južným úpätím Chočských vrchov v kúpeľoch Lúčky môžete od roku 1761.

Mená najstarších slovenských kúpeľov sú všetkým všeobecne známe, ale mnohokrát netušíme, aké príbehy a história sa za ich vznikom skrývajú. Navyše, každá kúpeľná lokalita a jej voda slúžia na liečenie špecifických zdravotných problémov, no využíva ich aj široká verejnosť a to ako vďaka liečivým procedúram, či termálnym kúpaliskám, ktoré vznikli v okolí mnohých slovenských kúpeľov.

Vyskúšajte si kúpeľný pobyt v slovenských kúpeľoch aj vy a pridajte sa k spokojným klientom našich kúpeľov s dlhoročnou históriou. 

Mohlo by vás zaujímať

Hotel Thermia Palace, kaviareň Najluxusnejšie kúpeľné wellness hotely na Slovensku – poznáte ich?

Návšteva kúpeľov je často spojená s túžbou po relaxe a odpočinku. Luxusné wellness a kúpeľné hotely sa tešia čoraz väčšej obľube a to napriek vyššej cene. Za čo ľudia utrácajú svoje peniaze?

Zistiť viac
Plavecký bazén na kúpalisku Zelená žaba v súčasnosti Kúpeľný pobyt – nielen liečba, ale aj prevencia!

Azda každý z nás to zažil na vlastnej koži – pracovná únava, stres, bolesti chrbtice Výbornou možnosťou ako predchádzať vzniku vážnejších zdravotných problémov sú kúpele a kúpeľné pobyty pre samoplatcov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore