Zdravotné účinky vírivky: 12 účinkov, ktoré vás prekvapia

Príjemná teplá voda v spojení s jemnou bublinkovou masážou, je jedno z mála potešení, ktoré si z času na čas doprajeme, aby sme zrelaxovali. Vedeli ste, že okrem relaxačných účinkov, má vírivka aj ďalšie hydroterapeutické benefity? Pozrite sa s nami na tie najväčšie výhody víriviek.

Vírivka uvoľňuje stres, napätie aj bolesti

Vírivka – viac než len relax!

Vírivka je veľký vyhrievaný bazén alebo vaňa s tryskami, ktoré sa zvyčajne používajú na relaxáciu a hydroterapiu. Bežne sa používa v kúpeľoch ako forma hydroterapie. Väčšina z nás si spája vírivky najmä s relaxom, avšak ponúkajú aj ďalšie hydroterapeutické výhody.

Teplota vody vo vírivke sa väčšinou pohybuje od 35 do 40 °C  a môže byť naplnená ďalšími prírodnými zložkami, ako sú soli alebo aromaterapeutické oleje, na zvýšenie relaxačných a terapeutických účinkov. V niektorých prípadoch sú vírivky v kúpeľoch vybavené aj hydroterapeutickými tryskami, ktoré využívajú vysokotlakovú vodu na cielenú masáž a úľavu pre konkrétne oblasti tela.

Odporúčania k pobytu vo vírivke

Niektoré vírivky sú živnou pôdou pre baktérie. Používajte len také vírivky, o ktorých viete, že sa pravidelne čistia a dobre udržiavajú so správnou úrovňou chemických látok. Rituál kúpania vo vírivke môže byť bezpečný a zdravý, ak dodržíte tieto odporúčania:

  • nenechajte teplotu vody prekročiť 40 °C. Do vody vstupujte pomaly, aby ste sa vyhli popáleninám alebo šoku.
  • Vyjdite z vane, ak pocítite prílišnú horúčavu, závraty alebo vás rozbolí hlava. Môžu to byť príznaky, že ste dehydrovaný alebo sa vám príliš znížil krvný tlak.
  • Kúpanie obmedzte na maximálne 15 minút, inak riskujete, že sa bolesť svalov ešte zhorší.

Zdravotné účinky víriviek – uvoľnenie svalov, kĺbov a stresu

Vírivka je miestom relaxu a oddychu. Nájdete ju v každom wellness centre a kúpeľoch. Okrem relaxačných účinkov má vírivka aj ďalšie benefity:

Regenerácia po tréningu

Pobyt vo vírivke zmierňuje bolesť svalov, urýchľuje regeneráciu tým, že zvyšuje prietok krvi v celom tele a odstraňuje toxíny. Zároveň zlepšuje spánok, počas ktorého telo najviac regeneruje. Po tréningu si doprajte na zvýšenie regenerácie aj športovú masáž, ktorá vám spolu s vírivkou poskytne dokonalý čas na rekonvalescenciu.

Zníženie hmotnosti

Vírivky pomáhajú schudnúť nepriamo tým, že znižujú stres a zlepšujú relaxáciu, čo pomáha k zdravším stravovacím návykom a lepšiemu spánku, ktoré sú pre chudnutie nevyhnutné. Okrem toho pobyt v horúcej vode zvyšuje prietok krvi a krvný obeh. Je však dôležité poznamenať, že samotné vírivky nie sú významným riešením na chudnutie a pre dosiahnutie optimálnych výsledkov by sa mali kombinovať so zdravou stravou a cvičením.

Teplá voda vo vírivke prospeje vašim unaveným svalom

Zmiernenie bolesti a stuhnutosti svalov

Štúdia z roku 2021 o hydroterapii vysvetľuje, ako hydromasáž zlepšuje cirkuláciu krvi a prietok krvi, čo následne zmierňuje bolesť a napätie v mäkkých tkanivách a svaloch a zároveň uvoľňuje svalstvo.
Horúca voda a trysky zvyšujú prietok krvi a podporujú uvoľnenie svalov, čo uvoľňuje bolesti a stuhnuté svalstvo. Vztlak teplej vody tiež znižuje telesnú hmotnosť približne o 90 %, čím zmierňuje tlak na kĺby a boľavé svaly.

Úľava od stresu 

Vo svete, kde sa môže zdať, že je nemožné uniknúť zhonu moderného života, vám terapia horúcou vodou vo vírivke pomôže uvoľniť sa, relaxovať a zbaviť sa stresu. Štúdie dokonca preukázali, že používanie hydroterapie môže poskytnúť psychologickú a emocionálnu podporu, čo z nej robí účinný spôsob, ako zlepšiť vašu pohodu.

Nespavosť 

Pobyt vo vírivke je vhodný pre ľudí, ktorých trápi nespavosť a problémy so spánkom. Výskum na starších ženách v zrelom veku ukázal, že pravidelné kúpanie sa vo vírivke pred spaním vedie k hlbšiemu, pokojnejšiemu a neprerušovanému spánku.

Reguluje hladinu cukru v krvi 

Zaujímavým benefitom víriviek je ich schopnosť regulovať srdcovú frekvenciu a znížiť hladinu cukru v krvi. Tejto problematike sa venovali viacerí výskumníci. Napríklad v štúdií z roku 2008 sa dokázalo, že účinky vírivky na inzulín a krvný tlak sú porovnateľné s účinkami cvičenia. 

Ďalšia štúdia z roku 2015 taktiež hovorí o pozitívnom účinku pravidelného používania vírivky pri cukrovke a na liečbu obezity. Autori odporúčajú pobyt vo vírivke 3 x do týždňa na 15 minút pri teplote 40 °C. Samozrejme, vírivka nelieči ani jedno z ochorení, avšak môže byť vhodným doplnkom.

Externé odkazy na štúdie nájdete nižšie v texte v sekcii Súvisiace odkazy.

Úľava od bolesti spojenej s artritídou

Je dokázané, že hydroterapeutické účinky vírivky pomáhajú uľaviť osobám, ktorý trpia artritídou a bolesťami kĺbov. Hydroterapiu odporúča Arthritis Research UK ako aj Arthritis Foundation. Štúdia s názvom The effectiveness of hydrotherapy in the management of rheumatoid arthritis: a systematic review hovorí o dočasných účinkoch, ako úľava od bolesti a príznakov osteoartritídy. Trvalé pozitívne účinky zatiaľ neboli dokázané. 

Podporuje zdravie srdca

Ak sa pravidelne kúpete v horúcej vani alebo v horúcich kúpeľoch, vaše srdce sa vám poďakuje. V článku Habitual tub bathing and risks of incident coronary heart disease and stroke autori hovoria, že u ľudí, ktorí sa častejšie kúpali v horúcich kúpeľoch, bola menšia pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Ak však máte nejaké zdravotné ťažkosti, pred kúpaním vo vírivke sa poraďte so svojím lekárom.

Znižuje krvný tlak

Pobyt v horúcej vode rozširuje cievy, čo znižuje krvný tlak. Nižší krvný tlak pomáha uvoľniť sa, ale účinky sú len dočasné. Váš krvný tlak sa vráti do normálu niekoľko minút po tom, ako vyjdete z vane.

Úľava od príznakov fibromyalgie

Podobne ako v prípade artritídy, štúdia hydroterapie na pacientoch s fibromyalgiou ukázala, že hydroterapia zlepšila fyzickú funkčnosť, kvalitu spánku a schopnosť vykonávať prácu účastníkov, pričom sa znížila aj intenzita bolesti, únava, stuhnutosť, úzkosť a depresia.

Úľava od bolesti hlavy

Namáčanie vo vírivke rozširuje cievy, čím podporuje prietok krvi a pomáha znižovať nahromadenie tlaku v hlave, ktorý spôsobuje bolesť. Ak vás trápia časté bolesti hlavy, doprajte si chvíľu pre seba a ponorte sa do teplej vody.

Miesto príjemných chvíľ 

Pobyt vo vírivke je príjemne strávený čas, či už s vašou polovičkou alebo rodinou a priateľmi. Oddych v spojení so stretnutím s blízkymi len znásobuje pocit uvoľnenia. Vírivka je taktiež skvelé miesto na romantický večer. Spolu s ľahkým občerstvením a fľašou sektu navodíte správnu atmosféru a užijete si spoločné chvíle.

Vírivka je ideálna na romantický večer s vašou polovičkou

Kontraindikácie vírivky

Horúcej vani by ste sa mali vyhnúť, ak:

  • ste pod vplyvom omamných a návykových látok;
  • máte epilepsiu alebo inú záchvatovú poruchu (v takom prípade sa vírivka odporúča len v sprievode ďalšej osoby);
  • máte nízky krvný tlak;
  • máte otvorené rany alebo vredy.

Vírivka v tehotenstve – je to bezpečné ?

Tehotné ženy by sa mali počas prvého trimestra vyhýbať vírivkám alebo saunám, pretože vysoké teploty a pôsobenie chemických látok môžu zvýšiť riziko komplikácií. Dlhšiemu pobytu vo vírivke alebo saune by sa následne mali vyhýbať aj v druhom a treťom trimestri, aby sa predišlo prehriatiu, dehydratácii a možnému poškodeniu vyvíjajúceho sa plodu. Ak si želáte v tehotenstve chvíľu len pre seba a znížiť bolesti, vyskúšajte tehotenskú masáž.

Aká je cena 

Vírivku nájdete takmer v každom wellness centre či v rámci kúpeľov. Priemerná cena vstupu do wellness centra sa pohybuje od 8 do 12 € za hodinu.

Vyhľadajte si wellness centrum vo vašom okolí a doprajte si pozitívne účinky hydroterapie. Hydroterapia ide ruka v ruke s kúpeľmi. Či už si vyberiete liečebný alebo relaxačný pobyt, účinky nielen vírivky si užijete naplno. Navštívte napríklad Kúpele Brusno alebo kúpele v Novom Smokovci a ozdravte svoje telo i myseľ.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Spojením vody a rašeliny dostaneme blahodárny rašelinový kúpeľ Rašelinový kúpeľ

Obľúbený rašelinový kúpeľ je tvorený zmesou rašeliny a minerálnej vody. Je to jedinečná procedúra, ktorej účinky sú známe už odpradávna.

Zistiť viac
Telový zábal vyživí pokožku a dodá jej pružnosť Exkluzívne zábaly

Túžite po čistej, pevnej a zdravej pokožke? Alebo vás trápia nadbytočné kilá a celulitída? Doprajte vášmu telu relax a vyskúšajte niektorý z týchto exkluzívnych zábalov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore