Trigger point masáž: Tlakom uvoľní bolestivé spúšťacie body

Trigger points sú spúšťacie body, ktoré sú bolestivé nielen na dotyk. Ak pod kožou cítite uzlíky, ktoré sú bolestivé, vyskúšajte Trigger point masáž, ktorá efektívne uvoľňuje bolestivé body. Masáž si môžete spraviť aj sami doma za pomoci valca, tenisovej loptičky či prstov.

Spúšťacie body Trigger point-masáže sú bolestivé nielen na dotyk

Čo je Trigger points masáž

Trigger point masáž alebo inak masáž spúšťacích bodov, je druh masážnej terapie, ktorý sa zameriava na uvoľnenie napätia v špecifických bodoch v tele. Počas masáže odborníci používajú prsty a palce na vyvíjanie tlaku na tieto špecifické body s cieľom uvoľniť napätie a svaly.

Spúšťacie body – Trigger points

Spúšťacie body sú oblasti tela, kde sa svaly napínajú a vytvárajú uzly. Tieto uzly môžu spôsobovať bolesť, napätie a obmedzený rozsah pohybu v iných častiach tela.

Uzly, ktoré vzniknú sú väčšinou bolestivé. Podľa bolesti rozlišujeme dva typy:

  • Aktívne spúšťacie body – spôsobujú bolesť, aj keď odpočívate a často máte pocit, že sa bolesť šíri cez vašu pokožku.
  • Latentné spúšťacie body – ide o body, ktoré sú bolestivé len pri stlačení, alebo nahmataní.

Prečo vznikajú spúšťacie body

Slabosť, malé trhliny, napäté svaly, dehydratácia a dokonca aj zlá strava môžu spôsobiť vznik spúšťacích bodov. Keď sa preťažené alebo poranené svalové vlákna nedokážu uvoľniť, môže to spôsobiť mini kontrakciu v malej oblasti fascie alebo svalového vlákna. Tým sa natiahne svalový pás na oboch stranách spúšťacieho bodu. Uzol stiahnutého tkaniva tiež obmedzuje prietok krvi do danej oblasti, čo spôsobuje nedostatok kyslíka vo svaloch a vedie  k hromadeniu odpadových látok v bunkách.

Bolesť spúšťacieho bodu vás môže odradiť od pohybu postihnutého svalu, čo spôsobuje sťahovanie ďalších svalových vlákien a vznik ďalších spúšťacích bodov. Preto je dôležitá čo najskoršia prevencia.

Masáž spúšťacích bodov – ako funguje

Masáž pôsobí na uvoľnenie spúšťacieho bodu tak, že doň vháňa čerstvú krv a vyplavuje odpadový materiál. To pomáha zmierniť časť bolesti tým, že sa do danej oblasti privedie viac kyslíka, čo povzbudí svaly k uvoľneniu.

Trigger point valec

Penový valec rozbíja uzly a spúšťacie body, čím pomáha urýchliť proces hojenia a regenerácie. Penový valec alebo Foam roller využíva prirodzenú reakciu tela na tlak a pri jeho použití sa sval uvoľní.

Penový valec uvoľňuje uzly a spúšťacie body, čím urýchľuje regeneráciu a proces hojenia

Masáž spúšťacích bodov si môžete urobiť aj doma

Chcete vyskúšať masáž spúšťacích bodov, ale nemôžete ísť k masérovi? Tu je návod, ako môžete svojim svalom dopriať trochu uvoľnenia:

  1. Vhodná je masážna pištoľ, ale ak máte obmedzený rozpočet, prekvapivo dobre funguje aj tenisová loptička, prípadne prsty.
  2. Nájdite spúšťací bod tak, že rukami prejdete po bolestivej oblasti. Možno zistíte, že určitým miestom šklbete alebo sa jednoducho cítite dobre, keď naň trochu zatlačíte.
  3. Pritlačte loptičku alebo prsty na dané miesto a jemne ho trite, pričom vyvíjajte mierny tlak. Pokračujte, kým nezačnete pociťovať úľavu od bolesti.

Aké sú účinky a výhody masáže spúšťacích bodov

Medzi výhody masáže spúšťacích bodov patria:

Úľava od svalových bolestí

Masáž spúšťacích bodov uvoľňuje napäté svaly, uzly a zrasty, ktoré spôsobujú bolesť v celom tele. Tento typ masáže je obzvlášť účinný pri liečbe chronických bolestí krku, chrbta a ramien.

Zlepšenie pohyblivosti

Uvoľnením napätia vo svaloch a fasciách (spojivovom tkanive) môže terapia spúšťacích bodov zlepšiť rozsah pohybu v postihnutej oblasti. To zlepšuje flexibilitu a znižuje stuhnutosť počas fyzickej aktivity.

Zníženie úrovne stresu

Terapia pomáha uvoľniť svaly a znížiť hladinu stresu uvoľnením endorfínov. Okrem toho znižuje úzkosť a depresiu spojenú so stavmi chronickej bolesti.

Zlepšenie cirkulácie

Masírovanie spúšťacích bodov zvyšuje prietok krvi do napätých oblastí a pomáha vyplavovať toxíny, ktoré sa časom nahromadili v dôsledku slabého krvného obehu alebo zranenia. Toto zlepšenie krvného obehu pomáha pri hojení a zmierňuje zápal spôsobený zranením alebo inými ochoreniami, ako je artritída alebo fibromyalgia.

Kontraindikácie Trigger point masáže

Medzi kontraindikácie terapie spúšťacích bodov patria:

  • Oblasti aktívnej infekcie alebo zápalu; 
  • Nedávny chirurgický zákrok; 
  • Oblasti s poškodenou kožou; 
  • Aktívne krvácanie alebo poruchy krvácania; 
  • Kŕčové žily; 
  • Rakovina; 
  • Tehotenstvo; 
  • Osteoporóza.
Upozornenie - kontraindikácie

Masáž spúšťacích bodov vs. hĺbková masáž

Masáž spúšťacích bodov je typ masáže, ktorý sa zameriava na oblasti napätých svalových vlákien, ktoré sa môžu vo svaloch vytvoriť po zraneniach alebo nadmernom zaťažení. Na tieto „spúšťacie body“ sa vyvíja koncentrovaný tlak, ktorý pomáha znižovať bolesť a napätie. Hĺbková masáž je intenzívna technika, ktorá sa používa na uvoľnenie chronického svalového napätia, uzlov a iných problémov s mäkkými tkanivami. Využíva pomalé ťahy a hlboký tlak prstov s intenzívnejším tlakom ako švédska masáž.

Trigger point masáž vs. akupresúra

Masáž spúšťacích bodov a akupresúra sa používajú na zmiernenie bolesti a napätia v tele. Hlavný rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že masáž spúšťacích bodov sa zameriava na priamy tlak na konkrétne oblasti, zatiaľ čo akupresúra je založená skôr na stimulácii energetických dráh v celom tele prostredníctvom tlaku na konkrétne body pozdĺž týchto dráh. Trigger point masáž môže poskytnúť okamžitú úľavu od napätých svalov a uzlov, zatiaľ čo akupresúra pôsobí dlhodobejšie a pomáha vyrovnávať energetický tok v tele.

Masáž spúšťacích bodov vs. myofasciálna masáž

Masáž spúšťacích bodov a myofasciálna masáž sú oba typy masážnej terapie, ktoré sa používajú na liečbu bolesti a napätia. Líšia sa však svojimi technikami a typom bolesti, na liečbu ktorej sa používajú. 

Masáž spúšťacích bodov je špecifická technika, ktorá sa zameriava na vyvíjanie tlaku na napäté „spúšťacie body“ v tele, ktoré spôsobujú prenesenú bolesť v iných častiach tela. Tento typ masáže je účinný pre osoby s chronickou bolesťou krku, chrbta a ramien spôsobenou svalovým napätím alebo kŕčmi.

Myofasciálna masáž je všeobecnejšia forma masáže, ktorá sa zameriava na naťahovanie a mobilizáciu fascií celého tela s cieľom znížiť svalové napätie, stuhnutosť a bolesť. Používa sa na oblasti s hlboko uloženými uzlami, ktoré spôsobujú chronickú bolesť alebo nepohodlie. Myofasciálne uvoľňovanie často zahŕňa dlhé kĺzavé ťahy po veľkých plochách, ako aj cielenejšiu prácu na menších oblastiach, kde je napätie alebo stuhnutosť.

Aká je cena 

Cena masáže sa líši v závislosti od jednotlivých salónov. V priemere sa cena Trigger point masáže pohybuje od 15 € za pol hodinu.

Kde ponúkajú Trigger point masáž

Trigger point masáž ponúkajú najmä masážne salóny. Zbavte sa bolesti a nájdite poskytovateľa Trigger point masáže vo vašom okolí pomocou nášho wellness katalógu.

Neprestávajúca bolesť krčnej chrbtice či chrbta, ktorá vystreľuje do hlavy, rúk či do inej oblasti nie je vôbec príjemná. Ak nezačneme riešiť problémové oblasti hneď, je riziko, že sa bolesť rozšíri. Ak si neviete s bolesťou rady, vyskúšajte liečebný pobyt alebo relaxačný pobyt v kúpeľoch.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Reflexológia je stará ako ľudstvo samo Sila reflexológie

Reflexná terapia (reflexológia) je viac ako tisíc rokov stará ázijská masáž, ktorá sa považuje za jednu z najúčinnejších metód alternatívnej medicíny a samoliečby.

Zistiť viac
Operácia a množstvo liekov nemusia byť jediným spôsobom ako sa zbaviť bolestí chrbtice. Ozónová terapia

Ozónová terapia je vo svete plne využívaná a ako širokospektrálna liečebná metóda. Viete, kedy vám pomôže zbaviť sa bolesti chrbta a predísť operácii chrbtice?

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore