História kúpeľov Vyšné Ružbachy

Kúpele Vyšné Ružbachy sa nachádzajú v oblasti severného Spiša a Pienin, vo vysokohorskej tatranskej oblasti. Podmanivá príroda, vysokohorská klíma, liečivé minerálne pramene, ľudová architektúra, ale aj bohatá história lákajú turistov z rôznych kútov sveta. História kúpeľov Vyšné Ružbachy je skutočne zaujímavá. Veď čítajte ďalej.

Ružbašský kráter na historickej pohľadnici

Kúpele Vyšné Ružbachy – história

História kúpeľov Vyšné Ružbachy siaha ďaleko do minulosti. Prvá kúpeľná budova s bazénom, kuchyňou, jedálňou a spoločenskou miestnosťou bola postavená v roku 1595. Neskôr sa kúpele v 16. storočí stali majetkom Ľubomirských, starostov Ľubovnianskeho hradu a spišských miest, ktoré boli zálohované Poľsku. Stretávala sa tu poľská a uhorská šľachta.

Po vymretí rodu Lubomirských v roku 1744 začali kúpele meniť majiteľov, čo im neprospievalo. Neskôr v roku 1772 sa dostali zálohové oblasti späť do Uhorska a kúpele ešte viac spustli. Napokon v roku 1825 sa začalo s prestavbou kúpeľov vďaka novému majiteľovi.

Nový majiteľ, barón Eugen Emerich von Jony, si postavil kaštieľ a nový kúpeľný dom. Pri “Svätom prameni” dal vybudovať zrkadlový kúpeľ, ktorý bol po 1. sv. vojne zničený. Čiastočne prinavrátil kúpeľom ich zašlú slávu. Jeho syn, Daniel Jozef Jony, spravoval kúpele až do roku 1865, kedy sa stali majetkom Kežmarského lýcea. V roku 1882 kúpele odkúpil poľský gróf Andrej Zamoyski, majiteľ hradu Ľubovňa.

Rozvoj kúpeľov vďaka poľským grófom z rodu Zamoyski

Gróf Zamoyski dal na odporúčanie svojho poradcu Dr. Jána Weissa urobiť analýzu vôd a stanovil indikácie pre liečenie vo Vyšných Ružbachoch. Dal postaviť nový kúpeľný dom a opraviť zariadenia kúpeľov. Hrazdené stavby viliek pomenoval podľa svojich dcér: Karolína, Mária, Terézia a Róza. 

Nad zrkadlovým kúpeľom dal postaviť nový kúpeľný dom, upraviť parky, ale aj nanovo zachytiť pramene. V roku 1923 tu vzniklo termálne kúpalisko, toho času najväčšie na Slovensku. Ružbachy sa začali meniť na jedny z najmodernejších kúpeľov na Slovensku.

V roku 1927 zdedil kúpele najmladší syn Andreja Ján Kanty Zamoyski s manželkou Izabelou de Bourbon, neterou španielskeho kráľa. Vďaka nemu došlo v roku 1929 k ďalšiemu rozvoju kúpeľov. V roku 1931 postavili Biely dom na travertínovej kope v biedermeierovom slohu. Slúžil na stravovanie hostí. Dodnes slúži tomuto účelu ako reštaurácia, kaviareň, ale aj spoločenské centrum.

Historická fotografia Bieleho domu grófa Zamoyského Vyšné Ružbachy

Kúpele počas druhej svetovej vojny až po súčasnosť

Kúpele ešte pred 2. sv. vojnou navštívil samotný španielsky kráľ a princ z Bourbonu. V roku 1939 tu boli ubytované nemecké útočné jednotky, ktoré 1. septembra zaútočili na Poľsko. Počas vojny sa kúpele vo Vyšných Ružbachoch využívali na rekreovanie nemeckých detí. V roku 1952 prešli kúpele pod správu ROH, ale od roku 1957 sa vrátili pod správu štátu. Kúpeľné budovy vznikli v rokoch 1920 – 1940 a ďalšie objekty až v rokoch 1975 – 1997. V súčasnosti sú kúpele akciovou spoločnosťou.

Čo sa lieči vo Vyšných Ružbachoch

Kúpeľné pobyty vo Vyšných Ružbachoch v súčasnosti nevyužívajú len pacienti na návrh lekára, ale čoraz častejšie si ho volia ako miesto svojej dovolenky aj rodiny s deťmi, turisti alebo seniori.

V kúpeľoch Vyšné Ružbachy vyviera 14 prameňov. Liečivá voda blahodárne pôsobí na srdcovo-cievny systém, ochorenia pohybového aparátu a onkologické ochorenia. Klienti môžu absolvovať skupinové aj individuálne uhličité kúpele. Oxid uhličitý sa totiž vstrebáva pokožkou. Kúpele na terapeutickú liečbu využívajú aj účinnú podhorskú klímu. Liečia sa tu aj duševné poruchy.

Významné míľniky kúpeľov

  • 1595 – postavená prvá kúpeľná budova s bazénom, kuchyňou, jedálňou a spoločenskou miestnosťou;
  • 16. storočie – kúpele sa stali majetkom Ľubomirských, starostov Ľubovnianskeho hradu a spišských miest;
  • 1744 – vymrel rod Lubomirských, kúpele začali meniť majiteľov;
  • 1772 – zálohové oblasti sa dostali späť do Uhorska a kúpele ešte viac spustli;
  • 1825 – začalo sa s prestavbou kúpeľov vďaka novému majiteľovi barónovi Eugen Emerich von Jony;
  • 1865 – kúpele sa stali majetkom Kežmarského lýcea;
  • 1882 – kúpele odkúpil poľský gróf Andrej Zamoyski, majiteľ hradu Ľubovňa;
  • 1923 – vzniklo termálne kúpalisko;
  • 1927 – kúpele zdedil najmladší syn Andreja Ján Kanty Zamoyski s manželkou Izabelou de Bourbon, neterou španielskeho kráľa;
  • 1931 – postavený Biely dom na travertínovej kope v biedermeierovom slohu;
  • 1939 – boli tu ubytované nemecké útočné jednotky, ktoré 1. septembra zaútočili na Poľsko;
  • 1952 – kúpele prešli pod správu ROH;
  • 1957 – kúpele sa vrátili pod správu štátu a v súčasnosti sú akciovou spoločnosťou.

Historické fotografie

Známe osobnosti

Turistické trasy z kúpeľov Vyšné Ružbachy

Kúpele sú východiskovým bodom pre množstvo turistických trás, ktoré lákajú aj mnohých klientov užívajúcich si svoj pobyt v Ružbachoch. Medzi najvyhľadávanejšie trasy rozhodne patria:

  • Cesta minerálnych prameňov, celá trasa meria skoro 100 km a vedie priamo cez ružbažské kúpele. Smerovníky sa nachádzajúcich v kúpeľnom parku, pri termálnom kúpalisku Izabela a dovedú vás hneď k dvom obľúbeným prameňom. Dostanete sa k nim po zelenej turistickej značke.
  • Ďalšia červená turistická značka vás zavedie až do Červeného Kláštora, ktorý preslávil lietajúci mních Cyprián. Môžete tu absolvovať plavbu na pltiach po Dunajci, alebo sa vydať na jednu z mnohých túr po Pieninách.
  • Z kúpeľného parku vedie okružná turistická trasa, pre zdatnejších turistov, na Veterný vrch (1111 m.n.m.) a späť. Naskytnú sa vám z neho výhľady na Vysoké Tatry a Spišskú Maguru. Vedie sem kombinácia zelenej, žltej a červenej turistickej značky. Trasu prejdete za cca 6 hod.

Doprava do kúpeľov Vyšné Ružbachy

Vyšné Ružbachy sa nachádzajú asi 15 km na západ od Starej Ľubovne. Keď idete zo Starej Ľubovne smerom do Kežmarku, príp. Popradu, v Nižných Ružbachoch odbočíte vpravo.

Z obce Nižné Ružbachy sem vedie cesta 3. triedy č. 3124. Potom pôjdete stále rovno, vojdete do obce Vyšné Ružbachy a na prvej veľkej križovatke odbočíte vľavo. O necelých 200 metrov uvidíte po ľavej strane parkovisko. Hneď pri parkovisku je vstup do ružbašského kúpeľného parku. Cez spodnú časť parku (cesta pri prameni Jozef) jazdia autá aj autobusy.

Zo Starej Ľubovne, z obce Nižné Ružbachy a z Podolínca premáva do Vyšných Ružbách priamy autobusový spoj. Pokiaľ sa sem vyberiete z Kežmarku, rátajte s jedným prestupom.

Parkovanie

Liečebné domy majú parkovacie miesta za poplatok. Prípadne je možné parkovať zdarma v okolí.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Vrátila som sa z týždňového pobytu a bola som veľmi spokojná s ubytovaním, stravou, procedúrami i s prístupom personálu. Je to krásne prostredie ako stvorené na oddych a relax.
Jaroslava T.

Absolvovali sme týždenný pobyt , ubytovaní sme boli v hoteli Strand, kde nás čakal príjemný personál, strava neskutočne dobrá, čistota a poriadok na vysokej úrovni, taktiež procedúry, hlavne masáže, ktoré sa nedajú porovnať s tými, ktoré sa absolvujú na bežný predpis. Vrchná sestra p.Smandrová neskutočne ústretová, milá. Pobyt ponúkal množstvo aktivít, proste všetko tak ako malo byť. Domov sme sa vrátili oddychnutí a zregenerovaní. Už teraz sa tešíme, že v budúcom roku opäť navštívime tieto kúpele.
Oľga M.

GPS súradnice

kúpele Vyšné Ružbachy: 49.3049877°, 20.5570795°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Stará Ľubovňa z Ľubovnianskeho hradu Stará Ľubovňa – mesto, odkiaľ vládli Spišu

Stará Ľubovňa patrila kedysi k významným centrám Spiša.Tešila sa rôznym právam a privilégiám, ktoré umožňovali rozvoj a prosperitu mesta počas storočí. Dnes v Starej Ľubovni, ale i v jej neďalekom okolí, môžeme nájsť množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií.

Zistiť viac
Travertínové sochárske sympózium tvorí výnimočnú časť histórie Vyšných Ružbách Travertínové sochy vo Vyšných Ružbachoch

Travertínové sochy vo Vyšných Ružbachoch sú súčasťou medzinárodného sochárskeho sympózia v prírode. Umelci z rôznych kútov sveta premenili travertínový lom na galériu sôch pod holým nebom, ktoré prirodzene zapadli do okolitého prostredia.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore