Mäkké techniky: Jemná masáž uvoľňuje napätie a bolesti

Mäkké techniky sú jemnou manuálnou terapiou, ktorá pomáha uvoľniť napätie, spazmy a uľaviť od bolesti. Jemná masáž je upokojujúca a v kombinácií s inými fyzikálnymi terapiami znásobuje svoje pozitívne účinky.

Mäkká technika masáže

Čo sú to mäkké techniky

Mäkké techniky sú druh masáže, zameraný na mäkké tkanivá v tele, ako sú svaly, šľachy, väzy a fascie. Používajú sa na zmiernenie bolesti, zlepšenie rozsahu pohybu a flexibility, zníženie svalového napätia a zlepšenie krvného obehu.

V rámci masáže sa využívajú tieto hmaty a techniky:

  • Effleurage – zahriatie oblasti a zvýšenie prietoku krvi;
  • Techniky svalovej energie (MET) – naťahovanie stuhnutých svalov;
  • Terapia spúšťacích bodov – uvoľnenie napätia;
  • Hlboké priečne trenie – odbúravanie zjazveného tkaniva;
  • Myofasciálne uvoľňovanie – zníženie napätia.

Masáž mäkkými technikami – priebeh

Každá terapia mäkkými technikami by mala zahŕňať aj diagnostiku. Počas terapie vyvíja terapeut rukami tlak na postihnuté miesto a používa špecifické ťahy a pohyby na poskytnutie úľavy.

Masáž mäkkých tkanív sa často používa v spojení s inými terapiami, ako je fyzioterapia, chiropraxia, alebo akupunktúra, aby sa zabezpečili optimálne výsledky. Masáž má podobné účinky ako reflexná terapia. Po terapii môžete  pociťovať miernu bolesť, ktorá zvyčajne ustúpi do dvoch dní.

Výhody a účinky mäkkých techník

Mäkké techniky majú mnoho výhod. Účinkujú pri uvoľnení spaziem, svalového napätia a rôznych bolestí. Medzi pozitívne účinky patria:

Zlepšenie pružnosti

Po dlhom pracovnom dni je normálne, že ľudia pociťujú určité svalové napätie. Mäkké techniky zlepšujú celkovú flexibilitu a znižujú pravdepodobnosť vzniku svalového zranenia. Tento typ masáže zahŕňa naťahovanie svalových vlákien, podporu flexibility a jej udržiavanie. Na konci veľmi náročného a stresujúceho dňa sa budete cítiť uvoľnene.

Zníženie bolesti

Mäkké techniky sú známe ako účinný spôsob zmiernenia svalovej bolesti bez ohľadu na to, či je spôsobená zranením alebo prepracovaním.

Lepší krvný obeh

Terapia mäkkých tkanív zlepšuje krvný obeh, čím sa zvyšuje úroveň výkonnosti. Podľa výskumov má tento typ masáže veľký vplyv nielen na krvný obeh, ale aj na lymfatický systém, čo znamená lepšie odstraňovanie odpadu z postihnutých svalov a väčší prísun kyslíka a živín.

Zníženie napätia

Uvoľnenie svalov je dôležité pre pohodu človeka. Niekedy sa môže stať, že vás stres premôže, a tak je uvoľnenie ťažké. Pravidelnou masážou mäkkých tkanív sa môžete ľahko naučiť uvoľniť svoju myseľ a telo a zlepšiť celkovú výkonnosť.

Zlepšenie spánku

Masáž mäkkých tkanív zlepšuje spánok, ktorý býva veľkou súčasťou regenerácie. Ak idete spať napätý, je pravdepodobné, že sa dobre nevyspíte. Táto forma masáže znižuje napätie a podporuje hlbší a dlhší spánok.

Mäkké technika zníži napätie a zlepší kvalitu spánku

Uvoľnenie chrbta a krčnej chrbtice 

Mnoho ľudí trápia bolesti chrbta či krčnej chrbtice. Sedavé zamestnanie k tomu len dopomáha. Bolesti môžu vystreľovať až do hlavy a spôsobovať opakované migrény. Mäkké techniky pomáhajú presne pri týchto bolestiach. Či už vás trápi zablokovaná chrbtica, alebo bolesti, vyskúšajte mäkké techniky.

Ďalšie výhody

Masáž mäkkých tkanív má aj výhody pre duševné zdravie vrátane schopnosti navodiť veľmi uvoľnenú myseľ. Medzi ďalšie pozitívne účinky mäkkých techník zaraďujeme:

  • Uvoľnenie zrastov, zlepšenie rozsahu pohybu.
  • Zníženie krvného tlaku.
  • Zvýšenie produkcie hemoglobínu.
  • Rozšírenie koronárnych tepien.
  • Zlepšenie športového výkonu, vhodná je aj športová masáž.
  • Zmiernenie stuhnutosti a bolesti u ľudí trpiacich artritídou.
  • Zvýšenie výkonnosti a schopnosti riešiť problémy zlepšením korešpondencie mozgových alfa-beta vĺn.
  • Ochrana pamäte znížením hladiny stresových hormónov, ktoré útočia na hipokampus.
  • Zmiernenie ťažkostí spojených s tehotenstvom, predmenštruačným napätím a menopauzou. 
  • Zmiernenie príznakov spojených s fibromyalgiou.

Kontraindikácie masáže mäkkých tkanív

Každá terapia si vyžaduje prvotnú diagnostiku. Nezabudnite vášmu fyzioterapeutovi povedať všetky zdravotné problémy. V týchto prípadoch nie sú mäkké techniky vhodné:

  • Nedávne alebo hojace sa zlomeniny.
  • Rakovina a nádory.
  • Krvné zrazeniny.
  • Závažná osteoporóza.
  • Oblasti kožnej infekcie alebo zápalu.
  • Otvorené rany alebo vredy.
  • Kŕčové žily.
  • Hlboká žilová trombóza (DVT).
  • Ochorenia srdca.
  • Tehotenstvo.
Kontraindikácie

Mäkké techniky a fyzioterapia

Mäkké techniky využívajú fyzioterapeuti pre silnejší účinok spolu s cvičeniami. Vyškolení fyzioterapeuti vedia pomocou týchto techník uvoľniť spazmy, napätie, či tzv. Trigger points. Účinok masáže pocítite okamžite.

Mäkké techniky vs. hĺbková masáž

Rozdiely medzi týmito dvoma masážami sú veľmi malé. Zatiaľ čo pri hĺbkovej masáži sa zvyčajne vykonávajú dlhšie, pomalšie a silnejšie ťahy, mäkké techniky obsahujú širšiu škálu jemnejších hmatov. Pokiaľ ide o zotavenie po zranení, môže byť vhodnejšia masáž hlbokých tkanív. Ak jednoducho hľadáte masážnu terapiu, ktorá vám pomôže uvoľniť sa, lepšou voľbou je masáž mäkkých tkanív.

Masáž mäkkými technikami vs. švédska masáž 

Švédska masáž a masáž mäkkých tkanív sú obe formy terapeutickej masáže. Masáž mäkkých tkanív je špecifický typ masáže zameraný na hlbšie vrstvy svalov a spojivového tkaniva v tele. Používa sa na liečbu chronickej bolesti, zlepšenie držania tela, zníženie stresu a zvýšenie pohyblivosti. 

Švédska masáž je všeobecnejšia forma terapeutickej masáže, ktorá využíva dlhé kĺzavé ťahy, hnetenie a krúživé pohyby na podporu uvoľnenia a pohody. Často sa používa na zmiernenie bolesti hlavy spôsobenej napätím, zlepšenie krvného obehu, zníženie úzkosti a uvoľnenie svalového napätia.

Aká je cena

Cena mäkkých techník sa pohybuje od 20 € za pol hodinovú terapiu. Mäkké techniky sú často súčasťou komplexnej fyzioterapeutickej liečby.

Kde ponúkajú mäkké techniky

Ak vás trápia bolesti svalov, zablokovaná chrbtica či celkové napätie, vyskúšajte liečebný pobyt v kúpeľoch. Mäkké masážne techniky môžu poskytovať certifikovaní špecialisti. V súčasnosti sú poskytovateľmi najmä fyzioterapeuti. Nájdite fyzioterapeutické zariadenie vo vašom okolí pomocou nášho wellness katalógu.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Dornova metóda zlepšuje držanie tela Dornova metóda

Dornova metóda je jemná manuálna terapia, ktorá sa používa na nápravu nesprávneho nastavenia chrbtice a kĺbov. Pri terapii je dôležitá aktívna spolupráca klienta pri ošetrovaní. Je vhodná pri bolestiach chrbtice a kĺbov. Metóda je bezpečná, jednoduchá, účinná a rýchla.

Zistiť viac
Esenciálne oleje Berberská masáž

Názov berberskej masáže pochádza zo severnej Afriky, kde tamojší domorodí obyvatelia, berberi, používali tento typ masírovania už oddávna. Jej techniky sa zachovali cez ich potomkov z Maroka a Tuniska až dodnes. Preto sa masáž nazýva aj masáž marocká.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore