Ajurvédska masáž

Jednou z najstarších liečebných metód je ajurvédska masáž pochádzajúca z ďalekej Indie, ako aj celá ajurvéda. Od ostatných masáží sa líši dôrazom na jednotlivé časti tela, a to najmä na hlavu a chodidlá.

Pri všetkých procedúrach sa používajú prírodné bylinné liečivé oleje

Keď je masáž liekom alebo účinky ajurvédskej masáže

Po absolvovaní masáže miznú bolesti hlavy a migréna. Ajurvédska masáž lieči aj gynekologické problémy, pomáha pri redukcii hmotnosti a tiež odstraňuje zažívacie problémy zapríčinené stresom. Uvoľňuje svaly, kosti a nervy a pomáha pri problémoch s nespavosťou.

Medzi ďalšie pozitíva masáže sa radí vyrovnaný krvný tlak a posilňovanie imunitného systému. Pôsobivé sú liečebné a regeneračné účinky na pokožku a spomalenie jej starnutia. Má tiež detoxikačné účinky a odvádza z tela všetky škodlivé látky.

Ajurvédska masáž využíva esenciálne oleje, ktoré sú vyberané individuálne, aby ulahodili konkrétnemu klientovi. Používa sa však najmä sezamový olej a kokosový olej. 

Ajurvédsku masáž si môžete dopriať počas relaxačného alebo kúpeľného pobytu. Stačí si vybrať zo širokej ponuky kúpeľov.

Typy ajurvédskych masáži

Základom ajurvédskej masáže je terapeutická olejová masáž celého tela pomocou teplých olejov a prostredníctvom tzv. marmových bodov, čiže zraniteľných a citlivých zón, ktoré sa stimulujú. Začína masírovaním hlavy, pokračuje krkom, ramenami a chrbticou. Táto masáž je veľmi relaxačná, odbúrava stres, uvoľňuje stuhnuté svalstvo, a tak dochádza k zmierneniu bolestí.

Ajurvéda využíva aj techniku, pri ktorej sa nechá tiecť tenký prúd teplého oleja na čelo. Táto technika sa potom doplní masážou.

Zaujímavou je aj masáž batôžtekmi, ktorá premasíruje celé telo, ktoré bolo predtým naolejované. Batôžteky sú vlastne bylinky, ryža alebo iné prírodné materiály zabalené do gázy či bavlnenej tkaniny. Tieto vrecúška sú horúce, nahrievané nad parou alebo v oleji. Ladnými pohybmi vrecúšok sa uvoľní celé telo, najmä chodidlá a dlane s nervovými zakončeniami. Účinok masáže v kombinácii s prikladaním vrecúšok je vysoko detoxikačný, ale aj revitalizačný.

Mimoriadne účinná je celotelová masáž chodidlami spojená s ručnou masážou. Táto masáž je vhodná pre športovcov alebo ľudí so sedavým zamestnaním. 

Masáž bylinnými batôžtekmi premasíruje celé telo

Okrem klasickej olejovej masáže celého tela a hlavy podstúpite v rámci ajurvédskej masáže aj potnú procedúru v tzv. svédan boxe, po ktorej sa budete cítiť uvoľnene a zrelaxovane. Je to v skutočnosti unikátna bylinná parná sauna, ktorá sa používa nielen v ajurvédskej medicíne, pretože uvoľňuje stuhnuté šľachy, väzy a kĺby, odvádza z tela toxíny pomocou potných žliaz. Omladzuje celé telo a pokožku. Teplá bylinná para otvára kožné póry a tým napomáha lepšiemu vstrebávaniu masážneho oleja po masáži a vďaka použitým bylinám navodzuje príjemnú relaxáciu tela i mysle.

Ajurvédske oleje

Pri všetkých procedúrach sa používajú výhradne prírodné prostriedky a bylinné liečivé oleje. Tieto oleje sú používané aj v Indii, a to dokonca priamo v nemocniciach na liečenie vážne chorých pacientov. 

Ájurvédskych medikovaných olejov je veľké množstvo. Na jednotlivé masáže a procedúry sa môže použiť jeden druh alebo aj kombinácia rôznych olejov. Niektoré oleje obsahujú 30 až 50 rôznych liečivých rastlín. Na každú procedúru je použitý iný olej a takisto je dôležitá individuálna konštitúcia klienta.

Ako sa pripraviť na ajurvédsku masáž

Deň pred masážou nepite alkohol a nápoje obsahujúce kofeín a aspoň dve hodiny pred ňou nejedzte ťažké jedlá. Čas si zorganizujte tak, aby ste približne dve hodiny po masáži mohli pokojne relaxovať.

Pre koho nie je vhodná ajurvédska masáž

Ajurvédsku masáž nie je vhodné podstúpiť ak máte nádchu, chrípku, alebo trpíte žalúdočnými problémami či bolesťami zubov. To isté platí pre tehotné ženy a epileptikov.

Video ukážka masáže bylinnými mešcami

Ako prebieha ajurvédska masáž bylinnými mešcami.

Mohlo by vás zaujímať

Indická masáž hlavy vhodná aj pre pánov Indická masáž hlavy

Indická masáž hlavy možno nie je v našich končinách tak známa ako klasické telové masáže, no je o to príjemnejšia. Masáž hlavy si môžete dopriať pokojne aj v domácom prostredí. Vyskúšajte aj vy tisícky rokov starú indickú masáž hlavy, nazývanú Champi, pri ktorej sa uvoľníte a bonusom budú zdravé a krásne vlasy.

Zistiť viac
Masáž lomi lomi sa vykonáva pomocou predlaktia LOMI-LOMI masáž

Ste vyčerpaní, unavení a trpíte častým stresom? Ak chcete uniknúť z každodennej reality, odporúčame vám využiť účinky špeciálnej havajskej masáže. LOMI-LOMI masáž považujú pôvodní obyvatelia Havaja za jedno z piatich umení liečiť. Vďaka jej účinkom sa uvoľníte na duševnej aj fyzickej úrovni.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore