Relaxačná masáž: Pomáha odbúrať stres a nervozitu

Masážna terapia poskytuje množstvo benefitov, vrátane celkového uvoľnenia. Vďaka jemným technikám, olejom či esenciám zmiernite stres, úzkosti či napätie. Ak zažívate stresové situácie v práci či v osobnom živote, vyskúšajte relaxačnú masáž na úľavu od každodenných ťažkostí.

Žena na masáži.

Čo je relaxačná masáž

Každý z nás zažíva vo svojom živote určitú formu stresu. Stres je novodobou epidémiou a netreba ho brať na ľahkú váhu. Občas prerastie až do úzkosti, či depresie. V takomto prípade určite neváhajte navštíviť psychológa. Ako prevenciu skúste masážnu terapiu. Počas masáže môžete vypustiť všetky myšlienky a naplno si užívať jemné masážne techniky, vôňu esenciálnych olejov a príjemnú relaxačnú hudbu.

Relaxačná masáž je druh masážnej terapie, ktorý sa zameriava na podporu relaxácie. Masáž je relaxačná vďaka jemným dotykom terapeuta na mäkké tkanivá. Zvyčajne ide o jemnú masáž, pri ktorej sa používajú dlhé, pomalé ťahy a ľahký až stredný tlak. Cieľom tejto masáže je znížiť stres a napätie v tele, zlepšiť krvný obeh, znížiť svalovú únavu a podporiť celkové uvoľnenie.

Pravidelná masáž je vhodnou prevenciou proti chronickému stresu, úzkosti, depresii a nervozite. Masáž sa odporúča absolvovať každé 3 – 4 týždne.

V rámci masáže sa často používajú masážne oleje s pridanou esenciou, ktorá len podporí uvoľnenie. Najviac sa používajú bylinky ako:

  • levanduľa – pomáha pri depresii, PMS či ekzémoch;
  • harmanček – zlepšuje spánok a trávenie;
  • jazmín– antidepresívne účinky;
  • ylang ylang – zmierňuje hnev, zlepšuje sexuálnu energiu;
  • ruža – pomáha s kožnými problémami, antidepresívum a afrodiziakum;
  • sladký pomaranč – protizápalové, antiseptické a upokojujúce účinky;
  • kadidlo – prehlbuje a spomaľuje dýchanie.

Ako fungujú relaxačné masáže 

Masáž uvoľňuje telo zvýšením teploty mäkkých tkanív a uvoľnením hormónov. Masáž má fyziologické aj emocionálne reakcie. Fyziologickou odozvou na masáž je jej účinok na pohybový aparát. Emocionálnou reakciou je pocit uvoľnenia a upokojenia. Masáž uvoľňuje telo tým, že zvyšuje krvný obeh a uvoľňuje endorfíny, ktoré vyvolávajú pocit šťastia a pohody.

Typy relaxačných masáží

Relaxačná masáž kombinuje viaceré druhy masáží. V rámci relaxácie sa využívajú skôr jemnejšie ťahy, esencie či príjemná hudba. Medzi najčastejšie typy relaxačných masáží zaraďujeme:

Švédska klasická masáž – kráľovná relaxačných masáží 

Švédska masáž je skvelým masážnym zážitkom pre tých, ktorí trpia stuhnutosťou kĺbov, osteoartritídou, bolesťami spodnej časti chrbta a stresom. Táto masáž je najobľúbenejšou a najznámejšou technikou relaxačnej masáže. Technika švédskej masáže zahŕňa dlhé švihové ťahy s pomocou výživného oleja, ktoré nielen podporujú uvoľnenie svalov, ale aj zvyšujú prietok krvi a lymfy. Dlhé ťahy podporujú lymfatickú drenáž, ktorá následne posilňuje imunitný systém a pomáha odstraňovať zadržiavané tekutiny v tele.

Masáž horúcimi kameňmi – teplom pôsobí proti stresu

Masáž horúcimi lávovými kameňmi sa podobá švédskej, zahŕňa však použitie horúcich kameňov. Kamene sú všestranné a možno ich použiť na jemný tlak s rozptýleným teplom do svalov, alebo na pomoc pri silnejšom tlaku, ktorý vyhladí hlbšie svalové uzly.

Kamene sa môžu ponechať na rôznych častiach tela, zatiaľ čo sa masírujú iné oblasti. Takto môže teplo preniknúť hlboko do svalov a pomôcť im uvoľniť sa. 

Aromaterapeutická masáž – uvoľnenie vďaka esenciám

Arómoterapia je známa už viac ako 6 000 rokov a pri masáži sa používa kombinácia čistých esenciálnych olejov s nosnými olejmi. Tieto oleje sa vstrebávajú cez pokožku a pomáhajú zmierniť príznaky viacerých ochorení, pričom zároveň uvoľňujú myseľ i telo. Aromaterapeutická masáž sa zvyčajne vykonáva ľahkým až stredným tlakom.

Športová masáž – uvoľní organizmus pred alebo po športovom výkone

Športová masáž pomáha znižovať stres a napätie v tele. Môže tiež zlepšiť krvný obeh, podporiť uvoľnenie a znížiť bolesť svalov. Okrem toho je športová masáž vynikajúci spôsob, ako podporiť rýchlu regeneráciu a pomôcť pri prevencii zranení. V závislosti od vašich potrieb môžete absolvovať masáž pred alebo po tréningu či inej športovej aktivite.

Relaxačná masáž tváre a Gua Sha – pomáha proti vráskam i nervozite

Masáže tváre poskytujú hlboké uvoľnenie a dokonca pokojnejší spánok. Tento typ odpočinku zmierňuje úzkosti a stres. Medzi výhody masáže tváre patrí uvoľnenie mysle, tvárových svalov, pokožky hlavy a spomalenie dýchania. Pomalé dýchanie pomáha upokojiť telo a zmierniť nervozitu.

Masáž Gua Sha uvoľňuje stres a zvyšuje pocit pohody. Je to preto, že pri ťahoch Gua Sha sa uvoľňuje aj hormón šťastia, oxytocín, ktorý pomáha zmierňovať stres a pocity úzkosti. Okrem toho pomáha v boji proti vráskam a pozitívne vplýva na lymfatický systém.

Reflexológia – relaxačná masáž chodidiel

Reflexológia je populárna masážna technika, ktorá využíva tlak a trenie na zníženie stresu a napätia v chodidlách. Masírovaním špecifických bodov na chodidlách môžu reflexológovia pomôcť zmierniť napätie v celom tele. Či už hľadáte rýchlu procedúru pred stresujúcim dňom v práci, alebo povzbudzujúci spôsob ako sa uvoľniť po dlhom dni, reflexná masáž je skvelou voľbou.

Thajská masáž – využíva energetické dráhy a prvky jogy

Thajská masáž je neuveriteľne uvoľňujúca. Techniky naťahovania v kombinácii s jemným tlakom, ktorý používa masér, uvoľňujú celé telo. Thajská masáž je založená na myšlienke, že energia sa pohybuje telom po predvídateľných líniách alebo dráhach známych ako sens. Okrem tradičnej thajskej masáže môžete vyskúšať aj thajskú masáž bylinnými batôžtekmi, menej známu terapiu, ktorá aj vďaka bylinkám pomáha so stresom.

Relaxačná masáž hlavy – zbaví vás stresu a migrén

Masáž hlavy je výbornou alternatívnou terapiou, pokiaľ nechcete každý deň užívať rôzne tabletky proti bolesti či úzkosti. Masáž pomáha pri migrénach, bolestiach hlavy a zmierňuje stres. Vyskúšajte antimigrenóznu masáž alebo špeciálnu indickú masáž Champi.

Okrem spomenutých typov relaxačných masáží môžete vyskúšať aj menej známe masáže, ako napríklad havajskú masáž Lomi Lomi či príjemnú čokoládovú masáž.

Výhody a účinky masáže

Procedúra relaxačnej masáže je skvelým spôsobom, ako si nielen oddýchnuť, ale aj odbúrať bolesť či zlepšiť spánok. Hlavné benefity relaxačnej masáže:

Zmierňuje stres

Relaxačná masáž môže pomôcť znížiť stres a úzkosť, vďaka čomu sa budete cítiť uvoľnenejšie a pokojnejšie. To sa odrazí aj na ďalších oblastiach života. 

Podporuje spánok

Relaxačné masáže môžu pomôcť podporiť lepší spánok. To môže byť prospešné pre tých, ktorí trpia nespavosťou alebo inými poruchami spánku.

Zvyšuje prietok krvi

Relaxačné masáže sú známe tým, že zvyšujú prietok krvi v celom tele, čo pomáha znížiť svalové napätie a zlepšiť celkový krvný obeh.

Zlepšuje náladu

Medzi výhody relaxačnej masáže patrí aj zlepšenie nálady v dôsledku uvoľňovania endorfínov. Endorfíny sú hormóny, ktoré pomáhajú pri bolestiach v tele a zlepšujú celkovú pohodu.

Znižuje bolesti 

Ľuďom, ktorí trpia chronickými bolesťami hlavy alebo migrénami, môžu relaxačné masáže pomôcť znížiť bolesť a frekvenciu.

Žena na masáži chrbta v kúpeľoch.

Podľa toho, akú masáž si vyberiete (švédsku, športovú, atď.), môže terapia pomáhať aj pri bolestiach chrbta a celého tela.

Pre koho nie je masáž vhodná

Masáž je vhodná pre všetkých, ktorých trápi stres či únava z každodenných povinností. Ak ste si není istý či absolvovať masáž, poraďte sa s lekárom alebo masérom. Masáž nie je vo všeobecnosti vhodná pri týchto zdravotných problémoch:

  • akútne zranenia;
  • otvorené rany;
  • kožné infekcie alebo vyrážky;
  • nedávny chirurgický zákrok;
  • hlboká žilová trombóza;
  • zlomeniny;
  • tehotenstvo (v tehotenstve vyskúšajte prenatálnu masáž, prispôsobenú potrebám budúcich mamičiek);
  • vysoký krvný tlak;
  • ochorenie srdca.

Relaxačná masáž vs. liečebná masáž 

Relaxačná masáž je populárny typ masáže, ktorý sa zameriava na celkovú relaxáciu tela a duše. Na druhej strane liečebná masáž je cielenejšia forma masáže, ktorá sa používa na zmiernenie bolesti a napätia v tele. Obe formy masáže účinne znižujú hladinu stresu a poskytujú úľavu od bolesti hlavy, chrbta a celkovej únavy.

Relaxačná masáž vs. hĺbková masáž

Hĺbková masáž je typ masáže, ktorý sa zameriava na hlbšie vrstvy svalového tkaniva. Používa sa na uvoľnenie chronického svalového napätia prostredníctvom pomalších ťahov a priamejšieho hlbokého tlaku alebo trenia, ktoré sa aplikuje naprieč svalmi. Hĺbkové tkanivové masáže prospievajú pri uvoľňovaní chronickej svalovej bolesti a napätia. Pomáha tiež pri rozrušovaní zjazveného tkaniva, ktoré sa vytvára po zranení a pri znižovaní zápalu súvisiaceho so svalovým napätím a preťažením.

Pri relaxačnej masáži sa používa jemný tlak a dlhé kĺzavé ťahy na podporu celkového uvoľnenia.Pomáha znížiť stres, podporuje duševnú a emocionálnu pohodu a zlepšuje krvný obeh.

Aká je cena relaxačnej masáže

Cena relaxačnej masáže závisí od typu masáže, ktorý si vyberiete. Cena klasických masáží sa pohybuje v priemere od 15 € za polhodinovú masáž.

Kde ponúkajú relaxačnú masáž

Relaxačnú masáž ponúkajú mnohé masážne salóny či wellness centrá. V našom wellness katalógu nájdete poskytovateľov relaxačnej masáže vo vašej lokalite.

Vybrať wellness pobyt vyhovujúci vašim predstavám môže byť občas náročné. Ak chcete na chvíľu odísť od každodenných povinností a stresu, zvoľte si relaxačný pobyt presne podľa vašich predstáv. S výberom vám pomôže aj náš sprievodca: Ako vybrať relaxačný pobyt

Video

Mohlo by vás zaujímať

Starobylá masážna technika vznikla v Tibete 700 rokov p.n.l. Tibetská masáž

Tibetská masáž je neobyčajná procedúra, pri ktorej terapeut používa buď ruky, tibetské misy alebo bylinné obklady. Pomáha uvoľniť stres, zmierniť bolesti a zlepšiť spánok.

Zistiť viac
Kneippov chodník podporuje imunitný systém Kneippov kúpeľ

Kneippova terapia zahŕňa liečbu tela, mysle a duše. V rámci Kneippovho kúpeľa kráčate po kameňoch, či inom povrchu, pričom sa strieda studená a teplá voda.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore