Sila ajurvédy

Ajurvéda patrí medzi najstaršie a najúžasnejšie systémy liečby na svete. Pochádza z Indie a je stará viac než 5000 rokov. Už tisícročia sa používa ako prevencia proti vzniku rôznych druhov ochorení a taktiež na liečbu počiatočných štádií chorôb. Ide v podstate o jednoduchú formu liečby, ktorá má odhaliť hlbšie príčiny zdravia človeka. Dôležité je si uvedomiť, že kľúčom k dlhému a zdravému životu je rovnováha. 

Ajurvéda je predovšetkým o rovnováhe

Čo je to ajurvéda? Odhalili sme jej tajomstvo!

Podľa tohto princípu liečenia sa vesmír skladá z piatich elementov, a to z priestoru, vzduchu, ohňa, vody a zeme. Tieto časti vytvárajú v ľudskom tele energetické dráhy, ktoré v ajurvéde nazývame dosha

Rovnováha troch síl

Dosha sa delí na tri typy. Je to vata, pitta a kapha. Každý z týchto typov je zodpovedný za inú časť nášho organizmu. Musia však byť vždy v rovnováhe, inak môže byť narušená fyzická alebo psychická vyváženosť a tomu sa ajurvéda snaží zabrániť. Ide teda o rovnováhu troch síl. Čo nie je až také jednoduché, pretože každý človek má vlastnú zmes energií. Základom je však prána, teda kozmická životná energia, ktorá prechádza všetkým živým.

Ajurvéda je od roku 1982 oficiálne uznaná aj Svetovou zdravotníckou organizáciou. Aj napriek tomu však ostáva v prvom rade alternatívnou liečebnou metódou.

Masáže, stravovanie a pitné kúry – princípy ajurvédy

Základnou ajurvédskou liečebnou procedúrou je ajurvédska masáž. Avšak správne stravovanie a pitné kúry tiež nemôžeme nechať bokom. 

Stravovanie podľa šiestich chutí

Ajurvéda pozná šesť chutí: slanú, sladkú, kyslú, ostrú, horkú a trpkú. Aspoň raz denne by sa mala každá jedna z týchto chutí objaviť v jedálničku, ak chce byť človek zdravý.

V ajurvéde sa využívajú bylinné čaje a potraviny šiestich chutí

Pitie horúcej vody

Okrem úpravy jedálnička ajurvéda využíva aj pitné kúry. Pitie horúcej vody dostáva organizmus do rovnováhy. Pritom stačí prevariť vodu, naliať do termofľaše a každú polhodinu vypiť asi deci. 

Ajurvédske čaje

Pri liečbe sa používajú aj rôzne bylinné preparáty. Na tri základné ľudské sily pôsobia predovšetkým čaje, ktoré podporujú rovnováhu a stimulujú zmysly. Sú vyrábané z tých najlepších bylín a dokážu nás harmonizovať a stabilizovať.

S ajurvédou za zdravím

Ajurvéda ako liečebná metóda pomáha človeku relaxovať, zastavuje predčasné starnutie a pomáha tiež pri poruchách spánku. Posilňuje svaly a pľúca, zvyšuje cirkuláciu krvi a lymfatického systému, zlepšuje funkcie vnútorných orgánov, pomáha pri poruchách trávenia a pri spaľovaní tukov. Ajurvéda v prvom rade lieči človeka a nie chorobu. Vyliečenie choroby totiž neodstráni jej príčinu, ale vráti sa s ešte väčšou silou.

Ajurvéda je súčasťou mnohých kúpeľných a relaxačných pobytov aj na Slovensku. Stačí si len vybrať.

Mohlo by vás zaujímať

Masáž lomi lomi sa vykonáva pomocou predlaktia Čínska masáž

Čínska masáž je účinnou procedúrou, ktorá vychádza z tradičnej čínskej medicíny. Cieľom čínskej masáže je dosiahnuť uvoľnenie cesty energetickej a cievnej regulácie. Regulovaním zložiek jin a jang navodzuje rovnováhu v organizme a urýchľuje uzdravenie.

Zistiť viac
Manuálna lymfodrenáž sa vykonáva bez olejov, emulzií a mastí, aby terapeut dobre nahmatal daný problém Lymfodrenáž

Lymfodrenáž je jemná masážna technika, pri ktorej sa dosahuje urýchlenie žilného návratu v ošetrovanej končatine. Lymfodrenážna masáž spriechodňuje povrchové lymfatické cievy a napomáha tak odtoku prebytočnej vody z ľudského tela.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore