Aroma sauna: Účinky sauny, aromaterapia a esencie

Saunovanie má mnoho benefitov na náš organizmus. Iné výhody má fínska sauna, parná sauna či aroma sauna. S použitím esenciálnych olejov sa vytvára v saune príjemné, upokojujúce prostredie, kde si môžete vychutnať všetky účinky saunovania s pridanou hodnotou aromaterapie.

Esenciálne oleje

Čo je aromatická sauna

Aroma sauna je typ saunovania, ktorý kombinuje tradičné suché teplo alebo paru s použitím esenciálnych olejov na vytvorenie terapeutického zmyslového prostredia. Esenciálne oleje sa zvyčajne rozptyľujú do vzduchu pomocou špeciálneho aróma difuzéra a môžu sa používať na rôzne účely, ako je relaxácia, zmiernenie stresu, zlepšenie nálady a krvného obehu a detoxikácia.

Aroma sauna je veľmi podobná bylinkovým saunám, s tým rozdielom, že v rámci aromaterapie sa využívajú skôr esenciálne oleje a v bylinkových saunách prevažne sušené byliny.

Teplota v saune sa pohybuje v závislosti od typu sauny od 40 do 60 °C. Iné teploty sú v parnej a iné v suchej aromatickej saune. Odporúčaná doba pobytu v aroma saune je 10 – 20 minút.

Esenciálne oleje na aromaterapiu v saune

Esenciálne oleje majú silné vône. V aroma saune pridáte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja do vody alebo na saunové kamene. Oleje vám, v závislosti od vášho výberu, môžu pomôcť s lepším spánkom, relaxáciou alebo s dýchaním. Medzi bežné esenciálne oleje používané v saunách patria:

  • eukalyptus – uvoľňuje dýchacie cesty;
  • levanduľa – zmierňuje stres a psychickú únavu;
  • bobule borievky – vhodné pri  reume či migréne;
  • čajovník – podporuje obranyschopnosť a odolnosť pokožky;
  • mäta pieporná – zmierňuje bolesti hlavy a uvoľňuje dutiny;
  • rozmarín – dodanie energie, zlepšuje sústredenie;
  • kadidlo – pomáha pri strese, psychickej únave či pri prechladnutí;
  • citrón – pozitívne pôsobí na pleť, dýchacie cesty, stres a trávenie.

Ako funguje aromaterapia?

Hlavným princípom aromaterapie je používanie čistých prírodných esenciálnych olejov z rastlinných výťažkov. Vôňa týchto olejov sa počas saunovania vdychuje a predpokladá sa, že môže vyvolať reakciu v mozgu, ktorá ovplyvňuje fyzické, duševné a emocionálne zdravie.

Aroma sauna kombinuje teplo s použitím esenciálnych olejov

Esenciálne oleje sa používajú rôznymi spôsobmi – aroma masáže, obklady, kúpele, inhalácie a difúzory. Vône pomáhajú znížiť úroveň stresu a úzkosti, zlepšiť koncentráciu a bdelosť, podporiť relaxáciu a spánok, znížiť úroveň bolesti alebo dokonca zmierniť niektoré zdravotné ťažkosti.

Vybrať si môžete z rôznych esenciálnych olejov so špecifickými zdravotnými účinkami, napríklad levanduľu na uvoľnenie alebo eukalyptus na uvoľnenie dýchacích ciest. Teplo zo sauny pomáha otvoriť póry a umožňuje telu absorbovať viac liečivých vlastností oleja. Tento typ sauny sa často používa v kúpeľoch.

Typy aromatických sáun

Medzi najčastejšie používané aromaterapeutické sauny patria: 

Eukalyptová sauna

Eukalyptová sauna je druh kúpeľnej liečby, pri ktorej sa používa eukalyptový olej na zlepšenie krvného obehu, zmiernenie stresu a otvorenie dýchacích ciest. Táto procedúra zahŕňa aromatický parný kúpeľ naplnený eukalyptovými esenciálnymi olejmi, ktoré majú terapeutické účinky. Para pomáha zjemniť a uvoľniť napäté svaly, zatiaľ čo eukalyptus zlepšuje priechodnosť dýchacích ciest.

Levanduľová sauna

Levanduľová sauna je typ sauny, pri ktorom sa používa levanduľový esenciálny olej alebo sušená levanduľa.Tá sa už dlho používa pre svoje upokojujúce a relaxačné vlastnosti, preto je obľúbenou voľbou na zbavenie sa stresu, úzkosti alebo napätia.

Brezová sauna

Brezová sauna je typ tradičnej sauny, ktorý využíva paru vznikajúcu z vriacej vody nad rozžeravenými kameňmi a na uvoľňovanie éterických olejov a vôní do vzduchu používa konáre alebo zväzky brezových listov. Vôňa brezy sa často spája s relaxáciou, pomáha znižovať stres a vytvára upokojujúcu atmosféru.

Čajovníková alebo tea tree oil sauna

Čajovníková sauna je typ tradičnej kórejskej sauny. Táto sauna využíva vyhrievané kamene, paru a čajovníkový olej, ktorý pomáha uvoľniť telo a zároveň poskytuje upokojujúcu atmosféru. Je známe, že vôňa čajovníka znižuje stres a úzkosť, zlepšuje náladu a dokonca poskytuje niektoré výhody pri starostlivosti o pokožku.

Aké sú účinky a výhody aromaterapeutickej sauny

Medzi účinky a výhody aromaterapeutickej sauny patria:

  • zlepšenie krvného obehu;
  • relaxácia;
  • zmiernenie stresu;
  • detoxikácia;
  • zlepšenie funkcie imunitného systému;
  • zvýšenie hladiny energie;
  • podpora zdravia pokožky.

Aromaterapeutická sauna pomáha zlepšovať kvalitu života tým, že poskytuje hlbokú relaxáciu a podporuje pocit pohody. Okrem toho pomáha aj pri znižovaní bolestí hlavy, depresiách a úzkostiach.

Kontraindikácie aroma sauny

Podobne, ako iné sauny, aj aroma sauna nie je vhodná pre každého. Obozretný treba byť najmä v nasledujúcich prípadoch: 

Tehotenstvo

Aromaterapeutickej saune by sa mali vyhýbať tehotné ženy, pretože teplo môže zvýšiť riziko vrodených chýb, potratu a iných tehotenských komplikácií.

Srdcové ochorenia

Ľudia so srdcovými ochoreniami, ako je vysoký krvný tlak alebo arytmia, by sa mali pred použitím aroma sauny poradiť so svojím lekárom, pretože kombinácia tepla a éterických olejov môže zvýšiť srdcovú frekvenciu.

Kožné ochorenia

Ľudia s citlivou pokožkou alebo kožnými ochoreniami, ako je napríklad ekzém, môžu pri kontakte s esenciálnymi olejmi používanými v saunách pocítiť nepriaznivé reakcie, preto by sa mali pred návštevou poradiť s lekárom.

Alergie

Ak máte alergiu na niektoré esencie, sauna nie je pre vás vhodná.

Aromaterapeutická sauna vs. parná sauna

Aroma sauny a parné sauny sú bežnými typmi sáun, ktoré sa používajú na relaxáciu a regeneráciu organizmu. Aroma sauna využíva esenciálne oleje a bylinky na vytvorenie príjemnej vône, zatiaľ čo parná sauna využíva horúcu vodnú paru na vytvorenie vlhkej atmosféry.

Aromaterapeutické sauny sú často drahšie ako parné sauny, pretože si vyžadujú ďalšie vybavenie, napríklad aroma difuzér. Okrem toho majú nižšie teploty a vyžadujú kratší pobyt v saune ako parné sauny.

Parné sauny poskytujú oveľa intenzívnejší zážitok ako aroma sauny vďaka vyšším teplotám a dlhšiemu času saunovania. Teplo generované parou pomáha otvoriť póry a umožniť tak uvoľnenie toxínov z tela, čo vedie k lepšiemu krvnému obehu, zvýšeniu metabolizmu či zlepšeniu imunitného systému.

Aroma sauna vs. fínska sauna

Aromaterapeutické sauny využívajú kombináciu horúceho vzduchu a pary na vytvorenie vlhkého prostredia, zatiaľ čo fínske sauny využívajú vyhrievané kamene na vytvorenie suchého prostredia. 

Aroma sauny sú vo všeobecnosti vhodnejšie pre tých, ktorí uprednostňujú vlhké, relaxačné prostredie, zatiaľ čo fínske sauny sú vhodnejšie pre tých, ktorí hľadajú intenzívny očistný zážitok so suchým teplom.

Aká je cena aróma sauny

Ceny závisia od dĺžky pobytu. Vo väčšine prípadov je potrebné zakúpiť si vstup do wellness alebo SPA, kde máte k dispozícii niekoľko druhov sáun. Ceny vstupov do wellness centier sa v priemere pohybujú od 8 do 12 eur za hodinu.

Kde ponúkajú služby

Aroma sauny sú väčšinou súčasťou wellness centier a wellness hotelov. Pomocou nášho katalógu wellness si môžete vyhľadať poskytovateľov danej sauny v okolí. Vyskúšať si ju môžete aj v rámci wellness pobytu v kúpeľoch.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Romantické pobyty pre dvoch sú ideálnym darčekom Tip na darček pre partnera – romantický pobyt

Romantický pobyt pre dvoch ako darček pre partnera alebo partnerku? A prečo nie. Pokiaľ máte v pláne prekvapiť svoju druhú polovičku, zaujímavým tipom na darček pre partnera k narodeninám, meninám alebo k výročiu môže byť práve aj romantický pobyt.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok Dobite si baterky počas wellness pobytu!

Wellness pobyt dodá každému energiu, ktorú tak nutne potrebuje. Víkendový alebo dokonca celotýždňový, na výber ich je mnoho a relaxačné procedúry vždy zaručia pocit dokonalej pohody a oddychu. Vymeňte stres, zhon, vyčerpanie a únavu za dni plné relaxu a oddychu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore