Cyklotrasa Rajeckou dolinou

Rajecká dolina je stvorená nielen na turistiku, ale aj na cyklotúry. Cyklotrasa Rajeckou dolinou vás prevedie jej najkrajšími miestami. Okrem krásnej prírody na vás čakajú mnohé zaujímavostí a pamiatky tohto regiónu. Trasa je vhodná pre rekreačných cyklistov, ale aj pre rodiny s deťmi.

Ilustračný obrázok

Cyklovýlet Rajeckou dolinou

Cyklotrasa Rajeckou dolinou má celkovú dĺžku 37,9 km s prevýšením 640 m. Je určená pre začiatočníkov a môžete sa napojiť aj na iné cyklotrasy. Cyklotrasa pozostáva z dvoch menších okruhov, resp. jedného veľkého. Je len na vás, ktorým sa vyberiete. Štart a cieľ je možný v akomkoľvek bode trasy. Počas výletu si môžete dopriať viaceré zastávky priamo na trase, alebo v jej blízkosti.

Cyklovýlet môžete začať v kúpeľnom mestečku Rajecké Teplice. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s pobytom v Rajeckých kúpeľoch, je to ideálne miesto, kde môžete načerpať silu a energiu a vyraziť na prieskum doliny. Rajecké kúpele sa radia ku kúpeľom s dlhoročnou tradíciou. Zároveň tu bolo vybudované jedno z prvých wellness zariadení na Slovensku. Služby kúpeľov sa rozhodne oplatí vyskúšať.

Rajecká Lesná je miesto zrodu Slovenského betlehemu. Už zhruba 16 rokov môžu toto 8 a pol metra dlhé veľdielo návštevníci obdivovať. Betlehemu obetoval 15 rokov svojho života jeho autor – Jozef Pekara. Po prehliadke sa nedá inak ako konštatovať, že to bol správne strávený čas. 

Cyklotrasa ďalej pokračuje naspäť do Rajca, vedie popri šujskom chránenom rašelinisku, ktoré je domovom mnohých vzácnych rastlín a živočíchov. V Rajci sa napojíte na zelenú trasu cez Malú Čiernu a Jasenovú a naspäť do Rajeckých Teplíc cez Zbyňov vás povedie modrá trasa.

Zaujímavosti regiónu priamo na cyklotrase

Cyklotrasy

Trasa je určená pre rekreačných cyklistov a má dve časti.

Časť 1

Rajecké Teplice, infocentrum-Rajec, družstvo
Značenie: modré , č. 2440, 26,5 km, prevýšenie 425 m
Povrch: asfalt, šotolina, lúka

Rajec, družstvo-Malá Čierna, kostol-Jasenové, križovatka v centre obce
Značenie: zelené , č. 5456, 6,8 km, prevýšenie 120 m
Povrch: asfalt, šotolina, lúka

Časť 2

Jasenové, križovatka v centre obce-Rajecké Teplice, infocentrum
Značenie: modré , č. 2440, 4,6 km, prevýšenie 35 m
Povrch: asfalt, šotolina

Zaujímavosti v blízkosti cyklotrasy

Fotogaléria zaujímavostí z Rajeckej doliny

Doprava

Rajecká dolina je vzdialená 12 km južným smerom od mesta Žilina. Do Rajeckých Teplíc premávajú zo Žiliny priame vlakové aj autobusové spoje. Mestom vedie I/64 vedúca zo Žiliny cez Rajec do Prievidze.

Mapa miesta

Kontakt

Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina pracovali na legalizácii a označení novej cyklotrasy v Rajeckej doline pod názvom „Rajeckou dolinou na dvoch kolesách“ (RDn2K)

OOCR Rajecká dolina
Nám. SNP 1/29
013 13 Rajecké Teplice

GPS súradnice: 49.1302214°, 18.6835103°

Mohlo by vás zaujímať

Vstavač bazový, žltý – Dactylorhiza sambucina (L.) Soó Orchidey v Rajeckej doline

Keď počujeme slovo orchidea, dýchne na nás exotická vôňa trópov. Mnohí netušia, že okolie mestečka Rajec v Rajeckej kotline je známa botanická lokalita, kde rastú unikátne orchidey.

Zistiť viac
Výhľad na hory z pltí Plte na Váhu

Jedinečný zážitok na vode si zaručene užijete pri splavovaní plťou na rieke Váh. Očarí vás ničím neporušená príroda ako aj výhľady, ktoré z cesty cez okno auta určite neuvidíte.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore