Antimigrenózna masáž: 6 typov masáží proti bolesti hlavy

Migréna potrápi nejedného z nás. Bolesť hlavy spôsobuje každodenné trápenie, stres či nespavosť. Ak chcete vyskúšať doplnkový spôsob liečby, masážna terapia je najvhodnejšou alternatívou. Masáž má pozitívne účinky na bolesti hlavy a pomáha k uvoľneniu celého nervového systému.

Migréna trápi nejedného z nás

Čo je antimigrenózna masáž

Antimigrenózna masáž je špecializovaný druh masáže, ktorý sa používa na zmiernenie príznakov migrény. Zahŕňa použitie jemných, rytmických masážnych ťahov, ktoré pomáhajú znížiť napätie v krku a hlave, zlepšiť krvný obeh a uvoľniť svaly. Maséri môžu používať aj špecifické body na hlave, krku a ramenách, aby sa zamerali na oblasti, kde sa môže nachádzať bolesť alebo napätie.

Ako funguje antimigrenózna masáž?

Tento typ masáže sa zameriava na spúšťacie body alebo oblasti na krku a hlave, o ktorých sa predpokladá, že sú spojené s bolesťou pri migréne. Masáž pomáha prostredníctvom cieleného tlaku uvoľniť napätie v problémových oblastiach, čo môže pomôcť znížiť intenzitu a frekvenciu migrény. Masáž tiež zlepšuje krvný obeh a podporuje uvoľnenie, čo pomáha zmierniť príznaky migrény.

Existujú rôzne metódy, techniky a typy masáží, ktoré vám môžu pomôcť uvoľniť napätie, stres a tak pomôcť s nepríjemnými bolesťami.

Ako si spraviť masáž hlavy doma?

Samomasáž proti bolesti hlavy je skvelým nástrojom na prevenciu pred migrénou. Ak si chcete vyskúšať masáž proti bolesti doma, postupujte podľa týchto krokov:

  1. Pred a po vykonaní masáže pite veľa vody.
  2. Pevne pritlačte palce k sebe do hrotu nosa, tesne pod čelo. Podržte 10 sekúnd, zhlboka dýchajte. Opakujte 5-krát.
  3. Položte palce tesne pod čelo, pričom ich vankúšiky sú veľmi blízko koreňa nosa. Tentoraz ich však pevne zatlačte smerom nahor k čelu. Zhlboka dýchajte a zároveň tento tlak držte 10 sekúnd. Opakujte 5-krát.
  4. Oboma rukami stlačte obočie, pričom ho držte 10 sekúnd. Zhlboka dýchajte. Opakujte 5-krát.
  5. Stredné tri prsty pevne pritlačte na bok spánku a pridávajte mierne krúživé pohyby po dobu 10 sekúnd pomocou stabilného tlaku. Zhlboka dýchajte. Opakujte 5-krát.
  6. Nezabudnite, že ak sa nemôžete zbaviť migrény dlhšie obdobie, mali by ste navštíviť svojho lekára.

Najlepšie typy masáži na úľavu od migrény

Masáž proti bolesti hlavy môže mať rôzne podoby. Tu je niekoľko typov terapii, ktoré vám môžu pomôcť uľaviť od bolesti:

Švédska masáž

Ide o jemnú masážnu techniku, ktorá pomáha uvoľniť napätie v oblasti hlavy, krku a ramien. Hnetacie a hladiace pohyby švédskej masáže pomáhajú zvýšiť krvný obeh a uvoľniť napäté svaly, ktoré môžu prispieť k migréne.

Terapia spúšťacích bodov

Terapia spúšťacích bodov (trigger points) je zameraná na konkrétne oblasti bolesti alebo napätia v tele. Tlakom na tieto body môže pomôcť znížiť intenzitu migrény uvoľnením nahromadeného napätia, ktoré ju môže spôsobovať.

Akupresúra

Akupresúra je starobylá čínska prax, ktorá využíva tlak prstov a pôsobí na akupresúrne body. Používa sa aj na liečbu migrény tým, že sa zameriava na tlakové body v oblasti hlavy, krku, tváre a hornej časti ramien s cieľom pomôcť uvoľniť svalové napätie a zlepšiť krvný obeh v týchto oblastiach.

Ilustračný obrázok – Akupresúrna rohož

Reflexná terapia

Reflexná terapia zahŕňa vyvíjanie tlaku na určité časti rúk, chodidiel a uší pomocou špeciálnych techník. Pomáha zvyšovať uvoľnenie a zároveň stimuluje rôzne orgány v celom tele, čo pomáha zmierniť príznaky spojené s migrénou, ako je bolesť hlavy a šije, alebo nevoľnosť.

Aromaterapia

Aromaterapia využíva esenciálne oleje z rôznych rastlín pre svoje terapeutické účinky vrátane zníženia stresu, podpory relaxácie, zmiernenia bolesti hlavy a zlepšenia nálady, čo má u niektorých ľudí vplyv na zníženie príznakov migrény.

Indická masáž

Indická masáž Champi je starobylá liečebná metóda, ktorá pomáha pri bolestiach hlavy, predchádza nespavosti, zmierňuje stres a prospieva celkovému zdraviu. Pri masáží sa využíva technika pôsobenia tlaku, ktorým masér pôsobí na hlavu, krk, šiju a ramená.

Reflexnú masáž chodidiel alebo masáž hlavy Champi si môžete vyskúšať aj na pobyte v piešťanskom hoteli Park****. Získate tak lepšiu predstavu o jednotlivých účinkoch masáží a navyše doprajete sebe a svojim blízkym príjemné chvíle oddychu a relaxácie.

Aj masáž očí a chodidiel môže pomôcť pri migréne

Ak máte problémy s migrénami, prečo nevyskúšať masáž očí? Hovorí sa, že pomáha zmierniť bolesť a predchádzať budúcim problémom. Vyskúšajte ju pri najbližšej bolesti hlavy a uvidíte, ako sa budete cítiť. Na trhu je tiež veľa masážnych prístrojov na oči, ktoré vám môžu pomôcť.

Masáž chodidiel sa často používa na zmiernenia migrény. Masírovanie určitých oblastí chodidiel pomáha stimulovať špecifické body, ktoré sa spájajú s úľavou od bolesti hlavy a iných príznakov spojených s migrénou.

Účinky a výhody antimigrenóznej masáže

Účinky a prínosy antimigrenóznej masáže sú početné. Tento typ masáže je špeciálne určený na zníženie frekvencie a intenzity migrén. Pôsobí tak, že uvoľňuje napäté svaly a svalové napätie, zvyšuje prekrvenie oblasti hlavy a krku. To môže pomôcť znížiť:

  • bolesť spojenú s migrénou;
  • znížiť stres, ktorý môže byť jej spúšťačom;
  • zmierniť bolesti hlavy, ktoré súvisia s napätím v krku;
  • zlepšiť kvalitu spánku;
  • znížiť úroveň úzkosti či depresie, ktoré môžu prispievať k migrénam a iným typom bolesti hlavy.
Antimigrenózna masáž zlepšuje krvný obeh a pôsobí uvoľňujúco

Kontraindikácie antimigrenóznej masáže

Tento typ masáže môže byť prospešný takmer pre každého. Pred každou masážnou terapiou je však dôležité zistiť, či je pre vás vhodná. Vyhnite sa masáží, ak máte:

  1. Akútny zápal
  2. Čerstvé zlomeniny alebo vykĺbenia
  3. Akékoľvek kardiovaskulárne ochorenie
  4. Vysoký krvný tlak
  5. Niektoré kožné ochorenia, ako je psoriáza, ekzém alebo otvorené rany 
  6. Rakovinu

Indická masáž vs. trigger point

Indická masáž Champi je holistická liečebná terapia, ktorá pomáha znižovať stres, napätie a bolesti hlavy. Zahŕňa masírovanie pokožky hlavy, krku, ramien a tváre. Pomáha zlepšiť krvný obeh, zvýšiť hladinu energie a navodiť rovnováhu v tele.

Liečba migrény pomocou Trigger point je druh terapie, ktorá sa zameriava na uvoľnenie napätých uzlov vo svaloch nazývaných spúšťacie body. Tieto body môžu pri stlačení alebo podráždení spôsobovať bolesť v iných oblastiach tela. Masáž spúšťacích bodov využíva tlak na tieto špecifické miesta, aby pomohla zmierniť bolesť spojenú s bolesťou hlavy a napätím.

Aká je cena 

Antimigrenózna masáž stojí v priemere od 20 do 40 € v závislosti od typu použitých techník.

Kde ponúkajú masáž proti migréne

Antimigrenóznu masáž vykonávajú kvalifikovaní maséri a fyzioterapeuti. Niektoré typy masáže hlavy poskytujú i v kaderníckych salónoch. Ak vás trápia spomínané bolesti, v našom wellness katalógu môžete vyhľadať masérske a fyzioterapeutické zariadenia vo vašom okolí, ktoré poskytujú antimigrenóznu masáž.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Pred chladom vás ochráni len minimum oblečenia. Kryoterapia – liečba mrazom vám zdvihne náladu

Kryoterapia je extrémne povzbudzujúca procedúra, ktorá zmierňuje príznaky mnohých bežných chorôb. Rovnako pôsobí aj na duševné zdravie. Následkom vystavenia sa extrémnemu chladu sa v tele aktivujú hormóny a uvoľňujú sa prítomné endorfíny, čiže hormóny šťastia.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok 6 dôvodov prečo ísť cez víkend na wellness

Blíži sa víkend a vy by ste si radi oddýchli po náročnom pracovnom týždni? Chcete nabrať novú chuť do života a zregenerovať svoje telo? Prinášame vám dôvody, prečo je lepšie vybrať sa na wellness pobyt, hoci i na víkend, než sa vyvaľovať doma na gauči pred telkou.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore