Indická masáž hlavy na stres a krásne vlasy

Indická masáž hlavy možno nie je v našich končinách tak známa ako klasické telové masáže, no je o to príjemnejšia. Pritom masáž hlavy si môžete dopriať pokojne aj v domácom prostredí. Vyskúšajte aj vy tisícky rokov starú indickú masáž hlavy, nazývanú Champi, pri ktorej sa uvoľníte a bonusom budú zdravé a krásne vlasy.

Indická masáž hlavy vhodná aj pre pánov

Zdravé vlasy vďaka indickej masáži hlavy

V Indii sú masáže veľmi rozšírené. Počiatky indickej masáže pochádzajú zo starého ajurvédskeho liečebného systému. Objaviteľom masáže hlavy nazývanej aj Champi je Náréndra Méhta, nevidiaci terapeut, vďaka ktorému sa technika rozšírila aj do Európy.

Spočiatku sa tomuto umeniu venovali len ženy, ktoré sa snažili udržať si svoju korunu krásy zdravú a pevnú. Asi každý z nás už zažil u kaderníčky či kaderníka krátku masáž hlavy spojenú s umývaním vlasov a povedzme si, že je to veľmi príjemné.

Okrem toho ale masáž hlavy stimuluje vlasové korienky, pričom sa zlepšuje nielen rast, ale aj kvalita vlasov. V Indii to holiči vedeli už mnoho rokov pred nami a ponúkali služby “čampi” –  pre každého, teda aj pre pánov. Túto službu nájdete dnes už aj v lepších kaderníckych salónoch u nás.

Indická masáž Champi na uvoľnenie napätia a stresu

Indická masáž hlavy má však okrem tých estetických aj mnoho ďalších benefitov. Účinne pôsobí proti bolestiam hlavy, ale aj krku. Masáž sa postupne rozšírila a zahŕňa už aj krčnú chrbticu a ramená. To je veľmi vhodné pri dnešnom sedavom spôsobe života, ale aj pre tých, čo dlho stoja. Masáž hlavy prináša nasledovné výhody pre každého bez ohľadu na pohlavie:

  • zmierňuje bolesti hlavy;
  • zlepšuje kvalitu a rast vlasov;
  • zmierňuje stres;
  • pomáha predchádzať nespavosti;
  • prospieva celkovému zdraviu.

Ako prebieha masáž hlavy Champi?

Indické slovo Champi znamená tlak alebo trenie. Pri masáži hlavy sa totiž využíva technika pôsobenia tlaku na hlavu, krk, šiju aj ramená. Môžu sa pritom používať rôzne druhy olejov či bylinných odvarov, ale vykonáva sa aj na sucho. Masáž robia nielen fyzioterapeuti a maséri, ale ako sme spomenuli, aj kaderníci.

Krúživými pohybmi, či poklepkávaním bruškami prstov pritom mieria na akupresúrne body. Masáž môže trvať od 25 – 45 min. Pred masážou sa neodporúča aplikovať si do vlasov prípravky ako sú gély, či laky na vlasy.

Indická masáž hlavy postup

Aj vy máte radi, ak sa vám niekto “hrá s vlasmi”? Jednoduchú indickú masáž si pokojne môžete vyskúšať v domácom prostredí a nie je to úplne len také hranie. Prezradíme vám, ako na to.

Pri indickej masáži sedíte a masírujúci vám stojí za chrbtom. Jemným tlakom a krúživými pohybmi sa masíruje najprv krk a potom ramená. Masírovať môžete aj predlaktím a to tak, že jemným tlakom predlaktí prechádzate od hornej časti krku až k ramenám. Potom môžete premasírovať aj ruky, biceps, triceps a predlaktie.

Napokon pokračujte masážou hlavy. Prvým krokom je tzv. šampónovanie. Predstavte si, že nanášate šampón na hlavu. Tak presne takýto pohyb budete vykonávať. Môžete to robiť symetricky oboma rukami súčasne, alebo striedavo.

Potom si zafixujete jednou rukou polovicu hlavy a druhú polovicu masírujete miernym tlakom a krúživými pohybmi pomocou prstov.

Ďalším obľúbeným hmatom je bubnovanie na hlave pomocou brušiek prstov, oboma rukami súčasne. Nakoniec sa premasíruje tvárová časť, pričom dlane ťahajte po čele, tvári a lícnych kostiach a nakoniec aj po brade a krku smerom k sebe.

Ak sa ale radšej zveríte do rúk profesionálom, masáž Champi si môžete vyskúšať na pobyte vo wellness hoteli Park **** alebo v hoteli Máj *** v Piešťanoch. Tento druh masáže taktiež ponúka aj hotel Panorama **** v Trenčianskych Tepliciach.

Pre koho nie je indická masáž hlavy vhodná

Kontraindikácie indickej masáže sú skutočne minimálne. Samozrejme, človek by nemal javiť príznaky prechladnutia, či chrípky alebo mať nejaké otvorené rany. Inak si ju môže vychutnať naozaj každý.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Blahodarné liečebné účinky olejovej masáže poznali už v dávnych dobách, ešte v čase Budhu Thajská olejová masáž

Tradičná thajská olejová masáž vzniká kombináciou liečebných metód tradičnej čínskej medicíny, tradičnej thajskej masáže, špeciálnych masážnych olejov a techniky indickej ajurvédy.

Zistiť viac
Masáž lomi lomi sa vykonáva pomocou predlaktia Berberská masáž

Názov berberskej masáže pochádza zo severnej Afriky. Jej techniky sa zachovali cez ich potomkov z Maroka a Tuniska až dodnes. Preto sa masáž nazýva aj marocká – masáž marockým zlatom

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore