Myofasciálna masáž: Účinky a myofasciálne techniky

Myofasciálna masáž sa špecializuje na uvoľnenie svalového a šľachového aparátu. Ak vás trápia migrény, syndróm karpálneho tunela, bolesti svalov, kĺbov či skrátené tkanivá, myofasciálne techniky môžu byť pre vás riešením.

Myofasciálna uvoľňovacia masáž má málo kontraindikácií

Čo je myofasciálna masáž

Myofasciálna masáž je technika, ktorá sa zameriava na zmiernenie bolesti v myofasciálnych tkanivách. Ide o hrubé spojivové tkanivá, ktoré podporujú vaše svaly. „Myo“ znamená v latinčine sval a „fascia“ znamená obväz. Fascia je zjednodušene spojivové tkanivo, ktoré obaľuje naše svaly, ale aj kosti a kĺby. Má významnú úlohu pri pohyblivosti a stabilite kĺbov.

Myofasciálne uvoľňovanie sa zameriava na zníženie bolesti uvoľnením napätia v spúšťacích bodoch, tzv. Trigger points. Nie vždy je ľahké pochopiť, ktorý spúšťací bod je zodpovedný za bolesť. Lokalizovať bolesť na konkrétny spúšťací bod je veľmi ťažké. Z tohto dôvodu sa myofasciálne uvoľňovanie často používa na širokej ploche svalov a tkaniva, a nie na jednotlivých bodoch.

Myofasciálne techniky zvyčajne vykonávajú maséri, ktorí pomocou rúk vyvíjajú jemný tlak na konkrétne body na tele. Niektoré myofasciálne postupy môžu zahŕňať aj naťahovanie alebo iné masážne techniky.

Myofasciálny syndróm

Myofasciálny syndróm je chronická bolestivá porucha spôsobená citlivosťou a napätím v myofasciálnych tkanivách. Tieto tkanivá obklopujú a podporujú svaly v celom tele. Bolesť zvyčajne pochádza zo špecifických bodov vo vašich myofasciálnych tkanivách nazývaných spúšťacie body.

Myofasciálny syndróm sa rozdeľuje na tri typy v závislosti od bolestivej oblasti. Postihnúť môže hlavu a tvár, kedy spôsobuje problémy ako ťažkosti pri otváraní úst, žuvaní a neskôr sa bolesť šíri do ďasien, zubov, uší a pod. Ďalšou oblasťou sú krk a ramená. Osoby môžu pociťovať závrat, zrakové a sluchové poruchy, zvonenie v ušiach, mdloby. Poslednou oblasťou je hrudník. Bolesti v tejto oblasti v súvislosti s myofasciálnym syndrómom spôsobujú bolesti častejšie na ľavej strane hrudnej kosti.

Typy a techniky myofasciálnej masáže 

Každý typ masáže sa zameriava na iné oblasti tela a využíva rôzne techniky pôsobenia na svaly a spojivové tkanivá. Existuje niekoľko druhov masáží, ktoré využívajú myofasciálne techniky, ako napríklad:

Cvičenie na uvoľnenie myofasciálnej oblasti

Ak sa chcete zbaviť napätia a bolesti vo svaloch, vyskúšajte cvičenie na uvoľnenie myofasciálnych väzieb. Tento typ cvičenia využíva tlak a trenie na natiahnutie a uvoľnenie svalov. Môžete ho vykonávať doma len s rukami alebo v kúpeľnom prostredí v rámci relaxačného alebo liečebného pobytu. V každom prípade je to skvelý spôsob, ako si uľaviť od napätých svalov. 

Myofasciálna terapia s penovým valcom

Pri myofasciálnej terapii môžete použiť „foam roller“ či penové valce, ktoré sú známe svojou schopnosťou masírovať hlboko do svalového tkaniva. Táto technika sa môže používať samostatne alebo v kombinácii s inými terapiami, ako je akupunktúra alebo masáž.

Pri myofasciálnej terapii sa používa aj  "foam roller"

Myofasciálna masáž – účinky a výhody

Myofasciálna terapia je vhodná pri množstve symptómov, pomáha pri bolestiach svalov a kĺbov, môže pomáhať pri problémoch s čeľustno-sánkovým kĺbom, pri migréne či fibromyalgii. Ďalšie pozitívne účinky masáže sú: 

Zlepšenie pohyblivosti

Terapia myofasciálneho uvoľňovania pomáha zlepšiť celkovú pohyblivosť obnovením pružnosti stiahnutých svalov a znížením akejkoľvek bolesti alebo nepohodlia, ktoré môžu byť spôsobené preťaženými alebo poškodenými svalmi.

Zníženie stresu

Uvoľnením napätia v tele znižuje stres a zlepšuje celkovú pohodu. Znížením stresu môžete zároveň zlepšiť kvalitu spánku.

Zlepšenie držania tela

Terapia myofasciálneho uvoľnenia pomáha pri opätovnom nastavení tela a náprave nesprávneho držania tela, čo môže ďalej znížiť súvisiacu bolesť a nepohodlie.

Zlepšenie krvného obehu

Masáž patrí medzi špeciálne liečebné techniky, ktoré zlepšujú krvný obeh v celom tele, čo zvýši prietok kyslíka do oblastí zranenia a podporí hojenie.

Zníženie bolesti

Tým, že terapia pomáha obnoviť rovnováhu v pohybovom aparáte, môže znížiť chronickú bolesť spôsobenú svalovým napätím a nesprávnym nastavením tela. Ľudia, ktorí trpia chronickými bolesťami hlavy, môžu tiež nájsť úľavu pri myofasciálnom uvoľňovaní. Jemné masírovanie napnutých svalov na krku a v okolí hlavy znižuje bolesti v tejto oblasti, vrátane migrény.

Kontraindikácie terapie myofasciálnou masážou

Myofasciálna uvoľňovacia masáž má veľmi málo rizík. Bez ohľadu na to, či sa snažíte uvoľniť alebo zmierniť bolesť, masážna terapia bude prospešná pri oboch prípadoch. Masáž však nie je vhodná pre ľudí s:

  • popáleninami, poraneniami alebo bolestivými ranami;
  • zlomeninami alebo zlomeninami kostí;
  • krehkými alebo slabými kosťami;
  • hlbokou žilovou trombózou alebo problémami s hlbokými žilami;
  • užívajúcich lieky na zriedenie krvi;
  • pokročilou cukrovkou, osteoporózou;
  • akútnymi zápalmi;
  • ekzémom či vyrážkami;
  • zhubným nádorom, lymfedémom, atď.

Myofasciálne alebo mäkké techniky

Mäkké techniky sa zameriavajú na celkovú pohodu a podporu hojenia. Naopak myofasciálne techniky využívajú silnejší manuálny tlak, ktorý uvoľňuje obmedzený pohyb, napätie a ďalšie typy bolesti. Obe techniky sa zameriavajú na fascie pri stuhnutí svalstva. Mäkké techniky sa používajú skôr pri bolesti chrbta, medzilopatkovej a bedrovej oblasti, či krčnej chrbtici. 

Myofasciálna masáž zlepšuje držanie tela a znižuje stres

Myofasciálna masáž vs. klasická masáž 

Klasická masáž zahŕňa hladiace a hnetiacie pohyby. Je ideálna pre všetkých, ktorí majú napäté alebo unavené svaly spôsobené cvičením, spánkom v nezvyčajnej polohe a bežným každodenným stresom. Masáže zvyčajne trvajú 30 – 60 minút. Zmierňujú svalové napätie vrátane uvoľnenia „uzlov“ vo svaloch. Zvyčajne nerieši bolesť v spojivovom tkanive.

Pri myofasciálnom uvoľňovaní sa uplatňuje trvalý tlak na cielené oblasti spojivového tkaniva (fascie), ktoré obklopujú svaly a kosti. Pomocou myofasciálnych techník sa uvoľňujú obmedzenia v spojivovom tkanive, aby ste mali väčší rozsah pohybu a menej bolesti. 

Fyzioterapeut či masér, ktorý je vyškolený v myofasciálnom uvoľňovaní, udržiava tlak v cieľovej oblasti tri až päť minút. Kľúčom k úspechu je používanie rovnomerného tlaku. Vláknam sa musí poskytnúť dostatok času na zmäknutie a natiahnutie. Na pokožku sa nepridáva žiadne mazivo, aby terapeut mohol lokalizovať a uvoľniť oblasti spojivového tkaniva.

Myofasciálne uvoľňovanie vs. bankovanie 

Myofasciálna uvoľňovacia masáž je forma manuálnej terapie, ktorá sa zameriava na uvoľnenie obmedzení v mäkkých tkanivách tela. Zahŕňa vyvíjanie jemného tlaku na určité oblasti tela pomocou rúk alebo špecializovaných nástrojov. Cieľom masáže je natiahnuť a uvoľniť tkanivo, ktoré je stuhnuté alebo napäté v dôsledku zranenia, stresu alebo nadmerného používania.

Bankovanie je alternatívna liečebná metóda, pri ktorej sa používajú prísavky na vytvorenie podtlaku na určité časti tela. Odsávanie pomáha nasávať krv do danej oblasti a môže sa použiť na liečbu rôznych ochorení, ako sú bolesti svalov, bolesti hlavy spôsobené napätím, tráviace problémy a menštruačné kŕče.

Masáž lávovými kameňmi vs. myofasciálne techniky

Myofasciálna masáž je technika hĺbkovej masáže, ktorá sa zameriava na uvoľnenie napätia vo fascii. Terapeut používa jemný tlak a naťahovacie pohyby na uvoľnenie napätia a obnovenie normálnej funkcie. 

Masáž lávovými kameňmi na druhej strane využíva vyhrievané kamene na priame uvoľnenie konkrétnych oblastí tela. Teplo z kameňov pomáha zvyšovať krvný obeh a znižovať svalové napätie, pričom poskytuje upokojujúci pocit. Obe procedúry môžu byť prospešné pre uvoľnenie, zmiernenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti.

Aká je cena 

Cena za myofasciálnu masáž sa pohybuje od 40 € za hodinu. Väčšina salónov poskytuje na výber 30 minútovú alebo 60 minútovú masáž.

Kde ponúkajú myofasciálnu masáž 

Myofasciálnu masáž ponúkajú najmä masážne salóny a fyzioterapeutické zariadenia. V našom wellness katalógu si môžete vyhľadať poskytovateľov myofasciálnej masáže podľa lokality. Vyskúšajte myofasciálnu masáž aj v rámci kúpeľného pobytu a doprajte svojmu telu zaslúžený oddych.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Slnko, relax, príjemná spoločnosť. Stačí si len vybrať ten naj kúpeľný pobyt pre vás. Ako vybrať vhodný kúpeľný pobyt

Jedna z najlepších vecí počas dovolenky v kúpeľoch je, že ste na dovolenke, ale zároveň aj aktívne robíte niečo pre svoje zdravie. Tak prečo to nevyužiť? Pomôžeme vám a krok za krokom vám ukážeme ako vybrať kúpeľný pobyt.

Zistiť viac
Stláčanie správnych bodov na tele má vplyv aj na redukciu tuku Akupresúra

Akupresúra predstavuje metódu tradičnej čínskej medicíny zameranú na boj proti bolesti. Podľa akupresúry stačí jemné stláčanie správnych bodov a bolesť razom mizne. Znie to neuveriteľne? Vyskúšajte si tento boj proti bolesti aj vy.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore