Náučný chodník Stratený budzogáň

Chvíle strávené v rajeckých kúpeľoch si môžete krátiť rôzne. Ak ste typ, ktorý neobsedí, poďte sa prejsť náučným chodníkom cez lesy a lúky. Odmenou vám v cieli bude obrov Stratený budzogáň.

Celkový pohľad Stratený budzogáň nazývaný aj Zbýňovský

Budzogáň, budzogáň, kdeže si sa len ty vzal?

Súľovské skaly sú charakteristické rôznorodým skalným reliéfom a jedinečnými skalnými útvarmi. Takým je aj prírodný výtvor zaradený medzi sedem najkrajších – Stratený budzogáň. Najľahšie ho nájdete, ak sa k nemu vyberiete náučným chodníkom priamo z Rajeckých Teplíc. Či už si odbehnete len tak z pobytu v rajeckých kúpeľoch,  alebo ste si ho naplánovali ako nenáročnú túru v rámci návštevy kúpeľného mesta, zaiste nebudete ľutovať.

Náučný chodník Stratený budzogáň vedie cestičkou ponad obec Zbyňov a ďalej pokračuje lesom až k skalnému budzogáňu. Cestou vás sprevádzajú informačné tabule, kde sa dozviete aká flóra a fauna vás obklopuje. Možno si oprášite vedomosti z prírodovedy a možno vám ich pripomenú vlastné deti. Kúsok po kúsku, ako skladačka, sa dozviete celý príbeh vzniku Strateného budzogáňa, nazývaného aj Zbyňovský budzogáň. Ako to teda naozaj bolo?

Legenda o obrovi

Povráva sa, že kedysi na svahu vrchu Žibrid rástol najmocnejší strom Hromodub. Jedného dňa si okolo neho vykračoval obor a veru strom sa mu zapáčil  Zaumienil si, že si z neho vyreže budzogáň. Ako si tak stružlikal, ani si nevšimol, koľko miazgy zo stromu vytieklo. Namojveru sa tou živicou o zem prilepil. Keď to zistil, tak od zúrivosti budzogáň o zem hodil. Ten sa premenil na skalu a stojí tam až dodnes.

Ani sa nenazdáte a s príbehom o obrovi sa pomaly dostanete až k samotnému skalnému útvaru. V hornej časti je širší, dole užší a má výšku okolo 12 m. Okrem budzogáňa pripomína aj hríb a niekto v ňom dokonca vidí zovretú päsť. Pravdou je, že vznikol vplyvom erózie vody a vetra. Ak budete cestou náučným chodníkom pozorní, zbadáte neďaleko od neho aj jeho mladšieho brata – Malý budzogáň. Ten sa však trošku ukrýva v lesnom poraste, ale je odtiaľ pekný výhľad na Lietavský hrad.

Kto má ešte chuť a silu, môže pokračovať až na vrchol Žibridu. Turisticky značená trasa už síce nie je súčasťou náučného chodníka, ale ten úžasný výhľad z vrchu stojí za to. Či už je to Súľov, Maníny, Lučanská Malá Fatra a ak už budete mať chodenia dosť, tak môžete vyraziť na cyklo-prieskum Rajeckej kotliny.

Fotogaléria

Trasa na Zbyňovský budzogáň

Trasa náučného chodníka začína pri rieke Rajčianka na okraji kúpeľného parku v Rajeckých Tepliciach. Značená je žltou žltá turistická značka turistickou značkou. Celá túra trvá približne 2,5 hodiny a zvládnu ju aj deti.

Doprava

Kúpele Rajecké Teplice sú dostupné pravidelnými linkami vlakovej a autobusovej dopravy. Mesto Žilina, odkiaľ je najlepšia dostupnosť, je vzdialené 14 km.

Parkovanie

Parkovať môžete na záchytnom parkovisku na ulici Osloboditeľov, alebo na parkovisku autobusového nástupišťa v Rajeckých Tepliciach. Obe parkoviská sú zdarma.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Náučný chodník v Rajeckých Tepliciach je voľne prístupný celoročne, bez poplatku a obmedzení.

Postrehy návštevníkov

Zaujímavé a originálne pekné miesto. Možnosť opekania. Jedno ohnisko je aj hore pri skale nad budzogáňom. Je od neho krásny výhľad na Lietavský hrad, Rozsutce a Fatranské Kriváňe. Pol hodinu pokračovania ďalej po turistickej značke sa dá dostať na Žibrid, z ktorého je krásny výhľad na Strážovské vrchy, Považie, Súľovské skaly a časť Kysúc. Zvládnete aj s detmi.
Miros L.

Pri väčšej vlhkosti sa dosť šmýka preto odporúčam horskú obuv. Z Budzogáňu je to len 25 min na vrch Žibrid odkiaľ je vidno Rajeckú dolinu aj Súľovské skaly a asi 15 min na Skaly Kačky – Babice odkiaľ sú krásne výhľady na celé údolie
Jozej B.

GPS súradnice

Stratený budzogáň: 49.1312478°, 18.6815465°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad na Starý hrad Starý hrad Strečno

Pravdepodobne vám bude známejší hrad Strečno. Možno ste však netušili, že má aj svojho staršieho brata – Starý hrad Varín. Stojí za to, aby ste si k nemu naplánovali svoj výlet. Naskytne sa vám odtiaľ aj jedinečný výhľad na jednu podmanivú prírodnú pamiatku.

Zistiť viac
Jasličky v Slovenskom betleheme Rajecká Lesná Betlehem Rajecká Lesná

Nielen počas vianočného obdobia, ale po celý rok, môžete obdivovať v Rajeckej Lesnej  jeden z najväčších slovenských betlehemov. Výjavy zobrazené a vyrezané do dreva vás chytia za srdce a istotne si v nich nájdete svoj obľúbený kút našej krajiny.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore