Saunovaním ku zdraviu – zásady a pravidlá

Saunovanie môže mať na zdravie ohromný vplyv. Preto saunu používali už starí Gréci, Rimania i Mayovia. Dnes je saunovanie súčasťou mnohých kultúr. Avšak, nielen tradícia a skúsenosť potvrdzujú pozitívne účinky saunovania. Pridáva sa aj veda. Moderná medicína potvrdzuje celý rad benefitov na zdravie tejto príjemnej relaxačnej aktivity, ako na telo, tak aj na myseľ.

Lekári väčšinou nič nenamietajú proti saunovaniu v domácom prostredí.

Aké sú účinky saunovania

Priaznivé účinky sauny sú potvrdené na obehové, kardiovaskulárne a imunitné funkcie. Pravidelné saunovanie znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb, mŕtvice, pľúcnych ochorení, ale aj nákazy bežnou chrípkou. Pozitívny vplyv má aj pri reumatických ochoreniach, bolestiach hlavy a na niektoré kožné ochorenia vrátane zmiernenia prejavov psoriázy.  Prospieva pri liečbe alergie a astmy a tiež pri chronickej únave. Znižuje oxidačný stres a zápalové reakcie, reguluje autonómny nervový systém, lipidový profil, zlepšuje funkcie vnútornej výstelky ciev a tiež kardiorespiračný systém.

  • Teplo v saune pôsobí na rozširovanie ciev a zlepšuje cirkuláciu krvi, čo prospieva aj krvnému tlaku. 
  • Sauna podporuje vylučovanie toxínov a škodlivín z tela. Pobytom v saune si výrazne posilňujete imunitný systém a predchádzate aj zápalom v tele. 
  • Pravidelné saunovanie navyše zrýchľuje metabolizmus a reguluje chuť do jedla. Zlepšuje tak využitie kyslíka na redukciu telesného tuku. 
  • Pri pravidelnom využívaní sauny sa aktivuje aj rast nových mozgových buniek a zachovávajú sa vo výbornej kondícii tie, ktoré vám už slúžia. 
  • Telo sa zbavuje toxínov, mozog sa prekrvuje, vyplavujú sa endorfiny a človek zo sauny vychádza v lepšej nálade.

Vyskúšať si priaznivé účinky saunovania na vlastnej koži môžete napríklad aj počas wellness pobytu.

Dôležitá je pravidelnosť a dodržiavanie pravidiel

Prečítajte si ako sa správne saunovať a nezabudnite, že dôležitá je pravidelnosť. Preto je dôležité vedieť ako často saunovanie opakovať, aby malo čo najlepší účinok. Nemusíte síce lámať rekordy, ale aby mala sauna nejaký účinok, telo ju potrebuje absolvovať aspoň raz za 2 týždne, najlepšie však každých 7 dní. Pokojne tam môžete chodiť aj každý deň, nijako vám to neškodí. Saunujte sa však správnym spôsobom. To znamená, že si na saunovanie vyhraďte v prvom rade dostatok času. Okrem toho sa určite zoznámne s pravidlami saunovania, ktoré nájdete aj v článku 8 krokov k správnemu saunovaniu. Jedna malá rada od nás do sauny. Určite do sauny nechoďte v plavkách. Keď už tak v plachte.

Po každom saunovaní si doprajte polhodinovú oddychovú prestávku.

Prečo saunovanie v plavkách nie je dobrým nápadom? Najhoršou kombináciou je zloženie plaviek (azofarbivá, ftaláty, chlórbenzény, toluén, nikel, kadmium a kto ho vie čo ešte) a teplota (okolo 100 stupňov Celzia) v saune.

Plavky, ktoré ani náhodou nie sú vyrobené na používanie v teplotách nad 100 stupňov, dokonca aj prať ich máme iba na tridsiatke, po pár použitiach v saune môžete vyhodiť. A čo vaše telo? V saune sa vám otvoria póry, aby ste sa čo najlepšie potili. Ale zároveň tým aj umožnia cez pokožku ľahšie vstupovať dnu všetkému, čo na ňu nanesiete. Či už sú to drahé krémy a masážne emulzie alebo už spomínané azofarbivá, ftaláty a podobne. 

Kedy sauna áno a kedy už nie – osobitosti saunovania

Existujú kontraindikácie, kedy nie je saunovanie vhodné, ale vo všeobecnosti má mnohé pozitívne účinky. Horúce prostredie prospieva dýchacím cestám, zlepšuje kvalitu pokožky, má upokojujúce účinky pri veľkom strese a psychických problémoch.

Sauna a menštruácia

Mnoho lekárov sa zhoduje, že v prvých dňoch menštruácie, nie je saunovanie pre ženy vhodné. Pri menštruácii dochádza k prekrveniu maternicovej sliznice, môže vzostup vnútornej teploty prispieť k zvýšenému krvácaniu. Navyše, počas menštruácie je maternicové hrdlo otvorenejšie, a preto sa touto cestou môžu do tela ľahšie dostať aj rôzne nečistoty. Vo verejných priestoroch, akým je sauna, je väčšie množstvo ľudí, teda je tu i zvýšená šanca výskytu nečistôt. Lekári však väčšinou nič nenamietajú proti saunovaniu v domácom prostredí. Krátke prehriatie v ľahu a následné sprchovanie vlažnou vodou, prináša totiž úľavu od bolestí. 

Sauna a tehotenstvo

Dokonca ani v tehotenstve sa ženy nemusia vzdať sauny. Samozrejme za predpokladu, že sú dodržiavané nejaké pravidlá. Ženy, ktoré nikdy nenavštívili saunu, by ju určite nemali otestovať prvýkrát práve v tehotenstve. Aj rizikovo tehotné ženy, ženy s hroziacim predčasným pôrodom či komplikáciami, ako je vysoký krvný tlak alebo problémy s obličkami, sa musia v každom prípade sauny vzdať. Ale väčšina žien, ktoré navštevovali saunu ešte predtým než otehotneli, si tento pôžitok môžu dopriať. 

Sauna a deti

U nás sa na saunovanie detí pozerá trochu nedôverčivo, ale vo svete to nie je nijaká zvláštnosť. Napríklad vo Fínsku rodičia svojich potomkov berú do sauny hneď ako im po narodení odpadne zaschnutý pupočník. Prvé zoznámenie dieťaťa so saunou závisí však v prvom rade od postoja rodičov a ich vzťahu k saunovaniu. Detskí lekári však tvrdia, že minimálny vek na saunovanie dieťaťa je pol roka, ale optimálne sú to 2 až 3 roky. Vtedy už dieťa vie udržať moč a stolicu a nebude v saune sedieť v plienke. Všetko však závisí od dieťaťa, pretože každé je iné. So saunovaním treba začať veľmi pomaly, najmä čo sa týka dĺžku pobytu. Najprv stačí len 2 či 3 minúty a postupne, aj podľa toho či sa to dieťaťu páči, tento interval predlžovať. 

Potom dieťa pomaly ochlaďte pod sprchou alebo v bazéne, voda nesmie byť ľadová, aby nenastali kŕče. Použite radšej vlažnú vodu. Zabaľte potom dieťa do osušky, resp. župana, prikryte a nechajte poležiačky odpočívať. Deti veľmi rýchlo vychladnú, a tak je ideálne proces saunovania zopakovať aspoň dvakrát. 

Sauna a dojčenie

Aj popri dojčení môžete saunu bez problémov absolvovať. Nemusíte sa obávať žiadnych problémov s mliekom či dojčením. Sauna pre dojčiacu matku nepredstavuje žiaden problém.

Sauna a chudnutie

Napriek dlhej histórii užívania saunovania za účelom schudnutia, doposiaľ neexistujú žiadne vedecké štúdie, ktoré by potvrdili, že pobyt v saune skutočne pomáha odbúrať tuk. Avšak, aj keď v saune v skutočnosti nechudnete, sauna môže byť pri tomto procese prospešná z viacerých iných dôvodov. 

Horúci vzduch v saune vyvoláva potenie a vylučovanie škodlivých látok, otvára póry pokožky, zlepšuje jej prekrvenie, pružnosť a vzhľad. Zrýchľuje metabolizmus, pôsobí protizápalovo, baktericidne a zabíja roztoče, ktoré žijú na ľudskom tele. Sauna pomáha aj proti rôznym alergiám, ekzémom, kvasinkovým aj hubovým infekciám, akné a kožným chorobám. Má preukázateľne liečivé účinky pri astme, zápaloch a alergiách dýchacích ciest. Zároveň pôsobí upokojujúco a relaxačne.

Sauna a vysoký tlak

Ilustračný obrázok - sauna

Saunovania sa nemusíte vzdať aj keď nemáte ideálny tlak a trápi vás srdce. Pri akýchkoľvek ťažkostiach so srdcovo-cievnym systémom, vrátane vysokého krvného tlaku, sa však o vhodnosti sauny musíte poradiť s vaším lekárom. Nechoďte do klasickej švédskej ani fínskej sauny. Zvoľte parnú alebo infrasaunu. Druhov sáun je niekoľko. Kým sa nezaradíte medzi pravidelných saunovačov, zdržte sa tu priemerne len 3 až 5 minút. Ak treba, tak aj menej. 

Ak si liečite vysoký krvný tlak, neochladzujte sa ľadovými vedrami, skokom do chladnej vody ani studenou sprchou. Teplotný šok môže spôsobiť náhle zúženie ciev a zvýšenie krvného tlaku. Vhodnejšie je prirodzené ochladenie. Stačí sa prechádzať okolo bazéna. Po každom saunovaní si doprajte polhodinovú oddychovú prestávku.

Sauna a prechladnutie

Návšteva sauny, najmä fínskej, je pre organizmus vždy náročná a pre oslabený organizmus nie úplne vhodná. Obyčajné prechladnutie, tým skôr chrípka alebo akákoľvek iná vážnejšia choroba, predstavuje pre telo výrazné oslabenie. Organizmus sa často snaží vlastnými mechanizmami regulovať teplotu a návšteva sauny, ktorá umelo teplotu zvýši o ďalší stupeň až dva, môže tieto procesy závažne narušiť. Pri ochorení hrozí väčšie riziko dehydratácie. Ďalej je viac než odporúčané uvedomiť si, že malý a uzavretý priestor ako je sauna, predstavuje zvýšené riziko pre rozšírenie choroboplodných zárodkov. Sauna a nachladnutie teda väčšinou nie je dobrá kombinácia.   

Sauna v lete

Niektorí namietajú, iní tvrdia, že saunovanie v lete je zbytočné a nezdravé. Do sauny sa však chodí pravidelne počas celého roka práve preto, aby ste účinky mohli na sebe pozorovať trvalo a zjavne. Ak saunovanie v lete prerušíte, automaticky účinky znižujete! Odborníci odporúčajú chodiť do sauny každých sedem dní, a to aj v lete.

Mohlo by vás zaujímať

Vírivka uvoľňuje stres, napätie aj bolesti Zdravotné účinky vírivky

Príjemná teplá voda v spojení s jemnou bublinkovou masážou, je jedno z mála potešení, ktoré si z času na čas doprajeme, aby sme zrelaxovali. Vedeli ste, že okrem relaxačných účinkov, má vírivka aj ďalšie hydroterapeutické benefity? Pozrite sa s nami na tie najväčšie výhody víriviek.

Zistiť viac
Jaskynný kúpeľ Parenica – interiér jaskyne Jaskynný parný kúpeľ Parenica

Sklené Teplice patria medzi najstaršie kúpele na Slovensku. Nachádzajú sa neďaleko známeho mesta Banská Štiavnica. História kúpeľov siaha do 16. storočia aj keď blahodárne účinky vody poznali obyvatelia obce podstatne skôr. Medzi unikátny výtvor prírody, ktorý sa nachádza v areáli kúpeľov, patrí jaskynný parný kúpeľ.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore