Bankovanie – vákuová masáž: Čím tmavšie modriny, tým účinnejšie liečenie

Bankovanie je starobylá liečebná technika, ktorá pochádza z tradičnej čínskej medicíny. Často sa kombinuje s ďalšími metódami, ako akupunktúra či rôzne typy masáží. Vákuový efekt nadvihne pokožku a zvýši prietok krvi, uvoľni toxíny a pomáha znížiť zápal.

Bankovanie dokáže odstrániť aj bolesti chrbtice a pohybového aparátu.

Čo je to bankovanie

Bankovanie je účinná liečebná metóda využívaná už pred tisíckami rokov v Číne, Mezopotámii, či Egypte. Bankovanie alebo banková masáž je typ masáže, ktorý zahŕňa odsávanie na zdvihnutie pokožky zo svalov. To vytvára efekt podobný vákuu, čo pomáha uvoľniť a zmäkčiť pevné tkanivo, znížiť zápal a zlepšiť obeh.

Vákuum vytvorené pohármi tiež pomáha zbaviť telo toxínov. Má mnohé pozitívne účinky najmä na bolesti chrbtice, svalov, kĺbov, čiže aj na reumatizmus, ale celkovo pôsobí priaznivo na imunitný systém, dýchacie cesty, či zažívacie problémy.

Ako prebieha bankovanie

V závislosti od typu bankovania a od toho, na ktorú časť tela sa zameriavate, budete mať na tele umiestnených niekoľko pohárikov. Pri stagnujúcom ošetrení sa kalíšky nechajú na mieste a pri dynamickom ošetrení ich masér posúva. Ak sa nájde uzol, môžete cítiť štípanie. Po uvoľnení pokožky a svalu okamžite pocítite väčšie uvoľnenie.

Poháre na bankovanie sa vyrábajú zo: 

  • skla;
  • bambusu;
  • kameniny; 
  • silikónu.

Podtlak v banke spôsobí na koži prehriatie a silné prekrvenie. Tým sa zrýchli látková výmena, uvoľní sa svalové napätie, z tela sa začnú vyplavovať nahromadené škodliviny. Týmto procesom sa priaznivo ovplyvňujú aj vnútorné orgány. Banky sa prikladajú na telo podľa potreby na 5 – 10 minút. Po bankovaní dodržiavajte pitný režim.

Kam patrí vákuová masáž

Banková masáž patrí do oblasti doplnkovej a alternatívnej medicíny. Je to forma masážnej terapie, ktorá patrí spolu s reflexnou masážou či akupresúrou medzi masáže typické pre tradičnú čínsku medicínu.

Aj keď pri bankovaní vznikajú modriny, v skutočnosti ide o bezbolestnú procedúru

Pri pohľade na modriny, ktoré pri bankovaní vznikajú, môže táto technika mnohých odradiť. Bankovanie ale nebolí. Terapeut vie podľa sfarbenia kože po bankovaní diagnostikovať vážnosť vášho problému.

Po bankovaní môžete mať na miestach, kde bola banka prisatá, modrinu. Tieto škvrny sú odfarbením kože v dôsledku zlomených krvných ciev tesne pod kožou. To naznačuje úroveň stagnácie krvi a Qi, akumuláciu toxínov alebo akumuláciu vlhkosti vo vašom tele. Farba a vzor odrážajú úroveň stagnácie v tejto oblasti. Čím tmavšia farba, tým väčšia stagnácia:

  • červené modriny – znamenajú silné teplo alebo zápal;
  • modrofialové modriny – vlhkosť;
  • tmavofialové modriny – znamenajú ťažkú formu stagnácie.

Slabé modriny väčšinou zmiznú do pár hodín. Tmavé modriny sa hoja pomalšie, avšak v priemere zmiznú za 3 až 7 dní.

Od koľkých rokov je vhodná terapia bankovaním

Bankovanie je vhodné pre deti staršie ako 7 rokov. Zároveň sa neodporúča pre osoby staršie ako 60 rokov. Osoby staršie ako 60 rokov by sa pred bankovaním mali poradiť so svojim všeobecným lekárom.

Pozitívne účinky bankovania

Benefity bankovania poznali  už naši predkovia pred vyše 2000 rokmi. Tu je niekoľko výhod, ktoré táto terapia ponúka:

1. Zlepšuje krvný obeh 

Banková terapia pomáha zlepšiť krvný obeh, umožňuje krvi bohatej na kyslík voľnejšie prúdiť do celého tela a dodávať živiny tam, kde sú potrebné.

2. Znižuje bolesť

Terapia môže poskytnúť úľavu od chronickej bolesti, najmä v oblasti chrbta, krku, ramien a iných častí tela, ktoré bežne zažívajú svalové napätie alebo kŕče.

3. Zlepšuje zdravie pokožky

Zvýšený krvný obeh, ktorý prichádza s bankovou terapiou, pomáha zlepšiť zdravie pokožky odvádzaním toxínov a podporou bunkovej obnovy. Banková masáž sa preto používa aj na liečbu akné, ekzémov a psoriázy a to znížením zápalu a zvýšením prietoku krvi do postihnutej oblasti.

4. Bankovanie znižuje úzkosť

Keď váš terapeut kĺže pohármi po pokožke aktivuje sa váš parasympatický nervový systém. To podporuje hlbokú relaxáciu.

Bankovanie sa môže aplikovať na rôzne časti tela, najčastejšie chrbticu

5. Bankovanie môže znížiť strie a jazvy

Zvýšený prietok krvi umožňuje vášmu telu zbaviť sa toxínov, obnovuje lymfatický obeh a pomáha odstraňovať edémy (prebytočnú tekutinu), čo pomáha znižovať výskyt jaziev. Štúdie preukázali pozitívne účinky bankovania na strie a jazvy aj v oblastiach, ktoré sú ďaleko od oblasti, kde sú banky aplikované.

6. Bankovanie môže zlepšiť kŕčové žily a metličkové žilky

Kŕčové žily vyzerajú ako vypuklé, modrasté žily tesne pod kožou, zvyčajne na nohách a chodidlách. Vznikajú, keď chlopne účinne netlačia krv zo svalu späť do srdca, takže krv sa prekrví a žily sa skrútia a vypuknú.

Bankovanie pomáha tým, že privádza čerstvý prietok krvi a kyslík späť do problémových oblastí. Už po prvom sedení si všimnete, že vaše kŕčové žily budú svetlejšie, aj keď na trvalé výsledky bude potrebná séria bankových sedení. Na liečbu kŕčových žíl sa odporúča iba suché, nie mokré bankovanie.

7. Bankovanie môže pomôcť pri liečbe astmy

Prekrvenie spôsobené prechladnutím, bronchitídou alebo dokonca astmou možno liečiť bankovaním. Banky sú zvyčajne umiestnené na chrbte, ale môžu byť umiestnené aj na hrudi. Váš terapeut môže kalíšky nechať na mieste alebo ich môže jemne posúvať smerom nahor, aby sa uľahčil pohyb lymfatickej tekutiny. Bankovanie tváre sa používa na odblokovanie dutín.

8. Bankovanie pomáha vyčistiť hrubé črevo a pomôcť tráveniu

Bankovanie pomáha zapájať parasympatický nervový systém, čím sa zvyšuje prietok krvi do tráviaceho traktu. Jemné bankovanie na bruchu tiež stimuluje vnútro tráviacich orgánov. Pomáha peristaltike, zmierňuje blokády hrubého čreva, podporuje pohyb krvi a telesných tekutín cez orgány a pomáha zmierniť tráviace ťažkosti.

Kontraindikácie bankovej masáže

Bankovanie má niekoľko výhod, no existujú aj viaceré kontraindikácie, kedy nie je pre vás vhodné:

  • ak ste tehotná;
  • ak dojčíte;
  • ak máte otvorené rany, zlomeniny kostí a miesta s hlbokou žilovou trombózou.

Vo všeobecnosti je bankovanie kontraindikované priamo na:

  • žily a tepny;
  • nervy;
  • zápal kože;
  • akúkoľvek kožnú léziu;
  • telesné otvory;
  • oči;
  • lymfatické uzliny alebo kŕčové žily.

Vedľajšie účinky bankovania

Ak bankovanie vykonáva vyškolený zdravotník, ide o bezpečnú liečebnú procedúru. V niektorých prípadoch môže spôsobiť:

  • mierne nepohodlie;
  • popáleniny;
  • modriny;
  • infekciu kože.

Mokré vs. suché bankovanie

Existuje suchá a mokrá metóda bankovania. Počas oboch typov, terapeut vloží do pohára horľavú látku ako alkohol, bylinky alebo papier a zapáli ho. Keď oheň zhasne, priloží pohár hore dnom na pokožku. Keď sa vzduch vo vnútri pohára ochladzuje, vytvára vákuum. To spôsobuje, že pokožka stúpa a sčervenie. Pohár sa zvyčajne nechá na mieste až 3 minúty.

Modernejšia verzia bankovania používa namiesto ohňa gumenú pumpu na vytvorenie podtlaku vo vnútri pohára. Niekedy terapeuti používajú silikónové kalíšky, ktoré môžu presúvať z miesta na miesto na pokožke, aby dosiahli masážny efekt. Vlhké bankovanie vytvára mierne sanie tým, že pohárik ostane na mieste asi 3 minúty. Potom ho terapeut odoberie a pomocou malého skalpela urobí ľahké, drobné rezy na koži. Následne vykoná druhé odsávanie, čím sa nasaje malé množstvo krvi.

Bankovanie vs. klasická masáž

Bankovanie je forma masáže, pri ktorej sa používajú prísavky, ktoré sa prikladajú na pokožku a vytvárajú pocit podtlaku. Táto technika pomáhať znížiť zápal, zlepšiť krvný obeh a poskytuje úľavu od bolesti. Klasická masáž je typ masážnej terapie, ktorá zahŕňa použitie rúk na manipuláciu svalov a iných mäkkých tkanív v tele. Pomáha zmierniť napätie a bolesť, zlepšiť krvný obeh a uvoľniť svaly.

Bankovanie možno použiť aj v spojení s iným typom masáže. Zatiaľ čo masáž uvoľňuje svaly pomocou priameho tlaku, bankovanie využíva podtlak na zdvihnutie svalových vlákien.

Klasická masáž je ideálna na uvoľnenie uzlov a napätia, ale keď sa kombinuje s bankovaním, poskytuje ešte väčšiu úľavu, pretože pokožka, svaly a cievy sa natiahnu a premasírujú, kým sa uvoľnia späť do svojej normálnej polohy.

Aká je cena bankovania?

Bankovanie je často súčasťou samotnej masáže alebo inej masážnej terapie. Samotné bankovanie stojí v priemere 20 € za pol hodinu.

Kde ponúkajú vákuovú masáž

Bankovanie poskytujú kvalifikovaní maséri či fyzioterapeuti. Poskytovateľov bankovania nájdete v našom wellness katalógu.

Okrem masážnych salónov si môžete bankovanie vyskúšať aj ako procedúru vo viacerých slovenských kúpeľoch, napr. v Dudinciach, Trenčianskych Tepliciach, Nimnici, Rajeckých Tepliciach, Sklených Tepliciach, ale aj v kúpeľoch Číž. Navštívte kúpele ako jednodňový hosť, či v rámci liečebného pobytu a zažite túto starodávnu a veľmi účinnú metódu.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Indická masáž hlavy vhodná aj pre pánov Indická masáž hlavy

Indická masáž hlavy možno nie je v našich končinách tak známa ako klasické masáže, no je o to príjemnejšia. Pritom masáž hlavy si môžete dopriať pokojne aj v domácom prostredí. Vyskúšajte aj vy indickú masáž hlavy, nazývanú Champi, pri ktorej sa uvoľníte a bonusom budú zdravé a krásne vlasy.

Zistiť viac
Existuje asi 20 druhov drevených valčekov, ktoré sa využívajú pri maderoterapii Maderoterapia – terapia drevom

Maderoterapia je mimoriadne účinná masážna technika s relaxačnými a liečebnými účinkami. Pri masáži sa používajú drevené valčeky rôznych veľkostí a tvarov, ktorými sa masíruje nielen celé telo, ale aj tvár. Má minimálne množstvo kontraindikácií. Obľubujú ju najmä ženy, pretože veľmi priaznivo pôsobí proti celulitíde.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore