Fínska sauna

Fínska sauna je druh suchej sauny, ktorý je postavený z dreva. Priestranná vnútorná miestnosť je po stranách vybavená lavicami v rôznych výškach. Podlaha je vyrobená z masívneho opracovaného dreva. Neoddeliteľnou súčasťou fínskej sauny sú kachle doplnené o naskladané kamene, ktoré sa raz za čas polievajú vodou. Pre regeneračné účinky sa odporúča teplota vzduchu medzi 80 až 100 °C s relatívnou vlhkosťou vzduchu približne 5 %.

Otvorte sa účinkom fínskej sauny

Ako prebieha saunovanie vo fínskej saune

Pred vstupom do sauny je vhodné vedieť, ako sa v saune správať. Tu sú základné kroky, ktoré by ste mali dodržať:

  1. Dve hodiny pred začatím saunovania už nejedzte. Telo sa tak dostane do ideálneho stavu. Počas pol hodiny saunovania však môžete stratiť až pol litra potu, preto dbajte na dostatočný pitný režim.
  2. Prvým krokom pred vstupom do sauny je opláchnutie vlažnou sprchou, aby ste zo seba zmyli prípadné nečistoty. Pred vstupom do sauny sa osušte.
  3. Nezabudnite si plachtu, ktorou sa prikryjete, prípadne budete na nej sedieť. Vďaka plachte udržiavate priestory hygienické a zároveň sa chránite pred prípadným popálením na horúcej lavici.
  4. Odporúčaný čas v saune je 5 až 15 minút. Dbajte na to, ako sa cítite. Pobyt v saune by nemal prekročiť limit 25 minút.
  5. Po saunovaní je vhodné sa ochladiť v kadi alebo v sprche s ľadovou vodou. Do vody vchádzajte pomaly a postupne.
  6. Následne sa odporúča pobyt v tepidáriu, kde môžete relaxovať medzi jednotlivými fázami saunovania. Celý proces sa odporúča opakovať aspoň dvakrát. 
  7. Po saunovaní bude aj vaša pokožka kvôli strate potu vysušená. Doprajte jej preto hydratáciu v podobe telového mlieka alebo oleja.

Suchá fínska sauna vs. parná sauna

Parná sauna je typ sauny, ktorý využíva paru namiesto suchého tepla. Parné sauny sú zvyčajne vlhkejšie ako tradičné sauny, čo im dáva rozličné účinky na telo a zároveň aj iný pocit pri saunovaní.

Teplota parnej sauny sa pohybuje do maximálne 50 °C. Parné sauny sa používajú predovšetkým na liečenie a prevenciu dýchacích problémov. Taktiež majú pozitívne účinky na pokožku, kĺby a svaly.

Kontraindikácie: Pre koho nie je fínska sauna vhodná

Pred vstupom do sauny je dobré vedieť pre koho je sauna vhodná. Keďže je vo fínskej saune vysoká teplota nezabudnite na zdravotné obmedzenia najmä u ľudí so srdcovocievnymi ochoreniami. Návšteva fínskej sauny nie je vhodná pre ľudí s ochoreniami kardiovaskulárneho systému.

Nevstupujte do sauny pod vplyvom alkoholu, ani ho neužívajte počas pobytu v saune. Inak riskujete dehydratáciu, preťaženie srdca či nechcené zranenie (popálenie).

Pokiaľ ste aktuálne chorí, radšej návštevu fínskej sauny odložte. Sauna urýchľuje priebeh chorôb a zároveň vysiluje organizmus, čo u oslabeného organizmu môže viesť až k fatálnemu zvýšeniu teploty či k šoku. Zároveň sa ľahko s ostatnými návštevníkmi sauny podelíte o svoje bacily.

Kontraindikácie fínskej sauny nepodceňujte a v prípade pochybnosti sa poraďte so všeobecným lekárom, alebo kúpeľným lekárom, ak práve absolvujete liečebný pobyt v kúpeľoch.

Fínska sauna a tehotenstvo

Saunovať sa môžu aj tehotné ženy, ale len ak je to pre ne životný štýl. Určite to nie je čas, kedy treba experimentovať. Ak sa však saunujete pravidelne, vaše telo je na túto záťaž zvyknuté a vynechanie saunovania mu bude robiť väčší problém ako saunovanie samotné.

Je dobré v tehotenstve znížiť teplotu pri saunovaní, prípadne zvoľte slabšiu alternatívu fínskej sauny, takzvanú bio saunu. Rovnako je odporúčané pristupovať opatrnejšie i k ochladzovaniu. Vyhýbajte sa veľkým teplotným šokom a telo ochladzujte postupne, nie v príliš ľadovej vode.

Fínska sauna a deti

S dieťaťom do sauny je vhodné začať chodievať približne v jeho troch rokoch. Dieťa by už nemalo nosiť plienky. Pre deti je počas saunovanie obzvlášť vhodné používať klobúky do sauny.

Účinky a výhody fínskej sauny

Sauna je ideálny prostriedok na prevenciu proti virózam, nachladnutiu a ďalším ochoreniam. Pravidelný pobyt v saune zlepšuje vašu kondíciu a zvyšuje obranyschopnosť.

Teplo zlepšuje pohyblivosť svalstva a kĺbov. Saunovanie má pozitívny vplyv aj na bolesť v kĺboch. Vypotenie má aj kozmetický efekt. Čistia sa póry, pleť a zlepšuje celkový stav pokožky. Telo sa zbavuje odpadových látok.

Sauna zároveň patrí k najvšestrannejším otužovacím procedúram. Navyše, prudkým zahrievaním a následným ochladením sa rozširujú a zužujú cievy, čím sa stávajú elastickejšie. Saunovanie zabezpečuje dobré prekrvenie mozgu, končatín i kože.

Po veľkej námahe dokáže pobyt vo fínskej saune vrátiť telu energiu. Správne saunovanie musí sprevádzať aj správna pitná kúra.

Saunovanie v každom type sauny má rôzne benefity, preto je vhodné vybrať si tú správnu saunu.

Zaujímavosti zo sveta saunovania

Je všeobecne známe, že Fíni majú radi saunu. Dalo by sa povedať, že saunovaním sú tak trochu aj posadnutí. Saunu pravidelne využíva takmer 90 % Fínov. Drvivá väčšina sáun je však súkromných. Fínsko by sa preto mohlo pokojne volať „zem tisícok sáun”. Fínska sauna pre Fínov nie je luxusný tovar, ale skôr rovnako potrebná vec ako napríklad chlieb. Je preto pochopiteľné, že sa s Fínskom a saunovaním spája mnoho zaujímavostí:

  • Každá významná fínska spoločnosť má svoju firemnú saunu. Dokonca aj fínsky parlament alebo helsinské letisko.
  • Známa fínska televízna talkshow sa natáča v saune. Navštívila ju aj bývalá fínska prezidentka Tarja Halonen.
  • Fínski príslušníci mierových jednotiek OSN stavajú saunové stany v každej základni.
  • Bývalý fínsky prezident Urho Kekkonen sa narodil v saune. Za studenej vojny mal množstvo rokovaní práve v saune. Napríklad sa tu stretol aj s tajomníkom Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Nikitom Chruščovom.
  • Najväčšia dymová sauna na svete má názov Jatkankamppa. Zmestí sa do nej až 60 ľudí. Ide o ten najjednoduchší typ sauny, ktorý nemá komín. Dnes už ich nájdete len vo fínskych skanzenoch.
  • Fínsko je tiež známe pre svoju motoristickú vášeň. Populárne sú tu aj preteky saunových kočov. Každoročne sa do fínskeho mesta Teuva presunú stovky prívesov, ktoré slúžia ako sauny. Prerobené telefónne búdky, kombajny, včelnice, motorky.
  • Sauna v minulosti neslúžila len k saunovaniu, ale taktiež na sušenie mäsa alebo k príprave malty.
  • Známe fínske príslovie znie: „Postav saunu, potom dom.”

História fínskeho saunovania

Povedzme si niečo o tom, ako saunovanie vo Fínsku vzniklo. Niektoré pramene hovoria o fínskej saune už od 4000 p.n.l. Prvá písomná zmienka sa však oficiálne zaznamenala až v roku 1112.

Prvé sauny boli údajne obyčajné obydlia na zimu. Na vyhrievanie miestností si obyvatelia vyhĺbili jamu a zahrievaním kameňov na peci, keďže tie dokázali udržať teplo a bolo možné ich zohriať na vysokú teplotu, si vykurovali svoje obydlia. Následne Fíni zistili, že polievanie kameňov prinesie ešte vyššiu teplotu. Neskôr ich začali stavať samostatne od svojich obydlí. Takto vznikli prvé dymové sauny.

Zvyklosť saunovania sa najviac rozšírila počas škandinávskej reformácie okolo roku 1533. Fínska sauna svoju najväčšiu popularitu získala až po druhej svetovej vojne. Následne nemecki vojaci túto skúsenosť rozšírili na územie Nemecka a Rakúska, kde sa sauna stala mimoriadne obľúbenou

Fínska sauna je ideálnym miestom na celkovú regeneráciu

Aká je cena vstupu do fínskej sauny?

Ceny závisia od dĺžky pobytu. Vo väčšine prípadov je potrebné zakúpiť si vstup do wellness alebo SPA, kde je vám k dispozícii niekoľko sáun. Ceny vstupov do wellness centier sa v priemere pohybujú od 8 do 12 eur za hodinu.

Kde ponúkajú službu?

Fínsku saunu ponúkajú takmer všetky wellness a SPA centrá. Jednotlivé centrá nájdete v našom katalógu wellnessov. Vyskúšať si ju môžete taktiež aj v rámci wellness pobytu v kúpeľoch. Určite nebude ľutovať.

Mohlo by vás zaujímať

Pred chladom vás ochráni len minimum oblečenia. Kryoterapia – liečba mrazom

Kryoterapia je extrémne povzbudzujúca procedúra, ktorá zmierňuje príznaky mnohých bežných chorôb. Následkom vystavenia sa extrémnemu chladu sa navyše v tele aktivujú hormóny šťastia.

Zistiť viac
Himalájska sauna je prirodzenou detoxikačnou metódou, ktorou je možné dosiahnuť prirodzenú rovnováhu organizmu. Sauna z Himalájí

Niektorí ľudia majú problém s pobytom vo fínskej saune, pretože sa im tam zle dýcha. V soľnej saune, kde vzduch obohacuje himalájska soľ, sa preto dobre cítia aj astmatici a tí, ktorých trápia problémy s dýchaním.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore