Bahenný zábal detoxikuje, vyživuje a hydratuje pokožku

Telový zábal je skvelý spôsob ako vyživiť pokožku. Bahno pomáha pri kožných problémoch, ako je akné, psoriáza alebo ekzém. Zároveň je účinnou terapiou pri bolestiach svalov, artritíde či reumatizme.

Bahenné zábaly bývajú častou súčasťou liečebných pobytov

Čo je to bahenný zábal?

Bahenný zábal je druh kúpeľnej liečby, konkrétne termoterapie, pri ktorej sa na telo nanesie špeciálne bahno a potom vás terapeut zabalí do fólie, prípadne ešte prekryje inou látkou. Bahno sa môže nechať aj prirodzene zaschnúť bez dodatočného balenia do fólie. Ošetrenie odstraňuje toxíny z pokožky, zmierňuje zápal a zlepšuje krvný obeh.

Bahenný zábal pomáha pri artritíde, reumatizme a menších podráždeniach kože. Môže sa aplikovať lokálne alebo na celé telo. Teplota bahna sa pohybuje od 40 do 45 °C. Teplo sa postupne uvoľňuje do tkanív a podkožných vrstiev. Okrem klasického bahenného zábalu existujú aj rôzne exkluzívne zábaly, ktoré určite stoja za vyskúšanie.

Bahno

Už Kleopatra vedela o benefitoch, ktoré táto procedúra prináša. Blahodárne účinky bahna poznali aj naši paleotický predkovia, ktorí objavili horúce jamy okolo Váhu. Na Slovensku sa informácie o liečivých účinkoch bahna v kúpeľoch objavili už v 16. storočí. Slovenské liečivé bahno, s názvom “Čierne zlato”, vzniká v mŕtvom ramene Váhu a vyskúšať ho môžete v rámci liečebných pobytov v piešťanských kúpeľoch.

Minerálne prvky bahna sa na jednotlivých miestach líšia v závislosti od typu hornín a ich zloženia. Pri telových procedúrach sú obľúbené tieto typy bahien:

  • Čierne bahno;
  • Bahno z mŕtveho mora;
  • Bahno z močiarov;
  • Sulfidické bahno;
  • Sapropelické bahno;
  • Rašelinové bahno.

Bahno z Mŕtveho mora

Toto luxusné bahno má množstvo zdravotných benefitov. Čistí, exfoliuje, odvádza toxíny, hydratuje a zlepšuje tok živín na povrch pokožky. Bahno z Mŕtveho mora je jedným z najbohatších bahien na minerály na Zemi, obsahuje celkovo 21 minerálov. Zahŕňa napríklad sodík, horčík, vápnik, bróm, jód, zinok, bitúmen, síru a draslík. Mnohé z týchto minerálov majú známe terapeutické, detoxikačné, uvoľňujúce a liečivé vlastnosti.

Vedeli ste, že aj na Slovensku môžete vyskúšať pozitívne účinky mŕtveho mora? V kúpeľoch Trenčianske Teplice poskytujú systém Tomesa, ktorý simuluje liečebné účinky Mŕtveho mora.

Mŕtve more navštevujú ľudia z celého sveta a je jediné svojho druhu. Medzi priaznivé účinky tohto bahna patria:

Remineralizácia a detoxikácia

Pomáha jemne exfoliovať pokožku a odvádzať toxíny z tela. Prospieva tiež mastnej pleti a je skvelé na liečbu akné.

Lieči kožné problémy

Bahenný zábal z Mŕtveho mora je užitočný pri liečbe širokého spektra kožných ochorení, ako akné, psoriáza, ekzémy a podobne.

Zmiernenie bolesti svalov a kĺbov

Bahenný zábal z Mŕtveho mora je liečivý a užitočný pri liečbe športových zranení alebo pri zotavovaní sa po ortopedických operáciách. Je taktiež vhodný na uvoľnenie bolesti svalov.

Bahenný zábal – ako funguje

Bahenný zábal je typ teploliečby, pri ktorej sa na pokožku zvyčajne nanesie teplé bahno a zabalí sa do igelitu alebo inej látky. Bahno sa pred aplikáciou zvyčajne buď zahreje, alebo ochladí. Po nanesení bahna sa klient zabalí do plachty alebo termálnej prikrývky až na 45 minút. Počas tejto doby môže osoba pociťovať príjemné mravčenie, pretože pokožka absorbuje minerály z bahna. Po rozbalení sa osprchujete a ihneď pocítite jemnejšiu a sviežejšiu pokožku.

Bahenná maska sa používa aj ako podporná liečba aknóznej pleti

Bahenný zábal – účinky a výhody

Počas procedúry telo absorbuje minerály z bahna, ktoré môžu poskytnúť rôzne výhody. Medzi pozitívne účinky bahenných zábalov patria:

Zvýšený krvný obeh

Bahenné zábaly pomáhajú zlepšiť krvný obeh v pokožke tým, že podporujú prietok krvi a uvoľňujú toxíny. To pomáha zlepšiť tón a štruktúru pokožky.

Detoxikácia

Minerály obsiahnuté v bahne pomáhajú z tela odvádzať nečistoty, detoxikujú a poskytujú úľavu od bolestí, ktoré môžu byť spôsobené únavou alebo stresom.

Uvoľnenie

Bahenné zábaly majú príjemnú teplotu, ktorá pomáha uvoľniť svaly a znížiť napätie, čo prispieva k celkovému uvoľneniu.

Výživa pokožky

Minerály obsiahnuté v bahne pomáhajú vyživovať pokožku, ktorá je po každom ošetrení jemnejšia a hladšia.

Pomáha bahenný zábal proti celulitíde?

Celulitídu máme takmer všetci. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam je na jej zmiernenie vhodný aj bahenný zábal. Bahno zmierňuje zadržiavanie vody, čistí a spevňuje pokožku.

Ak sa chcete zbaviť celulitídy, nezabúdajte na pravidelný pitný režim a zdravú životosprávu. Výbornou procedúrou proti celulitíde je aj maderoterapia či anticelulitídna masáž.

Kontraindikácie bahenného zábalu

Kontraindikácie pre bahenné zábaly celého tela zahŕňajú:

  • tehotenstvo;
  • nedávny chirurgický zákrok;
  • otvorené rany;
  • krehká pokožka;
  • srdcové ochorenia alebo cukrovka;
  • akékoľvek oblasti so zápalom alebo infekciou;
  • vysoký krvný tlak;
  • onkologické operácie.
Kontraindikácie –vysoký krvný tlak

Bahenný zábal vs. zábal parafango

Parafango a bahenný zábal sú druhy tepelnej terapie. Parafango je zmes parafínu a liečivého bahna.Takýto zábal má silné detoxikačné účinky a je vhodný aj pri neurologických problémoch, či pre osoby s oslabenou imunitou. Pomáha čistiť pokožku a uľavuje od bolesti kĺbov a svalov. 

Na druhej strane bahenný zábal je vhodný pri kožných problémoch a taktiež pri chorobách pohybového aparátu. Teplota parafanga je o niečo vyššia oproti klasickému bahennému zábalu. Zatiaľ čo klasické bahno má teplotu do 45 °C, teplota parafanga sa pohybuje okolo 50 °C.

Bahenný zábal vs. rašelinový zábal

Rašelina je najmladšia forma uhlia, ktorá obsahuje veľké množstvo minerálov a látok, ktoré priaznivo pôsobia na neurologické ochorenia, ako aj pohybový aparát. Teplota rašeliny sa pohybuje okolo 60 °C. Zábal sa môže aplikovať na celé telo, no väčšinou sa aplikuje len lokálne. Okrem iného má rašelina antibakteriálne a detoxikačné účinky. Bahenný zábal rovnako priaznivo pôsobí na pohybový aparát a kožné problémy. Teplota bahna je nižšia.

Bahenný zábal – cena

Cena bahenných zábalov závisí od dĺžky procedúry a typu bahna. 20 minútový zábal stojí v priemere 12 €.

Kde ponúkajú bahenný zábal

Bahenné zábaly sú súčasťou liečebných kúpeľov už stáročia. Liečivé účinky zábalu môžete vyskúšať v kúpeľoch Piešťany, Trenčianske Teplice, Vyšné Ružbachy a v mnohých ďalších. Pýtate sa ako si vybrať ten správny liečebný pobyt? Vyskúšajte nášho sprievodcu. V súčasnosti ponúkajú zábaly aj rôzne wellness centrá.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Parná sauna je efektívne detoxikuje organizmus Parná sauna

Ak trpíte problémami dýchacích ciest, alergiami či stuhnutými svalmi, parná sauna je pre vás ideálna. Para pomáha uvoľňovať dýchanie a hlieny, čistí póry a zlepšuje tak celkový stav pokožky. Sauna môže byť doplnená esenciálnymi olejmi, bylinkami či soľou.

Zistiť viac
Helioterapia Svetloliečba – liečebná fototerapia

Aj samotné slnko má mnoho liečivých účinkov. Navodzuje v nás celkový pocit šťastia a spokojnosti. Dodáva nášmu telu vitamín D a pozitívne pôsobí aj na ochorenia kože. Fototerapia využíva špecifické svetlo, ktoré má ešte oveľa intenzívnejšie účinky. Aké? Presvedčte sa sami.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore