Thajská masáž

Thajská masáž sa praktizuje už viac ako 2000 rokov. Jej základy položil lekár samotného Budhu – Jivaka Kuamr Bhaccha, ktorý spojil prvky jogy, ajurvédy a meditácie do jedného celku. 

Technika thajskej masáže

Thajská masáž je v podstate založená na koncepcii a znalosti energetických dráh v ľudskom tele nazývaných Sen, na ktorých sa nachádzajú dôležité akupresúrne body. Tieto body sa podobajú meridiánom, ktoré sú známe v tradičnej čínskej medicíne. Masáž má však veľa spoločného aj s tradičnou japonskou masážou Shiatsu. Účinne pôsobí na telesnú i duševnú kondíciu človeka.

Thajská masáž je jedinečný typ masírovania tela a svalov, ktoré je charakteristické naťahovaním tela a intenzívnou hĺbkovou bodovou masážou. Je masážou celého tela. Spočíva v prehmatávaní bodov, vo vyvíjaní tlaku na ne, ako aj v naťahovaní a preťahovaní jednotlivých častí tela. Pritom sa používajú palce, dlane, predlaktia, chodidlá, ba aj kolená. Práve vďaka nim sa vyvíja potrebný tlak alebo natiahnutie. 

Masáž sa prevádza na špeciálnej podložke, klient má na sebe ľahký a pohodlný odev. Masáž môže trvať aj 80 minút.

Tradičná thajská masáž nie je len masírovanie svalov a kĺbov, ale predstavuje tiež pracovanie s akupresúrnymi bodmi pozdĺž neviditeľných dráh, ktoré sa nazývajú masážne alebo energetické dráhy. Všetky sa nachádzajú asi 2 centimetre pod pokožkou a prechádzajú celým telom. 

Druhy thajskej masáže

Typická thajská masáž je suchá masáž, bez použitia olejov, len za pomoci malého množstva originálnych, špeciálne a domácky namiešaných bylinkových balzamov. Dnes však už poznáme viacero druhov thajskej masáže, napríklad klasickú, reflexnú masáž chodidiel či uvoľňujúcu masáž chrbta a hlavy:

  • Zaujímavá je aj herbálna thajská masáž nazývaná aj masáž pomocou bylinkových masážnych gulí, ktorá je obohatená o výber thajských liečivých bylín, ktoré sa po ukončení procedúry prikladajú na jednotlivé časti tela a uvoľňujú do svalovej hmoty relaxačné a liečivé látky. 
  • Menej známa je aromatická olejová thajská masáž, pri ktorej sa používa rôznorodé množstvo aromatických a hojivých olejov. Pri týchto masážach je dôležitá čistota olejov, teda ich bezchybné a výhradne prírodné zloženie, ktoré v súlade s princípmi ajurvédy nezanáša telo škodlivinami a rozprúdi energie v tele.

Thajská masáž – účinky

Vďaka thajskej masáži sa zlepšuje vylučovanie škodlivých látok z tela, zlepšuje sa pohyblivosť a ohybnosť tela a zefektívňuje sa prúdenie krvi a lymfy. V neposlednom rade sa zvyšuje prijímanie živín tkanivami. 

Masáž uvoľňuje telesné a psychické napätie, posilňuje nervovú sústavu, upravuje vyrovnanosť krvného tlaku, detoxikuje krv a tiež odstraňuje bolesti z migrény. Pôsobí aj ako prevencia.

Medzi najvýznamnejšie účinky thajskej masáže patrí:

  • uvoľnenie celého tela,
  • úľava od stresu,
  • detoxikácia organizmu,
  • úľava od bolesti,
  • posilnenie nervového systému, 
  • eliminácia bolesti chodidiel,
  • hlboká relaxácia, 
  • vnútorná rovnováha tela,
  • prevencia voči zraneniam,
  • pokojná myseľ. 

Kontraindikácie alebo kto by sa mal thajskej masáži vyhnúť

Thajská masáž je určená pre každého, kto hľadá prostriedok k dosiahnutiu dobrej fyzickej kondície a pohody. Predsa sa však neodporúča ľuďom, ktorí trpia horúčkovitými stavmi, závažnými poruchami srdca alebo kŕčovými žilami dolných končatín. 

Taktiež by sa mali procedúre vyhnúť klienti s endoprotézami a akútnymi zápalmi kĺbov a aj tí, ktorí majú vážne bolesti chrbtice.

Thajská masáž je aj skvelý zážitkový darček. Hodí sa ako jednotlivcovi, tak aj párom. Skúste teda niekoho obdarovať jedinečným wellness pobytom, ktorý zahŕňa aj thajské masáže. Neoľutujete!

Video – tradičná thajská masáž

Mohlo by vás zaujímať

Kamene majú teplotu okolo 45 °C. 16 druhov masáží, ktorých účinky možno nepoznáte

Trpíte bolesťami krku, chrbta či driekovej chrbtice. Tieto bolesti najčastejšie zapríčiňuje nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie. Telo potrebuje v tomto prípade uvoľnenie, ktoré môžeme nájsť v uvoľňujúcich masážach. Druhov masáži je veľa a stačí si len vybrať.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok 6 dôvodov prečo ísť cez víkend na wellness

Blíži sa víkend a vy by ste si radi oddýchli po náročnom pracovnom týždni? Chcete nabrať novú chuť do života a zregenerovať svoje telo? Prinášame vám dôvody, prečo je lepšie vybrať sa na wellness pobyt, hoci i na víkend, než sa vyvaľovať doma na gauči pred telkou.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore