Ako na reumatické ochorenia – úľavu prinesú aj kúpele na reumu

Reumatické ochorenia sa spájajú s bolesťou. Pacientov bolia kĺby, svaly, šľachy. A hoci neexistuje prevencia a nie je možné reumu ani úplne poraziť, zmierniť jej príznaky môžu rôzne kúpeľné procedúry, ale aj zdravý životný štýl. Doprajte si veľa pohybu a slniečka, dodajte telu energiu zo správnych potravín, navštívte pravidelne kúpele na reumu a oddiaľte tak predpovedanie počasia v kostiach.

Reuma

Čo je to reuma

Reuma označuje skupinu rôznych ochorení, ktoré postihujú systém pohybového ústrojenstva, teda kĺby, svaly, šľachy a mäkké tkanivá. Hoci reuma bolí všade, predsa len najvážnejšie dôsledky prináša vtedy, keď zasiahne kĺby nosiace hmotnosť, teda bedrá alebo kolená. Vtedy vie veľmi znepríjemniť život a človeka môže aj úplne pripraviť o schopnosť chodiť. 

Reuma postihuje okrem pohybového aparátu aj životne dôležité orgány ako je srdce, pečeň alebo obličky. Zasahuje aj cievy, preto sú pacienti s reumou náchylnejší na srdcové ochorenia a ochorenia krvného obehu.

Z čoho vzniká reuma, sa dá povedať len ťažko. Za vznikom väčšiny reumatických ochorení je genetická predispozícia. Prevencia pred reumou v podstate neexistuje. 

Je to síce choroba typická pre staršiu generáciu, ale to neznamená, že našim najmenším sa úplne vyhýba. Reuma nesúvisí s vekom a môže sa objaviť kedykoľvek, známa je aj reuma u mladých ľudí a detí. 

Reumatické ochorenia a ich diagnostika

Rozlišujeme zápalové a nezápalové druhy reumy. Reuma nie je jedno ochorenie, ale súbor viac ako 300 rôznych ochorení. Medzi druhy reumatických ochorení patria:

  • Artróza,
  • Osteoporóza,
  • Fibromyalgia,
  • Reumatická artritída, 
  • Morbus Bechterev,
  • Dna.

Diagnostika ochorení nie je jednoduchá, pretože príznaky často napodobňujú iné ochorenia. Preto sa pri reume vyšetruje aj tzv. reumatoidný faktor.

Dôsledky – takýto bude váš život s reumou

Reuma je jedným z najčastejších dôvodov, prečo sa ľudia stávajú invalidmi. Až 9 z 10 pacientov tvrdí, že základnou charakteristikou reumy je bolesť. Problémov, spájajúcich sa s reumou, je však viac: 

  • opuchy kĺbov,
  • výrazná ranná stuhnutosť,
  • bolesti kĺbov aj v pokoji.
Reuma vie potrápiť staré kolená

Pri reume pomáha skorá liečba aj liečebný pobyt v kúpeľoch

Čím skôr sa ochorenie podchytí, čím skôr si všimnete prvé príznaky reumy, tým väčšia je šanca na zmiernenie priebehu ochorenia. Pre zmiernenie príznakov sa okrem užívania liekov odporúča dodržiavať aj správnu životosprávu, nezabúdať na mierny pohyb a absolvovať pravidelný pobyt kúpeľoch. Mnohé liečebné pobyty sa zameriavajú práve na reumu. 

Z pohybových aktivít sú pre reumu vhodné tie menej náročné, ktoré sú akousi formou relaxácie, no zároveň pôsobia ako terapia proti reume. Za zmienku stojí nordic walking, plávanie, Tai chi alebo fitness pod odborným dohľadom a rôzne relaxačné cvičenia. Dajte si pozor aj na chlad. Reuma vlhko a chlad neznáša.

Najlepšie kúpele na reumu

Mnohé slovenské kúpele ponúkajú pre pacientov s reumou liečebné pobyty zamerané na obnovenie funkčnosti postihnutých kĺbov a navodenie svalovej rovnováhy.

Ku kúpeľným procedúram, ktoré majú na priebeh reumy priaznivý vplyv, patria:

  • bahenné a rašelinové zábaly,
  • termálny kúpeľ,
  • parafín,
  • suché horúce obklady,
  • podvodné masáže,
  • škótske streky,
  • striedavý nožný kúpeľ.

Základom liečebných pobytov na reumu je pohyb a osvojenie si správnych cvikov, v ktorých môže pacient pokračovať aj doma. Preto v kúpeľoch počas liečby pacient necvičí sám, ale pod dohľadom profesionálneho fyzioterapeuta s individuálnym cvičebno-liečebným programom. 

Barly sa lámu v Piešťanoch

Už takmer dvesto rokov nachádzajú pacienti s reumou z takmer celého sveta úľavu v kúpeľoch Piešťany. Nie náhodou je ich symbolom postava, ktorá láme barlu. Odborníci z Piešťan majú dlhoročné skúsenosti s liečbou rôznych ochorení pohybového aparátu a piešťanské bahno priaznivo pôsobí aj na zmiernenie príznakov reumy. Pacienti majú k dispozícii viac ako 60 rôznorodých procedúr. 

Už po dvoch týždňoch liečby v Piešťanoch pacient cíti pozitívny efekt aplikovanej balneoterapie. Piešťany preto právom radíme medzi jedny z našich najobľúbenejších kúpeľov na reumu. 

Vitamínová bomba v Trenčianskych Tepliciach 

Liečivá voda v kúpeľoch Trenčianske Teplice je vďaka obsahu množstva minerálnych látok označovaná aj ako “vitamínový koktejl pre pohybové ústrojenstvo. V kombinácii s cvičením pod dohľadom miestnych odborníkov a ďalšími procedúrami pomáha zlepšiť kvalitu života reumatikov. Kúpele Trenčianske Teplice sa vďaka tomu tešia medzi kúpeľmi na reumatické ochorenia veľkej obľube. 

Unikátne kúpele s oxidom uhličitým a sulfánom v Dudinciach 

Hoci kúpele v Dudinciach patria medzi naše najmladšie kúpele, aj tu majú s liečbou reumy bohaté skúsenosti. Dudinská liečivá voda mimoriadne blahodárne pôsobí pri liečbe pacientov s reumatoidnou artritídou. Vaňové kúpele dopĺňajú procedúry ako lokálna kryoterapia, elektroliečba, pohybová terapia a v neposlednom rade edukácia. Aj Dudince preto patria medzi vyhľadávané kúpele na reumu. 

Horúca voda v Sklených Tepliciach

Najčastejšie ordinovanými procedúrami pri reumatických ochoreniach sú procedúry z radov teploliečby. Liečivá voda v Sklených Tepliciach, ktorých minerálne pramene patria medzi najteplejšie na Slovensku, pôsobí svojím zložením a teplotou priaznivo na rôzne ochorenia pohybového ústrojenstva, vrátane reumatických ochorení. Vyskúšať v Sklených Tepliciach si môžete aj európsky unikát – Jaskynný parný kúpeľ Parenica. Ide o prírodnú jaskyňu s hypertermálnou minerálnou vodou s vysokým obsahom magnézia a kalcia.

Medzi kúpele na reumu môžeme zaradiť takmer všetky kúpele špecializujúce sa na pohybové ústrojenstvo. Patria sem napríklad aj Bojnice a kúpele Turčianske Teplice. Za splnenia určitých podmienok je pobyt v kúpeľoch na reumu hradený aj zdravotnou poisťovňou. No keďže kúpele vo veľkej miere zvyšujú kvalitu života reumatikov a poisťovňa hradí liečbu v dlhých intervaloch, reumatici často navštevujú kúpele aspoň na pár dní aj ako samoplatcovia.

S výberom vhodných kúpeľov, ktoré vám pomôžu zmierniť príznaky reumy, vám pomôže náš sprievodca Ako vybrať kúpele, alebo naši skúsení operátori.

Mohlo by vás zaujímať

Hotel Astória Kúpele Bardejov Spoznajte 5 najstarších kúpeľov na Slovensku

Na Slovensku sa nachádza až 1300 minerálnych prameňov, ktoré slúžia ako liečivé i kvalitné stolové vody a viac ako 20 funkčných kúpeľných zariadení. Kúpeľné komplexy sa nachádzajú po celom území Slovenska. Vybrali sme pre vás 5 tých najstarších<em>.</em>

Zistiť viac
Reflexná masáž Sila reflexológie – objavte účinky reflexnej masáže

Reflexná terapia (reflexológia) je viac ako tisíc rokov stará ázijská masáž, ktorá sa považuje za jednu z najúčinnejších metód alternatívnej medicíny a samoliečby. Stimulovaním tlakových bodov dochádza k uvoľneniu energie do rôznych častí tela.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore