Ako vybrať vhodný liečebný pobyt v kúpeľoch?

Liečebný pobyt nie je len o oddychu a relaxe, ale jeho cieľom je aj úľava od zdravotných problémov. Pri výbere liečebného pobytu je preto dôležité zhodnotiť svoj zdravotný stav. V prípade vážnejších zdravotných problémov konzultujte výber liečebného pobytu aj so všeobecným alebo odborným lekárom, ktorí dokážu adekvátne posúdiť vhodnosť liečebného pobytu.

Čo treba zvážiť pri výbere liečebného pobytu?

Liečebné pobyty väčšinou trvajú viac dní, pre optimálny účinok odporúčame 14 a viac. Sú určené pre každého, kto potrebuje vyriešiť nejaký zdravotný problém alebo uľaviť od bolesti. Do kúpeľov tak hostia prichádzajú, aby vyriešili rôzne zdravotné problémy a eliminovali negatívny vplyv chorôb obehového, tráviaceho, dýchacieho, pohybového či nervového ústrojenstva na svoj život. 

Vybrať správny liečebný pobyt sa môže zdať byť náročné. My vás prevedieme týmto výberom krok za krokom a pomôžeme vám vybrať vhodný liečebný pobyt. 

Termín a dĺžka pobytu liečebného pobytu

Môžete ostať v kúpeľoch minimálne týždeň? 

Je príjemné odísť po rušnom pracovnom týždni na víkend do kúpeľov. Niekedy to naozaj stačí. Ale pri liečebnom pobyte je vhodné, aby ste v kúpeľoch zostali pod dohľadom odborníkov aspoň týždeň. 

V ideálnom prípade by mal pobyt trvať až 21 nocí. Vtedy sa najlepšie prejavia účinky termálnej a minerálnej vody v kúpeľoch na fyzický i psychický stav pacienta.

Budete cestovať počas hlavnej sezóny alebo mimo nej?

Počas hlavnej sezóny žijú kúpele veselým životom. Tešiť sa môžete na bohatý kultúrny program a pestré možnosti trávenia voľného času. Zároveň však v tomto čase budú hotely, kaviarne, procedúry, bazény, sauny aj iné atrakcie plnšie. 

Za hlavnú sezónu v kúpeľoch je považované obdobie od mája do konca septembra. V prípade, ak sa rozhodnete pre liečebný pobyt počas tohto obdobia, počítajte s nutnosťou skorej rezervácie, pretože ubytovacie kapacity sa v hlavnej sezóne väčšinou rýchlo míňajú. Pri jednolôžkovej izbe je včasná rezervácia doslova nevyhnutnosť. Vo väčšine kúpeľných domov je štandardná čakacia doba pri dlhších termínoch na 1/1 izbu aj pol roka.

Mimo sezóny sa môžete tešiť na väčší pokoj a zvyčajne aj nižšie ceny.

Preferujete konkrétne ročné obdobie?

Liečebný pobyt v kúpeľoch môže mať svoje čaro v každom ročnom období. Na jar doplní relax rozkvitnutý kúpeľný park, leto je ideálnym časom na využitie kúpania sa vo vonkajšom bazéne, jeseň ponúka pestrofarebnú prírodu a v zime môžete spojiť mrazivé prechádzky so zahriatím sa v termálnom bazéne. 

Je preto len na vás, ktoré ročné obdobie vám ulahodí.

Máte záujem o návštevu kultúrnych podujatí v kúpeľoch a v okolí?

Mnohé kúpele alebo kúpeľné mestečká organizujú pravidelne rôzne podujatia. V priebehu letných mesiacov sú obľúbené kultúrne letá plné bohatého sprievodného programu, na jeseň sú obľúbené podujatia spojené s vinobraním, v zimných mesiacoch zase zabíjačky a plesy. Ak sa chystáte na konkrétne podujatie, odporúčame si rezervovať izbu dostatočne vopred. V opačnom prípade sa môže stať, že liečebný pobyt už nebude dostupný. 

Lokalita

Preferujete hory, nížiny, mestské prostredie alebo vidiek?

Niektoré kúpele sa nachádzajú v krásnom prírodnom prostredí, iné v rušnom meste. Každému vyhovuje niečo iné. Ste mestský typ a máte radi mestský život, kaviarne či reštaurácie ? Alebo preferujete pokoj, prírodu a menej ľudí? Pri výbere miesta liečebného pobytu vyberajte lokalitu podľa svojich preferencií.

Ako sa plánujete na pobyt dopraviť?

Nie každý má auto a vie sa dopraviť na liečebný pobyt týmto spôsobom. Navyše, dlhá cesta autom môže byť náročná a parkovanie auta počas pobytu spoplatnené. Preto zvážte pred rezerváciou liečebného pobytu aj spôsob, akým sa plánujete na pobyt dopraviť a prispôsobte tomu výber pobytu. Dôležitá je vzdialenosť kúpeľov od miesta vášho bydliska a rovnako aj ich dopravná dostupnosť.

V prípade, ak sa chystáte cestovať vlastným autom, preverte si parkovacie možnosti. Niektoré hotely vyžadujú rezerváciu parkovacieho miesta vopred. Niekde môže byť parkovanie aj spoplatnené, čo vie pri dlhšom liečebnom pobyte jeho cenu predražiť.

Niekoľkohodinová cesta verejnou dopravou na liečebný pobyt s viacerými prestupmi, či dlhým čakaním na prípoj môže byť extrémne vyčerpávajúca. Podobne aj dlhá cesta autom v dopravnej zápche. 

Túžite byť ubytovaní v centre kúpeľov alebo v ich okrajovej časti? 

Vďaka ubytovaniu v centre kúpeľov to budete mať všade na skok. Musíte, ale počítať s o niečo vyššou koncentráciou ľudí a väčším ruchom, ako je tomu v okrajových častiach. 

Okrajové časti kúpeľov zväčšia ponúkajú pokoj a čaro prírody. 

Je pre vás dôležitá občianska vybavenosť?

Občianska vybavenosť sa v jednotlivých kúpeľných mestách môže výrazne líšiť. V malom kúpeľnom meste vás čaká len základná občianska vybavenosť a niekde nenájdete ani väčší obchod. Veľké kúpeľné mestá ponúkajú nadštandardnú občiansku vybavenosť. V mnohých nájdete aj väčšie obchodné centrá či kiná. 

Kúpeľné mesto si preto vyberajte aj podľa toho, čo z občianskej vybavenosti je nevyhnutné pre vaše pohodlie.

Ako plánujete tráviť voľný čas v okolí?

Nemenej dôležitým faktorom je okolie kúpeľov. Niekto si chce liečebný pobyt spríjemniť lyžovačkou, iný turistikou a sú aj takí, ktorí chcú spoznávať miestnu históriu či navštíviť rôzne zrúcaniny hradov. Podľa toho zvážte, do akých kúpeľov sa vyberiete. 

Pri výbere si môžete pomôcť aj tipmi na výlety v okolí jednotlivých kúpeľných miest, ktoré sme pre vás pripravili na našom blogu Relaxos.  

Čo je pre vás dôležitejšie: absolútny relax, alebo aktívny odpočinok?

Ak ste typ človeka, ktorý na mieste neposedí, odporúčame výber hotela na pomerne turisticky atraktívnych miestach, kde budete mať dostatok možností. Máte radi zaujímavé turistické atrakcie, alebo ste skôr na múzeá a históriu alebo sa radi vydávate na turistiku? 

Ak preferuje naopak absolútny relax môžu byť pre vás dokonalým miestom aj také miesta, ktoré nie sú preplnené turistami. 

Zameranie kúpeľov

Aké zdravotné problémy by mal riešiť váš liečebný pobyt v kúpeľoch? 

Rozhodli ste sa stráviť dovolenku v kúpeľoch. Výborne. Nezabudnite však, že takýto pobyt je v prvom rade liečebný. Preto si vyberte kúpele podľa toho, aké máte zdravotné problémy. Môže vás bolieť chrbát po celom dni sedavej práce alebo máte kŕčové žily, pretože celý deň stojíte za predajným pultom. Možno patríte k tým, ktorí trpia migrénami alebo majú problém s močovými cestami. 

Pozorne prečítajte, na čo sa zameriavajú kúpele, ktoré chcete navštíviť, aké choroby sa v nich liečia a na čo je pobyt v nich odporúčaný. Mimoriadne obľúbené sú napríklad liečebné pobyty na chrbticu či liečebné pobyty pre astmatikov

Hotel a služby

Ako si predstavuje ubytovanie?

Nie všetky ubytovacie zariadenia v kúpeľoch a ich izby sú rovnaké. Ubytovaní môžete byť vo veľkom kúpeľnom hoteli, liečebnom dome, vilke, penzióne, či rôznych depandance hotelov. Práve od vybraného ubytovacieho zariadenia závisí komplexnosť služieb, ktoré vďaka ubytovaniu získate. Zvážte preto, či chcete mať balkón, potrebujete apartmán alebo aké vybavenie je pre vás nevyhnutné, aby ste sa naplno mohli nechať rozmaznávať kúpeľnými procedúrami.  

Zvládnete dochádzať na procedúry a stravovanie do iných liečebných domov?

Najmä v prípade menších ubytovacích zariadení môže byť potrebné dochádzať na procedúry a stravovanie do iného zariadenia, ktoré býva od ubytovacieho zariadenia zvyčajne vzdialené do niekoľko sto metrov. Jednotlivé zariadenia môžu byť spojené krytou spojovacou chodbou, prípadne je potrebné presúvať sa cez kúpeľný park. 

V prípade, ak vám takéto presúvanie robí problém, napríkad zo zdravotných dôvodov, uprednostnite ubytovacie zariadenia v kúpeľoch, ktoré ponúkajú všetky služby pod jednou strechou. Takýto komfort zvyčajne nájdete vo veľkých kúpeľných hoteloch

Ovplyvňuje vaše stravovanie aj špeciálna diéta? 

Ste diabetik, celiatik, alergický na mlieko alebo laktózu, či vegetarián? Overte si pred výberom ubytovacieho zariadenia možnosti stravovania, ktoré ponúka hotel pre klientov s vašimi potrebami.

Ako by ste radi trávili voľný čas v hoteli?

Tráviť čas v hoteli sa dá rôzne. Mnohé hotely ponúkajú služby ako napríklad bowling, minigolf, tanečné zábavy, bazén, fitness či požičovne športového vybavenia. Možnosti sú naozaj pestré, preto pri výbere hotela, v ktorom budete tráviť váš liečebný pobyt, dbajte aj na to, aké služby daný hotel ponúka. Predsa len, počas liečebného pobytu strávite v kúpeľoch viac dní a napríklad v prípade zlého počasia možu byť hotelové služby príjemných spestrením voľného času. 

V mnohých kúpeľoch máte možnosť využiť voľnočasové aktivity v kúpeľných hoteloch aj v prípade, ak ste ubytovaní v inom ubytovacom zariadení. Preverte si tieto možnosti vopred. 

Bowlingové gule

Sú pre vás dôležité konkrétne wellness služby?

Pokiaľ radi trávite čas v bazéne, vírivke či saune, preverte si pred rezerváciou ubytovania aj wellness služby, ktoré ponúka. Väčšie kúpeľné hotely sú často vybavené minimálne bazénom alebo wellness centrom, do ktorého majú ubytovaní hostia zvyčajne vstup zdarma.

Cena liečebného pobytu

Je pre vás dôležité, či sa všetko nachádza pod jednou strechou? 

Ak je pre vás dôležité, aby ste nemuseli opúšťať hotel, môžete si vybrať ubytovanie, kde budete mať všetky služby pod jednou strechou. Pri týchto ubytovacích zariadeniach je ale potrebné počítať s vyššou cenou v porovnaní so zariadeniami, ktoré poskytujú len ubytovanie a na stravovanie a procedúry je potrebné dochádzať. 

Aké vybavenie v hoteli je pre vás nevyhnutné? Máte konkrétne požiadavky?

Nie v každom hoteli sa nachádza štandardné vybavenie ako župany na izbe, fén, výťah, fajčiarske priestory, balkón na izbe vaňa a mnohé iné. Takéto vybavenie nájdete len v ubytovacích zariadeniach vyššej triedy, čo sa, samozrejme, prejaví aj na cene liečebného pobytu.  

V prípade, ak takéto vybavenie nie je pre vás nutnosťou, môžete si vybrať ubytovacie zariadenia nižšieho štandardu, kde vás liečebný pobyt vyjde lacnejšie. 

Máte záujem využiť ponuku zľavnených pobytov?

Mnohé ubytovacie zariadenia ponúkajú rôzne zľavnené liečebné pobyty. Časté sú zľavy typu šesť nocí za cenu piatich, či druhá osoba len za polovicu.

V prípade, ak máte záujem o zľavnený liečebný pobyt, počítajte s nutnosťou rýchlej a skorej  rezervácie. Zľavnené liečebné pobyty sa rýchlo vypredávajú a ponuky sú časovo obmedzené (napríklad je nutná rezervácia a platba mesiac vopred). 

Sú pre vás problémom doplatky za určité doplnkové služby?

Niekedy je pri liečebnom pobyte potrebné počítať aj s ďalšími výdajmi. Vybrané doplnkové služby majú mnohé hotely v ponuke len za dodatočné poplatky. Parkovanie, župany a vaše špeciálne požiadavky (izba, balkón, poschodie, orientácia izby sa svetovú stranu) môžu byť za poplatok. Príplatky môžu byť i za jednolôžkové izby, rodinné izby či apartmány, ktoré nie sú plne obsadené. Poplatky sa môžu vzťahovať aj za požičanie detskej postieľky alebo športových potrieb. Nezabudnite i daň za ubytovanie. 

Vždy si vopred preverte, čo všetko je v cene vybraného liečebného pobytu a za čo bude potrebné doplácať, aby ste na mieste neboli nemilo prekvapení.

Akú formu stravovania preferujete?

V rámci liečebného pobytu môže byť stravovanie zabezpečené formou polpenzie alebo plnej penzie. V prípade polpenzie, ktorá je lacnejšia, sú v cene pobytu raňajky a večera, v prípade plnej penzie aj obed.

Forma stravovania sa v jednotlivých kúpeľoch a ubytovacích zariadeniach môže líšiť. Niekde je celé stravovanie zabezpečené formou švédskych stolov, inde servírované, alebo môžete naraziť aj na rôzne kombinácie, napríklad raňajky formou švédskych stolov a obedy a večere servírované.

Pestrosť a forma stravovania závisí od konkrétneho hotela, odporúčame vám preto si ju pred rezerváciou pobytu dobre zvážiť. Liečebné pobyty so servírovaným stravovaním sú zvyčajne lacnejšie ako tie so stravovaním prostredníctvom švédskych stolov.

Bufetové stoly – raňajky

Koľko procedúr denne by bolo pre vás ideálne (2 alebo 3)? 

V cene liečebného pobytu sú štandardne zahrnuté 2 alebo 3 liečebné procedúry podľa odporúčania kúpeľného lekára. Od množstva procedúr sa odvíja cena pobytu. Pri výbere pobytu preto berte do úvahy aj počet procedúr, ktoré sú zahrnuté v cene. 

Liečebné pobyty s 2 procedúrami sú síce lacnejšie, ale myslite na to, že v prípade, ak budete chcieť absolvovať liečebné procedúry navyše, budete si ich musieť platiť priamo v kúpeľoch. A tak vás vyjdú viac, ako keby ste ich mali zahrnuté v cene pobytu. 

Máte záujem okrem liečebných aj o špecifické relaxačné procedúry?

Mnohé hotely majú k dispozícii okrem tradičných liečebných procedúr aj rôzne relaxačné procedúry, ako napríklad špeciálne masáže, skrášľujúce a kozmetické procedúry, rôzne cvičenia a mnohé iné. Tieto procedúry však zvyčajne nie sú súčasťou liečebného pobytu a je si ich potrebné doplatiť. 

Očakávania

Je cieľom vášho pobytu liečba, prevencia alebo niečo iné?

Liečebné pobyty sú určené pre ľudí, ktorí majú záujem riešiť rôzne zdravotné ťažkosti. V prípade, ak túžite iba po relaxe, k dispozícii máte širokú ponuku relaxačných pobytov v kúpeľoch s rôznou dĺžkou pobytu a rôznymi špecifickými procedúrami. 

Výber druhu pobytu preto prispôsobte účelu, za akým sa do kúpeľov chystáte.  

Stále si nie ste istí výberom liečebného pobytu? Neváhajte a obráťte sa na našich operátorov, ktorí vám radi pomôžu vybrať vhodný liečebný pobyt v kúpeľoch presne pre vás.

Mohlo by vás zaujímať

Hotel Astória Kúpele Bardejov Spoznajte 5 najstarších kúpeľov na Slovensku

Na Slovensku sa nachádza až 1300 minerálnych prameňov, ktoré slúžia ako liečivé i kvalitné stolové vody a viac ako 20 funkčných kúpeľných zariadení. Kúpeľné komplexy sa nachádzajú po celom území Slovenska. Sú dobre vybavené a poskytujú služby vysokého štandardu. Niektoré majú tak dlhú históriu, že na hostí dýcha z každej miestnosti a z každého kúpeľa. Vybrali sme pre vás 5 tých najstarších.

Zistiť viac
Vonkajšia terasa Toto sú 3 najluxusnejšie kúpeľné a wellness hotely na Slovensku

S návštevou kúpeľov sa často spája túžba po relaxe a oddychu. Preto sú luxusné kúpeľné a wellness hotely veľmi obľúbené, hoci ubytovanie v nich nepatrí medzi najlacnejšie. Hostia však vedia, za čo utrácajú peniaze. Napríklad za historickú atmosféru v Piešťanoch, množstvo kultúrno-spoločenských zážitkov v Turčianskych Tepliciach, alebo za masáž priamo v hotelovej izbe v Rajeckých Tepliciach.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore