Hĺbková masáž: 6 dôvodov, prečo by ste ju mali vyskúšať

Trápi vás stres, bolesť svalov alebo športové zranenie? Máte pocit, že vaše telo je obrovský uzol napätých svalov? Riešením vašich problémov môže byť terapia hĺbkovou tlakovou masážou.

Hĺbková masáž: 6 dôvodov, prečo by ste ju mali vyskúšať

Čo je hĺbková masáž

Tento typ masáže využíva tlak a trenie zamerané na najhlbšie vrstvy svalového tkaniva. To môže byť užitočné na uvoľnenie napätia a bolesti vo svaloch, ako aj na zlepšenie krvného obehu. Hĺbkové masáže sa používajú na rozbitie zjazveného tkaniva a rozbitie svalových zrastov. Tieto uzly môžu brzdiť náš krvný obeh a spôsobovať bolesť a zápal.

Ak využívate hĺbkovú tkanivovú masáž na regeneráciu svalového napätia alebo zranenia, odporúča sa absolvovať procedúru raz za 7 až 10 dní. Ak ju však využívate na relaxačné účely alebo celkovú údržbu tela, postačí 1-2 krát mesačne.

Masáž a šport

Vo všeobecnosti sa odporúča absolvovať hĺbkovú tkanivovú alebo športovú masáž buď pred tréningom alebo po ňom. Absolvovanie masáže pred ňou pomáha pripraviť telo na cvičenie tým, že uvoľní napäté svaly, zvýši prietok krvi a krvný obeh a zníži stres a napätie v tele. Masáž po tréningu pomáha znížiť bolesť svalov, zlepšiť čas regenerácie a znížiť zápal.

Čo môžete očakávať

Masáž prebieha takmer rovnako ako každá iná masážna terapia. Pri hĺbkovej terapii sa začína jemnejšími tlakmi na svaly a postupne sa masér dostáva k silnejším a hlbším tlakom:

  1. Terapeut usmerní, aby ste si ľahli na masážny stôl, v závislosti od oblasti masáže.
  2. Na začiatku masér zvyčajne začína ľahkým tlakom, aby zohrial vaše svaly, a potom prejde k hlbšiemu tlaku.
  3. K bežným technikám používaným pri terapii hĺbkovou masážou patrí stripping, čo je hlboký tlak, ktorý kĺže po dĺžke svalových vlákien, a frikcia, pri ktorej sa vyvíja tlak naprieč vláknami svalu s cieľom rozbiť zrasty a zrovnať vlákna tkaniva.
  4. Popri masáži môžu byť vhodné aj iné techniky, napríklad fyzikálna terapia a cvičenie.

Po masáží sa môžete cítiť nevoľno

Je možné, že vám po hĺbkovej tkanivovej masáži bude zle. Ľudia môžu pociťovať nevoľnosť, únavu alebo závraty v dôsledku intenzity vyvíjaného tlaku. Ak sa u vás vyskytne niektorý z týchto príznakov, je dôležité piť veľa vody a niekoľko hodín odpočívať, aby sa vaše telo mohlo zotaviť.

Typy hĺbkovej masáže

Hĺbková masáž sa zameriava na hlboké oblasti svalov, zatiaľ čo iné masážne techniky sa môžu zameriavať na povrchové oblasti tela. Niektoré druhy masáže sú vhodnejšie na liečbu určitých ochorení, alebo ako doplnková liečebná metóda. Medzi príklady hĺbkových masážnych techník patria napr:

Reflexná masáž

Reflexná masáž sa zameriava na tlakové body na uvoľnenie bolestivých alebo napätých miest.

Neuromuskulárna masáž

Vhodná na liečbu chronickej bolesti a zranení a na zlepšenie držania tela a svalovej nerovnováhy.

Kraniosakrálna terapia

Ľahká masáž na hlboké uvoľnenie tela a podporu prirodzeného uzdravenia a vyrovnania.

Lymfodrenážna terapia

Terapeut pôsobí ľahkým tlakom, aby zvýšil pohyb lymfy a podporil imunitný systém. Ľudia môžu lymfatickú masáž využívať ako doplnkovú liečbu pri autoimunitných poruchách.

Hĺbková masáž uľavuje od stresu, znižuje bolesť a zmierňuje pocit stuhnutosti

Účinky hĺbkovej masáže

Hĺbkové tkanivové masáže majú prínos pre vaše fyzické aj duševné zdravie. Tu je 6 dôvodov, prečo by ste mali hĺbkovú masáž vyskúšať:

 1. Úľava od stresu

Masáž je skvelým prostriedkom na zmiernenie stresu. Či už zažívate stres doma alebo v práci, absolvovanie masáže je skvelý spôsob, ako sa na dlhší čas odpojiť a relaxovať.

Masáž stimuluje hladinu kortizolu a zvýšiť hladinu oxytocínu, čo je hormón, ktorý uvoľňuje telo a vyvoláva upokojujúce účinky. Pomáha tiež pri fyzických príznakoch stresu, ako sú napäté svaly a ramená, či bolesti hlavy spôsobené napätím. 

2. Znižuje bolesť

Existuje množstvo stavov, ktoré môže liečiť terapia hĺbkovou masážou. Chronickú bolesť v dolnej časti chrbta, plantárnu fascitídu, fibromyalgiu či stuhnutú šiju. Masáž taktiež pomáha znížiť svalové napätie.

Výskum ukázal, že hĺbková tlaková masáž je pri zmierňovaní chronickej bolesti účinnejšia ako lieky alebo iné lekárske postupy a zvyčajne je aj cenovo výhodnejšia.

3. Znižuje krvný tlak a srdcovú frekvenciu

Masáž pomáha znižovať stres a napätie, ktoré ovplyvňujú krvný tlak. Má pozitívny vplyv na systolický, diastolický a arteriálny krvný tlak. Môže tiež zvýšiť produkciu serotonínu, ktorý podporuje dobré pocity a šťastie.

4. Uľahčuje pohyb a pomáha pri jazvách

V oblastiach, kde majú ľudia zjazvené tkanivo, často uvádzajú chronickú bolesť a stuhnutosť. Pravidelná tlaková masáž jazvy zlepšuje lymfatický obeh a drenáž, čo zlepšuje flexibilitu a rozsah pohybu v oblasti zjazveného tkaniva.

Mnohým ľuďom, ktorí sa zotavujú po operácii, sa často odporúča, aby absolvovali masáže hlbokých tkanív s cieľom minimalizovať jazvy.

5. Znižuje príznaky artritídy

Terapia hĺbkovou tkanivovou masážou sa používa na liečbu mnohých rôznych príznakov artritídy, ako sú bolesť, stuhnutosť, obmedzený rozsah pohybu v kĺboch a problémy so spánkom.

Mierny tlak znižuje bolesť pri artritíde a zmierňuje napätie. Pomáha tiež pri problémoch so spánkom tým, že zmierňuje bolesť, ktorá bráni pacientom s artritídou v plnohodnotnom spánku.

6. Rehabilituje poranené svaly

 Ak máte poranené svaly, masáž vám pomôže natiahnuť napäté alebo pokrútené svaly a môže tiež uľahčiť odvádzanie toxínov zo svalov. 

Terapia hĺbkovou tkanivovou masážou sa často používa na liečbu športových zranení. Mnohí športovci zaraďujú masáž do svojich regeneračných protokolov, pretože pomáha oddialiť nástup svalovej bolesti, prechádza svalovej únave a zraneniam.

Kontraindikácie tohto typu liečebnej masáže 

Pred začatím tohto typu masáže sa vždy poraďte so svojím lekárom. Ľudia môžu počas hĺbkovej tkanivovej masáže pociťovať nepríjemné pocity, najmä ak sa terapeut zameriava na problematické oblasti. Ak sa masáž stane príliš bolestivou, informujte o tom maséra.

Hoci je riziko poškodenia pri masáži nízke, masáž hlbokých tkanív nemusí byť vhodná pre každého. Pred masážou sa poraďte s lekárom, ak majú niektoré z nasledujúcich ochorení:

  • poruchu zrážania krvi;
  • zvýšené riziko poranenia, napríklad zlomeniny kostí;
  • poškodenie nervov;
  • vyšší vek;
  • máte za sebou akúkoľvek nedávnu operácia alebo chemoterapia;
  • rany alebo kožné ochorenia.

Švédska klasická masáž vs. masáž hlbokých tkanív 

Hĺbková tkanivová masáž a švédska masáž sú obe formy terapeutickej práce s telom. Hlavný rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že hĺbková tlaková masáž sa zameriava na špecifické oblasti napätia alebo bolesti v tele, zatiaľ čo švédska masáž je technika uvoľnenia celého tela. 

Pri hĺbkovej tkanivovej masáži sa zvyčajne používajú pomalšie a silnejšie ťahy, ktoré sa snažia dosiahnuť hlbšie vrstvy svalov a fascií. To pomáhať zmiernit chronickú bolesť a znížiť svalové napätie v tele. Švédska masáž sa zameriava na dlhšie a jemnejšie ťahy, ktoré zlepšujú krvný obeh, prinášajú uvoľnenie a flexibilitu.

Hĺbková masáž vs. mäkké techniky

Okrem hĺbky ošetrenia sa tieto dve masáže veľmi nelíšia. Používané techniky sú podobné, ale pri hĺbkovej masáži sa používajú dlhšie, pomalšie a tlakové ťahy v porovnaní s väčšou škálou ťahov používaných pri masáži mäkkých tkanív. Rozdiel medzi nimi je pomerne malý a z oboch plynú podobné benefity.

Myofasciálna masáž vs. hĺbková tlaková masáž

Myofasciálna masáž sa zameriava na uvoľnenie napätia v myofasciálnom spojivovom tkanive, ktoré pokrýva svaly. Tento typ masáže funguje tak, že znižuje zrasty, obnovuje rovnováhu a pružnosť telesných fascií, a zlepšuje rozsah pohybu.

Hĺbková tkanivová masáž je technika používaná na liečbu ochorení pohybového aparátu, ako je svalové napätie a iné chronické bolestivé poruchy. Zahŕňa použitie priameho tlaku prstov s využitím rôznych techník vrátane hnetenia a krížového trenia vlákien na dosiahnutie prístupu k hlbším vrstvám svalového a spojivového tkaniva. Cieľom je znížiť zápal a rozbiť akékoľvek zjazvené tkanivo alebo zrasty, ktoré sa vo svaloch časom vytvorili.

Aká je cena hĺbkovej masáže

Cena hĺbkovej masáže sa pohybuje v priemere od 30 € za polhodinovú masáž. Cena záleží aj od masírovanej oblasti a dĺžky terapie. 

Kde ponúkajú hĺbkovú masáž

Ak chcete vyskúšať hĺbkovú tkanivovú masáž, môžete si ju vyhľadať v našom wellness katalógu, kde nájdete masážne salóny, ktoré ju ponúkajú. Masáž ponúka aj mnoho kúpeľov. Stačí si vybrať relaxačný a wellness pobyt, kde sa už o vás postarajú.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Breussová masáž pomáha zmierňovať bolesti chrbta Breussova masáž

Existuje nespočetné množstvo masáží, ale Breussova masáž je jemnou, no účinnou energetickou metódou na regeneráciu medzistavcových platničiek a doslova balzamom na chrbticu.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok – bankovanie Bankovanie – vákuová masáž

Bankovanie sa často kombinuje s ďalšími metódami, ako akupunktúra či rôzne typy masáží. Vákuový efekt nadvihne pokožku a zvýši prietok krvi, uvoľni toxíny a pomáha znížiť zápal.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore