Tehotenská masáž: Účinky, riziká a priebeh masáže

Tehotenstvo je obdobie plné zmien, radosti i ťažkostí. Každá budúca mamička ocení, ak si môže na chvíľu oddýchnuť od každodenných bolestí svalov, kĺbov či opuchov. Tehotenská masáž je zameraná na potreby žien po prvom trimestri. Okrem zmiernenia bolesti a opuchov pomáha znižovať stres a navodiť psychickú pohodu.

Tehotnú ženu masíruje fyzioterapeut.

Čo je to tehotenská masáž 

Tehotenská masáž alebo prenatálna masáž je typ masážnej terapie, ktorý je špeciálne navrhnutý tak, aby pomohol budúcim matkám zvládnuť fyzické a emocionálne zmeny, ktoré zažívajú počas tehotenstva.

Masáže počas tehotenstva sa zameriavajú na poskytovanie relaxácie a úľavy od bolestí. Taktiež pomáhajú znižovať stres a zlepšujú celkovú pohodu. Tehotenské masáže sa zvyčajne robia tak, že tehotná žena leží na boku alebo v polosklopenej polohe a môžu zahŕňať švédske masážne techniky, ako je jemné hladenie a takzvané miesenie.

Masáž je oproti iným typom masáží, napríklad thajskej masáži či hĺbkovej masáži, oveľa jemnejšia a je prispôsobená potrebám budúcej matky.

V ktorom týždni tehotenstva je masáž vhodná?

Masáž by sa nemala vykonávať v prvom trimestri, pretože vtedy sa vyvíjajú orgány dieťaťa a môžu byť náchylnejšie na manipuláciu. Pred absolvovaním tehotenskej masáže sa však vždy o jej vhodnosti priamo pre vás informujte u vášho lekára.

Kedy sa vyhnúť masáži počas tehotenstva?

Masáž počas tehotenstva vynechajte, ak vám ju neodporúča lekár alebo kvalifikovaný masér. Okrem toho by sa masáž nemala vykonávať priamo nad oblasťami, kde sú prítomné kŕčové žily, alebo priamo na bruchu. Dôležité je informovať terapeuta o všetkých svojich zdravotných problémoch.

Aký je rozdiel medzi bežnou masážnou terapiou a prenatálnou masážou

Prenatálne masáže sú prispôsobené potrebám tehotných žien a ich meniacemu sa telu. Masáž sa od bežnej masáže odlišuje v niekoľkých smeroch. Masáže sú jemnejšie ako iné druhy masáží, no stále ponúkajú mnoho výhod.

Pri klasickej masáži nám masér dá pokyn, aby sme si na masáž chrbta ľahli na brucho. Nemôžete to však urobiť pri prenatálnej masáži, pretože to spôsobí zbytočný tlak na vaše bábätko. Navyše to môže narušiť prietok krvi. Prenatálna masáž prebieha v ľahu na boku, aby sa nevyvíjal zbytočný tlak.

Pri prenatálnej masáži je aplikovaný tlak v porovnaní s normálnou masážou ľahší. Príliš veľký tlak môže viesť k tvorbe krvných zrazenín, ktoré môžu matke a bábätku spôsobiť vážne následky.

Aké typy a techniky prenatálnej masáže existujú

Tehotenská masáž sa zameriava na potreby budúcich mamičiek, čo znamená vynechanie niektorých techník a upriamenie pozornosti na problémové partie, ako sú nohy a chodidlá, a samozrejme, chrbát. V rámci masáže sa môžu využiť aj nasledujúce typy masážnych techník:

1. Švédska masáž 

Švédska masáž využíva dlhé ťahy, miesenie a kruhové pohyby, ktoré pomáhajú uvoľniť svaly a znížiť stres počas tehotenstva. Tehotenská masáž chrbta zároveň pomáha uvoľniť napätie a navodiť celkovú relaxáciu a úľavu. Vhodná je aj tehotenská masáž nôh, ktorá pomáha s opuchmi a unavenými nohami.

2. Prenatálna akupresúra 

Táto masážna technika zahŕňa vyvíjanie tlaku na konkrétne body na tele, aby sa stimuloval krvný obeh a znížilo nepohodlie. Akupresúra patrí medzi techniky tradičnej čínskej medicíny a poskytuje benefity nielen pre tehotné ženy.

3. Reflexná terapia 

Reflexná masáž je masáž zameraná na konkrétne oblasti chodidiel alebo rúk, ktoré sú spojené s inými časťami tela. Môže sa použiť na liečbu rôznych ochorení, vrátane problémov súvisiacich s tehotenstvom, ako je nevoľnosť, opuch a únava.

4. Aromaterapeutická masáž

Aromaterapeutická masáž využíva esenciálne oleje na navodenie relaxačnej atmosféry a pomáha zmierniť stres počas tehotenstva. 

5. Shiatsu masáž 

Shiatsu masáž využíva tlak prstov pozdĺž energetických dráh v tele známych ako meridiány, aby pomohla zmierniť napätie vo svaloch, kĺboch a nervoch v celom tele.

Popôrodná masáž

Osobitným druhom je popôrodná masáž, ktorá je zameraná na mamičky po pôrodoch. Je to skvelý spôsob, ako pomôcť mamičkám, aby sa cítili uvoľnene a oddýchnuto. Procedúra pomáha znižovať stres, podporuje krvný obeh a zlepšuje celkovú pohodu mamičky aj dieťaťa.

Masáž pomáha znižovať napätie a bolesť, ktoré sa môžu vyskytnúť v popôrodnom období. Pomáha tiež podporovať zdravý prietok krvi a obnovu spojivového tkaniva.

Čo môžete očakávať od tehotenskej masáže?

Výskum ukazuje, že masáž v tehotenstve môže:

  • Znížiť stresové hormóny v tele a uvoľniť svaly. Môže tiež pomôcť pri depresii a úzkosti. 
  • Môže zvýšiť prietok krvi a udržať váš lymfatický systém v maximálnej účinnosti.

V období tehotenstva vám pravidelné predpôrodné masáže môžu nielen pomôcť uvoľniť sa, ale masáž pomáha aj s týmito problémami:

  • nespavosť;
  • bolesť kĺbov;
  • bolesť krku, chrbta a krížovej oblasti;
  • kŕče nôh;
  • opuch rúk a nôh;
  • bolesť karpálneho tunela;
  • bolesti hlavy a upchatie dutín.
Tehotná žena na masáži v kúpeľoch.

Kontraindikácie masáže v tehotenstve

Masáži by ste sa mali vyhnúť, ak:

  • pociťujete nevoľnosť, vracanie;
  • máte vysoké riziko potratu;
  • máte rizikové tehotenstvo.

Ako na tehotenskú masáž doma 

Masáž v tehotenstve vám môže poskytnúť aj váš partner. Stačí postupovať podľa nasledujúcich odporúčaní a vašich pocitov:

  • Jemné masírovanie chodidiel: Používaním krému na hladšie ťahy môže váš partner začať trením hornej časti chodidla jemným tlakom, postupovať od prstov smerom k členku a vytvárať malé kruhy okolo členku. Potom nech použije oba palce na vytvorenie malých kruhov na chodidle priamo pod prstami. Na päte môže posúvať jeden palec nadol, zatiaľ čo druhý palec nahor, a ďalej sa striedať. Môže tiež jemne potiahnuť každý prst na nohe a pomocou ukazováka alebo palca medzi nimi trieť. Odporúčame radšej sa vyhnúť tlakovému bodu medzi členkovou kosťou a pätou.
  • Masáž chrbta: Posaďte sa alebo si ľahnite na bok a požiadajte svojho partnera, aby vám oboma rukami hladil chrbát hore a dole. Mal by sa zamerať na svaly na oboch stranách chrbtice a môže prejsť na masírovanie svalov palcami alebo spodnou časťou ruky, pohybom hore a dole.
  • Masírovanie ramien: Spodnou časťou ruky alebo končekmi prstov jemne zatlačte na jednu stranu krku a kĺzajte medzi hornou časťou ramena a spodkom lebky. Opakujte na opačnej strane.
  • Masáž hlavy. Presuňte sa od spodnej časti lebky k vlasovej línii, použite obe ruky a roztiahnite prsty, aby ste jemne zatlačili na pokožku hlavy, krúžte rukami k sebe alebo od seba. Pridajte jemné hladenie po tvári, ktoré môže byť úžasne uvoľňujúce.
  • Brucho nemasírujte! Namiesto toho ho jemne potierajte olejom s vitamínom E pre upokojujúci účinok, ktorý môže tiež pomôcť predchádzať striám.

Aká je cena masáží v tehotenstve

Masáž pre tehotné ženy poisťovne nepreplácajú. V masážnych salónoch sa ceny pohybujú od 12 € za polhodinovú masáž.

Kde ponúkajú tehotenskú masáž

Masáže pre tehotné ženy ponúkajú najmä kvalifikované masérske salóny. Ak si chcete dopriať relax a úľavu od bolesti v podobe tehotenskej masáže, vhodný salón pre vás si môžete vybrať v našom wellness katalógu.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný - rodina Ako vybrať wellness pobyt s deťmi

Wellness pobyt by mal priniesť oddych a príval novej energie. Je to vôbec zlučiteľné s tým, ak sa na takýto pobyt vyberiete aj s deťmi? Či už sú vaše deti živé alebo utiahnuté, určite majú rady nové zážitky tak, ako aj vy rodičia. Aj pobyt spojený s wellnessom môže byť jedným zo spoločných zážitkov, na ktorý budete dlho spomínať.

Zistiť viac
Joga je tak nenáročná, že vám pri nej, pokiaľ ich to baví, môžu asistovať aj vaše detičky. Joga – potešte telo aj ducha

Dnes vnímame jogu predovšetkým ako cvičenie, no v podstate ide aj o náuku o našom tele, mysli, vedomí a duši. Slovo „joga“ znamená v preklade spojenie, zjednotenie alebo rovnováhu. Joga je tiež výborným cvičením pre tehotné ženy, pravidelné dýchanie pomáha kontrolovať kontrakcie a je nápomocná aj pri pôrode.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore