Dornova metóda: Rieši bolesti chrbtice a kĺbov

Dornova metóda je jemná manuálna terapia, ktorá sa používa na nápravu nesprávneho nastavenia chrbtice a kĺbov. Pri terapii je dôležitá aktívna spolupráca klienta pri ošetrovaní. Je vhodná pri bolestiach chrbtice a kĺbov. Metóda je bezpečná, jednoduchá, účinná a rýchla.

Čo je Dornova terapia

Dornova metóda je forma manuálnej terapie založená na princípoch osteopatie, ktorú vyvinul Dieter Dorn. Zahŕňa jemné, špecifické korekčné pohyby aplikované na chrbticu a iné kĺby s cieľom obnoviť štrukturálnu rovnováhu a vyrovnanie. Cieľom je znížiť bolesť a zlepšiť fyzické fungovanie uvoľnením napätia v mäkkých tkanivách a obnovením správnej mechaniky kĺbov.

Ako funguje Dornova metóda

Uplatnením princípov anatómie, fyziky a prírodných zákonov sa štrukturálny systém účinne prestaví, čím sa zlepší nervový systém, ktorý spája mozog so všetkými ostatnými oblasťami ľudského tela. Pri niektorých korekčných procedúrach sa klient musí postaviť, pri iných musí sedieť na stoličke. Kým lekár aplikuje korekčné techniky na postihnuté kĺby, klient vykonáva sériu riadených pohybov, ktoré mu pomôžu vrátiť kosti do pôvodnej polohy. 

  1. Sedenie zvyčajne trvá hodinu. Začína sa tým, že sa klient dostane do polohy v ľahu na terapeutickom stole, zatiaľ čo praktik meria dĺžku jeho dolných končatín, aby zistil prípadné nezrovnalosti. Rozdiel v dĺžke nôh znamená nesprávne nastavený kĺb.
  2. Ďalej sa pozrie na umiestnenie jednotlivých stavcov. 
  3. Potom terapeut kladie dôraz na nápravu čiastočného posunu bedier, čo spôsobuje vykĺznutie bedrových kĺbov z ich normálnej polohy. Keď bedrový kĺb nie je správne nastavený, má to za následok nepomer dĺžok nôh, čo spôsobuje abnormálny sklon panvy a ďalšie nesprávne nastavenia.
  4. Terapeut potom vyvíja jemný tlak prstami na príslušný kĺb, zatiaľ čo klient švihá rukami alebo nohami, aby sa chrbtica napravila.

V niekoľkých prípadoch sa odporúča dlhšie obdobie liečby, ktoré môže byť prispôsobené pohodliu pacienta. Zahŕňa intenzívnejšiu a individuálnu výučbu autoterapie s pomocou partnera alebo člena rodiny. Liečba trvá v priemere do dvoch mesiacov.

Klient by počas celého procesu nemal cítiť ani najmenšiu bolesť, pretože Dornova terapia má byť bezbolestná. Po ošetrení poskytne odborník klientovi zoznam svojpomocných cvičení, ktoré má vykonávať doma.Tieto cvičenia zabezpečia neustále zlepšovanie zdravotného stavu.

Vzhľadom na to, že terapeut musí počas fázy hodnotenia a liečby vykonávať palpáciu (vyšetrenie pohmatom), klientom sa odporúča nosiť oblečenie z ľahkej tkaniny.

Dornova metóda – cviky na doma

Súčasťou terapie sú i cviky na doma, ktoré vás naučí skúsený odborník v rámci liečby. Cvikov existuje omnoho viac, tu sú dva príklady ako môžete cvičiť aj doma:

Cvičenie na bedrá

Položte ruku okolo stehna a začnite vyvíjať protitlak (ťahajte smerom nahor), pričom nohy sú narovnané. Počas pohybu sa snažte opatrne zvyšovať silu a zároveň vydychovať. Počas nádychu sa vráťte do východiskovej polohy bez toho, aby ste vyvíjali tlak. Opakujte minimálne 2 až 3 razy. Cvičenie vykonávajte vždy na oboch stranách.

Cvičenie na krížovú kosť

Ľahnite si na akýkoľvek pevný stôl a opatrne presuňte panvu cez okraj tak, aby na stole zostala len lopatka bedrového kĺbu. S oboma nohami zdvihnutými do pravého uhla začnite pomaly pohybovať jednou nohou za druhou smerom nadol a nahor, a zároveň vydychujte. Takto postupujte približne 30 sekúnd. Predtým, ako sa postavíte, posuňte panvu späť bezpečne na stôl.

Účinky Dornovej metódy nielen pri bolestiach chrbtice a kĺbov

Hlavným prínosom Dornovej metódy je zlepšenie držania tela, rovnováhy a pohyblivosti kĺbov. To môže viesť k zlepšeniu výkonu pri športovaní a fyzických aktivitách, ako aj k zníženiu bolesti pri ochoreniach pohybového aparátu. Pomocou Dornovej metódy môžete znížiť úroveň úzkosti a stresu zlepšením funkcie nervov.

Medzi ďalšie potenciálne výhody patrí:

  • kvalitnejší spánok;
  • lepšie trávenie;
  • zvýšená hladina energie;
  • lepší krvný obeh v celom tele vďaka zvýšenej pružnosti chrbtice a svalov;
  • lepšia mentálna jasnosť a sústredenosť vďaka lepšiemu nervovému toku v mozgu;
  • lepšia regulácia krvného tlaku vďaka lepšiemu prekrveniu kapilár a žíl v tele;
  • posilnená imunita vďaka zníženiu zápalov v okolí kĺbov;
  • zníženie stuhnutosti alebo bolesti v rôznych oblastiach tela spôsobených nesprávnym nastavením alebo nerovnováhou, ktoré sa touto metódou upravujú.
  • celková pohoda, pretože osoby sa môžu voľnejšie pohybovať s menšou bolesťou alebo nepohodlím.

Dornova terapia je jedinečná liečebná technika, pretože sa veľmi ľahko vykonáva a je účinná pri rôznych stavoch. Na rozdiel od iných foriem terapie, pri ktorých problém lieči iba lekár, si Dornova terapia vyžaduje spoluprácu terapeuta a klienta, aby sa dosiahli čo najlepšie výsledky. Ak sa táto metóda vykonáva správne, možno ňou liečiť širokú škálu ochorení, ako napr:

  • sciatica,
  • problémy s bedrovým kĺbom,
  • lumbago,
  • vysunuté alebo vyhnuté platničky,
  • bolesti panvy,
  • artritída kĺbov,
  • rozdiel v dĺžke nohy,
  • bolesť súvisiaca s chrbticou,
  • zápal dutín,
  • problémy so štítnou žľazou,
  • tráviace problémy,
  • skolióza,
  • bolesť chrbta, krku alebo ramien,
  • tenisový lakeť,
  • chronické vnútorné ochorenia, ako je astma alebo angína,
  • bolesť hlavy a migréna,
  • depresia, strach alebo iné emocionálne konflikty.

Kontraindikácie Dornovej metódy

Kontraindikácie Dornovej metódy zahŕňajú:

  • akákoľvek akútna alebo chronická bolesť kĺbov alebo svalov;
  • predchádzajúca operácia v oblasti, ktorá sa má liečiť;
  • osteoporóza, reumatoidná artritída, ankylozujúca spondylitída a iné chronické zápalové ochorenia;
  • určité typy rakoviny;
  • závažná osteoartróza chrbtice;
  • nestabilná chrbtica alebo deformácie chrbtice;
  • akútna hernia disku alebo vyhreznutá medzistavcová platnička;
  • zlomeniny alebo vykĺbenia chrbtice.

Dornova metóda a Breussova masáž

Dornova terapia je forma manuálnej terapie, ktorej cieľom je napraviť nesprávne nastavenie chrbtice, panvy a iných kĺbov. Využíva jemný tlak na špecifické body pozdĺž chrbtice a iných častí tela s cieľom dosiahnuť rovnováhu a vyrovnanie. 

Breussova masáž sa používa na liečenie chronických bolestí v oblasti chrbtice a ischiasov prostredníctvom pôsobenia pevného tlaku s pomalými ťahmi, naťahovaním a krúživými pohybmi pozdĺž svalov obklopujúcich chrbticu. Cieľom oboch techník je zlepšiť zdravie chrbtice obnovením jej vyrovnania a znížením napätia v tejto oblasti, avšak na dosiahnutie tohto cieľa majú odlišné metódy.

Dornova metóda vs. chiropraxia

Hlavným rozdielom medzi Dornovou metódou a chiropraktikou je ich prístup k manipulácii chrbtice. Pri Dornovej metóde sa používajú jemné, neinvazívne techniky, ako je valcovanie, naťahovanie a masáž, o ktorých sa predpokladá, že vyrovnávajú chrbticu bez toho, aby spôsobili nepohodlie alebo poškodenie.

Na druhej strane chiropraktik sa zameriava najmä na aplikáciu vysokorýchlostných úprav pomocou krátkych pákových pohybov na odstránenie subluxácií v chrbtici, ktoré môžu spôsobovať bolesť alebo dysfunkciu.

Z hľadiska účinnosti sa obe metódy používajú už stáročia s dobrými výsledkami pre mnohých pacientov trpiacich bolesťami chrbta alebo inými problémami pohybového aparátu. Neexistujú však žiadne vedecké dôkazy o tom, že jedna metóda je účinnejšia ako druhá, pretože každá technika môže lepšie fungovať u rôznych osôb v závislosti od ich stavu a anatómie. Nakoniec je najlepšie poradiť sa so svojím lekárom alebo fyzioterapeutom predtým, ako sa rozhodnete, ktorá možnosť liečby je pre vás vhodná.

Dornova metóda pre psov

Dornova metóda je holistický prístup k liečbe psov, ale aj iných zvierat, ktorý sa zameriava na význam chrbtice a jej prepojenie s celkovým zdravím. Zahŕňa jemnú manipuláciu s chrbticou, ktorá údajne obnovuje rovnováhu a znižuje stres v celom tele, čo umožňuje zvýšiť tok energie a zlepšiť fyzické fungovanie. Okrem toho sa môžu odporučiť zmeny stravy a úpravy životného štýlu. Dornova metóda je bezpečná pre všetky plemená psov a môžu ju používať veterinári aj osoby vyškolené v technikách masáže zvierat.

Aká je cena Dornovej terapie

V cenníkoch nájdete väčšinou dva typy – čiastočnú alebo celotelovú, od čoho sa následne odvíja cena a čas. Cena dornovej metódy sa pohybuje od 30 € za hodinovú terapiu. 

Kde ponúkajú doplnkovú liečbu Dornovou metódou

Video

Mohlo by vás zaujímať

Existuje asi 20 druhov drevených valčekov, ktoré sa využívajú pri maderoterapii Maderoterapia – terapia drevom

Maderoterapia je mimoriadne účinná masážna technika. Pri masáži sa používajú drevené valčeky rôznych. Vyskúšajte ju aj vy. Má minimálne množstvo kontraindikácií, a preto je vhodná naozaj takmer pre každého.

Zistiť viac
Pilates spevní vnútorné svaly Pilates zlepší držanie tela

Pilates je systém cvičenia, ktorý posilňuje celé telo a zlepšuje jeho stabilitu a držanie. Máloktoré cvičenie je podobne univerzálne. Udrží v kondícii tehotné ženy a prospieva aj ľuďom s bolesťami chrbta.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore