Parná sauna: Účinky parnej sauny uvidíte i na pokožke

Ak trpíte problémami dýchacích ciest, alergiami či stuhnutými svalmi, parná sauna je pre vás ideálna. Para pomáha uvoľňovať dýchanie a hlieny, čistí póry a zlepšuje tak celkový stav pokožky. Sauna môže byť doplnená esenciálnymi olejmi, bylinkami či soľou.

Parná sauna efektívne detoxikuje organizmus

Čo je to parná sauna

Parná sauna je typ sauny, ktorý využíva paru namiesto suchého tepla. Parné sauny sú zvyčajne vlhkejšie ako tradičné sauny, čo im dáva rozličné účinky na telo a zároveň aj iný pocit pri saunovaní.

V parnej saune sa teplota môže pohybovať od 43 do 47 °C so 100 % vlhkosťou.

Aké sú pozitívne účinky parnej sauny?

Saunovanie či už v parnej alebo inej saune má mnoho benefitov na zdravie. Parná sauna ponúka tieto benefity:

Zlepšená cirkulácia

Parné sauny alebo parné kúpele spôsobujú vazodilatáciu, čo je rozšírenie krvných ciev, čo umožňuje väčšiemu množstvu krvi voľne prúdiť do celého tela. Táto zlepšená cirkulácia pomáha prenášať kyslík a živiny do buniek efektívnejšie a zároveň pomáha pri odstraňovaní toxínov z vášho organizmu.

Detoxikácia

Tepelná terapia je jednou z najstarších foriem detoxikácie v praxi tradičnej medicíny. Parná sauna vám zároveň môže pomôcť získať mnohé z týchto výhod, vďaka jej intenzívnemu teplu a vlhkému prostrediu. Vypotenie toxínov zlepšuje imunitné funkcie, znižuje zápal a dokonca zmierňuje kožné ochorenia, ako napríklad ekzém alebo psoriázu.

Úľava od stresu

Sauna pomáha znížiť napätie a stres tým, že navodí relaxáciu prostredníctvom zvýšenej telesnej teploty a úrovne vlhkosti. Vlhké teplo tiež pomáha uvoľniť stuhnuté svaly, znižuje bolesť svalov alebo bolesť kĺbov spôsobenú artritídou alebo fibromyalgiou.

Zlepšené zdravie dýchacích ciest

Kombinácia tepla a vlhkosti z parnej sauny môže pomôcť uvoľniť dýchacie cesty, zbaviť sa preťaženia z prechladnutia alebo alergií, ako aj upokojiť bolesti hrdla a suchý kašeľ. Vdychovanie teplého vzduchu pomáha riediť sekréty hlienu vo vašich nosových priechodoch, čo uľahčuje hlboké dýchanie počas sedenia. Ďalšia sauna, ktorá pomáha s dýchacími problémami je sauna s himalájskou soľou.

Uvoľnenie dýchacích ciest

Parný kúpeľ má pozitívne účinky na uvoľnenie hlienov. Môže byť užitočný v období alergií, alebo pri kašli či nádche. Parná sauna je užitočná najmä pre deti, namiesto použitia misky s parou, ktorá môže spôsobiť obarenie.

Priaznivo pôsobí na pokožku

Para vám otvorí póry a vyčistí pokožku. Uvoľňuje nahromadené nečistoty, čím pomáha zlepšiť vzhľad pokožky.

Zotavenie z tréningu

Vlhké teplo môže pomôcť zmierniť bolesť a znížiť poškodenie svalov po tréningu. Parné miestnosti poskytujú úľavu zvýšením prietoku krvi do svalov. Väčší prietok krvi pomáha odplaviť odpadové produkty, ktoré vaše telo produkuje počas cvičenia a spôsobujú poškodenie svalov.

Tuhé kĺby

Pretože teplo môže zvýšiť prietok krvi, sedenie v parnej miestnosti pomáha uvoľniť kĺby a zmierniť stuhnutosť. Podobá sa to zahriatiu pred tréningom. Rozšírenie vašich krvných ciev umožňuje dodanie väčšieho množstva krvi, živín a kyslíka na akékoľvek poranené miesta. Lepšia cirkulácia znamená uvoľnenie svalov a kĺbov.

Ako na správne saunovanie v parnej saune

  • Po osprchovaní sa choďte zohriať do sauny. Zostaňte prvýkrát nie dlhšie ako 2-3 minúty.
  • Ak je v priestoroch bazén s teplou vodou, počas prvej prestávky sa v ňom vykúpte. Potom choďte znova do parnej sauny.
  • Druhýkrát tu môžete zostať 10 – 15 minút. Počas saunovania zhlboka dýchajte a relaxujte.
  • Tak, ako po zahriatí v saune, aj po parnom kúpeli treba telo pred skokom do bazéna najskôr umyť a schladiť v sprche.
  • Neponáhľajte sa. 10 – 20 minút pred ďalším vstupom do parnej miestnosti si sadnite na uterák a zohrejte si nohy v horúcej vani.
  • Po poslednom zahriatí sa opláchnite namiesto studenej vody vlažnou vodou.

Aká je odporúčaná dĺžka pobytu v parnej saune?

Odporúčaná doba saunovania v parnej saune sa pohybuje od 10 do 15 minút. Následne sa odporúča ochladiť a proces zopakovať aspoň 3-krát. Dbajte na svoje pocity a v prípade, že sa necítite dobre, odíďte zo sauny skôr.

Ako často navštevovať parnú saunu?

Parné miestnosti by sa nemali používať viac ako dvakrát alebo trikrát týždenne. Je dôležité, aby ste si medzi sedeniami robili prestávky, aby vaše telo malo čas na zotavenie a odpočinok.

Rozdiel medzi parnou saunou a fínskou saunou

Parná sauna využíva vlhké teplo na vytváranie pary a vlhkosti. Zvyčajne sa ohrieva pieckou, ktorá drží horúce kamene a vodu a má teplotu v rozmedzí od 43 do 47 °C.

Na druhej strane fínska sauna sa tradične suchá sauna vyhrieva kachľami na drevo. Teplota tradičnej sauny dosahuje 90 – 130 °C, vlhkosť len 5 – 20 %, takže telo sa silne potí a odvádza všetko nepotrebné. V suchej saune je ľahšie vydržať vysoké teploty.

Parný kúpeľ vs. turecký kúpeľ

Parný kúpeľ sa často zamieňa s tureckým kúpeľom. Turecký kúpeľ je staroveký kúpeľ, ktorý bol prevzatý zo starovekých gréckych, neskôr rímskych kolónií, ktoré boli hojné na celom západnom pobreží dnešného Turecka. Para v termále sa odsávala naliatím vody na vyhrievanú podlahu (pod podlahovou krytinou boli teplovzdušné rozvody).

Turecký kúpeľ sa inak nazýva aj Hammam. Zatiaľ čo obe sauny sú hlboko uvoľňujúce a dobré pre pokožku, namiesto používania termálnej vody využívajú hammamové procedúry horúcu paru na podporu hĺbkovej a povzbudzujúcej očisty. Pri mnohých procedúrach hammam sa tiež používa mydlo na olivovom základe bohaté na vitamín E, ktoré je známe svojimi výživnými a exfoliačnými vlastnosťami pre pokožku.

Suchá vs. parná sauna

Suchá a parná sauna patria medzi dva obľúbené typy sáun. Hlavný rozdiel medzi nimi je v spôsobe ohrievania vzduchu. Suché sauny využívajú na zvýšenie teploty v miestnosti suché teplo, ktoré zvyčajne vytvárajú elektrické alebo drevené kachle. Parné sauny používajú parný generátor na výrobu horúcej pary, ktorá sa potom vypúšťa do miestnosti.

Parné sauny sú o niečo chladnejšie ako suché sauny, pretože namiesto suchého tepla vytvárajú vlhký vzduch. Vlhkosť vzduchu pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a zároveň umožňuje potenie a relaxáciu. Pre mnohých ľudí je saunovanie v parnej saune je pohodlnejšie a uvoľňujúcejšie ako saunovanie v suchej saune, najmä ak majú citlivú pokožku alebo alergie.

Typy parných sáun

Rozlišujeme viacero typov parnej sauny:

Laconicum

Suché špeciálne vykurovanie týchto kabínok navodzuje príjemné potenie a zároveň je veľmi užitočné na odstránenie toxínov, mastných kyselín a nečistôt. Teplo sa privádza buď lavicami (39 °C) alebo stenami (65 °C).

Calidarium

Je špeciálne navrhnutá tak, aby pomáhala celkovej relaxácii, tónovaniu svalov a pokožky, čisteniu pórov a stimulácii krvného obehu. Teplota vzduchu sa pohybuje od 45 do 48 °C, vlhkosť vzduchu je stredná. Calidarium obsahuje aj lavice vyhrievané na 39 °C. Môže byť sprevádzaný prírodnými arómami a esenciami.

Japonský soľno-parný kúpeľ

Para pri tomto ošetrení pochádza z jemne zohriatej minerálnej vody, ktorá bola napustená bylinkami a rastlinami. Jemné zahrievanie tejto slanej vody vytvára skutočne osviežujúcu, slanú, aromatickú hmlu.

Aróma sauna

Aróma sauna je špeciálna tým, že sa do miestnosti šíri aromatická para z éterických olejov. Aromaterapeutické sauny bývajú často drahšie ako parné sauny, pretože si vyžadujú ďalšie vybavenie, napríklad aroma difuzér.

Kontraindikácie parnej sauny

Pred saunovaním v parnej saune sa oboznámte s kontraindikáciami a vezmite do úvahy váš zdravotný stav. Nepoužívajte parné sauny, ak: 

  • trpíte srdcovými chorobami;
  • máte hypertenziu alebo hypotenziu;
  • máte cukrovku alebo epilepsiu;
  • ste tehotná;
  • máte problémy s obličkami.

Niektoré osoby môžu mať problém s:

  • Vystavením teplu: Vysoká teplota zvyšuje vašu srdcovú frekvenciu, spôsobuje potenie a rozširuje vaše krvné cievy.
  • Krvným tlakom: vaše telo podstupuje rovnaké skúsenosti ako pri cvičení, preto dôsledne zvážte váš zdravotný stav.

Koľko stojí parná sauna 

Ceny závisia od dĺžky pobytu. Vo väčšine prípadov sa vyžaduje zakúpenie si vstupu do wellness alebo SPA, kde je vám k dispozícii niekoľko sáun. Ceny vstupov do wellness centier sa v priemere pohybujú od 8 do 12 eur za hodinu.

Kde nájdete tento typ sauny 

Sauny sú väčšinou súčasťou wellness centier alebo SPA centra. Poskytovateľov parných sáun nájdete v našom wellness katalógu. Rovnako si ju môžete vyskúšať aj v mnohých slovenských kúpeľoch.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Zábal sa môže aplikovať na celé telo. Pacient sa na 20 minút zabalí do plachiet s rašelinou Termoterapia v kúpeľoch – keď teplo slúži zdraviu

Teplo na zmiernenie bolesti využíva ľudstvo už od nepamäti. Nie je preto žiadnym prekvapením, že termoterapia patrí medzi najrozšírenejšie rehabilitačné a kúpeľné procedúry. Viete, kedy vám lekár predpíše procedúry z radu termoterapie a ako vám môže teploliečba pomôcť?

Zistiť viac
Ilustsračný obrázok - ajurvédska masáž 16 druhov masáží, ktorých účinky možno nepoznáte

Mnoho ľudí trpí bolesťami krku, chrbta či driekovej chrbtice. Tieto bolesti najčastejšie zapríčiňuje nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie. Telo potrebuje v tomto prípade uvoľnenie, ktoré môžeme nájsť v uvoľňujúcich masážach. Druhov masáži je veľa a stačí si len vybrať. Vyberte si s nami masáž podľa vašich predstáv.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore