Minerálne kúpele: Spoznajte liečivé účinky prírodných zdrojov

Slovensko je krajinou bohatou na minerálne pramene. Ich blahodárne účinky sú známe už tisíce rokov. Liečivá voda je súčasťou slovenských kúpeľných miest, avšak minerálne pramene nájdete aj v jedinečnej slovenskej prírode. Spoznajte s nami účinky minerálov pre vaše zdravie.

Minerálny kúpeľ obsahuje vysoké množstvo prírodných minerálov

Minerálny kúpeľ – prírodná liečivá voda

Minerálne kúpele sú typom liečebného kúpeľa, ktorý obsahuje vysoké množstvo prírodných minerálov, ako je horčík, vápnik a síra. Tieto minerály často pochádzajú z prírodných horúcich prameňov.

Minerálne kúpele sú známe svojimi terapeutickými účinkami vrátane uvoľnenia svalov, zníženia stresu a úzkosti a úľavy od bolesti kĺbov a svalov. Okrem liečebných účinkov sú minerálne kúpele aj obľúbenou formou hydroterapie, ktorá zahŕňa používanie vody na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí.

Minerálne kúpele sa pre svoje terapeutické účinky používajú už tisíce rokov. Napríklad starovekí Gréci a Rimania verili, že minerálne kúpele dokážu liečiť rôzne ochorenia a pravidelne ich používali pre ich zdravotné účinky.

Rôzne minerálne kúpele obsahujú rôzne druhy a množstvá minerálov v závislosti od ich zdroja a lokality. Napríklad niektoré minerálne kúpele môžu mať vysoký obsah síry, zatiaľ čo iné môžu mať vysoký obsah horčíka alebo vápnika. Tieto kúpele sa využívajú nielen pre ich liečivé účinky, ale aj pre ich spoločenský a kultúrny význam. V mnohých kultúrach sa minerálne kúpele považujú za miesto na relaxáciu, socializáciu a spojenie s ostatnými.

Minerálna voda a druhy minerálov

Najčastejšie obsiahnuté minerály v prírodných vodách sú:

  • Horčík: Minerál, ktorý je nevyhnutný pre mnohé telesné funkcie, vrátane funkcie svalov a nervov a regulácie hladiny cukru v krvi. Horčík sa často používa v kúpeľoch na podporu relaxácie, zníženie svalového napätia, bolesti a zlepšenie spánku.
  • Vápnik: Je ďalším dôležitým minerálom, ktorý sa podieľa na zdraví kostí a správnej funkcii svalov. Vápnik sa často používa v kúpeľoch na podporu zdravej pokožky, zlepšenie krvného obehu a zníženie svalových kŕčov.
  • Síra: Síra je prirodzene sa vyskytujúci minerál, ktorý má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Síra sa často používa v kúpeľoch na upokojenie kožných ochorení, ako je psoriáza a ekzém, ako aj na podporu celkového zdravia pokožky.
  • Sodík: Minerál, ktorý zohráva úlohu pri regulácii rovnováhy tekutín v tele a často sa používa v kúpeľoch na upokojenie bolestí svalov a kĺbov.
  • Draslík: Draslík je dôležitý minerál, ktorý sa podieľa na mnohých telesných funkciách, vrátane funkcie svalov a nervov a regulácie krvného tlaku. Draslík sa používa v kúpeľoch na podporu zdravej pokožky a zníženie svalovej únavy.

Minerálny kúpeľ doma

Aj keď to nie je úplne rovnaké ako namáčanie sa v prírodnom prameni, je možné vytvoriť si zážitok z minerálneho kúpeľa aj doma. Tu je niekoľko tipov, ako si vytvoriť minerálny kúpeľ doma:

  1. Začnite s čistou vaňou: Pred naplnením vane vodou sa uistite, že je čistá a bez zvyškov mydla alebo nečistôt.
  2. Vyberte si minerály: Minerály môžete do kúpeľa pridať niekoľkými rôznymi spôsobmi. Jednou z možností je použiť minerálne soli alebo soli do kúpeľa, ktoré sú dostupné v mnohých obchodoch. Ďalšou možnosťou je pridať esenciálne oleje, ktoré majú svoje vlastné arómoterapeutické účinky.
  3. Do kúpeľa pridajte minerálne látky: V závislosti od typu minerálov, ktoré používate, môžete do vody vo vani pridať od niekoľkých polievkových lyžíc až po niekoľko šálok. Nezabudnite dodržiavať pokyny uvedené na obale výrobku.
  4. Kúpte sa aspoň 20 minút: Aby ste naplno pocítili výhody minerálneho kúpeľa, odporúča sa namáčať sa aspoň 20 minút. Tento čas využite na relaxáciu, meditáciu alebo čítanie knihy.
  5. Zostaňte hydratovaní: Namáčanie v horúcom kúpeli môže spôsobiť potenie a stratu tekutín, preto nezabudnite piť veľa vody pred a po kúpeli.
Vďaka minerálnym soliam si môžete dopriať blahodárny minerálny kúpeľ aj u vás doma

Liečivé účinky minerálnych kúpeľov

Minerálne kúpele, známe aj ako horúce pramene, sa pre svoje liečivé účinky používajú už stáročia. Tu sú niektoré z možných zdravotných prínosov minerálnych kúpeľov:

  • Zmierňujú stres: Teplá voda a obsah minerálov podporuje relaxáciu a znižuje úroveň stresu. Namáčanie v minerálnych kúpeľoch zároveň upokojuje napäté svaly a znižuje úzkosť.
  • Zmierňujú bolesť: Minerály v minerálnych kúpeľoch, ako napríklad horčík a síra, znižujú zápal a zmierňujú bolesť spojenú s ochoreniami, ako je artritída, fibromyalgia a podobne.
  • Zlepšujú zdravie pokožky: Minerály ako síra a vápnik, podporujú zdravie pokožky tým, že znižujú zápal a podporujú tvorbu kolagénu.
  • Zlepšujú spánok: Kúpele s minerálmi zlepšujú relaxáciu a znižujú hladinu stresu, čo priaznivo pôsobí na kvalitu spánku a nespavosť.
  • Zlepšujú krvný obeh: Teplá voda a obsah minerálov zvyšuje prietok krvi a zlepšuje krvný obeh, čím sa podporuje hojenie a znižujú opuchy.
  • Posilňujú imunitný systém: Zinok a selén, majú preukázané vlastnosti posilňujúce imunitný systém. Namáčanie v minerálnych kúpeľoch je preto vhodné aj na posilnenie imunity.

Kontraindikácie minerálneho kúpeľa

Hoci majú minerálne kúpele mnoho potenciálnych zdravotných výhod, existujú aj situácie, v ktorých sa neodporúčajú. Tu sú niektoré bežné kontraindikácie minerálnych kúpeľov:

  • Tehotenstvo: Tehotné ženy by sa mali vyhnúť používaniu minerálnych kúpeľov, pretože vysoká teplota vody môže byť škodlivá pre vyvíjajúci sa plod.
  • Srdcové ochorenia: Horúca voda rozširuje cievy, a tým aj zvyšuje záťaž na srdce.
  • Kožné ochorenia: Jedinci s otvorenými ranami, infekciami alebo kožnými ochoreniami, ako je ekzém alebo psoriáza, by sa mali vopred poradiť o vhodných mineráloch pre ich zdravotný problém.
  • Alergie: Niektorí ľudia môžu byť alergickí na vybrané minerály obsiahnuté v minerálnych kúpeľoch, ako je napríklad síra alebo horčík, a môže sa u nich objaviť alergická reakcia.
  • Lieky: Niektoré lieky, ako napríklad lieky na krvný tlak alebo diuretiká, môžu byť ovplyvnené horúcou vodou v minerálnych kúpeľoch, preto je dôležité, aby ste sa poradili s lekárom, ak užívate lieky.

Horčíkový kúpeľ vs. sírny kúpeľ

Horčík a síra sú dva bežné minerály, ktoré sa nachádzajú v minerálnych kúpeľoch, pričom každý z nich má svoje vlastné potenciálne zdravotné výhody.

Horčík je minerál, ktorý je dôležitý pre mnohé telesné funkcie vrátane funkcie svalov a nervov a zdravia kostí. Predpokladá sa, že horčíkové kúpele zmierňujú svalové napätie a bolesť, znižujú stres a úzkosť a podporujú relaxáciu a lepší spánok.
Horčík tiež zlepšuje zdravie pokožky a znižuje zápal, vďaka čomu je obľúbený u osôb s kožnými ochoreniami, ako sú ekzémy alebo psoriáza. Horčík sa vstrebáva cez pokožku počas kúpeľa, čo z neho robí účinný spôsob doplnenia príjmu horčíka.

Síra je minerál, ktorý je známy svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, vďaka čomu je obľúbenou voľbou pre osoby s kožnými ochoreniami, ako je akné alebo psoriáza. Predpokladá sa, že sírne kúpele zmierňujú bolesť a stuhnutosť kĺbov, zápal a podporujú relaxáciu.Sírne kúpele majú výrazný zápach, ktorý niektorí ľudia považujú za nepríjemný, ale iní ho môžu považovať za upokojujúci alebo terapeutický.

Minerálne pramene na Slovensku

Slovensko je krajinou bohatou na minerálne vody. Ich účinky sú známe už stovky rokov a sú obľúbenou súčasťou minerálnych kúpeľných procedúr. Na Slovensku pramení celkovo 1600 liečivých prameňov. Slovenské minerálky si dnes bežne kúpime v obchodoch. Ak vás fascinujú slovenské minerálne pramene, spoznajte cestu minerálnymi prameňmi, ktorá spája 12 najvýznamnejších minerálnych prameňov s celkovou dĺžkou 100 km.

Kúpele Lúčky

Kúpele Lúčky sú obľúbené nielen kvôli minerálnym prameňom. V okolí kúpeľov nájdete rôzne turistické chodníky a na svoje si tu prídu aj cyklisti. Minerálne pramene v kúpeľoch Lúčky sú slabo mineralizované, síranovo-hydrouhličité, hypotonické a vápenato horečné. V kúpeľoch sa pomocou minerálnej vody liečia zdravotné problémy ako ženské choroby, tráviace problémy, choroby z povolania a mnoho ďalších.

Minerálny prameň Cigeľka

V malej obci neďaleko Bardejova, nájdete skutočný prírodný poklad, niekoľko prameňov minerálnej vody. K prameňu je voľný prístup pre všetkých návštevníkov. Voda má slanú chuť a zvýšené množstvo kyseliny metaboritej a lítia, ktoré priaznivo pôsobia na tráviaci systém. Minerálna voda z obce Cigeľka je efektívna aj pri zdravotných problémoch ako je dna či obezita. Približne 20 minút od obce nájdete Bardejovské Kúpele, ktoré sú nielen ideálne na oddych, ale aj na rôzne voľnočasové aktivity. Na svoje si tu prídu hubári, turisti či nadšenci histórie.

Pitné pramene v Turčianskych Tepliciach

Turčianské Teplice ponúkajú okrem klasických hydroterapeutických procedúr, vhodné aj pitné kúry. Minerálna voda, ktorá vyviera v Turčianskych Tepliciach, má vysoký obsah vápnika a magnézia, čím priaznivo pôsobí na urologické, nefrologické a pohybové ochorenia. Pitné kúry pôsobia protizápalovo a protialergicky. Množstvo vody určuje lekár, ak si ju chcete dopriať ako návštevník, tak len v malom množstve. Kúpele v Turčianskych Tepliciach ponúkajú niekoľko minerálnych kúpeľov, ako napríklad detoxikačný citrínový kúpeľ, perličkový lazuritový, uvoľňujúci smaragdový kúpeľ a mnoho ďalšieho. Minerálnu vodu nájdete aj v SPA & Aquapark Turčianske Teplice. 

Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch

V Bardejovských Kúpeľoch vyviera až 10 liečivých prameňov. Dva pramene sú k dispozícii aj neubytovaným návštevníkom. Ubytovaní hostia si môžu vodu načerpať trikrát do dňa. Minerálna voda v Bardejove sa najčastejšie využíva na pitné kúry a inhalácie. V Bardejovských Kúpeľoch si účinky minerálnej vody môžete vyskúšať v rámci minerálnych kúpeľov s morským luhom, s prísadou a lupeňmi ruží, v pivnom prísadovom kúpeli, soľnom kúpeli a v mnoho ďalších.  

Minerálne pramene v Sliači

Kúpeľný prameň v Sliači vyviera priamo pod Kúpeľným domom. Minerálna voda je síranovo-hydrouhličitá, horečnato-vápenatá s vysokým obsahom oxidu uhličitého. Vo svete existujú len tri miesta s podobným zložením liečivých minerálnych vôd, akú má práve Kúpeľný prameň. Kúpele Sliač sú obľúbené aj pre svoj kúpeľný park, mnoho historických a prírodných pamiatok v okolí či pre turistické chodníky. 

Liečivý sírovodík z kúpeľov Smrdáky

Voda s liečivými účinkami v Smrdákoch je neobyčajne jedinečná a jej účinky sú takmer rovnocenné len s pobytom pri Mŕtvom mori. Obsahuje vysoké množstvo síry a ďalších minerálov, ktoré sú veľmi prospešné pri liečbe kožných ochorení ako psoriáza, ekzém a akné, ako aj pri silných chronických poruchách pohybového aparátu. Navyše, má protizápalové účinky a pozitívny vplyv na imunitný systém.

Kúpele Dudince 

Dudinské kúpele sú populárne najmä vďaka minerálnej vode, ktorá je charakteristická pre toto miesto. Táto vysoko mineralizovaná voda má zvýšený obsah sulfátov, fluoridov, lítia a bóru a je uhličitá. Dudinské minerálne pramene patria medzi vzácne a zložité typy liečivých vôd. Ich priaznivé zloženie ich radí medzi najcennejšie slovenské minerálne pramene. Minerálne kúpele v Dudinciach si môžete vychutnať v podobe bazénového alebo vaňového kúpeľa. Súčasťou minerálnych kúpeľov je aj suchý zábal.

Kúpele Piešťany 

Kúpele v Piešťanoch ponúkajú unikátne prírodné zdroje. Jednou z najznámejších procedúr je práve Zrkadlisko v Kúpeľnom dome Irma. Ide o bazén napustený liečivou minerálnou vodou z Piešťan. Voda v Piešťanoch má vysoký obsah síry a je vhodná na liečbu pohybového aparátu. Síra okrem iného zlepšuje prekrvenie a má antibakteriálne účinky. 

Minerálna voda v jaskynnom kúpeli Parenica

Jaskynný parný kúpeľ sa nachádza v Sklených Tepliciach. Minerálna voda je bohatá na magnézium a kalcium a využíva sa najmä na liečbu pohybového aparátu. Pobyt v Parenici je vhodný aj pre osoby s kardiovaskulárnym ochorením.

Liečivé termálne vody však nájdete aj v ďalších slovenských kúpeľoch ako Kúpele Rajecké Teplice, Trenčianske Teplice a ďalšie. Vyskúšajte liečivé vlastnosti minerálnych vôd a rezervujte si liečebný kúpeľný pobyt.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Hĺbková masáž: 6 dôvodov, prečo by ste ju mali vyskúšať Hĺbková masáž

Trápi vás stres, bolesť svalov alebo športové zranenie? Máte pocit, že vaše telo je obrovský uzol napätých svalov? Riešením vašich problémov môže byť terapia hĺbkovou tlakovou masážou.

Zistiť viac
Zlatý kúpeľ v Kúpeľoch Turčianske Teplice Vykúpte sa v zlate!

Viete, aké je to kúpať sa v zlate? Zájdite do kúpeľov Turčianske Teplice, kde vás zlatom doslova zasypú. Dokonca sa tu zlata môžete aj napiť! V spojení s liečivou silou vôd spôsobí, že sa z kúpeľov vrátite mladší, krajší.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore