Ako vybrať relaxačný pobyt?

Každý z nás niekedy potrebuje relax. Aspoň pár dní úplne vypnúť a oddýchnuť si. Pre niekoho je dôležité cestovať s celou rodinou, iný si chce užiť romantiku s partnerom a sú aj takí, ktorí chcú jednoducho pár dní stráviť osamote s vypnutým telefónom a bez WiFi pripojenia. Nech už patríte do ktorejkoľvek kategórie, správne vybraný relaxačný pobyt v kúpeľoch vás jednoducho ubezpečí o tom, že do kúpeľov chcete chodiť každý rok.

Ilustračný obrázok

Čo treba zvážiť pri výbere relaxačného pobytu?

Relaxačné pobyty vedia navodiť neobyčajnú atmosféru. Sú vhodným spestrením každodenných starostí života, dávkou oddychu pre mladých, zaľúbené páry i pre seniorov, ktorí chcú nabrať nové sily a príjemným spôsobom pre strávenie rodinnej dovolenky spolu s deťmi.

Jedným slovom sú vhodné pre hocikoho. Každý vďaka nim môže zažiť priam nebeský relax. Stačí si správne vybrať.

Kedy, kam, či za koľko sú nepochybne prvé otázky, ktoré vám napadli. Pomôžeme vám na ne nájsť správne odpovede a vybrať pre vás ten pravý relaxačný pobyt.

Termín a dĺžka relaxačného pobytu

Koľko nocí môžete stráviť na relaxačnom pobyte?

Vo všeobecnosti je relaxačný pobyt pobyt, ktorý trvá viac dní, zvyčajne menej ako týždeň. Niektorým však stačí v kúpeľoch zostať aj len cez víkend. Už pár nocí v príjemnom prostredí pomôže zrelaxovať celé telo a navyše upokojiť aj dušu.

Pred výberom konkrétneho relaxačného pobytu si premyslite, koľko nocí plánujte na pobyte stráviť. Niektoré relaxačné pobyty totiž môžu mať presne stanovený počet dní pobytu, či minimálny počet nocí.

Ilustračný - kalendár

Budete cestovať počas hlavnej sezóny alebo mimo nej?

Počas hlavnej sezóny býva vo wellness zariadeniach čulý ruch. Stretnete tu množstvo ľudí aj bazény, sauny aj iné atrakcie bývajú plnšie. Všetko však dopĺňa pestrý sprievodný program, či bohatšia ponuka služieb. Mimo sezóny sa môžete tešiť na väčší pokoj a zvyčajne aj nižšie ceny.

Trvanie hlavnej sezóny závisí najmä od druhu ubytovacieho zariadenia a lokality, v ktorej sa nachádza. Kým pre wellness hotely nachádzajúce sa pri lyžiarskych svahoch je top sezónou zimné obdobie, také kúpele považujú za top sezónu obdobie od mája do konca septembra.

V prípade, ak sa chystáte na relaxačný pobyt počas hlavnej sezóny, počítajte s nutnosťou skorej rezervácie, pretože ubytovacie kapacity sa v top sezóne zvyčajne rýchlo míňajú.

Preferujete konkrétne ročné obdobie?

Relaxačný pobyt vie mať špecifické čaro v každom ročnom období. V zime sa môžete po lyžovačke či prechádzke mrazivou prírodou vyhriať v saune a horúcom bazéne, na jar doplní relax rozkvitnutá príroda, leto je ideálnym časom na využitie kúpania sa vo vonkajšom bazéne a jeseň ponúka pestrofarebnú prírodu zvyčajne v spojitosti viacerých slnečných dní.

Chcete si užiť relaxačný pobyt počas konkrétnej príležitosti (výročie svadby, narodeniny)?

Relaxačný pobyt môže byť výborným spestrením vzťahu, oslavou výročia, darčekom k narodeninám či pripomenutím inej špeciálnej príležitosti.

V prípade, ak túžite ísť na relaxačný pobyt počas vašich významných dní, odporúčame vám pobyt rezervovať s predstihom. Nestane sa vám, že váš vytúžený hotel bude už obsadený.

Lokalita

Aké prostredie si predstavujete? Hory, mesto, nížinu?

Ste takzvaný mestský typ, máte radi mestský život, kaviarne či reštaurácie ? Alebo preferujete pokoj v lone prírody, menej ľudí a menší cestovný ruch? Pri výbere miesta relaxačného pobytu dbajte na svoje preferencie.

Zvážili ste možnosti dopravy na pobyt?

V prípade, ak nemáte k dispozícii vlastnú dopravu, zvážte aj dopravnú dostupnosť vybranej lokality z vášho domova a možnosti verejnej dopravy. Predsa len, cesta na relaxačný pobyt so štyrmi prestupmi, či dlhým čakaním na prípoj vie zážitok z oddychu dosť pokaziť.

Ak plánujete cestovať na pobyt vlastným autom, preverte si aj parkovacie možnosti. Niekde môže byť parkovanie za poplatok, inde bezplatné. Niektoré hotely vyžadujú rezerváciu parkovacieho miesta vopred.   

Ako plánujete stráviť voľný čas v okolí?

Prostredie, v ktorom budete tráviť voľný čas, je tiež dôležité. Plánujete stráviť voľný čas medzi procedúrami aktívne? Rozhodujte sa pri výbere lokality aj podľa toho, aké sú možnosti trávenia voľného času v okolí. Pre niekoho môže byť dôležitý lyžiarsky vlek, pre iného zrúcaniny hradov a cyklistické chodníky. No niekedy aj prechádzka kúpeľným parkom môže mať relaxačný vplyv na telo aj dušu.

Skúste si napríklad pozrieť pred výberom konkrétnej lokality tipy na trávenie voľného času a výlety v okolí, ktoré sme pre vás pripravili. Ľahko si tak nájdete lokalitu, ktorá ponúka najviac možností na vami preferované trávenie voľného času, či pamiatky, ktoré by ste radi navštívili.

V prípade, ak ste aktívny športovec, uprednostnite hotely, ktoré ponúkajú požičovne lyží, bicyklov či elektrokolobežiek, alebo vám aspoň pomôžu s úschovou vlastného športového vybavenia.

ilustračný obrázok

Hotel a služby

Ako si predstavuje ubytovanie?

Nie všetky ubytovacie zariadenia a izby sú rovnaké. Zvážte preto, či potrebujete apartmán, chcete mať balkón alebo aké vybavenie je pre vás nevyhnutné, aby ste naplno dokázali oddychovať a nechali sa rozmaznávať personálom hotela.

O aké relaxačné procedúry máte záujem?

Relaxačný pobyt, na rozdiel od wellness pobytu, obsahuje menší rozsah služieb a niektoré procedúry a služby sú dostupné len za doplatok. To ale neznamená, že nemôžete stráviť voľný čas plávaním, alebo sa nechať rozmaznávať masérom počas profesionálnej masáže. Je len potrebné zistiť, aké procedúry sú pre vybraný relaxačný pobyt už v cene a aké si ešte môžete v hoteli v prípade záujmu kúpiť navyše.

Ovplyvňuje vaše stravovanie aj špeciálna diéta?

Ste diabetik, celiatik, alergický na mlieko alebo laktózu, či vegetarián? Overte si pred výberom ubytovacieho zariadenia možnosti stravovania, ktoré ponúka hotel pre klientov s vašimi potrebami.

Ako by ste radi trávili voľný čas v hoteli?

Tráviť čas v hoteli sa dá rôzne. Mnohé hotely ponúkajú rôzne služby, ako napríklad možnosť zahrať si bowling, minigolf, zájsť na diskotéku či požičať si bicykle. Možnosti sú naozaj široké, preto pri výbere hotela, v ktorom budete tráviť váš relaxačný pobyt, dbajte aj na to, aké služby daný hotel ponúka.

Cena relaxačného pobytu

O koľko procedúr máte záujem?

Pri relaxačnom pobyte sa, samozrejme, cena odvíja aj od množstva ponúkaných relaxačných procedúr, ako sú napríklad masáže a zábaly. Množstvo ponúkaných procedúr či ich typ sa pri jednotlivých relaxačných pobytoch líši. Sú však pevne dané a nie je možnosť ich vymeniť za niečo iné.

Je pre vás dôležitá komplexnosť služieb a aby bolo všetko pod jednou strechou? Prekáža vám presúvanie sa medzi viacerými objektmi hotela?

Cenu ovplyvňuje aj to, aké služby ponúka priamo hotel a na aké služby sa musíte presunúť napríklad do blízkeho liečebného domu. Môžete si vybrať hotel, v ktorom sa nachádza všetko pod jednou strechou, alebo hotel, ktorý zabezpečí len ubytovanie a ostatné služby sú poskytované inde. 

Hotel, ktorý slúži len na ubytovanie a strava je podávaná v samostatnej reštaurácii a procedúry v inom liečebnom dome býva zvyčajne lacnejší.

O aký typ stravy máte záujem?

V rámci relaxačného pobytu môže byť stravovanie zabezpečené formou polpenzie alebo plnej penzie. V prípade polpenzie, ktorá býva lacnejšia, máte v cene pobytu zahrnuté raňajky a večeru, v prípade plnej penzie aj obed. Ak napríklad plánujete rôzne výlety v okolí, pokojne vám postačí len polpenzia, nakoľko tak nebudete v priebehu dňa limitovaný časom, ktorý musíte stráviť v hoteli.

Forma stravovania sa v jednotlivých ubytovacích zariadeniach môže líšiť. Niekde môže byť celé stravovanie zabezpečené formou švédskych stolov, inde servírované, alebo môžete naraziť aj na rôzne kombinácie, napríklad raňajky formou švédskych stolov a obedy a večere servírované. Niekde môžete k obedu dostať aj koláčik či nápoje, inde takúto ponuku nemajú. 

Pestrosť a forma stravovania závisí od konkrétneho hotela, odporúčame vám preto si ju pred rezerváciou pobytu dobre zvážiť.

Očakávania od relaxačného pobytu 

Čo je cieľom vášho pobytu?

Relaxačný pobyt si návštevník zvyčajne vyberá za účelom oddychu, relaxu a úľavy od stresu. Chce zabudnúť na strasti bežného života, na pracovný kolobeh. Oddýchnuť si, nabrať novú energiu, znovu sa začať tešiť zo života a hlavne, urobiť niečo pre svoje zdravie. Fyzické i psychické zároveň.

Idete aktívne oddychovať, alebo absolútne relaxovať?

Pri výbere relaxačného pobytu v danom hoteli nezabudnite na svoj cieľ pobytu. Máte záujem len relaxovať, oddýchnuť si od každodenných starostí a pracovného zhonu? Alebo ste aktívny typ človeka a plánujete nielen relaxovať, ale i spoznávať okolie? Premyslite si, aké možnosti budete mať na danom mieste.

Máte záujem zúčastniť sa nejakého kultúrneho podujatia v blízkom okolí?

Spojenie relaxačného pobytu so špeciálnym podujatím predstavuje zaujímavú formu oddychu. V prípade, ak túžite spojiť relaxačný pobyt s kultúrnym alebo iným podujatím v danej lokalite, pobyt si rezervujte čím skôr. Inak sa môže stať, že ubytovanie bude hľadať viac ľudí a relaxačný pobyt už nebude dostupný.

Uľahčili sme vám výber relaxačného pobytu? V prípade, ak si svojím výberom stále nie ste istý, môžete sa obrátiť na našich operátorov, ktorí vám radi poradia ako vybrať relaxačný pobyt, ktorý presne splní vaše očakávania.

Mohlo by vás zaujímať

Masážna procedúra 16 druhov masáží

Mnoho ľudí trpí bolesťami krku, chrbta či driekovej chrbtice. Tieto bolesti najčastejšie zapríčiňuje nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie. Telo potrebuje v tomto prípade uvoľnenie, ktoré môžeme nájsť v uvoľňujúcich masážach. Druhov masáži je veľa a stačí si len vybrať. Vyberte si s nami masáž podľa vašich predstáv a spoznajte 13 druhov masáží, ktorých účinky možno nepoznáte.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok – Vianoce Ako vybrať sezónny pobyt?

Pri sezónnom pobyte je dôležité hlavne začať plánovať vopred. Nie je nič nezvyčajné, ak sú silvestrovské kapacity preplnené už niekedy začiatkom leta. Možno sa to nezdá, ale už  keď vy oslavujete Nový rok, práve vtedy sa začína pripravovať oslava, ktorá príde o ďalších 365 dní. Nič teda nenechajte na náhodu, všetko plánujte a vyberte si sezónny pobyt, či už na Vianoce alebo Veľkú noc, v predstihu a s našou pomocou. Nebudete ľutovať.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore