Joga – potešte telo aj ducha

Dnes vnímame jogu predovšetkým ako cvičenie, no v podstate ide aj o náuku o našom tele, mysli, vedomí a duši. Slovo „joga“ znamená v preklade spojenie, zjednotenie alebo rovnováhu.

Joga je tak nenáročná, že vám pri nej, pokiaľ ich to baví, môžu asistovať aj vaše detičky.

Slovníček jogy

Na začiatku si vysvetlíme základné pojmy, ktoré s jogou súvisia. Mali by ste ich poznať, ak sa o jogu zaujímate:

  • Asána: Z praktického hľadiska si pod týmto slovíčkom predstavte pozíciu v joge.
  • Čakra: Pojem označujúci energetické centrá nášho tela. 
  • Mantra: Mantry sú slová, frázy alebo zvuky opakované v meditačnej praxi, ktoré dávajú nášmu vedomiu či mysli niečo, na čo sa môže zamerať.
  • Meditácia: Ide o techniku, ktorá umožňuje našej mysli oddýchnuť si a dosiahnuť stav vedomia, ktorý je úplne odlišný od normálneho bdelého stavu.
  • Pozdrav slnku: Tradičný Pozdrav slnku pozostáva zo série 12-tich ásan a zvyčajne sa cvičí na začiatku jogového cvičenia. Jeho cieľom je rozprúdiť energiu a zahriať telo pred ďalším cvičením.

História jogy

Keďže pôvodná joga bola tradovaná ústnym podaním, jej presný vznik je pre nás dodnes záhadou. Hovorí sa, že jogu priniesli pred mnohými tisícmi rokov mudrci, ktorí v dávnych vekoch meditovali ďaleko v horách. Pátrali po spôsobe ako dosiahnuť vnútornú harmóniu, ale aj harmóniu s okolitým prostredím. Výsledkom ich bádania bolo vytvorenie systému základných dychových cvičení, ktorých cieľom bolo dosiahnuť kontrolu nad vlastnými myšlienkami, emóciami a vniesť do svojho života všeobecnú pohodu.

Archeológovia datujú vznik jogy do obdobia pred 5000 rokmi. Prvé systematické spracovanie princípov jogy vytvoril Patanjali vo svojom diele Joga sutras, z tretieho storočia p.n.l. .

V Indii sa stala súčasťou denného režimu mnohých kňazov a svätcov. Jogu „priviezli“ do Európy Angličania a Francúzi, ktorí Indiu kolonizovali. Odvtedy popularita jogy stále rastie.

Cieľ jogy

Cieľom jogy je oslobodiť dušu od hmoty tela a tým priviesť dušu do stavu takzvaného čistého vedomia. Zameriava sa preto na zdokonaľovanie sebaovládania a psychiky, ktorá ovplyvňuje aj náš centrálny nervový systém. Joga je často vyhľadávaná i pre jej blahodárne účinky, súvisiace s celkovou regeneráciou organizmu.

Účinky jogy

Joga má výborný účinok nielen na myseľ, ale aj na organizmus. Účinky sa prejavujú najmä na chrbtici a správnom držaní tela. Joga priaznivo pôsobí na koncentráciu človeka, udržiava psychickú a fyzickú stabilitu a harmonizuje vonkajšie a vnútorné aktivity. Pomocou jogy dokonca človek môže prekonať aj zlozvyky či závislosti. 

Joga umožňuje sebarealizáciu, posilňuje sebadôveru a odbúrava stres. Rôzne techniky dýchania, ktoré sa pri joge používajú, zase ovplyvňujú metabolizmus a krvný obeh. Rôzne polohy tela pôsobia na žľazy s vnútornou sekréciou a stimulujú tvorbu hormónov. Zlepšuje sa tiež aj trávenie. 

Zhrňme si pozitívne účinky jogy:

  • prevencia stresu a úľava,
  • zlepšenie imunity,
  • zlepšenie vzťahov,
  • zlepšenie koncentrácie,
  • záujem o zdravé stravovanie,
  • zvýšenie fyzickej sily,
  • detoxikácia a odstraňovanie toxínov,
  • minimalizácia bolestí,
  • ochrana kostí,
  • zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia,
  • zníženie rizika depresie,
  • zlepšenie astmy,
  • zlepšenie trávenia,
  • zmiernenie reumatických ťažkostí.
Jogu môžete cvičiť kdekoľvek.

Pozitíva jogy si však naplno vychutnáte iba za predpokladu, že budete cvičiť pravidelne a s chuťou.

Druhy jogy

Poznáme niekoľko druhov jogy, ktoré sa od seba odlišujú v zásadných detailoch:

  • Hatha joga: Joga mierneho tempa, s dôrazom na meditáciu, cvičenia s dychom a jemné „strečingové“ a uvoľnovacie cviky.
  • Ashtanga vinyasa joga: Moderná verzia pôvodnej indickej jogy. Jednotlivé jogové pozície sú zoradené do zostáv – presne určeného poradia.
  • Power joga: Patrí medzi fyzicky náročnejšie druhy jogy s dôrazom na presné dýchanie a meditačné cvičenia. Cvičenia pomáhajú odbúravať tuk z tela, takže okrem straty hmotnosti dosiahnete týmto cvičením aj pekné, štíhle vyrysované svaly. 
  • Bikram (horúca) joga: Do jogovej praxe zapája teplo. Miestnosť býva vyhriata na 38 až 42 °C, čo je vhodné iba pre ľudí so 100 % zdravím.
  • Hormonálna joga:  Pomáha ženám, ktoré trápi bolestivá a nepravidelná menštruácia, predmenštruačný syndróm a menopauza.
  • Jogalates: Kombinuje prvky jogy a pilates. Zameriava sa na posilnenie brušných svalov, chrbtice a stabilizácie stredu tela.
  • Lietajúca joga: Dôležitou súčasťou tohto druhu jogy je šatka hamaka. Jej nosnosť je až 300 kilogramov. Býva pripevnená k stropu. 
  • Dance joga: Ide o spojenie power jogy, klasického baletu a moderných tanečných techník.
  • Time joga: Jednotlivé asány vychádzajú z klasickej jogy. Cvičí sa podľa rytmu dychu, alebo pri rytmicky pomalej hudbe.
  • Vini joga: Terapeutická joga. Celé cvičenie sa v maximálnej miere prispôsobuje vášmu zdravotnému stavu, je preto určené určené ľuďom so zdravotnými problémami.
  • Sivananda joga: Pozostáva z fixnej náväznosti dvanástich pozícií za sprievodného vykonávania dychových cvičení a hlbokého uvoľnenia. 
  • Kundalini joga: Spája intenzívne fyzické a dychové cvičenia z Hatha jogy spolu s mantrami a meditáciou.

Joga pre všetkých

Joga má viacero foriem. Väčšina ľudí však využíva formy jogy, pri ktorých sa precvičuje celé telo.

Joga pre začiatočníkov

Ako správne začať? Joga by sa mala cvičiť v tichej miestnosti, kde človek môže pozorovať dýchanie, ale aj samého seba pri cvičení. Pri joge sa precvičuje celé telo od hlavy smerom dole k nohám, pomaly, postupne pozorujeme dych. Do jednotlivých cvikov sú zaradené aj relaxačné pohyby, najčastejšie keď ležíme na chrbte uvoľnený, pričom pozorujeme dych. 

Joga obsahuje cvičenia s rôznou záťažou, avšak cviky majú svoju obťažnosť, ktorá je primeraná nášmu telu. Joga sa riadi heslom: „Telo si určuje samé, koľko dokáže cvičiť“.

Joga je tak nenáročná, že vám pri nej, pokiaľ ich to baví, môžu asistovať aj vaše detičky.

Ak s jogou ešte iba začínate, odporúčame vám zúčastniť sa kurzov jogy pre začiatočníkov. Skúsený lektor vám pomôže správne zvládnuť jednotlivé jogové cviky a vyhnete sa tak prípadným zdravotným komplikáciám, či zraneniam. Vyskúšať si ju môžete aj v rámci niektorých wellness pobytov.

Joga pre tehotné

Joga je tiež výborným cvičením pre tehotné ženy, keďže pravidelné dýchanie pomáha kontrolovať kontrakcie a je nápomocná aj pri pôrode. Je vhodné, aby ste sa pred prvou návštevou gravid-jogy, poradili so svojím ošetrujúcim lekárom, ktorý zváži a posúdi prípadné kontraindikácie.

Cvičenie jogy prináša množstvo výhod, medzi ktoré patrí posilnenie chrbtových svalov a panvového dna a chrbtice, ktoré sú počas gravidity najviac namáhané. Taktiež pomáha zvyšovať psychickú odolnosť voči stresu a má pozitívne účinky na zotavenie organizmu po pôrode.

Joga pre seniorov

Joga je vhodná aj pre seniorov. V staršom veku už zvyknú potrápiť nejedného dôchodcu stuhnuté svaly, bolestivé kĺby a slabšie prekrvené končatiny. Kombináciou jemných pohybov a dychových cvičení pomáha joga potlačiť nepríjemné následky artritídy, nespavosti a zlepší tak duševný stav nejedného seniora. Okrem toho:

  • Jogové cvičenia patria k nízko-záťažovému spôsobu uvoľňovania svalov, zvyšujú flexibilitu a pohybový rozsah kĺbov.
  • Posilňuje krížovú oblasť chrbta. V prípade, že vás trápi zápal sedacieho nervu, tak sa o vhodnosti jogy poraďte so svojím lekárom.
  • Pravidelné praktikovanie jogy môže pomôcť znížiť vysoký krvný tlak v tele.
  • Joga je relaxačná a regeneračná aktivita určená na uvoľnenie tela i mysle. Sústredením sa na dýchacie cvičenia a pomalé pohyby môže joga pomôcť uľaviť pri ochoreniach, ako je napríklad depresia. 
  • Cvičenie jogy pôsobí na veľa ľudí ukľudňujúco a relaxačne. 

Joga – základné cviky a pozície

Jednotlivé jogové cvičenia zlepšujú ohybnosť a spevňujú celé telo. Vďaka nim dosiahnete životnú rovnováhu, dokážete zmeniť celkový prístup k životu a naučíte sa relaxovať. Základné jogové pozície, je ich však oveľa viac, sú:

  • Lotosový kvet: Pri pozícii lotosového kvetu si sadneme do vzpriameného sedu, prekročíme nohy do tureckého sedu, aby sa chodidlá zapreli na triesla. Dlane pritlačíme k sebe v oblasti hrudníka, ramená máme uvoľnené, pravidelne dýchame.
  • Pozícia kobry: Pozícia kobry vyžaduje ležanie na bruchu s dlaňami na úrovni ramien. Počas nádychu zdvíhame vrchnú časť trupu do výšky, až kým nebudeme mať úplne natiahnuté paže. Dlane nám smerujú dopredu.
  • Pozícia hľadajúceho psa: Z pozície kobry ľahko prejdeme na pozíciu hľadajúceho psa, kde s výdychom dvihneme panvu smerom nahor. Nohy zostávajú natiahnuté a päty pritlačíme na podložku.

Cviky na chrbticu a boľavý chrbát

Vertebrálne disky slúžia ako tlmiče medzi stavcami. Cvičením jogy posilňujeme drobné svaly v ich okolí a znižujeme tak ich opotrebenie. Cvičenie vyváženej zostavy cvikov ich pomáha udržať zdravé a chráni pred ich poškodením a tlakom na nervové zakončenia, ktoré spôsobujú bolesti v celom tele. Zároveň si telo zvykne na vzpriamenú pozíciu.

Ak chcete pomôcť svojej chrbtici, vyhraďte si ešte dnes 20 minút na zostavu a zacvičte si jogové cviky na chrbticu, ktoré účinne rozcvičia svaly, šľachy aj kĺby. Pravidelné cvičenie pomáha udržovať chrbticu pohyblivú a posilnenú.

Cviky na brucho

Pozitívne účinky pravidelného cvičenia jogy na myseľ a telo sú nespochybniteľné. Joga dokáže naozaj unikátne kúsky. Dokonca vám pomôže aj získať ploché a pevné bruško. Cvičenie na brucho nie je dôležité len z estetického hľadiska, ale má aj svoje zdravotné výhody. Pravidelné posilňovanie brušných a chrbtových svalov zabezpečuje správne držanie tela. Pokiaľ nemáme dostatočne vypracované a spevnené brušné svalstvo je väčšia pravdepodobnosť zranenia v tejto oblasti.

Aj hlboké dýchanie do brucha zohráva dôležitú úlohu pri spevnení tejto partie. Správne dýchanie pôsobí na brušné svalstvo a dolnú časť chrbta viac ako plytké dýchanie. Výskumy dokazujú, že veľa ľudí neovláda správnu techniku dýchania a brucho pri dýchaní vôbec nevyužíva.

Cviky na panvové dno

Svaly panvového dna sa nachádzajú medzi lonovou kosťou a kostrčou.Tvoria ich svalové skupiny, ktoré zabezpečujú podporu orgánov v panve a sú dôležité pre udržanie správnej funkcie močového mechúra, čriev a dolných končatín. Svaly uzatvárajú našu panvu zo spodnej strany. Na efektívne fungovanie panvového dna je nutné cvičiť a posilňovať všetky 3 vrstvy:

  • najhlbšia (medzi lonovou sponou a kostrčou),
  • stredná (vedie medzi sedacími hrbolmi),
  • povrchová vrstva (tvoria ju zvierače).

Svaly panvového dna sú v podstate veľmi podobné našim svalom napríklad na rukách (biceps). Môžeme ich vôľou, teda vedome, stiahnuť a uvoľniť, a tak posilňovať. Tak ako aj bicepsy alebo naše brušné svaly potrebujú posilňovanie, aby neochabovali, tak aj svaly panvového dna potrebujú neustále cvičenie. Viac dozviete vo videu: 

Cviky na chudnutie

Joga zlepšuje metabolizmus tela, krvný obeh, spevňuje stred tela a posilňuje dlhé štíhle svaly. Jogou si detoxikujete organizmus zdravou cestou. 

Pomalá joga nie je primárne zameraná na odbúravanie tuku v tele, keďže sa cvičí v nižšej tepovej frekvencii. Ak chcete schudnúť, ale zároveň sa vám joga páči, ideálnym riešením je doplniť ju nejakým aeróbnym cvičením. Ideálne je doplniť do svojho cvičebného plánu beh, alebo spinning. Alebo si môžete vybrať dynamickejšiu formu jogy, takzvanú power jogu, od ktorej si už zhodenie nadbytočných kilogramov sľúbiť môžete.

Cviky na formovanie postavy

Za veľké plus jogy sa považuje odbúravanie tukov z problematických miest, pretože pri cvičení jogy sa pracuje s hmotnosťou vlastného tela, čím dochádza k rovnomernému formovaniu postavy. 

Vo videu od powerjoga uvidíte, že joga môže byť aj rýchla, silová a dynamická. Pri pravidelnom cvičení vám krásne spevní telo a pomôže zhodiť aj nejaké to kilečko. 

Joga v dennom živote

Pre niekoho môže byť joga len cvičenie, zatiaľ čo pre iného môže byť životným štýlom, filozofiou a príležitosťou na nájdenie seba samého. S postupom času budete vnímať jogu ako súčasť svojho života. Čo je zaujímavé, jogu môžete cvičiť, aj keď nemáte čas. Ponúkame vám pár tipov:

  • umývajte si zuby v pozícii strom,
  • telefonujte počas prechádzky,
  • chodievajte pešo aspoň 10 000 krokov denne,
  • čítajte v akejkoľvek jogovej pozícii,
  • pri práci na počítači seďte v pozícii lotosového kvetu,
  • pri dlhšom sedení je strečing samozrejmosť.

Dychové cvičenia

Pri cvičení jogy sa človek sústreďuje na svoje dýchanie a zaujíma jogové pozície – tzv. asány. Existuje mnoho typov jogy, ktoré sa líšia vo fyzických cvičeniach, dýchaní a meditačných technikách. Sami si môžete vybrať, ktorá joga vás najviac zaujíma.

Joga doma

Zatiaľ čo pre Indov joga znamenala meditáciu spojenú s duševným zážitkom, západ rozvinul jogu predovšetkým ako fyzické cvičenie, ktoré pomôže odbúrať stres, spevní telo a zlepší flexibilitu. Dnes je celkom bežné, že si v strede obývačky rozložíte cvičiacu podložku a zacvičíte si napríklad Pozdrav Slnka, známu zostavu telesných pozícií. 

Kontraindikácie – pre koho nie je joga vhodná

Cvičiť jogu môže každý bez ohľadu na vek. Jogu môže cvičiť skoro každý, bez obmedzenia. Neodporúča sa však ženám, ktoré sú v najvyššom štádiu tehotenstva alebo príliš malým deťom. Ťažšie pozície a cviky zamerané na brucho nie sú vhodné pre tehotné ženy, pretože zvýšené prekrvenie v oblasti brucha, by mohlo spôsobiť spustenie predčasných kontrakcií.

Mohlo by vás zaujímať

Žena v bazéne - ilustračný Kúpele verzus wellness pobyt

Ak si myslíte, že o kúpeľných a wellness pobytoch viete všetko, nasledujúce riadky vás vyvedú z omylu. Vysvetlíme vám základné rozdiely medzi pojmami – wellness a kúpeľný pobyt, aby ste si vybrali tú pravú dovolenku, ktorá naplní vaše očakávania vo všetkých ohľadoch.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok Čo zbaliť na wellness dovolenku?

Či už cestujete sám, s polovičkou, deťmi či dokonca s malým bábätkom, wellness dovolenku by ste si mali vždy užiť. Poradíme vám, čo a ako si zbaliť tak, aby sa veci nepokrčili. Dozviete sa aj to, že na spodok kufra patria výsostne topánky a ťažké predmety.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore