Ako vybrať wellness pobyt s deťmi

Wellness pobyt by mal každému priniesť oddych a do života príval novej energie. Je to vôbec zlučiteľné s tým, ak sa na takýto pobyt vyberiete aj s deťmi? Určite áno, len treba vedieť, ako na to. Či už sú vaše deti živé alebo utiahnuté, pojašené alebo pokojné, určite majú rady nové skúsenosti tak, ako aj vy rodičia. Aj pobyt spojený s wellnessom sa môže stať jedným zo spoločných zážitkov, na ktorý budete ešte dlho spomínať. A o to ide. No viete, ako vybrať wellness pobyt s deťmi tak, aby ulahodil potrebám celej rodiny?

Čo treba zvážiť pri výbere wellness pobytu pre celú rodinu?

Predtým, než sa vyberiete na wellness pobyt s deťmi, je potrebné zvážiť viacero skutočností. Každá rodina má iné záľuby, finančné možnosti či očakávania od pobytu. Kým rodina s malými deťmi sa môže vydať na dovolenku aj počas školského roka, pri školopovinných deťoch je to trošku problém. Nájsť wellness pobyt, ktorý splní očakávania celej rodiny, sa preto môže zdať byť hotová veda. Nebojte sa. Pripravili sme pre vás jednoduchého sprievodcu, ktorý vám poradí ako vybrať wellness pobyt s deťmi. Stačí si odpovedať na nasledujúce otázky. 

Termín a dĺžka pobytu wellness pobytu s deťmi

Kedy cestovať?

Cestovať s malým bábätkom je v podstate možné kedykoľvek a na ako dlho chcete. Samozrejme, ak ste na pobyt pripravení, a to s našimi radami určite budete. 

Malé bábätko toho síce bude potrebovať pobaliť veľa, ale v podstate mu stačí, aby sa pokojne vyspinkalo, napapalo a bolo s mamičkou (alebo s oteckom). Ak mu toto dokážete zabezpečiť, môžete byť na dovolenke aj mesiac. Staršie deti ale už majú svoje povinnosti. Či už je to škôlka alebo škola, vymeškať vyučovanie nie vždy prináša osoh. 

Budete cestovať cez prázdniny?

Ak sa rozhodnete cestovať cez prázdniny, alebo využijete predĺžený víkend, nemusíte riešiť dobiehanie učiva či ospravedlnenie dieťaťa. V opačnom prípade musíte vyriešiť s triednym učiteľom alebo vedením školy aj tieto organizačné veci. Majte tiež ale na pamäti, že termíny cez prázdniny bývajú žiadané, a tým aj skôr obsadené. Určite vám odporúčame v tomto prípade plánovať dovolenku aj rezerváciu pobytu v predstihu. 

S výberom vhodného termínu si môžete pomôcť aj prehľadným kalendárom sviatkov a prázdnin.

Koľko dní zvládne vaše dieťa/deti stráviť mimo domu?

Túto otázku si treba vyjasniť hneď na začiatku. Kým niektoré dieťa nemá problém s adaptáciou na nové prostredie, iné potrebuje čas na zmenu. Zvážte teda ako vaše dieťa toto zvláda a podľa toho voľte dĺžku pobytu. Aby sa vám nestalo, že pri kratšom víkendovom pobyte si posledný deň už zvykne na zmenu a s plačom pôjdete domov, lebo práve objavilo ako je mu tam dobre. 

Lokalita

Ako radi trávite voľný čas?

Pri výbere hotela je veľmi dôležité zobrať do úvahy, čo vám samotný hotel a jeho okolie ponúka. Niekomu stačí mať k dispozícii neobmedzený vstup do bazéna a čľapkajúcim deťom tam prejde deň ani sa nenazdáte. Iní majú radi aktívny oddych a zapoja aj deti, preto skôr hľadajte možnosti požičovne športových potrieb alebo iné zaujímavé aktivity v rámci destinácie. O to lákavejšie bude, ak niečo také deti doma nemajú a berú to ako najväčšiu zábavu a dobrodružstvo. Vtedy máte vyhraté, pretože deti aj po návrate domov budú spomínať na úžasný pobyt.

Ako vaše deti zvládajú cestovanie?

Poznáte to. Cestovanie s deťmi niekedy býva náročné. Najskôr tomu predchádza zdĺhavé balenie a strach, aby ste niečo dôležité nezabudli. Následne to všetko, čo ste si zbalili, musíte naukladať do auta. Pritom vám okolo auta behajú deti a nervozita stúpa. Navyše sa vám po ceste môže pokaziť auto, dostanete defekt alebo niektoré z vašich deti nezvládne v sebe udržať raňajky. A máte o zábavu postarané, a to ste ešte len sotva opustili svoj domov. A čo v takom prípade, ak cestujete verejnou dopravou a váš vlak či autobus mešká, alebo musíte dlho čakať na prestup. Ako deti zabaviť?

Nezúfajte. Ak budete na všetky tieto možné scenáre myslieť už pri výbere dovolenky, určite cestu zvládnete veľmi dobre. Preto si zvoľte wellness zariadenie, ktoré sa nachádza v adekvátnej vzdialenosti od miesta vášho bydliska. 

Cestujete autom alebo inak?

Ak cestujete vlastným autom, má to nesporne najviac výhod. Vyraziť z domu môžete v čase, ktorý vám vyhovuje a prípadne je prispôsobený deťom (napr. poobedný spánok, obvyklý čas na jedlo a pod.). Ak máte menšie deti, zaiste poznáte, že len čo sa vyrazí z domu, už treba zastaviť na prestávku. Na pobyte budete mobilní a auto využijete aj na výlety do blízkeho a vzdialenejšieho okolia.

Cesta autobusom alebo vlakom bude potrebovať viac plánovania. Musíte sa prispôsobiť cestovnému poriadku a tiež nezabudnite na to, ako sa dostanete z cieľovej zastávky do hotela. Zabezpečí hotel odvoz? Je tam stanovisko taxíkov alebo bude treba ešte ísť mestskou hromadnou dopravou? Alebo je to tak blízko, že zvládnete trasu pešo s kuframi aj deťmi?

Ak si môžete vybrať, choďte radšej vlakom. Cestovanie je pohodlnejšie a je tam viac priestoru. Keď už deti neobsadia, tak sa aspoň troška prebehnú uličkou vo vozni. Nespornou výhodou vlaku je aj sociálne zariadenie, ktoré je pri malých deťoch na nezaplatenie.

Hotel a služby

Potrebujete, aby bol hotel bezbariérový?

Rodičia s menšími deťmi, ktoré sa ešte vozia v kočíku určite ocenia bezbariérové prístupy v hoteli a najmä výťah, Nie je nič horšie ako sa trmácať po schodišti s kočíkom. Väčšie deti už nemajú problém vybehnúť aj po schodoch, preto vždy zvážte schopnosti vašich ratolestí.

Preferujete rodinný apartmán, alebo ubytovanie v samostatných izbách?

Aj tento výber záleží od veku detí. Kým staršie deti budú vytešené, že majú v hoteli samostatnú izbu, mladšie deti potrebujete mať pri sebe a zároveň si zachovať ako také súkromie. Toto vám ideálne poskytne rodinný apartmán

V prípade, že si na veľký komfort nepotrpíte, bude vám stačiť aj jedna izba, kde bude detská postieľka pre bábätko. Deti do 6 rokov väčšina hotelov akceptuje aj bez prístelky, spiace medzi vami na manželskej posteli. Je už len na vás a predovšetkým asi na vašich drobcoch, čo uprednostníte. 

Aké wellness služby sú pre vás dôležité?

Wellness určené najmä pre dospelých asi nebude to pravé orechové pre rodiny s deťmi. Uvážte, či vám bude stačiť len plavecký alebo relaxačný bazén, ktorý nemusí byť prispôsobený pre deti. Veľkou výhodou je, ak má hotel samostatný detský bazén s atrakciami pre najmenších.

Je pre vás dôležitá kvalita a forma stravovania?

Ak ste, bez urážky, nenároční jedáci, ktorým všetko chutí, máte vyhraté. Nemusíte riešiť stravovanie, zjete, čo vám navaria a vychutnávate si pobyt. Ale ak vy, a hlavne deti, niečo nejedávate, je pre vás najlepšia forma bufetových stolov. Deti budú nadšené, že si samé môžu vybrať na čo majú chuť a vy spokojní, že všetko spapkali bez plaču a vymýšľania. 

Dnes je už samozrejmosťou pestrý výber jedál s ohľadom na zdravé stravovanie a prípadné diétne obmedzenia. Nespoliehajte sa však, že prípadné obmedzenia v stravovaní vyriešite až na pobyte. Pýtajte sa, informujte sa a overte si všetko vopred. Predídete tak zbytočným nervákom priamo na mieste.

Je hotel baby friendly/určený pre rodiny s deťmi?

Nie je to len zbytočná nálepka hotela. Až na mieste možno oceníte, že nemusíte zháňať detskú stoličku v reštaurácii, rozmýšľať, kde zohriať večeru pre bábätko, kde sa deti zabavia, kým vy si chcete v kľude poležať vo vírivke. Samozrejmosťou je detský kútik a wellness prispôsobené aj pre malých návštevníkov. Rozhodujú detaily, ktoré deti vyžadujú a rodičia ocenia.

Skrátka hotel by mal ponúkať predovšetkým služby pre rodiny a najmä s ohľadom na potreby menších, či väčších detí. 

Aké služby pre deti hotel ponúka?

Niektoré hotely v súčasnosti ponúkajú detské kútiky so strážením, vďaka čomu si rodičia môžu užiť aj nejaký čas len pre seba. Avšak, nie pre každé dieťa je toto vhodné. Niektoré deti jednoducho nemajú rady cudzích alebo sú bojazlivejšie. V tomto prípade máme len jednu radu. Rozhodujte sa tak, aby ste boli spokojní vy aj vaše deti. Nevyberajte pobyt na úkor jednej strany. Neoplatí sa to. 

Ak teda nie je pre vás vhodné vyššie spomenuté riešenie, musíte nájsť inú alternatívu, pretože je potrebné pamätať aj na to, že vstup do wellness sa neodporúča deťom do 3 rokoch. Nie je to rozmar wellness centier, ale ide o základnú bezpečnosť a zdravie vašich detí. Malé deti majú problém zvládať vyššie teploty, lebo ešte nemajú termoreguláciu tela vyvinutú tak, ako my dospelí. Práve preto má množstvo wellness hotelov svoje služby aspoň čiastočne prispôsobené, aby boli bezpečné aj pre úplne malé detičky. No nie vždy sa to dá. 

Taká sauna je napríklad úplné tabu. Aj vstup do wellness centra môže byť deťom umožnený len vo vyhradených hodinách. Takéto “špeciálne vyhradené hodiny” si však určujú len niektoré wellness hotely. Ak plánujete stráviť s deťmi v bazéne hoc aj celý deň, zamerajte sa radšej na pobyty s neobmedzeným vstupom do bazéna.

Služby animátorov v hoteloch sú pre rodičov na nezaplatenie

Vybrané hotely a ubytovacie zariadenia ponúkajú vo svojej ponuke služieb aj možnosť sprievodného programu pre deti. Keď chcete, aby si vaše deti wellness pobyt užili a ešte dlho naň spomínali, skúste sa poobzerať po zariadeniach, ktoré vo svojich službách ponúkajú aj tzv. animátorov pre deti.

Už dávno to nie je výsadou len zahraničných hotelov a dovoleniek pri mori. Deti si aj v slovenských hoteloch s animátormi môžu kresliť, spievať, tancovať. Animátori prispôsobujú program podľa veku detí v skupine. Posledné roky sa napríklad stáva stále populárnejšie animovanie pohybových hier vo vode. Nielenže sa deti rozhýbu, ale mnohé sa môžu naučiť aj plávať. Program pre deti nájdete prevažne v tematických pobytoch, ako sú napríklad Veľkonočný, Halloweensky či Mikulášsky pobyt.

Cena

Je pre vás dôležitejšia cena alebo kvalita?

Každá rodina má iné finančné možnosti. Niektoré rodiny cestujú zásadne len vtedy, ak je pobyt v zľave, iné zas uprednostňujú luxusné hotely s maximálnym pohodlím. Sú rodiny, ktoré sú ochotné upustiť z kvality služieb, ak je cena nižšia, alebo naopak, priplatiť si za nadštandardné služby. Do ktorej skupiny patríte vy?

Čakajú vás na mieste nejaké doplatky?

Máte v cene pobytu zahrnutý už aj animačný program pre deti alebo ho treba doplácať? Dá vám hotel bezplatne detskú postieľku alebo účtujú príplatok? Pri plánovaní rozpočtu treba mať na zreteli aj doplnkové služby pre deti, aby vás konečná cena za pobyt neprekvapila. Preto sa pýtajte, zisťujte vopred a vyberajte  podľa vašich potrieb.

Je možné využiť nejakú zľavu?

Priznajme si, nižšia cena ako pôvodná poteší každého. Obzvlášť rodiny s deťmi, ktorých rozpočet na pobyt je pochopiteľne vyšší. Stačí trocha sledovať ponuky a istotne natrafíte na zľavy ako sú first moment (hotely si tým v predstihu zabezpečia obsadenosť a vy istotu, že budú mať voľnú izbu), last minute (rezervácia pobytu na poslednú chvíľu vám môže priniesť výrazne nižšiu cenu) alebo rodinná, prípadne prázdninová zľava (najčastejšie hotely ponúkajú 1 dieťa na pobyte zdarma). 

Očakávania

Chcete relaxovať, alebo máte záujem o aktívnu dovolenku?

Keď sa rozhodujete pre wellness pobyt s deťmi, v prvom rade by ste si mali položiť nasledovnú otázku: Chcem si oddýchnuť a využiť všetky procedúry, ktoré wellness ponúka, alebo chcem stráviť čas so svojou rodinou a svojimi deťmi?

Ak ste sa rozhodli pre prvú možnosť a viete, že si chcete poriadne oddýchnuť, či už stráviť čas so svojím partnerom alebo sám, môžete si na pobyt zavolať ako sprievod napríklad starých rodičov alebo kamarátku, aby vám deti postrážili. Ako sa hovorí, vlk sýty a ovca celá. Deti si užijú dovolenku a vy aj trochu oddychu.

Máte záujem o návštevu kultúrnych podujatí?

Rovnako by ste sa mali porozprávať o tom, čo budete počas dovolenky robiť. Idete len oddychovať a kúpať sa v bazéne alebo pôjdete aj na nejakú turistiku či aspoň prechádzku po prírode? Chcete ísť aj do divadla alebo navštíviť nejaké múzeum? Ak máte so sebou niekoho, kto sa o deti postará, pokojne ich nechajte šantiť na ihrisku alebo v detskom kútiku a vy sa vyberte spoznávať okolie. 

Ak chcú ísť deti s vami, nebráňte im, no program prispôsobte. Dievčatá si síce rady pozrú, kde bývali princezné a chlapci sa pokochajú pohľadom na výstavu zbraní, ale múzeá a galérie nebudú pre deti úplne to pravé. Toto všetko si treba premyslieť ešte pred odchodom. Kde všade chcete ísť a čo všetko chcete zažiť? Koľko toho zvládnu vaše detí? Potrebujú ešte poobedný spánok? 

Chcete spoznávať okolie?

Zvážte, čo by ste chceli vidieť, koľko toho vaše deti zvládnu a čo ich bude v skutočnosti aj zaujímať. Kým malým deťom stačí aj prechádzka po parku s fontánkami, staršie chcú zažiť a spoznať viac. Overte si aké možnosti vám okolie ponúka. Pomôžu vám aj naše tipy na výlety v okolí, ktoré nájdete pri jednotlivých kúpeľných lokalitách. Možno aj samotný hotel organizuje pútavé fakultatívne výlety. Vždy je to len o vašich preferenciách.

Čo hovoríte na naše tipy? Pomohli vám pri výbere rodinnej dovolenky? Nezabúdajte, že najvhodnejšie pre wellness pobyty s deťmi sú baby friendly hotely, hotely v areáloch väčších kúpalísk s vodnými atrakciami či hotely v prírode s dostatkom zaujímavých atrakcií v okolí.

Stále si nie ste istí ako vybrať wellness pobyt s deťmi ako stvorený pre vašu rodinu? Skúste sa obrátiť na našich skúsených operátorov, ktorí vám radi poradia ako vybrať rodinný wellness pobyt presne pre vás a vaše deti.

Mohlo by vás zaujímať

Výhľad na hory z pltí Plte na Váhu

Jedinečný rodinný zážitok na vode si zaručene užijete pri splavovaní plťou na rieke Váh. Očarí vás ničím neporušená príroda ako aj výhľady, ktoré z cesty cez okno auta určite neuvidíte.

Zistiť viac
Suľovský hrad Park miniatúr Podolie

Ak si chcete urobiť výlet s rodinou alebo sa zaujímate o hrady a zámky na Slovensku, určite navštívte Park miniatúr Podolie. Mnohé z vystavovaných modelov už zanikli a práve tu nájdete ich vedecké rekonštrukcie.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore