Bylinková parná sauna a suchá bylinková sauna: Relax & Detox

Medzi nezvyčajnú ponuku saunovania patrí bylinná sauna. Tento typ sauny posúva holistickú saunovú terapiu na úplne novú úroveň. Iste, existujú bežné sauny, ako sú infrasauna, fínska sauna alebo parná sauna, ktoré sú neuveriteľne prospešné a veľmi obľúbené. Ak však hľadáte niečo špeciálne, zaujímavé a iné, bylinková parná sauna je pre vás to pravé.

Čo je to bylinková sauna?

Bylinná sauna je typ sauny, ktorá využíva bylinky, ako napríklad eukalyptus a levanduľu, na vylučovanie voňavej pary. Tento typ sauny sa používa pre svoje liečivé účinky už stáročia.

Teplota v bylinkových saunách sa pohybuje od 40 do 55 °C. Vlhkosť v saune je od 10 do 20 %.

Ako funguje bylinná sauna

Bylinná sauna je typ sauny, ktorý využíva prírodné bylinky na vytvorenie relaxačnej a terapeutickej atmosféry. Bylinná sauna funguje tak, že uvoľňuje paru alebo suché teplo, ktoré poskytuje množstvo výhod. 

Použité bylinky môžu poskytovať aromaterapeutické účinky, ako aj rôzne liečivé vlastnosti. Para pomáha otvárať póry a uvoľňovať toxíny, zatiaľ čo suché teplo uvoľňuje svaly a zmierňuje stres.

Kde všade sa využívajú bylinky

Silu byliniek môžete vyskúšať mnohými spôsobmi. Používajú sa na čaje, tinktúry, aromaterapiu a tiež v ajurvédskej medicíne. Medzi obľúbené procedúry patria aj bylinné masáže a sauny.

Bylinková sauna a bylinná masáž sú dve tradičné procedúry, ktoré možno použiť na liečbu rôznych ochorení. Bylinná sauna je forma parnej terapie, ktorá využíva výpary liečivých bylín na vytvorenie parnej atmosféry.

Bylinná masáž zahŕňa používanie esenciálnych olejov, bylín a iných rastlinných produktov na uvoľnenie napätia v určitých oblastiach tela. 

Obe procedúry pomôžu pri liečbe stresu, únavy, svalových bolestí, ako aj pri podpore celkovej pohody.

Suchá alebo bylinková parná sauna?

Výber medzi bylinkovou parnou saunou a bylinkovou suchou saunou závisí od vašich osobných preferencií a požadovaných výsledkov. Bylinková parná sauna skvele detoxikuje organizmus a blahodárne vplýva na dýchacie cesty, zatiaľ čo bylinné suché sauny poskytujú uvoľnenejšie prostredie. V konečnom dôsledku je na vás, aby ste sa rozhodli, ktorý typ sauny bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám.

Obe sauny sa môžu používať na liečbu rôznych zdravotných problémov, vrátane prechladnutia a chrípky, alergií, kožných problémov a tráviacich problémov. V suchej bylinkovej saune pomáha suché teplo otvárať póry, uvoľňovať svaly a zmierňovať stres.

Aké druhy bylín sa používajú v saunách

Medzi bežné bylinky používané v saunách patria:

  •     eukalyptus;
  •     levanduľa;
  •     céder;
  •     jalovec;
  •     rozmarín. 

Tieto bylinky sú známe svojimi upokojujúcimi účinkami, ako aj príjemnou vôňou.

Bylinková parná sauna zmierňuje stres a uvoľňuje telo

Aké sú účinky a výhody bylinkovej sauny? 

Sauna s pridanými bylinkami poskytuje tieto pozitívne účinky:

  •  zmierňuje stres;
  •  zlepšuje krvný obeh;
  •  pomáha organizmu zbaviť sa zápalu;
  •  zlepšenie imunitný systém;
  •  detoxikuje telo;
  •  zlepšuje zdravie pokožky;
  •  bojuje proti prechladnutiu a chrípke. 

Bylinkové sauny poskytujú aj terapeutickú aromaterapiu, ktorá pomáha uvoľniť myseľ a telo. Okrem je pobyt v bylinkovej saune užitočný pri chronickej bolesti a stuhnutosti. Väčšina ľudí sa po saunovaní v bylinkovej saune cíti uvoľnenejšie a pokojnejšie.

Kontraindikácie bylinkovej sauny

Bylinné sauny vo všeobecnosti považujeme za bezpečné pre väčšinu ľudí, avšak je zvážte niektoré kontraindikácie.

  • Ľudia s vysokým krvným tlakom, srdcovým ochorením alebo iným vážnym zdravotným stavom by sa mali pred používaním bylinkovej sauny poradiť so svojím lekárom.
  • Tehotné ženy a ľudia užívajúci určité lieky by sa mali vyhýbať bylinkovým saunám.
  • Okrem toho by bylinkovú saunu nemali používať ľudia krátko po operáciách alebo s akýmikoľvek poraneniami kože, pretože teplo môže tieto stavy zhoršiť.
  • Ľudia, ktorí sú citliví na éterické oleje, by sa tiež mali vyhnúť používaniu bylinkovej sauny, pretože kombinácia tepla a olejov môže byť príliš stimulujúca.

Bylinná sauna vs. parná sauna

Hlavný rozdiel medzi uvedenými druhmi sáun je v tom, že v bylinkovej saune sa používajú sušené bylinky, napríklad eukalyptus, rozmarín, tymián a levanduľa, na vytvorenie voňavej pary, ktorá pomáha čistiť vzduch v miestnosti. Tento typ sauny tiež používa nepriame teplo na jemnejšie zahriatie tela ako tradičná suchá alebo parná sauna. 

Parné sauny využívajú priame teplo z elektrického alebo plynového ohrievača na vytvorenie horúcej pary, ktorá môže byť pre niektorých ľudí často nepríjemná. 

Teplota v parnej saune sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí 43 °C – 60 °C, zatiaľ čo teplota v bylinkovej saune je okolo 43 °C.

Bylinková parná sauna vs. aromatická sauna

Bylinkové sauny sú zvyčajne tradičné suché sauny, ktoré na vytváranie pary používajú vyhrievané kamene. Ich ďalšou výhodou je uvoľňovanie bylinných esencií, napríklad eukalyptu alebo mäty, do vzduchu. 

Aroma sauny sú podobné, ale na prevoňanie vzduchu namiesto byliniek používajú aromatické oleje. Oba typy sáun poskytujú relaxáciu a môžu pomôcť pri zmiernení stresu, zlepšení krvného obehu a dýchacích problémoch.

Bylinková sauna vs. fínska sauna

Bylinná suchá sauna a fínska sauna sú obe druhy suchej tepelnej terapie. Bylinkové sauny však môžu byť aj parné. Hlavný rozdiel medzi týmito dvoma druhmi sáun predstavuje využitie aromatických byliniek. 

Aromaterapia môže pomôcť zmierniť stres, zlepšiť náladu a podporiť relaxáciu. Fínske sauny vytvárajú intenzívne teplo z horúcich kameňov, ktoré môže byť pre niektorých ľudí dosť intenzívne. Tento typ sauny sa zvyčajne používa na očistu tela a stimuláciu krvného obehu.

Brezová metlička je typický doplnok fínskej sauny

Soľná sauna vs. bylinková sauna

Soľné sauny sú vyhrievané suché miestnosti, ktoré obsahujú malé množstvo častíc soli, zatiaľ čo bylinkové sauny využívajú aromatické bylinky a rastliny na vytvorenie prostredia plného pary. Soľné sauny majú zvyčajne nižšie teploty, takže sú vhodné pre ľudí, ktorí sú citliví na teplo. Výhodou soľných sáun je aj uvoľňovanie záporných iónov, ktoré pomáhajú znížiť stres a zlepšiť náladu.

Bylinkové sauny sú teplejšie a voňavejšie ako soľné sauny. Teplo pomáha otvárať póry a uvoľňovať svaly, zatiaľ čo bylinky môžu pôsobiť ako prírodné dekongestanty.

Aká je cena bylinkovej sauny

Ceny závisia od dĺžky pobytu. Vo väčšine prípadov je potrebné zakúpiť si vstup do wellness alebo SPA, kde máte k dispozícii niekoľko sáun. Ceny vstupov do wellness centier sa v priemere pohybujú od 8 do 12 eur za hodinu.

Kde ponúkajú službu?

Video

Mohlo by vás zaujímať

Zábal sa môže aplikovať na celé telo. Pacient sa na 20 minút zabalí do plachiet s rašelinou Termoterapia v kúpeľoch

Teplo na zmiernenie bolesti využíva ľudstvo už od nepamäti. Nie je preto žiadnym prekvapením, že termoterapia patrí medzi najrozšírenejšie procedúry. Viete, kedy vám lekár predpíše procedúry z radu termoterapie a ako vám môže teploliečba pomôcť?

Zistiť viac
Ilustračný obrázok Druhy masáží

Bolesti chrbta a hlavy najčastejšie zapríčiňuje nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie. Telo potrebuje v tomto prípade uvoľnenie, ktoré môžeme nájsť v uvoľňujúcich masážach. Druhov masáži je veľa a stačí si len vybrať. Vyberte si s nami masáž podľa vašich predstáv.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore