Klasická švédska masáž: Pozitívne účinky, techniky a typy

Švédska masáž je typom klasickej masáže, ktorý je vhodný takmer pre každého. Jej benefity poznali už naši predkovia. Masáž vám pomôže uvoľniť napätie, zmierniť bolesti či zlepšiť krvný obeh. Vhodná je aj ako doplnková liečba pri poúrazových stavov, kedy urýchľuje zotavenie.

Čo je klasická švédska masáž

Klasická švédska masáž je forma masážnej terapie, ktorej cieľom je uvoľniť celé telo. Tento typ masáže zahŕňa aj techniky hnetenia a trenia povrchovejších vrstiev svalového tkaniva. Jej cieľom je zvýšiť krvný obeh, znížiť stres a zlepšiť celkové uvoľnenie. Masáž je výborná pri liečbe poúrazových stavov, na zotavenie alebo rehabilitáciu.

Kam patrí švédska masáž

Švédska masáž je známa aj ako „klasická masáž“. A presne taká je – klasická procedúra, ktorá predstavuje západný štandard masáže. Švédsku masáž zaraďujeme medzi základné formy masáže.

Aký je rozdiel medzi klasickou švédskou masážou a thajskou masážou

Prvý rozdiel, ktorý si všimnete medzi thajskou klasickou masážou a klasickými západnými štýlmi, je absencia vybavenia. Zatiaľ čo švédska masáž prebieha na masážnom stole, thajská masáž prebieha na podlahovej podložke.

Thajská masáž využíva akupunktúrne body na vyvíjanie tlaku na určité časti tela, ktoré môžu pomôcť zmierniť určité fyzické ťažkosti alebo pomôcť telu dostať sa do režimu hlbokej relaxácie. Je to procedúra v štýle jogy, pri ktorej sa používa stredný až silný tlak s určitým naťahovaním. Švédska masáž je relaxačná a uplatňuje jemný až stredný tlak.

Švédska masáž celého tela vs. hĺbková masáž

Hlavný rozdiel medzi švédskou masážou a masážou hlbokých tkanív spočíva v sile tlaku, ktorý používa masér. Pri hĺbkovej tkanivovej masáži sa používa väčší tlak ako pri švédskej masáži. Hĺbková masáž je silnejšia technika, ktorá uvoľňuje napätie hlboko vo svaloch a spojivových tkanivách.

Švédska masáž vs. Shiatsu

Hlavné rozdiely medzi oboma masážami predstavuje tlak, technika a oblasť zamerania. Švédska masáž nemá žiadnu špecifickú oblasť zamerania a skôr je navrhnutá na celkové uvoľnenie tela a zmiernenie stresu. 

Terapeuti švédskej masáže používajú kombináciu dlhých ťahov a hnetenia s celkovým cieľom uvoľnenia, prekrvenia a lymfodrenáže. Ak hľadáte niečo s väčšou silou na hlbšie uvoľnenie svalového napätia alebo zmiernenie bolesti, potom bude účinnejšie vyskúšať Shiatsu.

Druhy švédskej masáže

Švédsku masáž zaraďujeme medzi klasické typy masáží. Tento druh masážnej terapie je základom pre ďalšie masáže, ako:

Techniky švédskej masáže

Pri tomto druhu masáže môže masér používať rôzne masážne techniky. Z masérskych hmatov sa najčastejšie využívajú:

Klasická masáž – Tapotement

Effleurage

Vykonáva sa upokojujúcimi, často krúživými ťahmi po pokožke s cieľom uvoľniť a zahriať svaly. Effleurage zvyšuje krvný obeh tým, že podporuje zvýšenie teploty svalov a pripravuje ich na intenzívnejšie masážne techniky. Effleurage tiež stimuluje lymfatický systém.

Petrissage

Ide o hnetenie svalov, kože a tkanív s cieľom uvoľniť svaly a zvýšiť prietok krvi do masírovanej oblasti. Petrissage zahŕňa stláčanie, valcovanie a hnetenie svalov, kože a tkanív.

Trecie a masírovacie ťahy

Používa sa “guľôčka” palca, ktorá malými krúživými pohybmi preniká do hlbokých tkanív a svalov. To pomáha uvoľňovať uzly vo svaloch, zvyšuje prietok krvi a zmierňuje bolesť.

Tapotement

Ide o rýchle, úderné poklepávanie, plieskanie a šúchanie masážnej plochy na precvičenie a posilnenie hlbokých tkanivových svalov. Používa sa na agresívnejšie precvičenie a posilnenie svalov. Zvyšuje krvný obeh a môže dokonca pomôcť tonizovať svalové partie.

Čo môžem očakávať od klasickej švédskej masáže?

Počas švédskej masáže sa budete cítiť pohodlne, čiastočne sa vyzlečiete, ale prikryjú vás uterákom alebo plachtou. Na masáž sa použijú masážne oleje, ktoré premastia pokožku. Keďže masáž nie je taká intenzívna ako športová alebo zdravotná masáž, budete sa po nej cítiť pokojne a uvoľnene.

Fyziologicky sa bude vaše telo snažiť zbaviť toxínov, takže môžete byť unavení. Tento typ masáže tiež zvyšuje hladinu serotonínu a dopamínu, čo vám pomôže cítiť sa psychicky vyrovnanejšie.

Po terapii sa odporúča piť veľa čistých tekutín, čo uľahčí vyplavenie toxínov z tela.

Je švédska masáž bolestivá?

Nie, švédske masáže by nemali bolieť. Ak počas masáže pociťujete bolesť alebo nepríjemné pocity, nehanbite sa a povedzte to svojmu terapeutovi, aby mohol podľa toho upraviť tlak alebo techniku.

Zdravotné výhody švédskej masáže

Vplyv masáže na celkové zdravie človeka je nespochybniteľný. Benefity masáži poznali už v dávnych kultúrach. Klasická masáž prináša tieto pozitívne účinky:

1. Úľava od stresu

Klasická masáž je známa svojou schopnosťou redukovať stres a zlepšiť celkové uvoľnenie a psychické pohodlie.

2. Zlepšenie krvného obehu

Trenie a hnetenie pri klasickej švédskej masáži stimuluje krvný obeh v celom tele, vďaka čomu sa účinnejšie dostávajú do buniek kyslík a ďalšie živiny.

3. Úľava od bolesti

Klasické techniky švédskej masáže pomáhajú zmierniť chronickú bolesť spojenú so stavmi, ako sú fibromyalgia, ischias, artritída, a iné poruchy pohybového aparátu. Masáž je vhodná na odstránenie bolesti chrbta, či uvoľnenie svalov.

4. Zníženie svalového napätia

Masáž môže pomôcť znížiť svalové napätie tým, že podporuje uvoľnený stav mysle a zlepšuje pružnosť svalov a kĺbov.

5. Zlepšenie pohyblivosti kĺbov

Tlak vyvíjaný počas klasickej švédskej masáže pomáha zlepšiť rozsah pohybu v kĺboch, uľahčiť každodenné pohyby a znížiť zaťaženie svalov a väzov.

Tu sú niektoré ďalšie výhody klasickej masážnej terapie:

  • zníženie krvného tlaku,
  • zlepšenie kvality spánku,
  • zmiernenie predmenštruačného syndrómu (PMS),
  • zmiernenie príznakov depresie.

Kontraindikácie klasickej švédskej masáže

Tento druh masáže je vhodný takmer pre všetkých, avšak existujú zdravotné problémy, pri ktorých sa masáž neodporúča:

  1. Osoby s nákazlivými kožnými ochoreniami, ako je impetigo, svrab alebo ovčie kiahne.
  2. Ľudia s otvorenými ranami, vredmi alebo vyrážkami.
  3. Nedávne zlomeniny alebo zlomené kosti.
  4. Nestabilné kardiovaskulárne stavy.
  5. Problémy so zrážaním krvi.
  6. Závažná osteoporóza.
  7. Hlboká žilová trombóza (DVT).
  8. Závažné zápalové ochorenia, ako je reumatoidná artritída a systémový lupus erythematosus (SLE).
  9. Onkologickí pacienti podstupujúci chemoterapiu alebo ožarovanie.

V prípade pochybností si vyžiadajte pred masážou súhlas lekára.

Švédska masáž a tehotenstvo

Švédska masáž sa vo všeobecnosti považuje počas tehotenstva za bezpečnú. Uistite sa, že terapeut má certifikát na prenatálnu masáž a skúsenosti s prácou s tehotnými ženami. Je tiež dôležité, aby ste s terapeutom komunikovali o všetkých zdravotných ťažkostiach alebo špeciálnych potrebách, aby mohol podľa toho prispôsobiť svoju techniku.

Aká je cena švédskej masáže? 

Cena za klasickú masáž sa pohybuje od 15 € za pol hodinovú masáž.

Kde službu ponúkajú

Klasickú masáž poskytujú takmer všetky masážne salóny, a aj niektoré fyzioterapeutické zariadenia. V našom wellness katalógu nájdete masérske salóny, ktoré poskytujú klasickú švédsku masáž. Tradičné masáže bývajú súčasťou aj rôznych relaxačných pobytov v kúpeľoch a pravidelne ich lekári predpisujú aj v rámci liečebných pobytov.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Operácia a množstvo liekov nemusia byť jediným spôsobom ako sa zbaviť bolestí chrbtice. Ozónová terapia

Ozónová terapia je vo svete plne využívaná ako širokospektrálna liečebná metóda. Viete, kedy vám pomôže zbaviť sa bolesti chrbta a predísť operácii chrbtice?

Zistiť viac
Reflexológia je stará ako ľudstvo samo Sila reflexológie

Reflexná terapia (reflexológia) je viac ako tisíc rokov stará ázijská masáž, ktorá sa považuje za jednu z najúčinnejších metód alternatívnej medicíny a samoliečby.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore