Kostol svätého Martina v Čeríne

Kostol svätého Martina v Čeríne sa hrdo vypína nad obcou a patrí ku krásne zachovaným gotickým kostolíkom. Nádherná fresková výzdoba interiéru, ale i duchovný pokoj miesta, vás prenesú do stredoveku.

Gotický kostol sv. Martina Čerín

Kostol sv. Martina tvorí dominantu obce Čerín

V opevnenom areáli na miernej vyvýšenine nad obcou Čerín stojí jednoloďový ranogotický Kostol svätého Martina a drevená zvonica zo 17. storočia. Kostol postavili na začiatku 14. storočia. Interiéru kostola dominuje fresková výzdoba z prvej štvrtiny a konca 14. storočia. Za najstaršie fresky sa považujú polpostavy prorokov v kruhových medailónoch na vnútornom líci triumfálneho oblúka. Druhá etapa výmaľby kostola predstavuje kristologický cyklus vo svätyni kostola. Najmladšie sú nástenné maľby v severovýchodnom kúte lode, ktoré pochádzajú z doby okolo roku 1500. 

Z roku 1744 pochádza barokový oltár. Pôvodný drevený gotický oltár so vzácnymi tabuľovými obrazmi bol, žiaľ, v 19. storočí odvezený zo Slovenska do Budapešti.

Kostolík bol vymaľovaný jedinečným štýlom Majstra z Čerína

V roku 2007 začali prvé rekonštrukcie kostola, v roku 2016 boli zrekonštruované aj fresky. Autora fresiek na východnej stene svätyne v súčasnosti historikovia označujú ako Majstra z Čerína, pre jeho jedinečný štýl. V blízkom okolí sa nachádzajú aj ďalšie významné gotické kostoly v Hornej Mičinej, Ponikách, Dúbravici, Zolnej a pri sliačskych kúpeľoch.

V kostole sa v súčasnosti pravidelne konajú bohoslužby. Pre verejnosť je prístupný, o prehliadku je však potrebné požiadať miestneho farára na neďalekej fare. 

Fotografie

Tip na výlet

Ak zavítate na návštevu Čerína, rozhodne odporúčame aj návštevu susednej obce Dúbravica, kde sa nachádza známa turistická atrakcia – rebrík vedúci do neba. Za návštevu stojí i Náučný chodník Mičinské travertíny a renesančný kaštieľ v Dolnej Mičinej

Doprava

Obec Čerín leží v okrese Banská Bystrica. Od Banskej Bystrice je vzdialená 15,2 km, od Sliaču 13,4 km. Cez obec prechádza cesta č. 2420. Do obce pravidelne premáva aj verejná autobusová doprava.

Kostol svätého Martina v Čeríne – ako sa k nemu dostanete

Kúpeľov Sliač

Čerín je od kúpeľov Sliač vzdialený 13 km, cesta autom vám zaberie 14 minút. Z kúpeľov prejdite do Sliača a odbočte smerom na Veľkú Lúku, následne pokračujte cez obec Lukavica. Pred obcou Dolná Mičiná odbočte doprava a pokračujte do obce Čerín. 

Do obce Čerín premáva aj autobusová doprava. Počítajte je však s prestupom vo Zvolene. Ideálne spojenie trvá 44 minút.   

Kúpeľov Brusno

Kostol svätého Martina v Čeríne je od kúpeľov Brusno vzdialený 29,9 km, cesta autom vám zaberie 34 minút. Z Brusna pokračujte po ceste č. 66 smerom do Banskej Bystrice. Za Slovenskou Ľupčou odbočiť smerom na Šalkovú a pokračovať na Dolnú Môlču, až do Hornej a následne Dolnej Mičinej. Za obcou odbočte smerom na Čerín. 

Do Čerína sa dostanete z Brusna aj autobusom. Čaká vás jeden prestup v Banskej Bystrici. Ideálne spojenie trvá 46 minút.

Kúpeľov Sklené Teplice

Kostol sv. Martina v Čeríne je od kúpeľov v Sklených Tepliciach vzdialený 53,4 km. Cesta autom bude trvať približne 43 minút. Zo Sklených Teplíc pokračujte smerom na Hliník nad Hronom, tu sa napojte na rýchlostnú cestu R1 (spoplatnený úsek) a pokračujte po Budču až na Kováčovú. Tu je zíďte výjazdom Kováčová a pokračujte do Sliaču a ďalej cez obec Dolná Mičiná až do obce Čerín. 

Zo Sklených Teplíc premáva aj verejná doprava. Odporúčame však využiť vlastnú dopravu vzhľadom na veľké množstvo prestupov a časovú náročnosť.

Parkovanie

Parkovať je možné na vyhradených miestach v obci.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Pre verejnosť je kostol sv. Martina prístupný, o prehliadku je však potrebné požiadať miestneho farára na neďalekej fare.

Postrehy návštevníkov

Krásne, pokojné a upravené miesto so vzácnymi freskami, ktoré sa oplatí vidieť. Určite odporúčam zaklopať na neďalekú faru, nakoľko miestny pán farár sa nielen veľmi poteší vášmu záujmu ale vám aj ochotne sprístupní kostol a so zápalom k nemu podá aj podrobný výklad. Hlavne vďaka nemu prešiel celý areál veľkou rekonštrukciou ktorá ešte stále nie je úplne ukončená, takže sa snaží nielen získať prostriedky na jej realizáciu ale toto unikátne miesto aj zviditeľniť a každá návšteva a záujem zo strany turistov je pre neho veľkým zadosťučinením.
Agáta M.

Neskutočný skvost, silný duchovný zážitok, kostolík aj jeho blízke okolie akoby zastali v čase uprostred stredoveku. Všetká česť miestnemu farárovi, ktorý sa snaží uchovávať túto perlu pre budúce pokolenia. Po vstupe do kostolíka vás zasiahne pokora a pieta všade prítomná.
Michal K

Kontakt

Kostol sv. Martina patrí pod správu:

Rímskokatolícka farnosť Čerín

974 01 Čerín

GPS súradnice: 48.6603669°, 19.2442556°

Mohlo by vás zaujímať

Gotický kostol sv. Mikuláša v Sliači Gotický Kostol svätého Mikuláša v Sliači

Kostol svätého Mikuláša je krásnym príkladom gotickej architektúry, ktorá sa zachovala do dnešných dní aj napriek neskorším prestavbám. Aj v súčasnosti pôsobí Kostol svätého Mikuláša v Sliači stále impozantne. V mestskej časti Kúpele sa nachádza aj ďalšia pozoruhodná stavba a to klasicistická Kaplnka sv. Hildegardy.

Zistiť viac
Zvolenský zámok na kresbe Zvolenský zámok – symbol mesta Zvolen

Zvolenský zámok patrí k najznámejším pamiatkam mesta Zvolen. V súčasnosti je zámok krásne zrekonštruovaný, v jeho interiéri sa nachádza expozícia Slovenskej národnej galérie. Pri návšteve Zvolena rozhodne nevynechate príležitosť prezrieť si tento skvost goticko-renesančnej architektúry.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore