Balneoterapia: Objavte výhody kúpeľných procedúr

Balneoterapia je kúpeľná liečba, ktorá využíva prírodné zdroje. Táto metóda pomáha pri kožných ochoreniach, posilňuje imunitu a v neposlednom rade má príjemné relaxačné účinky.

Prírodné minerály obsiahnuté vo vode majú protizápalové účinky

Balneoterapia – kúpeľná liečba

Balneoterapia (latinsky “balneum” – kúpeľ) je liečebná metóda, pri ktorej sa využíva kúpeľ, zvyčajne v mineráloch a iných prísadách. Je to forma alternatívnej medicíny, ktorá zahŕňa používanie minerálnych kúpeľov, bahenných zábalov a iných prírodných procedúr na podporu liečby a relaxácie.

Táto terapia sa už po stáročia používa na zmiernenie rôznych ochorení vrátane artritídy, ekzémov, psoriázy a ochorení dýchacích ciest. Procedúry pomáhajú stimulovať krvný obeh, posilňujú imunitný systém a zmierňujú bolesť a zápal.

Starovekí Egypťania nadšene prijímali vodné terapie. Kleopatra navštevovala Mŕtve more, aby sa ponorila do vody bohatej na minerály, a možno pri brehoch založila farmaceutické a kozmetické továrne. Vedeli ste, že účinky Mŕtveho mora môžete vyskúšať aj na Slovensku? Stačí, ak navštívite liečebné kúpele v Trenčianskych Tepliciach.

Boli to však Rimania, ktorí posunuli kúpanie na novú úroveň sofistikovanosti. Spočiatku boli rímske kúpele malé, súkromné a nenápadné. Potom sa objavili väčšie kúpele v susedstve, po ktorých nasledovali obrovské verejné kúpele. Vrcholom rímskeho kúpania boli Caracallove kúpele. Caracallove kúpele, postavené v rokoch 206 až 217 n. l., sa rozprestierali na ploche 27 hektárov a naraz sa v nich mohlo kúpať 1 600 ľudí. Pre Rimanov je typická aj miestnosť nazvaná Tepidárium.

Rímska ríša napokon zanikla a s ňou aj záujem o balneoterapiu. Posledné rímske kúpele boli opustené okolo roku 537 n. l. V čase, keď Európou v 40. rokoch 13. storočia prešla čierna smrť, sa verejné kúpanie takmer úplne zastavilo. Okrem obáv spojených s prenosom chorôb odrádzal ľudí od návštev verejných kúpalísk aj prísny morálny kódex rímskokatolíckej cirkvi.

Využitie liečivých vôd na Slovensku

Na Slovensku sa tešia kúpeľné procedúry a pobyty veľkej obľube a niet sa čomu čudovať. Naša krajina má jedinečné liečivé vody, ktoré majú rôzne účinky na zdravie. Na našom území sa nachádzali kúpeľné miesta obľúbené odjakživa. Svedčí o tom aj história slovenských kúpeľov, ktorá siaha až do praveku. Európskym unikátom je dokonca jaskynný parný kúpeľ Parenica, ktorý nájdete v Sklených Tepliciach. Voda v jaskyni má blahodárne účinky najmä na pohybový aparát. Slovensko je rozhodne krajinou, ktorá sa môže pýšiť množstvom kúpeľov a ich zdravotnými účinkami na ľudský organizmus. 

Druhy minerálov v balneoterapii

V rámci balneoterapie sa využívajú prírodné zdroje, vrátane minerálov, ktoré majú mnoho pozitívnych účinkov. Najčastejšie sa pri procedúrach využívajú tieto minerály:

  • Síra – prospieva pri rôznych ochoreniach vrátane kožných infekcií, dýchacích problémov a kožných zápalov;
  • Chloridy – sú prospešné pri reumatických ochoreniach, artritíde, ochoreniach centrálneho nervového systému, poúrazových a pooperačných stavoch, ako aj pri ortopedických a gynekologických ochoreniach;
  • Arzén – kúpele nôh v minerálnych vodách s vysokým obsahom arzénu sa používajú na riešenie plesňových ochorení nôh;
  • Bór – buduje svalovú hmotu, zvyšuje mozgovú aktivitu a posilňuje kosti;
  • Vápnik – účinne zabraňuje zadržiavaniu vody, zvyšuje cirkuláciu a posilňuje kosti a nechty;
  • Draslík – pomáha normalizácii srdcového rytmu, znižuje vysoký krvný tlak, vylučuje toxíny z tela a podporuje zdravú pokožku. Dodáva telu energiu, vyrovnáva vlhkosť pokožky a je dôležitým minerálom po intenzívnom cvičení;
  • Bromidy – pôsobia na zmiernenie svalovej stuhnutosti a uvoľnenie svalstva;
  • Sodík a prírodné soli – pomáhajú zmierňovať príznaky artritídy a pri použití v kúpeľoch stimulujú lymfatický systém tela. Je dôležitý pre rovnováhu lymfatických tekutín, čo má pozitívny vplyv na funkciu imunitného systému.

Aké balneoterapeutické procedúry poznáme

Balneoterapia je liečba prírodnými liečivými zdrojmi. Spoznajte s nami balneoterapeutické procedúry:

Hydroterapia

Balneoterapia sa často kombinuje aj s hydroterapiou, ktorá sa viac zameriava na cvičenie a regeneráciu svalov pomocou vody (v bazénoch, sprchách, vodných tryskách, atď.).

Medzi hydroterapiu patrí napríklad Kneippova terapia, čo je typická nemecká kúpeľná liečba, pri ktorej sa používajú striedavé kúpele v teplej a studenej vode a iné vodné procedúry.

Talasoterapia

Pod pojmom talasoterapia sa rozumie široká škála procedúr, pri ktorých sa využívajú produkty z mora, napríklad morská voda, morské riasy alebo morská soľ.

Minerálna pitná liečba

Termálna voda z prameňa je skvelá nielen na kúpanie, ale aj na pitie. Pramenitá voda má v určitých množstvách, ktoré predpisuje kúpeľný lekár, prospešné účinky na trávenie ako aj na doplnenie minerálov. Minerálna voda sa využíva aj pri inhalačných terapiách. Para má pozitívne účinky na zdravotné problémy súvisiace s dýchaním.

Ichtyoterapia

Ichtyoterapia, známa aj ako rybia pedikúra, terapia rybičkami Kangal alebo terapia rybičkami Nibblefish, zahŕňa liečbu kožných ochorení, ako napríklad psoriáza, s využitím rybičiek Garra rufa. Tieto rybičky prirodzene existujú v termálnych minerálnych vodách s teplotou až 43 °C.

Karboxyterapia

Karboxyterapia je liečba oxidom uhličitým a používa sa buď ako plynový kúpeľ, alebo ako aplikácia plynových injekcií na postihnuté miesto. CO2 uvoľňuje bolesti, svaly a urýchľuje liečenie.

Ichtyoterapia alias rybia pedikúra je prospešná aj pri liečbe kožných ochorení

Inhalácia

Pri inhalácií sa najčastejšie vdychujú rôzne minerálne vody či kyslík. Vďaka inhalácií minerálnych vôd sa prečisťujú dýchacie cesty a účinne zaberajú aj u alergikov a astmatikov.

Kryoterapia

Kryoterapia je liečba extrémne nízkymi teplotami, ktoré sa pohybujú od -100 do -140 °C. Vykonáva sa buď lokálne, alebo v špecializovanej komore, kde sa postavíte na krátky čas (2 – 4 minúty). Nízke teploty posilňujú imunitný systém, zmierňujú opuchy a zápaly.

Termoterapia

Termoterapia, ako už z názvu vychádza, je liečba teplom. Najčastejšie sa využíva v podobe zábalov, ako napríkad parafínový, lavatherm či bahenný zábal. Bahno sa využíva aj v rámci bahenného kúpeľa, ktorý má tiež termoterapeutické účinky.

Aké sú účinky a výhody balneoterapie

Balneoterapia je forma liečby prírodnými zdrojmi a spadá tu široké množstvo procedúr. Medzi pozitívne účinky balneoterapie patria:

Balneoterapia a fibromyalgia

Štúdie zistili, že balneoterapia môže byť pre pacientov s fibromyalgiou prospešná, pretože znižuje bolesť, zlepšuje spánok a znižuje únavu. Teplá voda používaná pri balneoterapii zvyšuje prietok krvi, znižuje zápal a podporuje relaxáciu. Viac sa dozviete v článku Naturopathic hydrotherapy in the treatment of fibromyalgia, ktorého odkaz nájdete nižšie v časti Súvisiace odkazy.

Medzi formy hydroterapie, ktoré prospievajú ľudom s fibromyalgiou, patrí plávanie, vodný aerobik a vodná masáž. Je však dôležité povedať, že balneoterapia nie je liekom na fibromyalgiu a mala by sa používať ako súčasť komplexného liečebného plánu.

Balneoterapia je kúpeľná liečba, ktorá zlepšuje zdravie i náladu

Lieči psoriázu

Obsah minerálov v termálnych vodách má protizápalové a imunomodulačné účinky, ktoré znižujú zápal spojený so psoriázou. Okrem toho teplo vody zmierňuje bolesť a stuhnutosť kĺbov u osôb so psoriatickou artritídou, ktorá sa vyskytuje približne u 30 % ľudí so psoriázou.

Balneoterapia môže tiež zlepšiť hydratáciu a zvlhčenie pokožky, čo môže pomôcť znížiť svrbenie a nepohodlie spojené s léziami psoriázy. Existujú tiež dôkazy, že balneoterapia môže normalizovať rovnováhu kožného mikrobiómu, ktorý môže prispievať k rozvoju a zhoršovaniu psoriázy. Viac o pozitívnych účinkoch balneoterapie pri kožných chorobách opisuje doktor MUDr. Ján Lidaj v článku Balneoterapia v liečbe psoriázy, ktorého odkaz nájdete v Súvisiacich odkazoch.

Zmierňuje bolesti kĺbov a svalov

Balneoterapia sa ukázala ako účinná pri znižovaní bolesti a stuhnutosti kĺbov a svalov. Teplá voda pomáha uvoľniť svaly a zvýšiť prietok krvi do postihnutých oblastí, čo vedie k rýchlejšiemu hojeniu. Pri bolestiach svalov vyskúšajte aj klasickú alebo hĺbkovú masáž,  ktoré taktiež účinne pomáhajú odbúrať bolesti a napätie.

Zlepšuje zdravie pokožky

Obsah minerálov vo vode zlepšuje celkové zdravie pokožky. Taktiež znižuje zápal, zlepšuje hydratáciu a zvyšuje pružnosť pokožky.

Posilňuje imunitné funkcie

Balneoterapia stimuluje imunitný systém, čo vedie k zvýšenej produkcii bielych krviniek a celkovo silnejšej imunitnej reakcii.

Znižuje stres a úzkosti

Balneoterapia má upokojujúci účinok na organizmus, čo vedie k zníženiu úrovne stresu a úzkosti. V rámci balneoterapie odložte svoje každodenné povinnosti a užívajte si príjemný relax. To pomáha zlepšiť si náladu a zmierniť stres.

Zlepšuje spánok

Balneoterapia sa ukázala ako účinná pri zlepšení kvality spánku. Teplá voda a relaxačné prostredie znižujú stres a podporujú pokojný spánok. Celkovo sa balneoterapia považuje za bezpečnú a šetrnú formu terapie, ktorú môžu využívať ľudia všetkých vekových kategórií a úrovní fyzickej zdatnosti.

Kontraindikácie

Balneoterapia je kontraindikovaná pri nasledujúcich dermatologických ochoreniach:

  • akútne vzplanutie atopickej dermatitídy;
  • akútne ekzémy a pľuzgiere;
  • pustulárna psoriáza a erytrodermická psoriáza;
  • akútne kožné infekcie;
  • otvorené rany alebo kožné vredy.

Medzi ďalšie všeobecné kontraindikácie balneoterapie patria:

  • epilepsia;
  • kardiovaskulárne ochorenia vrátane arytmií a kongestívneho zlyhania srdca;
  • nedávna mozgová príhoda alebo srdcový infarkt;
  • závažná hypertenzia alebo hypotenzia;
  • závažná anémia;
  • ťažkosti s rovnováhou;
  • akútne zápalové stavy, ako je akútna artritída;
  • precitlivenosť na minerálne kúpele;
  • závažné psychické poruchy;
  • intoxikácia drogami alebo alkoholom.
Aj pri balneoterapii je dôležité vziať do úvahy možné riziká a kontraindikácie

Balneoterapia je vo všeobecnosti bezpečná s minimálnymi vedľajšími účinkami. Nežiaduce účinky sú najmä:

  • podráždenie a svrbenie kože;
  • infekcie, ako je Pseudomonas folliculitis (folikulitída v kúpeľných bazénoch);
  • exfoliatívna dermatitída;
  • hypotenzia a mdloby pri dlhšom ponorení;
  • opareniny a popáleniny pri neprimerane vysokých teplotách;
  • tepelná reakcia – zhoršenie bolesti kĺbov a únava.

Kde ponúkajú balneoterapiu

Balneoterapia je súčasťou kúpeľov, ktoré sú na Slovensku v bohatom zastúpení. Vyberte si kúpele podľa vašich predstáv a vyskúšajte liečebný alebo relaxačný kúpeľný pobyt. Čo tak vyskúšať pozitívne účinky balneoterapie vo Vyšných Ružbachoch alebo v kúpeľoch Piešťany? Voľba je len na Vás.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Telový zábal vyživí pokožku a dodá jej pružnosť Exkluzívne zábaly

Túžite po čistej, pevnej a zdravej pokožke? Alebo vás trápia nadbytočné kilá a celulitída? Doprajte vášmu telu relax a vyskúšajte niektorý z týchto exkluzívnych zábalov.

Zistiť viac
Budova hlavnej expozície múzea Balneologické múzeum

Balneologické múzeum v Piešťanoch je jedinečné múzeum, v ktorom máte možnosť spoznať dejiny kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku. .

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore