> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Číž > Výlety Číž a okolie

Výlety Číž a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_164231277aeaadca0050a35c308cba4b"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Lesy Cerovej vrchoviny

Okolie Čížu ponúka veľa možností na zaujímavé výlety, ktoré vám vyplnia voľný čas. Ak budete tráviť dovolenku, či liečebný pobyt v kúpeľoch Číž, určite sa vám budú hodiť nasledujúce tipy na výlet v okolí Čížu. Turisticky menej známy región Gemer-Malohont ukrýva mnohé unikátne pamiatky, akými sú napríklad gotické kostoly so vzácnymi nástennými maľbami. Vydajte sa s nami na gemersko-rimavskú gotickú cestu. Tento výlet zaujme nielen veriacich.

Región má tiež bohatú banskú históriu. Milovníci baníctva si tak nájdu v okolí Čížu množstvo výletov. Vynechať by ste určite nemali zachované technické pamiatky ako vysoká pec v Sirku-Červeňanoch, či známe Banícke múzeum v banskom meste Rožňava so zážitkovým centrom Sentinel, ktoré je vynikajúcim tipom na výlet pre celú rodinu.

Najnavštevovanejšou pamiatkou v letných mesiacoch je určite sídlo rodiny Andrássyovcov, kaštieľ Betliar. Po jeho prehliadke sa môžete schladiť v jaskyniach. Horný Gemer sa pýši najväčším počtom sprístupnených jaskýň v rámci Slovenska. Nevynechajte jaskyňu Domica, či Gombaseckú alebo ďalšie jaskyne v okolí.

Za názvom zaujímavosti uvádzame vzdialenosť od kúpeľov Číž, aby ste si mohli výlet v okolí Čížu, čo najlepšie naplánovať.

Hrady, zámky a kaštiele

Hrad Hajnáčka – 38 km

Zrúcanina hradu Hajnáčka z 13. storočia sa vypína na čadičovom brale nad obcou s rovnomenným názvom. Napriek tomu, že bol súčasťou protitureckej obrannej línie, hrad v roku 1545 Turci dobyli. V roku 1703 vyhorel a odvtedy chátra. Niekdajší kráľovský hrad v súčasnosti tvoria len nepatrné zvyšky. Výstup na hrad je príjemnou prechádzkou, ktorú zvládnu aj menšie deti.

Fiľakovský hrad – 46 km

Fiľakovský hrad patrí medzi najstaršie kamenné hrady na Slovensku. Hrad odolal tatárskym vpádom v polovici 13. storočia. Koncom 16. storočia sa však dostal do rúk Turkom. Osmani na dobytom území vytvorili fiľakovský sandžak, ktorý tvoril východnú hranicu osmanskej moci. Hrad v 17. storočí vyhorel, spolu s ním aj župný archív. V súčasnosti sa na hrade nachádza hradné múzeum.

Kaštieľ Betliar – 58 km

Kto by nepoznal kaštieľ Betliar, bývalé sídlo najvýznamnejších aristokratov v Európe v 19. storočí, rodiny Andrássyovcov? Kaštieľ Betliar patrí medzi najkrajšie a najlepšie zachované šľachtické sídla na Slovensku s pôvodným zariadením. Stojí uprostred rozsiahleho anglického parku. Ročne ho navštívi množstvo domácich, ale aj zahraničných turistov. Nenechajte si ujsť jeho návštevu ani vy.

Hrad Šomoška – 62 km

Zrúcanina hradu Šomoška obklopená krásnou prírodou sa nachádza na slovensko-maďarskej hranici v Národnej prírodnej rezervácii Šomoška. Dominantou hradu je jej okrúhla veža z 15. storočia. Ak si chcete urobiť výlet, vyberte sa k hradu z obce Šiatorská Bukovinka. Prejdete sa lesmi Cerovej vrchoviny a okrem toho uvidíte unikátne prírodné úkazy, akými sú kamenné more a kamenný čadičový vodopád

Historické zaujímavosti a sakrálne pamiatky

Kostol sv. Jána Krstiteľa v Rimavských Janovciach – 19 km

Kostol sv. Jána Krstiteľa sa nachádza v obci Rimavské Janovce na rozhraní historických regiónov Gemer a Malohont. Je jediným zachovaným pozostatkom zaniknutého benediktínskeho opátstva. Vznikol pravdepodobne v rokoch 1200 – 1220. Kláštor zanikol už v 16. storočí. Kostol sa zachoval a v 19. storočí tu prebehla veľká rekonštrukcia.

Gotická cesta: gemersko-rimavský okruh – 0 ~ 25 km

Gotická cesta: gemersko-rimavský okruh je poznávacia cesta, ktorá vás prevedie krásami gotickej nástennej maľby v kostoloch. Nachádzajú sa v zabudnutých dedinách južného Slovenska, avšak patria ku skvostom kultúrneho dedičstva na Gemeri a Malohonte. Súčasťou gotickej cesty sú okrem kostolov aj iné pamiatky, v našom prípade kúpele Číž a Gemersko-malohontské múzeum.

Kostol Najsvätejšej Trojice v Rákoši – 46 km

Kostol Najsvätejšej Trojice sa nachádza v dnes už zabudnutej, no v minulosti známej baníckej a železiarskej obci Rákoš, kde kedysi stál aj stredoveký hrad. Je to jedna z mála stavieb na Gemeri zachovaná v pôvodnej podobe. Románsky kostol v Rákoši pochádza z 13. storočia. Pýši sa vzácnymi nástennými maľbami zo 14. a 15. storočia.

Prírodné zaujímavosti

Vodná nádrž – rybársky revír Číž – 2,2 km

Rybársky revír Číž vo vodnej nádrži sa nachádza v pešej dostupnosti priamo z kúpeľov Číž. Slúži rekreačným rybárom, avšak udržiavané okolie s chodníkmi a každoročne osadenými lavičkami, je ideálnym miestom na pokojné prechádzky a posedenie v prírode.

Minerálny prameň Gemerka – 20 km

Minerálny prameň Gemerka je medzi miestnymi známy ako šťavica. Gemerka je jedinečná predovšetkým svojím bohatým zložením horčíka a vápnika. Vyviera v oblasti Slovenského krasu a jej priaznivé účinky na zdravie si môžete vyskúšať aj vy. Príďte si ju nabrať priamo z prameňa.

Vodná nádrž Teplý Vrch – 28 km

Rybársky revír Číž vo vodnej nádrži sa nachádza v pešej dostupnosti priamo z kúpeľov Číž. Slúži rekreačným rybárom, avšak udržiavané okolie s chodníkmi a každoročne osadenými lavičkami, je ideálnym miestom na pokojné prechádzky a posedenie v prírode.

Náučný chodník Drienčanský kras – 30 km

Náučný chodník Drienčanský kras je menej známy, no prírodovedecky najhodnotnejší krasový ostrov medzi Slovenským a Muránskym krasom. Chodník vás prevedie nenáročným terénom a popritom sa oboznámite nielen s prírodnými, ale aj kultúrno-historickými pamiatkami. Ako súvisí tento chodník s menom známeho rozprávkára Pavla Emanuela Dobšinského, sa dozviete v článku.

Kamenný Janko a Pokoradzské jazierka – 31 km

Kamenný Janko a Pokoradzské jazierka sú chránenou prírodnou rezerváciou. Napriek tomu, že ide o pomerne vyhľadávanú lokalitu najmä miestnymi, nenachádza sa tu oficiálne turistické značenie. Čaká vás príjemná prechádzka, ktorú môžete absolvovať s deťmi, no pripravte sa aj na strmší výstup. Čo presne je Kamenný Janko a čím sú Pokoradzské jazierka výnimočné, sa dozviete v článku.

Jaskyne

Jaskyňa Domica – 40 km

Jaskyňa Domica patrí nielen medzi naše najkrajšie jaskyne, ale je aj jaskyňou svetového významu. Ponúka okrem prehliadky jaskynných priestorov aj nevšedný zážitok. Plavba po podzemnej rieke Styx ale závisí od prírodných podmienok a preto nie je vždy možná. Napriek tomu stojí tento unikátny jaskynný komplex za návštevu.

Gombasecká jaskyňa – 42 km

Gombasecká jaskyňa patrí vývojovo medzi najmladšie jaskyne na Slovensku, no zároveň medzi najvýznamnejšie jaskyne Slovenského krasu. Je súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO. Ľahko ju spoznáte podľa snehobielych 2-3 mm hrubých a až 3 m dlhých brčiek, ktoré sú európskou raritou.

Múzeá

Gemersko-malohontské múzeum – 25 km

Gemersko-malohontské múzeum je piatym najstarším múzeom na Slovensku. Ponúka prehliadky stálej vlastivednej expozície, ktorej súčasťou sú rozmanité zbierky prírodovedného, historického a výtvarného charakteru. Podávajú komplexný pohľad na región Gemer-Malohont. Vzácnosťou múzea je múmia egyptskej ženy, jedna z piatich egyptských múmií na Slovensku.

Banícke múzeum v Rožňave – 51 km

Banícke múzeum v Rožňave je okresné vlastivedné múzeum zamerané na baníctvo a hutníctvo v regióne Gemer. Nájdeme tu ale aj bohaté zbierky z archeológie, histórie, dejín umenia a techniky. Múzeum pozostáva z niekoľkých expozícií, situovaných na rôznych miestach. Na svoje si prídu nielen dospelí, ale aj deti vďaka interaktívnej výstave v zážitkovom centre Sentinel, kde sa môžu povoziť v banskom vláčiku.

Ostatné

Hvezdáreň a Astropark v Rimavskej Sobote – 27 km

Hvezdáreň v Rimavskej Sobote vás zoznámi s fungovaním vesmíru. Okrem toho sa môžete zúčastniť astronomických víkendov a stráviť vo hvezdárni noc. V areáli hvezdárne sa nachádza astropark, kde si spolu s deťmi nielen oddýchnete, ale zároveň sa niečo nové naučíte. Deti zaujme určite miniraketa, modely planét a asteroidov.

Zaniknuté kúpele na Gemeri v okolí Rimavskej Soboty – 26 ~ 38 km

Územie Gemera patrilo v minulosti k významným centrám kultúry. Vďaka bohatstvu prírodných zdrojov tu vznikli aj mnohé významné kúpeľné centrá. Spoznajte s nami jedinečné zaniknuté kúpele na Gemeri v Hodejove a Hajnáčke.

Zaniknuté kúpele na Gemeri v okolí Revúcej a Rožňavy – 30 ~ 62 km

Gemerský región v minulosti oplýval bohatstvom prírodných vôd, o čom svedčia aj mnohé, dnes už zaniknuté kúpele na Gemeri. Spoznajte s nami históriu zaniknutých kúpeľov v Levároch, Revúcej, Jelšave či Rožňave.

Rozhľadňa na Maginhrade – 35 km

Rozhľadňa na Maginhrade stojí na vrchu, kde stál v minulosti pravdepodobne stredoveký drevený hrad. Žiaľ, nezachovala sa o ňom historická správa, preto je jeho zánik opradený tajomstvami. Vo svojich dielach ho však spomína nejeden slovenský spisovateľ, či básnik. K rozhľadni vedie aj náučný chodník Po stopách Maginhradu.

Vysoká pec v Sirku-Červeňany – 50 km

Vysoká pec v obci Sirk, časť Červeňany v okrese Revúca, je chránená a vzácna technická pamiatka. V minulosti rušná banícka lokalita dnes pôsobí ako mesto duchov. Vysoká pec bola postavená spolu so železiarňou v rokoch 1870-1871 Hrlicko-tapolcsánskou spoločnosťou a fungovala až do roku 1903.

Návrat hore