Ako vybrať vhodný kúpeľný pobyt

Jedna z najlepších vecí, ktorá vás môže postretnúť počas dovolenky v kúpeľoch je, že ste na dovolenke, ale zároveň aj aktívne robíte niečo pre svoje zdravie a budúcnosť. Tak prečo to nevyužiť? Pomôžeme vám a krok za krokom vám ukážeme ako vybrať kúpeľný pobyt.

Slnko, relax, príjemná spoločnosť. Stačí si len vybrať ten naj kúpeľný pobyt pre vás.

Čo treba zvážiť pri výbere kúpeľného pobytu?

Na jednej strane je úplne úžasné, že Slovensko je tak bohaté na minerálne a termálne vody, na druhej strane, to množstvo možností, vás môže aj zmiasť. Ale nezúfajte. Máme pre vás pripravený návod ako vybrať kúpeľný pobyt a užiť si dovolenku snov v kúpeľoch. A pritom ešte aj zlepšiť svoj fyzický i zdravotný stav, či dokonca eliminovať vplyv choroby na váš život. 

Termín a dĺžka kúpeľného pobytu

Preferujete konkrétne ročné obdobie? 

Čarokrásna zima v zasnežených horách, či leto strávené pri vode? Pestrofarebná jesenná príroda, či rozkvitnutý park s prvými jarnými kvetmi? Pobyt v kúpeľoch vie mať svoje čaro v každom ročnom období a je len na vás, pre ktoré sa rozhodnete. 

Hlavná sezóna v kúpeľoch prebieha od mája do konca septembra. Počas tohto obdobia sa môžete tešiť na bohatý kultúrny život a množstvo podujatí. Počítať však treba aj s vyššou obsadenosťou a čulým ruchom. Naopak, mimo sezóny na vás čaká väčší pokoj a aj o niečo nižšie ceny. 

Máte dostatok času na absolvovanie kúpeľného pobytu?

Kúpeľný pobyt môže byť náhradou za letnú dovolenku v zahraničí alebo za víkendový pobyt na horách. Sami si zvolíte ako dlho plánujete v kúpeľoch ostať. Máte veľa práce a nemôžete sa zo zamestnania uvoľniť na viac dní? Pre vás je potom najideálnejší víkendový kúpeľný pobyt. V práci nič nezmeškáte a cez víkend naberiete novú energiu do ďalšieho pracovného týždňa. 

Máte v kalendári vyčlenených viac dní na oddych? Potom je len na vás, koľko dní v kúpeľoch strávite. Sami si zvoľte takú dĺžku pobytu, ktorá vám najviac vyhovuje. Vybrať si môžete z mnohých kúpeľných pobytov. Výhodou týchto pobytov je viac voľného času. Pre vyššie účinky sa odporúča stráviť v kúpeľoch aspoň týždeň.

Pri plánovaní dovolenky v kúpeľoch si môžete pomôcť aj naším kalendárom voľných dní a sviatkov

Ilustračný obrázok - kalendár

Lokalita

Aký typ prostredia preferujete?

Niektorí ľudia uprednostňujú pobyt v horách, iní obľubujú mestské prostredie. Svojim preferenciám prispôsobte aj výber kúpeľov. Kým niektoré, ako napríklad Trenčianske Teplice, sa nachádzajú v centre mestečka, taký Štós je skôr charakteristický prírodným prostredím. 

Chcete bývať v rušnom mestskom centre alebo v okrajovej časti kúpeľov?

Okrem toho je dôležité sa zamyslieť aj nad tým, či máte radi pokojnú dovolenku, alebo rušné prostredie veľkých kúpeľných stredísk. Väčšie kúpeľné hotely sa zvyčajne nachádzajú v centre kúpeľov a sú charakteristické čulým kúpeľným životom. Ak skôr túžite po tichu a pokoji, uprednostnite ubytovanie v okrajovej časti kúpeľov v menšom ubytovacom zariadení. 

Je pre vás dôležitá v zime blízkosť lyžiarskeho strediska a v lete blízkosť kúpaliska, prípadne niečo iné? 

Mnohé kúpeľné hotely sa nachádzajú v turisticky atraktívnych miestach. V ich blízkosti sa môžu nachádzať lyžiarske strediská, kúpaliská, športové areály alebo známe kultúrne pamiatky. Ak je pre vás dôležité, aby ste mali dostatok voľnočasových aktivít, vyberajte hotel tak, aby spĺňal tieto vaše požiadavky. 

Zameranie kúpeľov

Máte nejaké zdravotné problémy či obmedzenia?

Rozhodli ste sa, že konečne spravíte niečo pre svoje zdravie? Kúpeľný pobyt môže byť pre vás ideálnou formou dovolenky, ale zároveň aj určitý spôsob liečby, ktorý vám pomôže vrátiť stratenú energiu. 

Vyberte si preto taký kúpeľný pobyt, ktorý vám môže pomôcť na ceste k pevnejšiemu zdraviu. Termálna voda v kúpeľoch blahodárne vplýva na organizmus. Pobyt v kúpeľoch pri správnom výbere dokáže uspokojiť aj tú najnáročnejšiu klientelu, pretože poskytuje ideálne podmienky na oddych a regeneráciu organizmu.  

Do kúpeľov si najčastejšie idú ľudia oddýchnuť, či predchádzať zdravotným problémom alebo zmierniť príznaky spojené s chorobami pohybového, obehového a tráviaceho ústrojenstva alebo ochoreniami dýchacích ciest. Pozor. Každé kúpele sa špecializujú len na určité ochorenia. Ak je účelom vášho pobytu v kúpeľoch posilnenie zdravia, vyberte si také kúpele, ktoré sa zameriavajú na liečbu vašich zdravotných problémov.

Hotel a služby

Je pre vás dôležité, aby bol hotel bezbariérový?

Väčšina hotelov sa snaží, aby bol hotel prístupný aj pre ľudí s pohybovým či iným obmedzením. Je pre vás dôležité, aby bol hotel absolútne bezbariérový (vstup do hotela, izba, vstup do bazéna a wellness centra) alebo máte možnosť, i keď obmedzenú, chodiť? Je to dôležitá otázka, nakoľko sa môže stať, že vybraný hotel má bezbariérový prístup aj izba je prispôsobená osobám s telesným postihnutím, ale do bazéna vedie niekoľko schodov. Vopred sa uistite, či má daný hotel nejaké obmedzenia a do akej miery spĺňa vaše podmienky.

Sú pre vás problém schody? Potrebujete v hoteli výťah?

Vo väčšine hotelov je dnes už štandardným vybavením výťah, no nie je to podmienka. Ak je pre vás táto podmienka jedna z najdôležitejších, vopred sa informujte, či je výťah k dispozícii a či vás vyvezie priamo na poschodie vašej izby. Môže sa totižto stať, že hotel má k dispozícii výťah, ale ten premáva len do konkrétneho poschodia a vy máte rezervovanú izbu na vyššom poschodí a ďalej by ste museli tak či tak použiť schody. 

Bezbariérový prístup je nevyhnutný nielen pre seniorov, ale aj pre rodiny s malými deťmi.

Máte záujem aj o doplnkové liečebné procedúry?

Procedúry, ktoré sa podávajú v hoteli, môžu byť rozdelené do viacerých kategórií, môže ísť o základné, doplnkové, nadštandardné či špeciálne procedúry. Procedúry môžu byť pevne určené v pobytových balíkoch alebo vám procedúry predpíše lekár na základe vášho zdravotného stavu. Ak budete mať záujem o ďalšie zo širokého množstva procedúr, bude potrebné si za tieto procedúry priplatiť. 

Cena pobytu v kúpeľoch

Sú pre vás atraktívne zľavnené pobyty?

Zľavnené pobyty zvyknú hotely ponúkať v konkrétnom období alebo ponúkajú totožnú zľavu každý rok. Sú aj špeciálne či jednorázové zľavy, ktoré trvajú isté obdobie za určitých podmienok, ktoré musíte spĺňať – napríklad objednanie pobytu do konkrétneho termínu, platba vopred a podobne. Ak sú pre vás atraktívne práve zľavnené pobyty, bude potrebné častejšie sledovať jednotlivé ponuky hotelov. 

Sú pre vás prekážkou doplatky za nadštandardné služby?

Na túto možnosť sa budete musieť dopredu pripraviť. Niektoré hotely majú k dispozícii štandardné služby bez doplatku – parkovanie, detská postieľka, župany a papuče na izbe, požiadavka na špeciálnu stravu… Mnohé nadštandardné služby – ako napríklad ponuka fakultatívnych výletov, zabezpečenie taxislužby, špeciálne procedúry či saunový svet, práčovňa a iné sú za dodatočné poplatky. Potreby na trávenie voľnočasových aktivít a športové potreby môžu, ale i nemusia byť zahrnuté v doplatkoch. Vopred sa uistite, aké služby máte zahrnuté v cene a čo si budete musieť prípadne doplatiť.

Chcete si uplatniť darčekový poukaz?

Ak si želáte uplatniť darčekový poukaz, vopred sa informujte, kto vydal daný poukaz (darčekové poukazy môžu byť zahrnuté pri kúpe nejakých produktov, od cestovných kancelárií alebo priamo ponúkané hotelom). Následne kontaktujte buď hotel, alebo cestovnú kanceláriu a uplatnite si darčekový poukaz.  

Očakávania

Ako budete tráviť voľný čas?

Kúpele dnes navštevuje mnoho ľudí. Nie je žiadnym prekvapením, že ľudia idú do kúpeľov nielen zo zdravotných dôvodov, ale aj za oddychom. Oddychovať môžete aktívne aj pasívne. Vyberajte si preto podľa toho, čo je pre vás najtypickejšie. Naplánovať si môžete aj voľný čas. Zájdite do kina alebo na iné kultúrne podujatie. 

Kúpeľné mestá dnes ponúkajú bohaté možnosti trávenia voľného času. Pri výbere konkrétnych kúpeľov si preto najskôr preverte aj možnosti trávenia voľného času a vyberte si také, ktoré najviac vyhovujú vašim požiadavkám. 

Cestujete na kúpeľný pobyt sami alebo s partnerom či iným sprievodom? 

Ak cestujete vo dvojici s partnerom, môžu byť pre vás zaujímavé aj romantické kúpeľné pobyty pre dvoch, ktoré ponúkajú okrem kúpeľných služieb aj rôzne romantické doplnky. Vďaka tomu môžu byť aj vhodným darčekom k sviatku pre vašich milovaných. Romantické kúpeľné pobyty využíva mnoho klientov v každom veku, pretože stráviť pekné chvíle so svojím partnerom na spoločnej masáži či na wellness procedúrach je dnes neoceniteľné.

Stále si nie ste istí výberom kúpeľného pobytu? Neváhajte a obráťte sa na našich operátorov, ktorí vám radi poradia ako vybrať kúpeľný pobyt presne pre vás.

Mohlo by vás zaujímať

Vnútorný bazén, Thermia Palace 3 dôvody, prečo stráviť dovolenku v kúpeľoch na Slovensku

Dovolenka v kúpeľoch na Slovensku? A nebude to nuda? Rozhodne nie. Neveríte? Nasledujúce dôvody vás presvedčia, že slovenské kúpele majú čo poskytnúť aj vám. Kúpele ponúkajú kvalitné služby a navyše sú prospešné pre zdravie. Tak neváhajte a navštívte ich aj vy.

Zistiť viac
Blahodarné liečebné účinky olejovej masáže poznali už v dávnych dobách, ešte v čase Budhu 16 druhov masáží, ktorých účinky možno nepoznáte

Mnoho ľudí trpí bolesťami krku, chrbta či driekovej chrbtice. Tieto bolesti najčastejšie zapríčiňuje nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie. Telo potrebuje v tomto prípade uvoľnenie, ktoré môžeme nájsť v uvoľňujúcich masážach. Druhov masáži je veľa a stačí si len vybrať.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore