Thajská masáž bylinnými batôžtekmi: Zbaví vás stresu a únavy

O thajskej masáži bylinnými batôžtekmi ste možno ešte nepočuli. Tento druh masáže priaznivo pôsobí na stres a napätie, uvoľňuje stuhnuté svaly a kĺby. Ide o veľmi príjemnú techniku pomocou nahriatych bylinných obkladov.

Čo je to thajská masáž bylinnými batôžtekmi

Podľa thajskej histórie sa tieto malé guľôčky plné liečivých účinkov používajú v Thajsku už viac ako 400 rokov ako liečivé horúce obklady na zmiernenie bolestí tela. 

Thajská masáž s bylinnými guľôčkami využíva tlak a pohyb na stimuláciu toku energie v tele. Uvoľnením napätia vo svaloch a kĺboch pomáha táto masáž zmierniť stres a podporiť relaxáciu. Používajú sa nahriate bylinné guľôčky naplnené liečivými bylinkami a koreninami. Vyhrievané bylinné guľôčky sa prikladajú na telo s cieľom uvoľniť napätie, zmierniť zápal a zlepšiť krvný obeh. 

Čo je thajský bylinný obklad? 

Tradične sa pri tomto type masáže používajú vyhrievané bylinné guľôčky, ktoré pomáhajú znižovať svalové napätie a zlepšovať krvný obeh. Vyrábajú sa z kombinácie bylín, korenín a liečivých rastlín. Tie sa zabalia do látky a potom sa zahrejú parou alebo horúcou vodou..

Bylinky, ktoré sa používajú v obklade, majú nádherné vône a mnoho zdraviu prospešný h vlastností vrátane:

  • protizápalové;
  • dekongestívne;
  • antiseptické;
  • antioxidačné;
  • sťahujúce účinky.

V masážnych gulôčkach sa zvyčajne používajú tradičné thajské bylinky, ako napr:

  • Phrai – má schopnosť pomáhať pri bronchiálnych príznakoch, astme a prechladnutí. 
  • Citrónová tráva – má protizápalové vlastnosti, používa sa pri výronoch, pomliaždeninách a bolestiach svalov.
  • Kurkuma – táto bylina má čistiaci účinok na pokožku a podporuje hojenie. Kurkuma má protizápalové a antiseptické vlastnosti a pomáha pri pomliaždeninách, bolestiach kĺbov, výronoch alebo bolestiach svalov.
  • Kafrová limetka – používajú sa pri prechladnutí, preťažení a majú antioxidačné vlastnosti. 
  • Gáfor – kryštáliky z gáfru sa používajú vo väčšine sáun. Gáfor sa používa pre stimulačné a rozširujúce účinky na dýchací systém. Má tiež upokojujúci účinok pri strese, úzkosti a nespavosti.
  • Tamarind lekársky –  čistí a prečisťuje pokožku, zatiaľ čo jeho antiseptické vlastnosti ju upokojujú.
  • Curcuma Comosa – cibuľa sa používa na posilnenie svalového tkaniva viscerálnych orgánov. Vhodná je na liečbu návalov tepla, menštruačných bolestí a chronických panvových porúch.
  • Acacia Concinna – listy tejto rastliny sa v Indii už stáročia používajú na starostlivosť o vlasy. Kôra obsahuje vysoké množstvo saponínov, ktoré sú jemným čistiacim prostriedkom.

Ako funguje thajská masáž bylinnymi obkladmi

Terapeut stláča a hnieti bylinné guľôčky po špecifických bodoch na tele s cieľom zmierniť svalové napätie, zlepšiť krvný obeh a poskytnúť relaxáciu. Teplo z obkladu tiež pomáha otvoriť póry v pokožke, čo umožňuje lepšie vstrebávanie liečivých olejov obsiahnutých v obklade.

Blahodarné účinky thajskej bylinnej masáže si môžete na vlastnej koži vyskúšať aj na pobyte v Sklenných Tepliciach, alebo v piešťanskom hoteli Magnólia.

Účinky a výhody thajskej bylinnej masáže

Vôňa byliniek poskytujú hlboký relaxačný a terapeutický zážitok. Túto masážnu techniku možno použiť na liečbu širokej škály ochorení vrátane bolestí hlavy, svalových bolestí, ako aj na zlepšenie celkovej pohody.Prínosy thajskej bylinkovej masáže sú skutočne rozmanité:

Detoxikácia

Masážne techniky používané počas thajskej bylinkovej masáže pomáhajú zlepšiť lymfatickú drenáž, čo napomáha detoxikácii.

Relaxácia

Teplo z bylinných bytôžtekov pomáha uvoľniť svaly a zvýšiť krvný obeh, čo vedie k pocitu hlbokého uvoľnenia.

Úľava od bolesti

Terapeutické oleje a bylinky obsiahnuté v guľôčkach pomáhajú zmierňovať zápaly a bolesť, čím poskytujú úľavu od svalových bolestí. Masáž pomáha aj pri bolestiach hlavy.

Zmiernenie stresu

Masáž v kombinácii s aromaterapiou pomáha znižovať hladinu stresu, čo vedie k zlepšeniu duševnej čistoty a emocionálnej rovnováhy.

Zlepšenie krvného obehu

Masážne techniky používané počas thajskej bylinkovej masáže stimulujú obehový systém, čím zlepšujú cirkuláciu krvi v celom tele.

Zvýšená úroveň energie

Masážna terapia s bylinkovými batôškami pomáha uvoľňovať endorfíny, čo vedie k zvýšenie energie, ako aj pocitu pohody.

Zlepšenie funkcie imunitného systému

Masáž s bylinkovými gulôčkami zvyšuje prietok krvi, čo môže prispieť k zlepšeniu funkcie imunitného systému tým, že sa živiny v tele transportujú efektívnejšie.

Kontraindikácie masáže guľôčkovým bylinným obkladom

Vyhýbajte sa thajskej bylinkovej masáží, ak:

  • Máte vysoký krvný tlak.
  • Máte diabetickú periférnu nefropatia. 
  • Ste v prvom trimestri tehotenstva.
  • Trpíte alergiou na použité byliny.

Tradičná thajská masáž vs. thajská masáž s bylinnými vrecúškami

Tradičná thajská masáž je starobylý liečebný systém, ktorý kombinuje akupresúru, indické ajurvédske princípy a asistované jogové pozície. Ide o hĺbkovú masáž celého tela, ktorá postupuje od chodidiel nahor a zameriava sa na energetické línie v celom tele. Masáž zahŕňa rytmické stláčanie a naťahovanie celého tela.

Thajská masáž s bylinným obkladom je variáciou tradičnej thajskej masáže, pri ktorej sa používajú nahriate bylinné obklady naplnené liečivými bylinami, ako je zázvor, kurkuma, citrónová tráva a gáfor. Obklady sa pred priložením na konkrétne body na tele zohrejú v horúcej vode. Tento typ masáže údajne prináša úľavu od fyzickej bolesti, ako aj od psychického stresu.

Ajurvédska masáž verzus thajská masáž s bylinným obkladom 

Ajurvédska masáž je forma masážnej terapie, pri ktorej sa na telo používajú rôzne bylinné oleje, pleťové vody a prášky.  Tento druh masáže pomáha zlepšovať krvný obeh, stimulovať lymfatickú drenáž a znižovať stres.

Thajská masáž s bylinným guľôčkovým obkladom kombinuje tradičné thajské masážne techniky s použitím nahriatych bylinných obkladov naplnených liečivými bylinami.

Aká je cena

V porovnaní s klasickými masážami sú thajské masáže drahšie. Cena za masáž s bylinnými obkladmi sa pohybuje v priemere od 45 € za hodinovú terapiu.

Kde ponúkajú thajskú masáž bylinkovými batôžtekmi

Tento druh masáže ponúkajú najmä thajske masážne salóny, pretože poznajú presné tradičné postupy. Ak si chcete dopriať pozitívne účinky bylinných obkladov, vyhľadajte si masážne salóny, ktoré poskytujú thajskú masáž bylinnými obkladmi.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Blahodarné liečebné účinky olejovej masáže poznali už v dávnych dobách, ešte v čase Budhu Thajská olejová masáž

Tradičná thajská olejová masáž vzniká kombináciou liečebných metód tradičnej čínskej medicíny, tradičnej thajskej masáže, špeciálnych masážnych olejov a techniky indickej ajurvédy.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok Ako vybrať wellness pobyt?

Wellness pobyt je jedinečnou šancou na regeneráciu vášho tela. A nielen to. Tento pobyt je vhodný pre každého, kto sa cíti vyčerpaný a e jedinečnou formou oddychu, ktorá regeneruje telo a spruží myseľ.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore