Kúpele verzus wellness pobyt

Ak si myslíte, že o kúpeľných a wellness pobytoch viete všetko, nasledujúce riadky vás vyvedú z omylu. Vysvetlíme vám základné rozdiely medzi pojmami – wellness a kúpeľný pobyt, aby ste si vybrali tú pravú dovolenku, ktorá naplní vaše očakávania vo všetkých ohľadoch.

Kúpeľné aj wellness pobyty sú čoraz populárnejšie

Kúpeľný pobyt si dávno nekupujú len seniori, ale aj mladí ľudia, ktorí túžia relaxovať pod lekárskym dozorom. Zvyšuje sa však aj záujem o hotely s wellness centrom. Wellness sa preto stáva štandardom výbavy väčšiny hotelov. Hotelieri naskočili na nový trend a budujú wellness centrá. Dôvodom je stále väčší záujem o zdravý životný štýl za dostupné ceny, podobne ako v severských krajinách, kde je saunovanie a wellness súčasťou každodenného života. Najväčším lákadlom sú predĺžené víkendy. V týchto časoch je vyťaženosť až troch štvrtín hotelov naplnená na maximum.

Poznáte rozdiel?

Rozdiel medzi kúpeľným a wellness pobytom sa zdá byť na prvý pohľad jednoduchý:

  • Kúpeľné pobyty absolvujete v kúpeľoch, sú zamerané na liečbu a prevenciu ochorení, zahŕňajú mnohé procedúry, ktoré majú liečebný charakter a pobyt zvyčajne začína lekárskou prehliadkou.
  • Wellness pobyt môžete absolvovať v kúpeľných aj wellness hoteloch. Sú zamerané na relax, ich súčasťou nemusia byť žiadne procedúry a ak áno, tak len relaxačné, nie liečebné. Súčasťou pobytu nie je lekárska prehliadka.

Kúpeľný pobyt nie je len wellness pod lekárskym dozorom

Na rozdiel od klasických hotelov s wellness ponúkajú kúpele aj lekársky dohľad, prípadne diagnostiku chorôb. Kúpeľná rehabilitačná liečba musí byť komplexná, najlepšie v ústavnej forme, keďže okrem procedúr je jej súčasťou edukácia, režimové opatrenia, lekárske kontroly a množstvo ďalších procedúr. 

Avšak, nielen samotné procedúry sú dôležité, ale aj celková zmena prostredia a životného rytmu. Ak človek po 8 až 9 hodinovej práci navštívi bazén alebo zájde na masáž, tak následný efekt uvoľnenia a relaxácie mu vydrží maximálne do príchodu domov, kde na neho čakajú ďalšie povinnosti a príprava na ďalší pracovný deň. V rámci kúpeľného pobytu dostávajú klienti komplexnú starostlivosť. Sú zbavení každodenných povinností, naplno sa tak môžu zamerať na oddych a svoju liečbu, či rehabilitáciu. Navyše im je poskytnutá kvalitná vyvážená zdravá strava a nepretržitá lekárska starostlivosť. 

Význam kúpeľnej liečby je nenahraditeľný aj ako prevencia civilizačných ochorení. Kúpeľná liečba ako prevencia je významným bojovníkom proti rastu výskytu obezity, srdcovo-cievnych a respiračných ochorení aj proti nebezpečnému nárastu duševných ochorení a je veľkým kalibrom v remisii onkologických chorôb. Predlžuje dobu pracovných schopností ľudí a dĺžku života v plnom zdraví.

Najobľúbenejšie kúpeľné pobyty

Medzi najobľúbenejšie kúpeľné strediská patria Piešťany, Turčianske Teplice, Rajecké Teplice, Trenčianske Teplice či Bardejov. Dlhšie pobyty v kúpeľoch si využívajú prevažne seniori a chronicky chorí. Najžiadanejšia je polpenzia a kúpeľné pobyty, ktoré sú niečím zaujímavé, napríklad netradičnými procedúrami, alebo zameraním na relax.

Wellness je viac ako len sauna

O tom, čo zahŕňa wellness pobyt máme na Slovensku celkom „presnú“ predstavu. Sauny, vírivky a masáže rôzneho druhu. Tento pojem v sebe ukrýva oveľa viac. Moderné chápanie zahŕňa alternatívnu medicínu i spomínané masáže, sauny, vírivky a mnoho iného. Stále však ide o aktivitu, vďaka ktorej človek nadobúda psychickú a fyzickú pohodu a rovnováhu. A samotné procedúry i alternatívna medicína mu slúžia k dosahovaniu tejto harmónie.

Vo väčšine hotelov preto dnes nájdete menší alebo väčší wellness kútik. Štandardne zahŕňa niekoľko bazénov, rôzne typy sáun, vírivku a ponuku masáží a relaxačných procedúr. Cieľom je relax, oddych a regenerácia tela a mysle.

Najobľúbenejšie wellness pobyty

relax masáž kamene - ilustračný

Medzi najobľúbenejšie wellness strediská patria lokality vo Štrbskom Plese a Nízkych Tatrách, ale aj na Orave, Liptove a Kysuciach. Kvalitné hotely sa nachádzajú aj v Nitre a v jej okolí a v blízkosti Zemplínskej Šíravy. Žiadané sú predovšetkým víkendové pobyty. Vyhľadávané sú aj wellness pobyty v kúpeľoch.

A čo vy? Viete aký je rozdiel medzi kúpeľným a wellness pobytom? Vyskúšali ste si už obe alternatívy na vlastnej koži? Neváhajte a vyskúšajte ich oba na vlastnej koži.

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný-masage Ako vybrať vhodný liečebný pobyt?

Cieľom liečebného pobytu je okrem relaxu aj úľava od zdravotných problémov. Pri výbere pobytu je preto dôležité zhodnotiť svoj zdravotný stav. V prípade vážnejších zdravotných problémov konzultovať svoj výber aj so všeobecným alebo odborným lekárom.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok Ako vybrať wellness pobyt?

Wellness pobyt je jedinečnou šancou na regeneráciu vášho tela. A nielen to. Tento pobyt je vhodný pre každého, kto sa cíti vyčerpaný, či už po fyzickej alebo psychickej stránke. Je jedinečnou formou oddychu, ktorá regeneruje telo a spruží myseľ. Mali by ste ho vyskúšať.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore