Zabráňte osteoporóze preniknúť do vašich kostí – vyskúšajte kúpele na osteoporózu

Osteoporóza je reumatickým ochorením, ktoré sa objavuje pomaly a bez viditeľných signálov. Síce postihuje prevažne ženy, nevyhýba sa ani mužom. Viete, aká je prevencia osteoporózy a ako vám život s osteoporózou uľahčí pobyt v kúpeľoch? Vybrali sme pre vás tie najlepšie kúpele na osteoporózu.

Zbystrite pozornosť, ak vás často bezdôvodne bolieva chrbát

Čo je to osteoporóza

Reumatické ochorenie osteoporóza patrí k najzávažnejším ochoreniam kostí. Vyznačuje sa znížením obsahu kostnej hmoty a narušením mikroarchitektúry kostného tkaniva, čím zapríčiňuje zvýšenú krehkosť kostí. Tým, že kosti strácajú kostnú hmotu, kostra stráca stabilitu, a takto sa zvyšuje riziko lámania kostí. Kosti sa zlomia ľahšie a bez väčšieho násilia alebo úrazu. Pacienti, ktorí trpia osteoporózou, môžu prísť k tzv. nízkozáťažovým zlomeninám už pri prudkom švihu, otočení alebo podobne.

Osteoporóza sa prejavuje bolesťami chrbta. Bolesť pri osteoporóze môžeme rozdeliť na 2 skupiny. Primárnu bolesť spôsobujú kostné štruktúry. Sekundárna bolesť pochádza zo zmien svalov a šliach. Presná príčina osteoporózy nie je úplne známa. Osteoporóza je podmienená faktormi ako vek, pohlavie, genetika či rôzne choroby.

Diagnostika – ako odhaliť osteoporózu čo najskôr

Osteoporóza sa spočiatku nemusí prejavovať žiadnymi príznakmi. V počiatočnej diagnostike sa používa ultrazvukové vyšetrenie, ktoré meria hustotu kostného minerálu v oblasti päty. Nie je však možné merať všetky miesta typických zlomenín na základe osteoporózy. Na to sa využíva kvantitatívna počítačová tomografia, ktorá umožňuje merať hmotu bedrových stavcov chrbtice. Dôležitým vyšetrením je zisťovanie kostných markerov z krvi alebo zo vzorky moču. Zlatým diagnostickým štandardom je osteodenzitometria.

Prevencia – ako osteoporóze predchádzať

Je všeobecne známe, že kvalita kostnej hmoty z veľkej časti závisí od genetickej výbavy jednotlivca. Napriek tomu sa dá ovplyvniť aj v inom období ako v detstve. Vtedy sa síce vápnik do tela vstrebáva dobre, ale napríklad úprava životosprávy, pridanie pravidelného pohybu a odstránenie fajčiarskych zlozvykov môžu slúžiť ako prevencia osteoporózy aj v neskoršom veku.

Ako prevencia je odporúčaná napríklad liečivá voda v kúpeľoch Lúčky, ktorá má optimálny pomer obsahu vápnika a ďalších dôležitých stopových prvkov. Práva kúpele Lúčky patria medzi najobľúbenejšie kúpele na osteoporózu.

Život s osteoporózou uľahčí podporná liečba, pravidelný pohyb aj kúpele

Na liečbu osteoporózy už v súčasnosti existuje množstvo účinných liekov a všetky sú dostupné aj na Slovensku. Súčasťou účinnej liečby osteoporózy by mala byť aj správna životospráva, najmä pravidelné cvičenie, vhodné stravovanie, pravidelný pobyt na slnku a rôzne liečebné procedúry. 

Zaraďte do svojho života prechádzky, či pravidelné minimálne pol hodinové venčenie vášho miláčika

Pri tejto diagnóze zohráva dôležitú úlohu práve pravidelný pohyb. Telesný pohyb a cvičenie má význam nielen pre prevenciu, ale aj pre liečbu osteoporózy:

  • Ideálnou aktivitou je chôdza. Pre pacientov s osteoporózou sa odporúča pravidelná (pozvoľná) chôdza v trvaní pol až jednu hodinu denne. Vyskúšať môžete napríklad nordic walking.
  • Dôležitý je aj nácvik a osvojenie si správnych pohybových stereotypov pri rozličných činnostiach, a to od momentu vstávania z postele, až po ukončenie celodenných aktivít. Do celkovej pohybovej aktivity je ďalej vhodné zaradiť dýchacie cvičenia, cviky antigravitačnej relaxácie, balančné cvičenia, nácvik pádov a podobne. S nácvikom správnych pohybových stereotypov vám pomôžu v rámci pohybovej terapie počas pobytu v kúpeľoch zameraných na osteoporózu.

Kúpele na osteoporózu

Viaceré kúpele u nás aj v zahraničí ponúkajú pre pacientov s osteoporózou liečebné pobyty zamerané na úľavu od bolesti, zlepšenie pohyblivosti a ustálenie osteoporózy.

Ku kúpeľným procedúram, ktoré majú priaznivý vplyv na priebeh osteoporózy, patria napríklad:

  • pitná kúra,
  • magnetoterapia, 
  • pohybová terapia.
  • termálny kúpeľ.

Základ liečebných pobytov na osteoporózu tvorí pitná kúra, pohyb a osvojenie si správnych cvikov a pohybových stereotypov v bežnom živote. U osteoporózy sa neodporúčajú klasické masáže, pretože môže dôjsť k zlomenine stavca.

S osteoporózou zatočia v Trenčianskych Tepliciach

Obľúbené medzi kúpeľmi so zameraním na pohybový aparát sú kúpele Trenčianske Teplice, ktoré sa zameriavajú aj na prevenciu a liečbu osteoporózy. Miestna termálna voda v kombinácii so správnou pohybovou aktivitou pomáha znižovať svalové napätie, čo vedie k zlepšeniu koordinácie, stability aj chôdze.

Zázračnú vodu na osteoporózu majú v kúpeľoch Lúčky a Sliač

S osteoporózu môžete absolvovať pobyt aj v kúpeľnom meste Lúčky. Pitná kúra z miestneho prameňa je odporúčaná ako podporná liečba osteoporózy. Základom liečebného pobytu na osteoporózu v Lúčkach je kombinácia vody a pohybu. Miestni odborníci majú s kúpeľnou liečbou osteoporózy bohaté skúsenosti. Pomôžu vám osvojiť si návyky, ktoré vám uľahčia život s osteoporózou aj po návrate domov. 

Rovnako známe sú aj pramene v kúpeľnom meste Sliač. Kúpele Sliač sú známe na svete tým, že len štyri kúpeľné mestá sa môžu popýšiť prameňmi prirodzenej izotermickej teploty s vysokým obsahom oxidu uhličitého. Jeden z týchto prameňov sa nachádza aj v strednej Európe a to práve v Sliači. Práve vďaka tomuto zloženiu je pobyt v Sliači vhodný aj pri osteoporóze. 

Medzi kúpele na osteoporózu patria aj Zlaté kúpele Turčianske Teplice, Piešťany, Mariánske Lázne v Česku a mnohé kúpeľné centrá v Budapešti. Ak však chcete predsa len ostať na Slovensku, skúste navštíviť napríklad kúpele Dudince, kde je základom liečby osteoporózy kúpeľ v dudinskej liečivej vode

Za splnenia stanovených podmienok je kúpeľný pobyt na osteoporózu hradený aj zdravotnou poisťovňou. No keďže kúpele vo veľkej miere zvyšujú kvalitu života pacientov s osteoporózou a poisťovňa hradí liečbu v dlhých intervaloch, klienti s osteoporózou často navštevujú kúpele aspoň na pár dní aj ako samoplatcovia.

S výberom vhodných kúpeľov, ktoré vám pomôžu zmierniť príznaky osteoporózy, vám pomôže náš sprievodca Ako vybrať kúpele, alebo naši skúsení operátori.

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný-masage Ako vybrať vhodný liečebný pobyt v kúpeľoch?

Liečebný pobyt nie je len o oddychu a relaxe, ale jeho cieľom je aj úľava od zdravotných problémov. Pri výbere liečebného pobytu je preto dôležité zhodnotiť svoj zdravotný stav. V prípade vážnejších zdravotných problémov konzultujte výber liečebného pobytu aj so všeobecným alebo odborným lekárom.

Zistiť viac
Turčianske Teplice (histor. názov Stubnya-Fürdo) na historickej fotografii Spoznajte 5 najstarších kúpeľov na Slovensku

V malebnej prírode Bardejovských Kúpeľov sa nachádza niekoľko náučných chodníkov. Požiadavky na nenáročnú turistiku pre rodiny s deťmi, ale aj pre aktívnejších ľudí či seniorov spĺňajú okruhy Lesníckeho náučného chodníka Čierna mláka. Návštevníci si tak môžu vychutnať prírodné scenérie v každom ročnom období.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore