Zaniknuté kúpele na Gemeri v okolí Revúcej a Rožňavy

Gemerský región v minulosti oplýval bohatstvom prírodných vôd, o čom svedčia aj mnohé, dnes už zaniknuté kúpele na Gemeri. Spoznajte s nami históriu zaniknutých kúpeľov v Levároch, Revúcej, Jelšave či Rožňave.

Zaniknuté kúpele na Gemeri – Rožňavské kúpele

Región Gemer

Región Gemer v minulosti oplýval bohatstvom prírodných vôd, o čom svedčia aj mnohé, dnes už zaniknuté, kúpele. Spoznajte s nami históriu zaniknutých kúpeľov v Levároch, Revúcej, Jelšave či Rožňave.

Územie Gemera bolo významné v minulosti predovšetkým kvôli baníctvu a ťažbe železnej rudy. V minulosti tu fungovalo množstvo hút a železiarní. Ruka v ruke s prírodným bohatstvom išiel i rozmach kultúrny a spoločenský. V spojení s banskou činnosťou, ako napríklad v prípade rožňavských kúpeľov, boli objavené pramene, ktoré sa využívali na liečebné i rekreačné účely. V ich blízkosti začali vznikať kúpeľné centrá.

Kúpele v Levároch

Severne od mesta Tornaľa, v údolí rieky Turiec, sa nachádza obec Leváre. Po prvýkrát sa obec spomína v roku 1427. V polovici 19. storočia tu vďaka prameňu s vápenatou alkalicko-zemitou vodou vznikli kúpele. Chemická analýza najsilnejšieho prameňa bola vykonaná v roku 1911. Voda sa využívala pri liečbe ochorení kĺbov, reumatizmu, nervových ochoreniach a kožných ochoreniach, na ktoré sa u nás v súčasnosti špecializujú už len Kúpele Smrdáky

Kúpele v Levároch odporúčali najmä pre tiché a pokojné prostredie

Dnešnú podobu získali kúpele v roku 1877, kedy došlo k ich väčšej prestavbe. V roku 1903 sa o kúpeľoch hovorilo ako o pomerne navštevovanom kúpeľnom centre. Pre návštevníkov boli k dispozícii vaňové kúpele, masáže, ale i kúpeľný personál a lekári. Pre zábavu hostí bola vybudovaná kolkáreň, kúpeľný park či upravené okolie na vychádzky.

Zánik kúpeľov v Levároch

V roku 1929 vlastnili kúpele posledný majitelia – rodina Blašková, ktorá sa sem presťahovala po predaji rodinného sídla kaštieľa v Dolnej Mičinej. Kúpele prevádzkovali až do roku 1953, kedy boli vyvlastnené a ďalej ich spravoval štát. Kúpele v Levároch fungovali do 60. rokov 20. storočia.

Je pozoruhodné, že kúpeľné budovy sa zachovali vo svojej pôvodnej podobe až dodnes. V súčasnosti sa podnikajú určité kroky na záchranu miestnych historických budov. Nedávno bolo dobrovoľníkmi okolie vyčistené od vegetácie. Konajú sa tu i rôzne kultúrne podujatia, následkom čoho lákajú kúpele v Levároch čoraz väčší počet turistov a návštevníkov.

Kúpele v Revúcej 

Okresné mesto Revúca leží v srdci Gemera. Do histórie sa zapísalo predovšetkým ako jedno z troch miest Prvého slovenského gymnázia. Revúcke kúpele vznikli po objavení a analyzovaní prameňa, objaveného v roku 1819.

Revúcka minerálna voda bola železitá, pri vývere dosahovala teplotu 14 stupňov. Pomáhala pri nervových ochoreniach, bolestiach hlavy, srdcových chorobách, žalúdočných kŕčoch a iných ochoreniach.

Revúcke kúpele boli obľúbené národovcami

Počas fungovania Prvého slovenského gymnázia si spomína Martin Kukučín, študent revúckeho gymnázia, na mestské kúpele takto:

„Kúpeľ, kde sa tak dobre hrávalo v kolky a strieľalo do cieľa v deň majálesu. Hora so záhradou, ktoré i nám poskytli aspoň paberky ovociny.“

Kúpele pozostávali z hlavnej budovy a 8 kadí, do ktorých sa privádzala zohriata voda rúrami. Revúcke kúpele prešli v roku 1889 rekonštrukciou. Súčasťou kúpeľov bol aj výčap s bytom pre krčmára, prevádzkové budovy, krytý tanečný kruh, neskôr pribudla aj kolkáreň a tenisový kurt či kúpeľný park.

Zánik revúckych  kúpeľov

Medzi rokmi 1929 – 1935 došlo k postupnému úpadku kúpeľov, dokonca sa začala strácať aj voda. Kúpele po druhej svetovej vojne už neboli viac v prevádzke. Slúžila už iba hlavná budova ako miestne pohostinstvo a konali sa tu zábavy. V súčasnosti revúcke kúpele pripomína už iba Kúpeľná ulica, kde sa kúpele nachádzali a ruiny jednotlivých kúpeľných budov.

Foto/Zdroj: Zaniknuté kúpele na Gemeri – dobová pohľadnica revúckej kúpeľnej budovy zo 40. rokov 20. storočia / Najgemer

Zaniknuté kúpele na Gemeri – dobová pohľadnica revúckej kúpeľnej budovy zo 40. rokov 20. storočia

Revúcke kúpele sa stali strediskom kultúry, pretože práve tu sa stretávali slovenskí národovci, učitelia a študenti Revúckeho evanjelického gymnázia. Konali sa tu i mnohé majálesy – jeden z nich popisuje Martin Kukučín v diele Mladé letá.

Zaniknuté kúpele v Jelšave

Mesto Jelšava leží neďaleko Revúcej, na rozhraní Slovenského rudohoria a Slovenského krasu. Ako obec sa spomína už v roku 1271. Kúpele tu vznikli na začiatku 19. storočia. V roku 1825 bol postavený kúpeľný dom a hostinec priamo pri železitom prameni. Voda sa používala formou vaňových kúpeľoch pri ochoreniach kože, močového aparátu a iných ochoreniach. Kúpele zničil požiar v roku 1829, v roku 1869 boli obnovené.

Kúpele vyhľadávali miestni obyvatelia prevažne na ambulantnú liečbu. Ležali v krásnom prostredí kúpeľného parku. Pre hostí tu bolo lawn-tenisové ihrisko, či zimné klzisko. Kúpele sa využívali ešte pred prvou svetovou vojnou, po vojne stratili liečebný charakter. V súčasnosti kúpele v Jelšave, pripomína už len Kúpeľná ulica, ktorá viedla ku kúpeľom.

Mesto Jelšava v druhej polovici 14. storočia bolo druhým najdôležitejším obchodným centrom a dodávateľom železa v Uhorsku.

Kúpele v Rožňave

Ďalšie zaniknuté kúpele na Gemeri – Rožňavské kúpele ležali v krásnom prostredí vzdialenom 2 km severovýchodne od centra mesta. Vznik kúpeľov podnietila prítomnosť prameňov, ktoré boli objavené banskou činnosťou. Zaujímavé informácie o ťažbe v Rožňave a okolí ponúka Banícke múzeum v Rožňave

Rožňavské kúpele obklopoval krásny kúpeľným parkom

Rožňavské vody boli železnaté, mierne rádioaktívne, odporúčané pri širokej škále ochorení. Ich analýza prebehla v roku 1806. V kúpeľoch sa podávali vaňové kúpele, okrem vody slúžila na liečenie aj klíma. Kúpele boli obklopené krásnym prostredím, kúpeľným parkom a jazerom.

Nachádzal sa tu kúpeľný dom, hostinec a vane pre hostí. Ich podobu poznáme z rytiny z roku 1876. Kúpele v Rožňave sa postupom času rozširovali a prestavali. Vrchol slávy zažili rožňavské kúpele v roku 1880 až 1940.

V roku 1927 tu stála hlavná budova a niekoľko súkromných víl, nachádzal sa tu i tenisový kurt, kolkáreň, oddychová hala a promenáda. Kúpele si obľúbila najmä rakúsko-uhorská šľachta, stali sa obľúbeným letoviskom aj domácich mešťanov. Kúpele v Rožňave začali chátrať po druhej svetovej vojne.

V súčasnosti je kúpeľný areál zachovaný, avšak pôvodné kúpeľné budovy boli mnohokrát prestavané a dnes neslúžia svojmu pôvodnému účelu. Kúpeľné budovy sú v súkromnom vlastníctve, jazero slúži na výlov a predaj živých rýb. Bývalá kúpeľná osada leží pri ceste z Rožňavy do Čučmy. Dostanete sa sem po modro značkovanom turistickom chodníku, ktorý vedie z Námestia baníkov v Rožňave.

Kúpeľný pobyt v Rožňave absolvoval aj slávny psychológ a psychiater Sigmund Freud, ktorého návštevu kúpeľov zdokumentovali i miestne historické noviny.

Mapa miesta

GPS súradnice

Kúpele Leváre: 48.4999851°, 20.2535743°
Revúca, Kúpeľná ulica: 48.6879693°, 20.1021544°
Jelšava, Kúpeľná ulica: 48.6224626°, 20.2399018°
Rožňava: 48.6562685°, 20.5323249°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Infanteristi v roku 1915 pred Napoleonovými kúpeľmi v Piešťanoch Spoznajte kúpele na Slovensku a ich naj

Slovensko patrí ku krajinám, ktoré oplývajú prírodným bohatstvom liečivých vôd. Vydajte sa s nami do histórie kúpeľníctva a spoznajte tie najstaršie, najmladšie, najnavštevovanejšie či zaniknuté aj úplne zabudnuté slovenské kúpele.

Zistiť viac
Starý pavilón v kúpeľoch v Hodejove Zaniknuté kúpele na Gemeri v okolí Rimavskej Soboty

Územie Gemera patrilo v minulosti k významným centrám kultúry. Vďaka bohatstvu prírodných zdrojov tu vznikli aj mnohé významné kúpeľné centrá. Spoznajte s nami jedinečné zaniknuté kúpele na Gemeri v Hodejove a Hajnáčke.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore