Tibetská masáž: Čo to je a prečo sa ju oplatí vyskúšať?

Tibetská masáž je neobyčajná procedúra, pri ktorej terapeut používa buď ruky, tibetské misy alebo bylinné obklady. Pomáha uvoľniť stres, zmierniť bolesti a zlepšiť spánok.

Starobylá masážna technika vznikla v Tibete 700 rokov p.n.l.

Tibetská masáž – harmonizácia tela, duše a mysle

Tibetská masáž, známa aj ako masáž Ku Nye, je tradičný liečebný postup pochádzajúci z Tibetu. Jej cieľom je harmonizovať telo, myseľ a dušu stimuláciou toku energie v tele. Tento masážny prístup zahŕňa hnietenie, trenie a stláčanie tela v špecifických tlakových bodoch, čím sa stimulujú svaly a lymfatický systém.

Maséri používajú aj horúce bylinné obklady, ktoré sa prikladajú na konkrétne body. Pri masáži sa často používajú masážne oleje z prírodných zložiek, ako je sezamový alebo jalovcový olej.

Tibetská medicína vychádza z predpokladu, že sa skladáme z piatich základných prvkov, a to zeme, vody, ohňa, vetra a priestoru. Zaoberá sa predovšetkým uvedením prvku vetra do rovnováhy. Masér to dosahuje pomocou techník, ktoré sú pozoruhodne podobné mnohým iným východným a západným metódam, vrátane:

Typy tibetskej masáže

Tibetská masáž sa môže praktizovať rôznymi spôsobmi. Medzi základné typy patria:

Masáž tibetskou miskou relax pomocou zvukových vibrácií 

Tibetské misky sa pri masáži prikladajú na rôzne časti tela a zároveň sa rozozvučia, aby sa vytvorili rôzne zvuky a vibrácie a životná energia mohla voľne prúdiť. Vibrácie dopĺňajú dlhé plynulé masážne ťahy a tlaky, aby sa dosiahol hlbší pocit uvoľnenia.

Tibetská kraniosakrálna terapia uvoľní stres a posilní imunitu

Kraniosakrálna terapia je jemná praktická technika, ktorá využíva ľahký dotyk na skúmanie membrán a pohybu tekutín v centrálnom nervovom systéme a jeho okolí. Uvoľnenie napätia v centrálnom nervovom systéme podporuje pocit pohody, odstraňuje bolesti a posilňuje zdravie a imunitu.

Tibetská masáž tváre lifting pleti bez ihiel

Tibetská masáž tváre má silný liftingový účinok. Tvárová masáž je vynikajúcim nástrojom na ošetrenie nielen ochabnutej pokožky tváre, účinná je aj pri zjemnení prvých vrások. Zaujala vás táto neinvazívna technika na omladenie pleti? Vaša pleť si zaslúži tú najlepšiu starostlivosť. Doprajte si skrášľovací pobyt a vychutnajte si masáž tváre a mnoho ďalších procedúr. 

Tibetská akupresúrna masáž hlavy zrelaxuje myseľ

Táto technika zahŕňa 5-stupňovú masáž a akupresúru pokožky hlavy, tváre, krku, ramien a horných končatín, ktorá sa vykonáva cez oblečenie. Na rozdiel od indickej masáže hlavy, ktorá môže byť pomerne energická a stimulujúca, je tibetská akupresúrna masáž hlavy (TAMH) pomalý, hlboko relaxačný zážitok. Kombinuje západné masážne techniky so špecifickými tlakovými bodmi a pohybmi jedinečnými pre Tibet, pričom zachováva princípy a teórie starovekej tibetskej medicíny. Toto ošetrenie prináša nesmierny pocit pokoja a mieru. Je ideálna na upokojenie nepokojnej mysle.

Tibetská masáž ako funguje

Tibetská masáž, známa aj ako Ku Nye, je starobylou formou tradičnej tibetskej medicíny. Spája fyzikálnu terapiu a techniky manuálnej masáže s holistickým prístupom. Masáž vychádza zo zásad ajurvédskej medicíny. Zahŕňa prácu s energetickými centrami tela a čakrami, s cieľom dosiahnuť rovnováhu mysle, tela a ducha.

Masér/ka používa rôzne techniky, medzi ktoré patrí hnetenie, poklepávanie, valčekovanie a naťahovanie. To pomáha zlepšiť krvný obeh, zvýšiť flexibilitu a uvoľniť napätie vo svaloch. Tibetská masáž pôsobí aj na telesné meridiány, čo sú energetické dráhy, ktoré spájajú telesné orgány a tkanivá. Stimulovaním týchto meridiánov pomáha odstraňovať blokády a obnovovať tok energie.

Masáž sa môže vykonávať v ľahu, v sede alebo v stoji. Vykonáva sa s olejmi, bylinnými prostriedkami alebo bez nich, v závislosti od individuálnych potrieb klienta. Po masáži môže terapeut odporučiť určité polohy alebo cvičenia na pokračovanie liečebného procesu doma. Tie môžu zahŕňať dychové cvičenia, meditáciu alebo jogu.

Aké sú účinky a výhody tibetskej masáže

Tibetská masáž vznikla v Tibete približne 700 rokov p.n.l. Je to forma tradičnej medicíny, ktorá využíva kombináciu masážnych techník, akupresúry a olejov na stimuláciu toku energie v tele, podporu uvoľnenia a obnovenie rovnováhy. Medzi výhody a účinky patria:

Zlepšuje krvný obeh

Masážne techniky zlepšujú krvný a lymfatický obeh. Tým sa lepšie dodáva kyslík a živiny do telesných tkanív a orgánov, čo následne podporuje hojenie a znižuje zápal.

Podporuje relaxáciu

Masáž je známa svojimi upokojujúcimi účinkami, ktoré pomáhajú uvoľniť myseľ aj telo. Príjemné techniky vám pomáhajú zabudnúť na každodenné povinnosti a stres.

Pomáha pri zmierňovaní bolesti

Akupresúrne techniky pomáhajú uvoľňovať napätie a blokády. Tibetská masáž vďaka tomu zmierňuje bolesť spôsobenú stavmi, ako sú fibromyalgia, artritída a chronické bolesti hlavy. Masáž však nie je náhradou liečby, ak trpíte niektorým z uvedených zdravotných problémov, vyhľadajte vášho všeobecného lekára.

Posilňuje imunitný systém

Predpokladá sa, že esenciálne oleje používané pri masáži dokážu posilniť imunitný systém a zároveň posilniť prirodzené obranné mechanizmy tela.

Podporuje detoxikáciu

Masážne techniky stimulujú prirodzené detoxikačné procesy v tele, čím pomáhajú vylučovaniu toxínov a odpadových látok z tela.

Počas masáže sa tibetské misy rozozvučia a priložia na telo

Kontraindikácie tibetskej masáže

Nezabúdajte, že hoci tibetská masáž sľubuje množstvo zdravotných benefitov, nenahrádza lekársku liečbu. Ak máte nejaké zdravotné ťažkosti, je dôležité, aby ste sa pred vyskúšaním tibetskej masáže alebo akejkoľvek inej formy alternatívnej liečby poradili so svojím všeobecným lekárom. Masáž sa neodporúča, ak máte nasledujúce zdravotné problémy: 

  1. Zlomeniny alebo poranenia kostí.
  2. Závažné problémy s chrbticou.
  3. Otvorené rany alebo rezné rany.
  4. Akákoľvek infekcia alebo podráždenie kože.
  5. Nedávne operácie alebo akékoľvek závažné lekárske zákroky.
  6. Kardiovaskulárne ochorenia.
  7. Tehotenstvo a menštruácia. (Ak ste tehotná, vyskúšajte príjemnú tehotenskú masáž).
  8. Rakovina alebo iné závažné ochorenia.

Tibetská masáž vs. thajská masáž

Tibetská a thajská masáž sú dve rôzne formy masáže, ktoré majú korene v rôznych kultúrach a tradíciách. Hoci majú niektoré spoločné črty, medzi týmito dvoma technikami sú aj výrazné rozdiely.

Tibetská masáž zahŕňa celý rad techník, vrátane práce s hlbokým tkanivom, akupresúry a bylinných prostriedkov. Zameriava sa na energetické centrá tela a jej cieľom je dosiahnuť rovnováhu telesných energií pre zlepšenie zdravia a pohody. Súčasťou masáže je aj používanie indických bylinných olejov, obkladov a zvukov z tibetskej misy.

Na druhej strane thajská masáž vychádza zo starých liečebných tradícií Thajska. Zahŕňa kombináciu naťahovania, akupresúry a jemných rytmických pohybov. Masáž sa vykonáva na podložke a prijímateľ má na sebe voľné oblečenie. Terapeut používa ruky, chodidlá a niekedy aj lakte a kolená na vyvíjanie tlaku na konkrétne body na tele.

Tibetská a thajská masáž sú holistické prístupy k podpore uvoľnenia, liečby a pohody. Majú odlišný pôvod a techniky, ale ich spoločným cieľom je dosiahnuť rovnováhu tela a mysle pre optimálne zdravie.

Masážna terapia Kunye vs. klasická švédska masáž

Tibetská masáž je holistická prax, ktorej cieľom je dosiahnuť rovnováhu tela, mysle a ducha. Tibetskí lekári venujú pozornosť energetickým centrám tela a snažia sa obnoviť rovnováhu celkového toku energie v tele.

Na druhej strane, klasická švédska masáž je tradičnejšia forma masážnej terapie, ktorá sa zameriava najmä na uvoľnenie svalov pomocou dlhých, plynulých ťahov. Jej cieľom je znížiť napätie vo svaloch a podporiť uvoľnenie a zároveň zvýšiť cirkuláciu a flexibilitu. Švédska masáž je vo všeobecnosti vhodnejšia na úľavu od svalových bolestí.

Aká je cena 

Cena tibetskej masáže sa pohybuje od 50 € za hodinu.

Kde ponúkajú služby

Tibetskú masáž poskytujú najmä špecializované masérske salóny. Želáte si zharmonizovať telo i myseľ a zároveň uvoľniť napätie a bolesti? Doprajte si relaxačný kúpeľný pobyt. Príjemné chvíle, ktoré vám dodajú energiu si môžete vychutnať počas pobytu v Gerlachove alebo v kúpeľoch Dudince.

Zaujala vás táto masáž a chceli by ste ju vyskúšať? Nájdite poskytovateľa tibetskej masáže vo vašom okolí vďaka nášmu wellness katalógu.

Mohlo by vás zaujímať

Pri všetkých procedúrach sa používajú prírodné bylinné liečivé oleje Ajurvédska masáž

Jednou z najstarších liečebných metód je ajurvédska masáž pochádzajúca z ďalekej Indie, ako aj celá ajurvéda. Od ostatných masáží sa líši dôrazom na jednotlivé časti tela, a to najmä na hlavu a chodidlá.

Zistiť viac
Čínska masáž je účinnou procedúrou, ktorá vychádza z tradičnej čínskej medicíny Čínska masáž

Cieľom čínskej masáže je dosiahnuť uvoľnenie cesty energetickej a cievnej regulácie. Regulovaním zložiek jin a jang navodzuje čínska masáž rovnováhu v organizme a v neposlednom rade aj urýchľuje uzdravenie.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore