Náučný chodník okolím Rajeckého hradu

Počuli ste už o Rajeckom hrade? Existoval len jedno storočie, preto ho väčšina z nás nepozná. Ak by ste chceli vedieť, kde kedysi stál a zároveň absolvovať príjemnú prechádzku, zavítajte do mesta Rajec a vydajte sa po Náučnom chodníku okolím Rajeckého hradu, ktorý vás dovedie priamo k jeho nálezisku.

Oddychové miesto na trase Náučného chodníka Rajeckou dolinou

Náučný chodník okolím Rajeckého hradu s rozhľadňou Dubová

Náučný chodník okolím Rajeckého hradu je okružný a začína aj končí v meste Rajec. Trasa začína pri Mestskom múzeu. Pokračuje ďalej okolo kúpaliska Veronika až na Dubovú po zelenej značke, kde sa nachádza aj rozhľadňa. Tu na vás čakajú nádherné výhľady do Rajeckej doliny, ale aj na Malú Fatru, Strážovské a Súľovské vrchy. Vedeli ste, že rozhľadňa stojí na mieste pôvodnej strážnej veže vybudovanej pri Rajeckom hrade?

Ďalej po hrebeni sa dostanete až k miestu, kde kedysi stál hrad. Dnes tu nájdete už len repliku obrany hradu, tzv. palisádu. Trasa ďalej pokračuje do Jasenového a odtiaľ popri potoku Čierňanka až do Rajca.

Súčasťou Náučného chodníka sú informačné tabule aj oddychové miesta

Na náučnom chodníku sú na vybraných miestach vybudované oddychové zóny s lavičkami a stolmi, kde sa môžete občerstviť a oddýchnuť si. Súčasťou chodníka sú aj informačné tabule, ktoré vás oboznámia s miestnou faunou a flórou, ale aj s históriou Rajeckej kotliny a hradu.

Ale pozor, náučný chodník má úseky, ktoré sú za zlého počasia zle prechodné, napr. stúpanie na Dubovú.

Trasa

Trasa náučného chodníka je dlhá asi 5 km s prevýšením 307 m. Prejsť túto trasu vám bude trvať asi 4 hodiny. Vhodný aj pre rodiny s deťmi, aktívnych seniorov a neskúsených turistov. 

Čo môžete vidieť v okolí náučného chodníka

Mestečko Rajec je síce menšie, ale zaujímavé, hlavne čo sa týka jeho okolia. Priamo v Rajci sa nachádza Mestské múzeum s dvoma stálymi expozíciami. V okolí Rajca sa môžete vybrať k stratenému budzogáňu, či šujskému rašelinisku.

Po turistike môžete zrelaxovať a nabrať sily na relaxačnom pobyte v neďalekých kúpeľoch Rajecké Teplice. Rajecké kúpele ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov.

Rajecký hrad

Rajecký hrad nie je veľmi známy, pretože existoval len jedno storočie. Hrad postavili na konci 13. storočia a bol v porovnaní s ostatnými hradmi malý. Rozprestieral sa na ploche asi 80 x 120 m. V roku 1297 hrad násilne zabral pôvodným majiteľom uhorský šľach­tic a vojvoda Matúš Čák Trenčiansky. Po jeho smr­ti pripadol hrad „korune“.

Koncom 14. storočia ho dal kráľ Žigmund Luxemburský zbúrať. Posledná zmienka o hrade pochádza z 18. sto­ročia. Dnes sa z hradu ne­zachovalo takmer nič. Aby však neostal úplne v zabudnutí, bol tu vybudovaný Náučný chodník okolím Rajeckého hradu.

Fotografie

Doprava

Mesto Rajec sa nachádza v Rajeckej kotline, asi 20 km južne od krajského mesta Žilina. Leží na križovatke ciest I/64 a II/517. Považská Bystrica je vzdialená asi 23 km západne, Prievidza 41 km južne.

Ako sa dostať k Náučnému chodníku okolím Rajeckého hradu z kúpeľov Rajecké Teplice

Mesto Rajec, ktoré je začiatkom trasy Náučného chodníka, je vzdialené od kúpeľov Rajecké Teplice 6,5 km. Do Rajca premávajú z Rajeckých Teplíc priame vlakové a autobusové spojenia. Železničná a autobusová stanica sa nachádza neďaleko centra v Rajci.

Parkovanie

Pokiaľ prídete autom, zaparkovať môžete pri kúpalisku Veronika v Rajci, kde sa napojíte na trasu náučného chodníka.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Náučný chodník okolím Rajeckého hradu je voľne prístupný bez poplatkov a obmedzení.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Jednou z pomerne nových rozhľadní v Žilinskom kraji je rozhľadňa nad Rajeckou kotlinou na vrchu Dubová. Je sprístupnená od roku 2018. Navštívili sme ju v zime tohto roku, keď začala trochu ustupovať bohatá snehová nádielka. Pri návšteve nás tu veľmi milo prekvapili pekné výhľady do Rajeckej kotliny a na okolité kopčeky. 
Jana B.

Ak nie ste rozhodnutí, kam sa môžete ísť počas víkendu vyvetrať, vyskúšajte najnovšiu vyhliadku v blízkosti Žiliny. Náučný chodník vedie od Mestského múzea v Rajci. Kto lokalitu aspoň trošku pozná, vie, že ho čaká asi hodinový výstup z centra mestečka. Terén je miestami skôr vychádzkový, prejdete však aj ťažšími úsekmi. Výsledok však rozhodne stojí za to. Celý okruh okolo hradu trvá asi tri hodiny.
VP

GPS súradnice

Náučný chodník okolím Rajeckého hradu: 49.0881328°, 18.6353848°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Orchidea vstavač trojzubý Orchidey v Rajeckej doline

Keď počujeme slovo orchidea, dýchne na nás exotická vôňa trópov. Mnohí netušia, že okolie mestečka Rajec v Rajeckej kotline je známa botanická lokalita, kde rastú unikátne orchidey. V katastrálnom území Rajca bolo zistených 22 druhov a jeden medzidruhový kríženec.

Zistiť viac
Zdroj: OOCR Rajecká dolina Parky v Rajeckých Tepliciach

Ako by to bolo, ak by sa kúpeľní hostia nemali kde poprechádzať. Tichý, príjemný park nesmie chýbať v žiadnom kúpeľnom meste. Parky v Rajeckých Tepliciach vám sprostredkujú, v príjemnej atmosfére zelene, zaujímavé zákutia mestečka.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore