Oxygenoterapia: Liečba kyslíkom zlepšuje dýchanie i pleť

V súčasnosti poznáme veľké množstvo civilizačných ochorení či ochorení z povolania. Čím ďalej tým viac ľudí trpí aj rôznymi dýchacími problémami, zle sa im dýcha, trpia chronickou nádchou alebo sa u nich vyskytuje dokonca aj astma. Jednou z liečebných procedúr, ktoré sa používajú na liečbu respiračných ochorení, je oxygenoterapia.

Oxygen terapia

Čo je to oxygenoterapia?

Oxygenoterapia je liečebná a regeneračná metóda, ktorá využíva pri liečbe kyslík. Liečba spočíva v inhalácií  koncentrovaného kyslíka. Ľudské telo pri oxygenoterapii dostáva pri vdychovaní 90 – 95 % kyslíka (normálny vzduch obsahuje len približne 21 % kyslíka). Kyslík okysličuje krv a tá dodáva potrebné živiny do celého organizmu.

Oxygenoterapia sa používa na liečbu mnohých ochorení a zároveň ako prevencia pred nimi. Aplikuje sa s cieľom dosiahnuť celkovú regeneráciu buniek, posilnenie imunity, naštartovanie bunkového metabolizmu a látkovej výmeny v organizme.

Pre koho je oxygenoterapia vhodná

Oxygenoterapia je vhodná pre osoby, ktoré majú problémy s nedostatočným príjmom kyslíka. Často je to z dôvodu pľúcnych ochorení, ktoré nedovoľujú absorbovať kyslík, ako napríklad:

  • ronchopulmonálna dysplázia, nedostatočne vyvinuté pľúca u novorodencov;
  • zlyhanie srdca;
  • cystická fibróza;
  • spánková apnoe;
  • ochorenie pľúc;
  • úraz dýchacieho systému.

Oxygenoterapia je účinná aj ako prevencia či dokonca ako skrášľovacia procedúra. Využívajú ju športovci na zlepšenie výkonov, či kozmetické salóny. Terapia kyslíkom má mnoho využití a môže sa aplikovať aj v týchto prípadoch:

Liečba kyslíkom pri zápale pľúc

Osoby, ktoré prekonali ťažký zápal pľúc, môžu profitovať práve z oxygenoterapie, ktorá podporuje dýchanie. Niektoré výskumy hovoria, že hyperbarická oxygenoterapia je účinnejšia ako terapia kyslíkom prostredníctvom Venturiho masky.

Oxygenoterapia a rakovina

Názory na oxygenoterapiu a jej súvis s liečbou rakoviny sa líšia. Niektoré zdroje tvrdia, že vďaka vyššej koncentrácií kyslíka v krvnom obehu môže telo bojovať ľahšie proti rakovinovým bunkám a zároveň oxygenoterapia aktivuje proces hojenia. Na druhej strane však nebolo vedecky dokázané, že by prítomnosť vyššej koncentrácie kyslíka viedla k liečbe rakoviny či k urýchleniu liečby a zotavenia.

Oxygenoterapia a Covid

Oygenoterapia sa využíva pri ťažkých priebehoch ochorenia Covid-19. Ak trpíte post-covidovým syndrómom, prekonali ste ochorenie so stredným až ťažkým priebehom, terapia kyslíkom vám môže pomôcť zmierniť následky.

Kyslíková terapia

Kyslík pre celkové ošetrenie pleti

Oxygenoterapia sa využíva aj na tvárové ošetrenia ako beauty procedúra. Podstatou ošetrenia je aplikácia vysoko koncentrovaného kyslíka priamo na pokožku pomocou vzduchovej „pištole“. Kyslíková striekaná kozmetika predstavuje prúd 95 % koncentrovaného kyslíka, ktorý pod tlakom vstrekuje účinný roztok okysličeného prípravku alebo séra.

Liečba má pozitívny vplyv na akné, ekzémy a jemné poškodenia pokožky. Prispieva k odstráneniu zrohovatenej kože a podporuje prekrvenie a regeneráciu pokožky. V dôsledku použitia kyslíka miznú pigmentové škvrny a pehy, vyhladzujú sa vrásky a pleťové nepravidelnosti.

Ako, kde a ako často?

Oxygenoterapia patrí medzi obľúbené liečebné metódy. Využívajú ju rôzne kliniky a centrá, beauty štúdiá a kúpeľné zariadenia. Pri liečbe inhaláciou prebieha terapia  v  polohe ležmo alebo v polosede a pri úplnom uvoľnení sa vdychuje vzduch raz s väčším a raz s menším obsahom kyslíka pomocou inhalačnej masky. 

Na dosiahnutie želaných efektov je oxygenoterapiu odporúčané absolvovať viackrát. Minimálne účinná frekvencia je 5 až 10 sedení. Terapia trvá rôzne dlho. Zvyčajná dĺžka sedenia je 30 až 60 minút. 

Terapia kyslíkom – typy

Existuje niekoľko rôznych typov kyslíkovej terapie. Patria medzi ne:

Plynný kyslík

Plynný kyslík môže byť uskladnený v prenosnej nádrži. Kyslík sa dodáva v pulzoch. Nádrže sú prenosné a podľa veľkosti sú určené na doma (väčšia nádrž) alebo mimo domu (menšia nádrž vhodná na presuny).

Kvapalný kyslík

Kvapalný kyslík je silnejšie koncentrovaný, takže do menšej nádrže sa zmestí viac kyslíka. Je užitočný pre ľudí, ktorí sú veľmi aktívni, ale ak sa kyslík nepoužije včas, vyparí sa. Tieto nádrže sa dajú opätovne naplniť.

Kyslíkové koncentrátory

Kyslíkové koncentrátory sú náročnejšie na prenos oproti ostatným možnostiam. Koncentrátor kyslíka je zariadenie, ktoré odoberá kyslík z miestnosti, koncentruje ho na terapeutické použitie a odstraňuje ostatné prirodzene sa vyskytujúce plyny. Výhodou koncentrátorov je, že sú lacnejšie a nevyžadujú si plnenie. Do pľúc sa dostáva cez nosové trubice, tvárovú masku alebo trubicu zavedenú priamo do dýchacej trubice.

Hyperbarická oxygenoterapia – HBO

Hyperbarická kyslíková terapia, čiže hyperbarická oxygenoterapia, či hyperbaroxia (skratka HBO) je liečebná metóda spočívajúca v dýchaní kyslíka za podmienok zvýšeného atmosférického tlaku. Pri hyperbaroxii sa vdychovaná koncentrácia kyslíka blíži k 100 %. Pracovný tlak v hyperbarickej komore je pritom 2,5 – 3 bary, takže parciálny tlak kyslíka je 8,5 až 10-násobne vyšší, než pri dýchaní vzduchu za normálnych podmienok.

Fyziologické účinky inhalácie kyslíka v pretlaku spočívajú predovšetkým v tom, že tlak kyslíka vo všetkých orgánoch a tkanivách sa niekoľko násobne zvýši, a tým dochádza k eliminácii lokálnej a celkovej hypoxie a ischémie – nedostatočnej výživy kyslíkom.

HBO - hyperbarická komora

Hyperbarická oxygenoterapia sa v súčasnosti využíva na rôzne ochorenia, v poslednom čase ju využívajú najmä pacienti s postcovidovým syndrómom. Na Slovensku sa táto liečebná metóda v praxi využíva niekoľko rokov, mnohé nemocnice majú k dispozícii pre pacientov hyperbarickú komoru.

Účinky oxygenoterapie

Oxygenoterapia prináša ľudskému telu mnohé benefity:

  • regeneruje organizmus na bunkovej úrovni,
  • pôsobí priaznivo na psychiku,
  • zlepšuje látkovú výmenu,
  • posilňuje imunitu a pomáha pri odstraňovaní toxínov,
  • zvyšuje sa koncentrácia mozgovej činnosti,
  • spomaľuje proces starnutia,
  • vypína pleť a vyhladzuje vrásky,
  • zmierňuje až odstraňuje prejavy celulitídy,
  • zvyšuje výkonnosť mozgu,
  • pomáha pri fibromyalgii,
  • zvyšuje prekrvenie svalov a orgánov,
  • priaznivo pôsobí pri celkovej únave a chronickej vyčerpanosti organizmu,
  • priaznivo ovplyvňuje liečbu ochorení centrálnej nervovej sústavy, kardiovaskulárneho systému, ochorenia tráviacej sústavy, urologické, gynekologické a onkologické ochorenia i
  • ochorenia pohybového aparátu,
  • lieči bolesti hlavy, využíva sa pri zvýšenej únave, poruchách spánku,
  • pomáha pri ochorení COVID-19 alebo na regeneráciu po prekonaní tejto choroby.

Nežiaduce účinky a kontraindikácie oxygenoterapie

Oxygenoterapia je pomerne dobre znášaná procedúra. Inhalácia koncentrovaného kyslíka sa však neodporúča pri:

  • epilepsii;
  • pokročilej ateroskleróze;
  • odlúpnutí sietnice a zelenom zákale;
  • vredovej chorobe žalúdka;
  • silno hnisavom zápale prínosových dutín;
  • akútnej chronickej obličkovej nedostatočnosti;
  • po transplantácii orgánov;
  • infekčné ochorenia.

Kyslík môže byť v ojedinelých prípadoch toxický a môže spôsobiť:

  • opuch dýchacích ciest;
  • stiahnutie ciev sietnice u novorodencov;
  • intoxikácia kyslíkom;
  • vznik voľných kyslíkových radikálov.

Oxygenoterapia vs. ozónová terapia

Oxygenoterapia je forma liečby, ktorá zahŕňa inhaláciu čistého kyslíka na rozdiel od vzduchu, ktorý obsahuje 21 % kyslíka. Používa sa na liečbu mnohých zdravotných stavov vrátane respiračných ochorení, ako je CHOCHP, pľúcna fibróza a podobne. Kyslíková terapia môže tiež pomôcť zlepšiť hladinu energie u ľudí s chronickou únavou a inými ochoreniami.

Ozónoterapia sa využíva pri bolestivých stavov chrbta, platničiek či nervov. Pri ozónoterapii sa využívajú terapeutické účinky zmesi ozón-kyslík. Do poškodenej oblasti sa vpichuje táto zmes, ktorá pomáha zmenšiť tlak na nervové zakončenia. Ozón má taktiež analgetické, protiopuchové a protizápalové účinky na nervový koreň.

Oxymat procedúra

Oxygenoterapia v kúpeľníctve

Oxygenoterapia patrí medzi vyhľadávané liečebné procedúry v slovenských kúpeľoch či wellness hoteloch. Uvedenú procedúru ponúkajú vo všetkých kúpeľoch, spomenúť môžeme obľúbené Dudince, Diamant, Turčianske Teplice či Rajecké Teplice, ale i wellness hotel Park v Piešťanoch, hotel Panorama v Trenčianskych Tepliciach či Alexandra v Liptovskom Jáne.

Oxygenoterapiu vám môže stanoviť kúpeľný lekár ako súčasť liečby, môžete ju mať priamo zahrnutú do zoznamu procedúr pri relaxačných či kúpeľných pobytoch, alebo si o ňu môžete požiadať aj sami vo vlastnej réžii.

Aká je cena oxygenoterapie

Cena procedúry je, v závislosti na kúpeľnom zariadení a od dĺžky procedúry, približne 5 až 30 eur. Jednotlivých poskytovateľov oxygenoterapie si môžete vyhľadať v našom wellness katalógu.

Mohlo by vás zaujímať

Éterické oleje sa používajú pri aromaterapii Aromaterapeutická masáž

Aromaterapeutická masáž je liečebný postup, pri ktorom masér uvoľňuje stuhnutosť svalov a kĺbov a vyvoláva reflexné zmeny na tele. Zároveň je doplnená o liečivý účinok éterických olejov, ktorých vdychovanie priaznivo pôsobí na myseľ a celkovú psychickú pohodu. Aromatrapeutická masáž pozitívne pôsobí nielen na telo, ale i na myseľ.

Zistiť viac
Fototerapia sa využíva pri liečbe novorodeneckej žltačky Svetloliečba

Aj samotné slnko, ktoré na nás svieti z neba, má mnoho liečivých účinkov. Navodzuje v nás celkový pocit šťastia a spokojnosti. Dodáva nášmu telu vitamín D a pozitívne pôsobí aj na ochorenia kože. Preto aj pobyt na slnku môžeme nadnesene označiť za formu svetloliečby. Fototerapia využíva špecifické svetlo, ktoré má ešte oveľa intenzívnejšie účinky. Aké? Presvedčte sa sami.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore