Ako vybrať wellness pobyt?

Wellness pobyt je jedinečnou šancou na regeneráciu vášho tela. A nielen to. Tento pobyt je vhodný pre každého, kto sa cíti vyčerpaný, či už po fyzickej alebo psychickej stránke. Je jedinečnou formou oddychu, ktorá regeneruje telo a spruží myseľ. Mali by ste ho vyskúšať.

Čo treba zvážiť pri výbere wellness pobytu?

Wellness pobyty v príjemnom prostredí sú to pravé pre pracovne vyťažených manažérov, rodiny s deťmi, zaľúbené páriky, jednoducho každého, kto túži po chvíľke relaxu. Ponuka wellness pobytov je bohatá. Každý si nájde to, po čom najviac túži, pretože medzi wellness pobytmi sa nachádzajú romantické, rodinné aj skrášľovacie pobyty. Aby bola vaša wellness dovolenka naozaj magická, prevedieme vás jej výberom.

Termín a dĺžka wellness pobytu

Preferujete dlhší wellness pobyt, alebo pobyt cez víkend? 

Vo všeobecnosti je wellness pobyt zvyčajne pobyt, ktorý trvá pár dní, priemerne týždeň. Samozrejme, je tu aj možnosť víkendového wellness pobytu. 

Pred rezerváciou pobytu si premyslite, koľko nocí plánujte na wellnesse stráviť. Niektoré wellness pobyty môžu mať presne stanovený počet dní pobytu, ktoré nie je možné zmeniť, či určený minimálny počet nocí alebo presný deň nástupu na pobyt. 

Preferujete konkrétne ročné obdobie?

Wellness vie mať špecifické čaro v každom ročnom období. V zime sa môžete po lyžovačke či prechádzke mrazivou prírodou vyhriať v horúcom bazéne alebo saune, na jar doplní wellness procedúry prechádzka rozkvitnutou prírodou, leto je ideálnym časom na využitie kúpania sa vo vonkajšom bazéne a jeseň ponúka pestrofarebnú prírodu a posledné teplé slnečné lúče. 

Máte záujem o sezónny wellness pobyt, napríklad počas Silvestra, Vianoc alebo Veľkej noci?

Vybrať sa na wellness pobyt môžete aj počas Vianoc, Silvestra či Veľkej noci. Práve počas týchto sviatkov a špeciálnych dní sú wellness pobyty mimoriadne obľúbené.

Pri týchto sezónnych pobytoch je preto potrebné počítať s vyššou cenou, presne stanoveným počtom nocí a preplnenou kapacitou. Viac o špecifikách sezónnych wellness pobytov si môžete prečítať v článku Ako vybrať sezónny pobyt

Ste ochotní tolerovať plnú obsadenosť hotela počas lukratívnych termínov?

Počas hlavnej sezóny býva vo wellness zariadeniach čulý ruch. Bazény, sauny či iné atrakcie bývajú plnšie a ponuka služieb bohatšia. Mimo sezóny sa môžete tešiť na väčší pokoj a väčšinou aj nižšie ceny. 

Trvanie hlavnej sezóny závisí od druhu ubytovacieho zariadenia a lokality, v ktorej sa nachádza. Kým wellness hotely nachádzajúce sa pri lyžiarskych svahoch považujú za top sezónou zimné obdobie, kúpele považujú za top sezónu obdobie od mája do konca septembra. 

Ak máte záujem absolvovať wellness pobyt počas hlavnej sezóny, počítajte s nutnosťou skorej rezervácie. Ubytovacie kapacity sa v top sezóne rýchlo míňajú. 

Lokalita

Preferujete hotel v horskom prostredí, v meste alebo v nížinatej krajine?

K wellness pobytu sú ako stvorené výhľady na hory, zasnežené kopce či končiare šplhajúce sa k nebu. Iní však obľubujú pohľad na nekončiace sa vinice alebo lúky posiate lúčnymi kvetmi. Nájdu sa aj takí, ktorí k tomu, aby sa cítili pohodlne, potrebujú ruch mesta, blízkosť obchodov a lukratívne reštaurácie a kaviarne. Sto ľudí, sto chutí. Preto zvážte po čom srdce piští vám.

Je pre vás dôležitá dopravná dostupnosť a vzdialenosť destinácie od vášho domova?

V prípade, ak nemáte k dispozícii vlastnú dopravu, zvážte aj dopravnú dostupnosť vybranej destinácie verejnou dopravou. Predsa len, cesta na wellness pobyt s viacerými prestupmi vie zážitok z dovolenky aj celkom pokaziť.

Ak plánujete cestovať na wellness vlastným autom, nezabudnite si preveriť parkovacie možnosti. Bezplatné parkovanie, či parkovanie v cene pobytu nie je samozrejmosť. Niektoré hotely vyžadujú aj rezerváciu parkovacieho miesta.  

Ako plánujete tráviť voľný čas počas wellness pobytu?

Pri výbere vhodnej destinácie sa rozhodujte aj podľa toho, ako by ste radi trávili voľný čas. 

Pri hľadaní zaujímavej lokality môžete využiť tipy na výlety na našom blogu Relaxos, ktoré sme pre vás pripravili.

Hotel a služby

Máte záujem o veľký luxusný a moderný hotel, alebo o ubytovanie s rodinnou atmosférou?

Vždy si vyberajte hotel na základe toho, čo od pobytu očakávate. Ak máte záujem o luxus, služby na vysokej úrovni a modernú gastronómiu, vyberte si hotel s minimálne 4 hviezdičkami. Ak preferujete nižší štandard, rodinnú atmosféru hotela a dobrú domácu stravu, zamerajte sa na hotely s tromi a menej hviezdičkami.

Aké vybavenie hotela je pre vás nevyhnutné, napríklad bazén, balkón na izbe alebo výťah?

Ak je pre váš zdravotný stav nevyhnutný výťah alebo máte radi veľké plavecké bazény vyberajte si hotely, ktoré majú k dispozícii vami požadované služby. Nie v každom hoteli platí, že máte k dispozícii výťah či balkón na izbe, v hoteli sa nemusí nutne nachádzať fajčiarska kaviareň alebo salónik, ani župany nemusia byť na izbe. Vopred sa presvedčte, či hotel spĺňa vaše kritériá, aby ste na miestne neboli nemilo prekvapení.

Je pre vás dôležité, aby bolo wellness centrum priamo v hoteli?

Ak je pre vás pri výbere hotela rozhodujúce, aby bolo wellness centrum priamo v hoteli, určite nezamerajte svoju pozornosť na samostatne stojace ubytovacie zariadenia. Tieto slúžia zvyčajne len na ubytovanie, k bazénom a wellness centru je potrebné dochádzať. V mnohých prípadoch si vstupy musíte aj doplatiť.

Pozor si treba dávať aj pri výbere kúpeľov. Niektoré kúpele tvoria samostatne stojace hotely a na stravu, k bazénom a procedúram sa dochádza. Vždy sa presvedčte, či vami zvolený hotel má k dispozícii aj wellness centrum, do ktorého budete dochádzať suchou nohou.

Je pre vás dôležitý bezbariérový vstup, napríklad aj do bazéna? 

Aj keď sú mnohé služby v hoteloch na špičkovej úrovni, bohužiaľ sa často zabúda na bezbariérový prístup. Môže sa stať, že hotel bezbariérový prístup má, ale k bazénu vedú schody. Vždy sa pri výbere hotela presvedčte, či je hotel absolútne bezbariérový.

Je pre vás dôležitá teplota vody?

Máte radšej teplú termálnu vodu, teplú vodu vírivky alebo sedacieho bazéna? Alebo preferujte chladnejšiu vodu v plaveckých bazénoch? Teplota vody sa v jednotlivých wellness centrách zvyčajne líši. Pri výbere hotela sa preto zamerajte aj na informácie o teplote vody v jednotlivých bazénoch, prípadne na využívanie termálnej vody.

Máte záujem o konkrétne wellness služby, napríklad bazén, vírivka, sauna?

Ak máte záujem o konkrétne služby informujte sa, či ich vami zvolený hotel ponúka. Môže sa stať, že hotel má k dispozícii len jeden druh sauny, ktorý nemusí vyhovovať vášmu zdravotnému stavu.

Máte záujem o konkrétne relaxačné procedúry, napríklad masáž, zábaly a podobne?

Štandardom viacerých hotelov je poskytovanie relaxačných procedúr. Masáž, rôzne zábaly, kúpele, obklady sú zvyčajne štandardom. Ak však máte záujem o konkrétnu procedúru, odporúčame sa informovať vopred. Nie každý hotel môže poskytovať thajské masáže, medovú masáž, masáž drevenými valčekmi alebo pivný kúpeľ. Niektoré relaxačné procedúry môžete mať už zahrnuté v cene pobytu, iné je potrebné si v prípade záujmu doplatiť na mieste.

Je pre vás dôležité, aby bolo v hoteli možné vykonávať vo voľnom čase rôzne aktivity, napríklad bowling, stolný tenis a podobne?

Pri výbere hotela dbajte aj na rôzne možnosti ako tráviť voľný čas a či má daný hotel podobné služby. V prípade zlého počasia alebo vo večerných hodinách si v niektorých hoteloch môžete požičať napríklad spoločenské hry, zahrať si bowling, šípky či stolný tenis. Niektoré hotely majú k dispozícii na zapožičanie bicykle, môžete skúsiť napríklad minigolf, tenis, bedminton a podobne. Možností je mnoho. 

Sú pre vás dôležité služby ako solárium, pedikúra, manikúra alebo kaderníctvo? 

Doplnkové beauty procedúry ponúka množstvo hotelov. Zvyčajne ide o rôzne služby, skôr uprednostňované ženami než mužmi. Solárium, pedikúra, manikúra, kaderníctvo, rôzne druhy peelingov, masáží či procedúr napríklad na ošetrenie pleti si môžete zakúpiť na mieste samostatne, alebo si priamo môžete vybrať pobyt, ktorý je na dané beauty služby zameraný.

Cena wellness pobytu

Ako dôležitá je pre vás úroveň ubytovania a stravovania?

Každý wellness pobyt zahŕňa ubytovanie, stravu i služby wellness centra. Avšak hotely sú rôznej triedy, a tak sa aj cena za ubytovanie môže líšiť. Potrebujete funkčné zariadenie, alebo sa chcete cítiť ako v bavlnke?

Je pre vás dôležité, aby všetky služby, vrátane stravovania a wellness, boli poskytované priamo v hoteli?

U mnohých wellness hotelov na Slovensku nemusí platiť nutne pravidlo, že wellness centrum a reštaurácie sú pod jednou strechou. Hotel, ktorý slúži len na ubytovanie a strava je podávaná v samostatnej reštaurácii a procedúry v inom liečebnom dome býva zvyčajne lacnejší. 

Ak je však pre vás dôležité, aby ste nemuseli vychádzať, zamerajte sa na väčšie hotely, ktoré poskytujú všetky služby pod jednou strechou alebo majú k dispozícii takzvané kryté prechody medzi jednotlivými hotelmi, kde môžete pohodlne v župane a v papučkách prejsť do druhého hotela bez toho, aby ste museli opustiť interiér.

Ste ochotní si zaplatiť vstupy do wellness alebo liečebné procedúry navyše?

Na rozdiel od relaxačného pobytu, wellness pobyty vždy obsahujú aj vstup do wellness, prípadne wellness procedúry. Obľúbené sú masáže, vírivé kúpele, plávanie v bazéne alebo sauny. Ponúkajú totiž možnosť odreagovania sa a nadobudnutia nových síl. Úľavu hosťom  zaistia aj liečebné terapie, ktoré zlepšia fyzický i psychický stav organizmu. Tie môžu, ale aj nemusia byť súčasťou wellness pobytu. 

V ponuke sú rôzne balíky. Obvykle zahŕňajú vstup do wellnessu a 1 až 2 vopred určené procedúry. Na mieste pobytu je možné si v prípade záujmu objednať aj iné procedúry podľa vlastného výberu.

O aký typ stravy máte záujem?

V prípade polpenzie, ktorá býva lacnejšia, máte v cene pobytu zahrnuté raňajky a večeru. Táto forma stravovania je obľúbená najmä u ľudí, ktorí plánujú spoznávať okolie. Plná penzia zahŕňa kompletné stravovanie – raňajky, obed, večera. 

Očakávania od wellness pobytu

Čo je cieľom vášho pobytu?

Wellness pobyt si návštevník zvyčajne vyberá za účelom relaxu a úľavy od stresu. Cieľom wellness pobytu je pomôcť relaxovať a nadobudnúť nové sily do ďalších výziev života. 

Plánujete navštíviť počas pobytu nejaké kultúrne podujatie?

Mnohé hotely a kúpele sú dejiskom rôznych tradičných podujatí. Ak sa chcete zúčastniť konkrétnych folklórnych podujatí, historického sprievodu či koncertov alebo kultúrneho leta, neváhajte a ubytovanie si v danom hoteli zabezpečte v dostatočnom predstihu. Inak už wellness pobyt na vami vybraný termín nemusí byť dostupný. 

Wellness pobyt je obľúbeným pobytom väčšiny hostí. Stále však mnohí váhajú, či je niečo také pre nich vhodné. Naša rada? Neváhajte a vyskúšajte niečo nové. Zaručene vám pobyt prinesie množstvo zážitkov a budete naň ešte dlho spomínať. Ak s výberom stále váhate, môžete sa obrátiť na našich skúsených operátov, ktorí vám radi poradia ako pre vás vybrať vhodný wellness pobyt.

Mohlo by vás zaujímať

Royal Palace, Turčianske Teplice, apartmán Royal Zimund 3 najluxusnejšie kúpeľné a wellness hotely na Slovensku

S návštevou kúpeľov sa často spája túžba po relaxe a oddychu. Preto sú luxusné kúpeľné a wellness hotely veľmi obľúbené. Hostia vedia, za čo utrácajú peniaze. Napríklad za historickú atmosféru v Piešťanoch, množstvo kultúrnych a spoločenských zážitkov v Turčianskych Tepliciach, alebo za masáž priamo v izbe v Rajeckých Tepliciach.

Zistiť viac
Bankovanie dokáže odstrániť aj bolesti chrbtice a pohybového aparátu. 16 druhov masáží, ktorých účinky možno nepoznáte

Mnoho ľudí trpí bolesťami krku, chrbta či driekovej chrbtice. Tieto bolesti najčastejšie zapríčiňuje nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie. Telo potrebuje v tomto prípade uvoľnenie, ktoré môžeme nájsť v uvoľňujúcich masážach. Druhov masáži je veľa a stačí si len vybrať. Vyberte si s nami masáž podľa vašich predstáv.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore