Infrasauna

V porovnaní s iným druhmi sáun, má infrasauna najväčšie detoxikačné účinky. Teplo v infrasaune preniká priamo do tela, čo je hlavný rozdiel oproti iným typom sáun. Okrem detoxikácie pomáha zmierňovať bolesti, stres a zároveň zlepšuje krvný obeh. Infrasauna je vhodná takmer pre každého, kto túži po oddychu a priaznivých účinkoch na zdravie.

Interiér infrasauny je pokrytý infračervenými svetlami

Čo je infrasauna

Infrasauna je typ sauny, ktorý využíva svetlo na vytváranie tepla. Tento druh sauny sa niekedy označuje ako vzdialená infračervená sauna – slovo „vzdialenosť” znamená preniknúť do ľudského tkaniva, čo následne prináša množstvo zdravotných výhod.

Teplota v infrasaune je približne 35 – 45 °C. Odporúčaný čas pobytu je 15 0 30 minút.

Ako funguje infrasauna

Infračervené sauny fungujú tak, že produkujú infračervené svetelné vlny, ktoré telo absorbuje. Teplo z infračerveného svetla sa potom mení na tepelnú energiu, ktorá zvyšuje teplotu telesného jadra a spôsobuje, že sa potíme. Tento proces pomáha odstraňovať toxíny, znižovať stres a zlepšovať krvný obeh.

Namiesto ohrievania vzduchu v priestore infrasauny ohrievajú priamo telo. Výsledkom je hlbšie prenikanie do tkanív.

Typy infrasauny

Poznáme 3 základné typy infrasauny:

Ďaleká infračervená sauna

Tento typ infračervenej sauny vyžaruje infračervené svetelné vlny, ktoré prenikajú hlboko do tela, čo umožňuje intenzívnejšie potenie ako pri tradičnej saune.

Celospektrálna infrasauna

Táto sauna kombinuje blízke aj vzdialené infračervené svetelné vlny, vďaka čomu je účinnejšia pri vytváraní tzv. hlbokého potenia.

Prenosná infrasauna

Malé konštrukcie v tvare stanu, ktoré sa dajú ľahko postaviť a rozložiť, takže sú ideálne pre ľudí, ktorí chcú infrasaunu používať vo svojom dome bez toho, aby museli robiť trvalé zmeny alebo rekonštrukcie.

Ako používať infrasaunu

K správnemu saunovaniu v infrasaune vám pomôžu tieto kroky: 

  1. Pred použitím infrasauny si nezabudnite prečítať kontraindikácie.
  2. Umiestnite sa v saune tak, aby ste mali hlavu vzpriamenú. Pomôže predísť závratom.
  3. Vo vnútri sauny sa občas pohybujte, aby ste zabezpečili rovnomerné rozloženie tepla na všetky časti tela.
  4. Pred a po saunovaní pite veľa vody, aby ste zostali hydratovaní a podporili odplavenie toxínov uvoľnených počas potenia.
  5. Po skončení saunovania sa osprchujte studenou vodou, aby sa teplota vášho tela vrátila na normálnu úroveň a toxíny sa odstránili z povrchu pokožky.

Účinky infrasauny

Saunovanie v infrasaune má blahodarné účinky na váš organizmus. Infračervené žiarenie preniká priamo do pokožky, čím dochádza nielen k lepšiemu prehriatiu organizmu, ale aj k ďalším benefitom. K pozitívnym účinkom infrasauny môžeme zaradiť:

1. Zlepšenie krvného obehu a prietoku krvi

Terapia infračerveným teplom zvyšuje krvný obeh, čo pomáha zlepšovať kardiovaskulárne zdravie, zmierňovať zápaly a bojovať proti únave.

2. Detoxikácia

Infračervené sauny zvyšujú teplotu telesného jadra, čo spôsobuje, že organizmus vylučuje škodlivé látky preč z tela. To zlepšuje zdravie pokožky, ako aj pomáha znížiť hladinu stresu v tele. Infrasauna má lepšie detoxikačné účinky ako akákoľvek iná sauna.

3. Úľava od bolesti

Zvýšené teplo infrasauny pomáha uvoľniť napäté svaly a zmierniť bolesti kĺbov. Môže tiež poskytnúť dočasnú úľavu pri chronických bolestivých stavoch, ako je fibromyalgia alebo reumatoidná artritída.

4. Úbytok hmotnosti

Hoci nejde o trvalé riešenie na chudnutie, sedenie v infrasaune pomáha spáliť viac kalórií a krátkodobo schudnúť.

Blahodárne účinky infrasauny môžu využiť aj ľudia, ktorí majú s problémy s tlakom

5. Zníženie hladiny stresu

Kombinácia tepla a svetla pôsobí na myseľ a telo upokojujúco, čo pomáha znížiť úroveň stresu.

Infrasauna s chromoterapiou

Infrasauny využívajú infračervené svetlo, ktoré je voľným okom neviditeľné, na zohriatie človeka podobným spôsobom ako slnko. Rozdiel je v tom, že infrasauny nepoužívajú horúci vzduch, ale svetlo a sálavé teplo. 

Chromoterapia je druh terapie využívajúci farby a ich liečivé vlastnosti na zlepšenie fyzického a duševného zdravia. Farby sa používajú ako vibračné frekvencie, ktoré môžu pomôcť obnoviť rovnováhu v energetických systémoch tela. 

Kombináciou týchto dvoch terapií možno vytvoriť atmosféru priaznivú pre relaxáciu a zároveň poskytnúť terapeutické výhody, ako je zlepšenie krvného obehu, detoxikácia, zmiernenie stresu a zlepšenie tonusu pokožky.

Infrasauna počas choroby?

Používanie infrasauny počas choroby je väčšinou bezpečné. Niektoré výskumy naznačujú, že používanie infrasauny počas choroby môže pomôcť minimalizovať príznaky a urýchliť zotavenie.

Je infrasauna bezpečná?

Áno, infrasauny sú vo všeobecnosti bezpečné pre väčšinu ľudí. Pred použitím infrasauny je však dôležité poradiť sa s lekárom, najmä ak máte nejaké predchádzajúce zdravotné ťažkosti.

Môže infrasauna spôsobiť rakovinu?

Nie, infrasauny nespôsobujú rakovinu. V skutočnosti môžu poskytovať určitú ochranu pred rakovinou vďaka hlbokému teplu, ktoré pomáha zlepšiť krvný obeh a detoxikovať telo.

Kontraindikácie infrasauny

Infrasauna sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú pre väčšinu ľudí, avšak existujú osoby, ktoré by infrasaunu nemali používať. Patria medzi ne:

  • tehotné ženy;
  • osoby s kardiovaskulárnym ochorením;
  • osoby užívajúce určité lieky;
  • osoby s kardiostimulátorom;
  • osoby, ktoré požili alkohol;
  • osoby, ktoré zle reagujú na zvýšené teploty;
  • ľudia s akýmkoľvek ochorením kože, ako je psoriáza alebo ekzém, pretože môže spôsobiť podráždenie a ďalšie poškodenie kože.

Prečo sa po infrasaune cítim horšie?

Po použití infrasauny sa môžete cítiť horšie, pretože vaše telo sa usilovne snaží detoxikovať a odstrániť nahromadené toxíny. Počas tohto procesu môžete pociťovať príznaky, ako sú bolesti hlavy, únava alebo nevoľnosť. Môžete sa tiež cítiť dehydratovaní, pretože intenzívne teplo vyvoláva potenie. Nezabudnite piť veľa vody pred a po procedúre, aby ste sa vyhli týmto príznakom.

Infrasauna vs. tradičná fínska sauna

Infrasauny aj tradičné fínske sauny ponúkajú podobné zdravotné výhody, ako je zlepšenie krvného obehu a relaxácia. Líšia sa však v spôsobe vyhrievania.

Infrasauny využívajú svetelné vlny na priame ohrievanie tela, zatiaľ čo tradičné fínske sauny využívajú sálavé teplo na ohrievanie vzduchu okolo vás. V infrasaune je v porovnaní s fínskymi saunami teplota nižšia.

Infrasauna vs. terapia červeným svetlom

Infračervené sauny využívajú na ohrev tela ďaleké infračervené svetlo, zatiaľ čo terapia červeným svetlom využíva blízke infračervené svetlo, ktoré preniká hlbšie do pokožky a stimuluje hojenie. Obe procedúry pomáhajú znížiť zápal, zmierniť bolesť, zlepšiť krvný obeh a podporiť relaxáciu.

Infračervené sauny však častejšie spôsobujú dehydratáciu v dôsledku vypotenia toxínov a majú vyššie riziko prehriatia organizmu. Terapia červeným svetlom je druh svetloterapie a je bezpečnejšia, pretože nevytvára teplo a nedochádza pri nej k dehydratácii. Okrem toho sa predpokladá, že terapia červeným svetlom je účinnejšia pri stimulácii tvorby kolagénu a liečbe kožných ochorení.

Infrasauna vs. parná sauna

Parné sauny a infrasauny sú obľúbené spôsoby relaxácie, detoxikácie a úľavy od bolestí svalov. Infrasauny využívajú na vytvorenie tepla svetlo, zatiaľ čo parné sauny používajú na vytvorenie vlhkého tepla horúce kamene alebo parný generátor.

Infrasauny sa často označujú za zdravšiu možnosť, pretože ponúkajú nižšie teploty ako tradičné parné sauny. Teplo preniká hlbšie do tela, čo umožňuje hlbší proces detoxikácie. Okrem toho, keďže teplo nie je také intenzívne, tieto typy sáun sa môžu používať dlhší čas. 

Parné sauny zvyčajne pracujú pri vyšších teplotách ako infračervené sauny, takže poskytujú intenzívnejší pocit uvoľnenia. Para tiež pomáha otvárať póry v pokožke, čo pomáha pri uvoľňovaní toxínov z tela. Tieto vysoké teploty však môžu pri príliš dlhom používaní spôsobiť dehydratáciu. 

V konečnom dôsledku oba typy sauny ponúkajú jedinečné výhody a záleží na osobných preferenciách, ktorú z nich si vyberiete.

Aká je cena?

Ceny závisia od dĺžky pobytu. Vo väčšine prípadov je potrebné zakúpiť si vstup do wellness alebo SPA, kde je vám k dispozícii niekoľko sáun. Ceny vstupov do wellness centier sa v priemere pohybujú od 8 do 12 eur za hodinu. V masážnych salónoch býva vstup do infrasauny zahrnutý v cene masáže. 

Kde ponúkajú infrasauny?

Infrasauna je niekedy súčasťou masážnych salónov. Pomáha predhrievať telo na masáž. Takisto takmer každé wellness centrum má infrasaunu. Jednotlivé centrá nájdete v našom katalógu wellnessov so saunou. Vyskúšať si ju môžete aj v rámci wellness pobytu v kúpeľoch.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Bylinková sauna má teurapeutický a relaxačný účinok Bylinková sauna

Medzi nezvyčajnú ponuku saunovania patrí bylinná sauna. Iste, existujú bežné sauny, ako sú infrasauna alebo fínska sauna, ktoré sú neuveriteľne prospešné a veľmi obľúbené. Ak však hľadáte niečo špeciálne, zaujímavé a iné, bylinková sauna je pre vás to pravé.

Zistiť viac
Parafango – termoterapia Termoterapia v kúpeľoch

Teplo na zmiernenie bolesti využíva ľudstvo už od nepamäti. Nie je preto prekvapením, že termoterapia patrí medzi najrozšírenejšie rehabilitačné a kúpeľné procedúry. Viete, kedy vám lekár predpíše procedúry z radu termoterapie a ako vám môže teploliečba pomôcť?

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore