Kam na huby v okolí kúpeľov Brusno

Ak patríte k milovníkom turistiky, cyklistiky a hubárčenia, okolie kúpeľov Brusno bude rozhodne výborným počiatočným bodom vašich výprav do okolia. Každoročne tu vznikajú výborné podmienky pre zber húb, ktoré sa tu vyskytujú v hojných počtoch a druhovej rozmanitosti. Ak máte záujem preskúmať aj širšie okolie, v nasledujúcich riadkoch vám odporučíme, kam na huby v Brusne a regióne Horehronie.

Hríb zrnitohlúbikový v breznianskych lesoch

Územie Brusna tvorí prevažne les

Lesy na Horehroní

Katastrálne územie obce Brusno tvorí až z 85-tich percent les. Okrem liečivej vody sú kúpele Brusno známe aj čistým vysokohorským vzduchom a krásnou prírodou v ich okolí.

Severná časť katastrálneho územia obce Brusno leží v Nízkych Tatrách a južná v oblasti Slovenského rudohoria. Na území prevláda zmiešaný les. Medzi dominantné patria smrekové porasty, s výskytom borovice, jedle, limby a smrekovca opadavého. Z listnatých má najväčšie zastúpenie buk, nasledujú javor, jelša, osika či breza. Klíma je vysokohorská, s množstvom zrážok v priebehu roka.

Kam na huby v okolí brusnianskych kúpeľov

Či už sa vydáte južným smerom do Slovenského rudohoria a Veporských vrchov, alebo severne smerom k Nízkym Tatrám, pri vašich potulkách vás bude obklopovať všadeprítomný les. Ihličnaté a zmiešané lesy v okolí Brusna sú rajom pre hubárov. Rastú tu pomerne známe druhy húb, ktoré patria k obľúbeným medzi hubármi, ale i menej známe druhy, nejedlé a jedovaté huby. Pri výborných podmienkach, ktoré tu každoročne vznikajú, huby rastú v pomerne hojnom výskyte a druhovej rozmanitosti.

Jedlé huby

Skoro na jar sa v lesoch v okolí Brusna začínajú objavovať smrčky kužeľovité či smrčkovce náprstkové, pri potokoch na vlhkých miestach sa môžu objaviť aj smrčkovce české. Koncom jari sa začínajú početne objavovať májovky, teda čírovnice májové.

Letné a jesenné obdobie praje rôznym druhom jedlých húb. Medzi najznámejšie, samozrejme, patria rôzne hríby (najčastejšie sa objavuje hríb smrekový, hríb zrnitohlúbikový nazývaný ľudovo modrák, hríb sosnový), suchohríby, kozáky, plávky, masliaky, rýdziky, kuriatka či muchotrávky červenkasté. Na jeseň sa objavujú bedle. Pri ideálnych podmienkach sa huby objavujú až do neskorej jesene, teda do konca novembra. Na lúkách v okolí Nemeckej sa objavujú rozpadavce dlabavé, ktoré sú ako mladé plodnice vhodné na prípravu praženice alebo vyprážané v trojobale. Pri kmeňoch stromov sa objavujú podpňovka smreková či hliva buková.

Hríb zrnitohlúbikovitý

Hríb zrnitohlúbikový

Hríb zrnitohlúbikový, ľudovo nazývaný modrák, rastie pomerne hojne v okolí Horehronia a najmä v okolí Brezna. Rastie od júna do novembra najčastejšie v ihličnatých lesoch, zriedka aj pod listnatými stromami, vo vyšších polohách. Klobúk má zamatový tmavohnedý s červenými pórmi, červeno zrnitý hlúbik. Pri poranení alebo otlačení sa sfarbuje do modra, dužina a rúrky sa na reze sfarbujú do zeleno-modra.

Najčastejšie si ho môžete zameniť s jedlým hríbom siným, ktorý má na hlúbiku červenú sieťku a nie červené šupinky alebo s jedlým hríbom Quéletovým, ktorý má klobúk oranžový a hlúbik je v spodnej časti na povrchu aj na reze červenohnedý. Je to výborná jedlá huba aj keď tepelná úprava by mala byť o niečo dlhšia ako pri ostatných hubách.

Kozáky

Kozák brezový

Kozák brezový rastie od júna do októbra v zmiešaných lesoch a v hájoch. Klobúk je hnedej farby, v mladosti je pevný, neskôr mäkne (najchutnejšie sú mladé plodnice, čím je plodnica staršia tým viac je mäkšia a nevhodnejšia na zber). Pri reze je vnútro bielej farby.

Kozáky paria k najobľúbenejším jedlým a veľmi chutným hubám. Sú vhodné najmä na prípravu praženice, sušenie ale i do polievok a nakladanie. V podstate sa nedá zameniť za jedovaté huby. Medzi kozákmi je niekoľko podobných druhov, ktoré sa líšia viazanosťou na určitý druh dreviny.

Fotogaléria

Pozor na nejedlé a jedovaté huby

Okrem jedlých húb je v okolí Brezna a regiónu Horehronia pomerne výrazný výskyt nejedlých a jedovatých húb. Je potrebné pri zbere dávať pozor a zbierať len to, čo dobre poznáte

Kam na huby v okolí Brezna a v regióne Horehronie

Pre hubárov, ktorí sa plánujú vydať za hubárskym úlovkom do lesov Horehronia či okolia Brezna, odporúčame jediné, a to zobrať so sebou väčší kôš, dostatok tekutín, mať poriadny zmysel pre orientáciu, poprípade fotoaparát na zachytenie úlovkov. 

Horehronie je považované hubármi za hubársky raj. V dobrej sezóne huby rastú „ako po daždi.” Ak budete mať šťastie natrafíte na poriadnu nádielku, ak sa bude dariť trochu menej, odmenou bude nezabudnuteľná prechádzka krásnymi ihličnatými lesmi ďaleko od mestského ruchu.  

Husté lesy sa tiahnu pozdĺž hlavného ťahu smerom od Banskej Bystrice až po Brezno po oboch stranách. Pokiaľ sa vydáte smerom na Bystrú od Pobrezovej dostanete sa ku svahom Nízkych Tatier. V Brezne máte tri možnosti, a to vydať sa smerom na Šumiac, cez Polomku a Pohorelú, východným smerom do oblasti Národného parku Muránska Planina až do Tisovca a južne do hustých lesov Čierneho Balogu

Počas sezóny sú tieto miesta pomerne vyhľadávané domácimi, ale i cezpoľnými hubármi. Ak sa na jednom mieste pri ceste bude koncentrovať viac áut a nebude to parkovisko pred určitou atrakciou či pamiatkou, budú to autá hubárov. V tom prípade skúste zastaviť a preskúmať okolie. Ak však lesy nepoznáte, odporúčame sa zdržiavať neďaleko cesty a vždy sledovať okolie, aby ste sa vedeli vrátiť tam, odkiaľ ste do lesa vstúpili.

Mapa miesta

Radi objavujete nové zaujímavosti z hubárskej ríše? Pozývame vás na prieskum hubárskych regiónov na Strednom Slovensku a to prostredníctvom článkov zo série Kam na huby, ktoré nájdete v súvisiacich odkazoch.

Na Horehroní sa nudiť rozhodne nebudete

Región Horehronie ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Ak plánujete stráviť dovolenku spojenú s kúpeľným pobytom v kúpeľoch Brusno, doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Do regiónu Horehronie zasahujú národné parky Národný park Nízke Tatry a Národný park Muránska planina. Vstupnou bránou do Nízkych Tatier z Horehronia je Mýto pod Ďumbierom a stredisko Tále, neďaleko ktorého sa nachádza Bystrianska jaskyňa. Medzi najobľúbenejšie turistické destinácie patria obe strany Chopku, ktoré sú vyhľadávané za účelom letnej a zimnej turistiky. 

Medzi atrakcie regiónu patrí napríklad Čiernohronská železnica v Čiernom Balogu a Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline. Obľube sa teší napríklad aj splavovanie rieky Hron na raftoch či člnoch

GPS súradnice

Brusno: 48.80000°, 19.38300°
Brezno: 48.80431°, 19.63631°

Mohlo by vás zaujímať

Skanzen Vydrovo – dom horára Lesnícky skanzen Vydrovo v Čiernom Balogu

Návšteva tohto krásneho lesníckeho skanzenu v lone horehronskej prírody je vhodná aj pre tých najmenších. Môžete sa prejsť po náučnom chodníku, či vyskúšať jazdu Čiernohronskou lesnou železnicou. Spoznajte históriu lesníctva.

Zistiť viac
Cyklistika v okolí Brusna Turistika a cykloturistika v okolí kúpeľov Brusno

Vďaka výbornej polohe sa stalo Brusno a jeho okolie vyhľadávaným cieľom mnohých turistov a cyklonadšencov. Priamo z kúpeľov Brusno vedie niekoľko zaujímavých turistických trás a je len na vás, či sa ich rozhodnete preskúmať.<em> </em>

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore