Tepidárium: Relaxačný rímsky kúpeľ uvoľní telo i myseľ

Tepidárium je relaxačná miestnosť s miernou teplotou a vyhrievanými ležadlami. Príjemná hudba, vône a najmä atmosféra tepidária je ako stvorená na oddych od každodenných povinnosti. Dnes sa tepidárium využíva aj na oddych medzi jednotlivými fázami saunovania.

Tepidárium tvorí súčasť saunového sveta

Čo je tepidárium

Tepidárium je teplá miestnosť, ktorá vznikla v rímskych verejných kúpeľoch. Oproti saune nie je úlohou tepidária detoxikácia organizmu, preto je tu nižšia teplota a len mierna vlhkosť. V tepidáriu sa nachádzajú vyhrievané ležadlá a postele.

V relaxačnej miestnosti môžete v niektorých centrách absolvovať aj rôzne procedúry. Často sa používa na predhriatie organizmu pred saunovaním, alebo ako miesto na oddych medzi jednotlivými fázami saunovania. Teplota v miestnosti sa pohybuje od 35 do 40 °C a vlhkosť je od 35 do 45 %. Vzduch sa udržiava vlhký, aby sa telo ochladzovalo a aby sa v ňom ľudia mohli pohodlne uvoľniť. V miestnosti sa nachádzajú vyhrievané ležadlá, prípadne iné lehátka. Atmosféru dotvára relaxačná hudba a príjemná vôňa, ktorá má účinky arómoterapie.

História tepidária

Tepidárium je staroveká rímska kúpeľná stavba, ktorá slúžila ako prechodný priestor medzi studenými a horúcimi kúpeľmi. Bola dôležitou súčasťou kúpacieho rituálu v rímskej kultúre a často obsahovala veľký otvorený bazén na kúpanie. Tepidárium sa začalo používať v republikánskom období Ríma okolo roku 300 pred n. l. a zostalo populárne po celé stáročia. Používali ho aj Gréci, ktorí mali podobné kúpeľné tradície.

V počiatkoch tepidária sa teplota v ňom udržiavala na príjemnej úrovni pomocou obsluhy, ktorá upravovala oheň pod ním alebo presmerovávala vzduch okolo neho pomocou mechov alebo kanálov. V neskorších rokoch si Rimania osvojili sofistikovanejšie vykurovacie systémy, ako napríklad hypokausty a pece, ktoré umožňovali presnejšiu reguláciu teploty.

Okrem toho, že tepidárium poskytovalo pohodlie počas kúpacích rituálov, slúžilo aj ako miesto spoločenských stretnutí, kde si ľudia mohli oddýchnuť a porozprávať sa s priateľmi a zároveň si vychutnať jeho teplú atmosféru. Je známe, že tento priestor navštevovalo mnoho slávnych osobností rímskej histórie, okrem iných aj Július Cézar a Markus Antonius.

Moderné verzie tepidárií sa dodnes zachovali v upravenej verzii, väčšinou bez bazénov. Vo vnútri tepidária je mierna a suchá atmosféra a pre tých, ktorým je teplo v saunách príliš nepríjemné, je to ideálna voľba, ako na chvíľu vypnúť. Na dosiahnutie dlhodobých účinkov sa odporúča navštevovať tepidárium 2 až 3-krát týždenne.

Typy tepidárií 

Rímske tepidárium

Tento typ tepidária má teplý bazén a teplovzdušnú miestnosť. Používa sa ako súčasť kúpacieho procesu na prechod z horúcich teplôt do studených.

Moderné tepidárium

Tento typ tepidária sa často nachádza vo wellness a SPA centrách a pozostáva z vyhrievanej miestnosti s lavicami, ležadlami alebo masážnymi stolmi na relaxáciu.Teplota je zvyčajne oveľa vyššia ako v typických kúpeľoch, ale nie taká horúca ako v saune. 

Moderné tepidárium v Kúpeľoch Dudince

Infračervené tepidárium

Toto tepidárium spája výhody tradičných sáun a parných miestností tým, že namiesto okolitého vzduchu ohrieva telo priamo infračerveným svetlom. Sú často menšie a energeticky účinnejšie ako tradičné sauny, pričom stále poskytujú terapeutické výhody, ako je zlepšenie krvného obehu a relaxácia.

Aké sú účinky a výhody rímskeho kúpeľa 

Tepidárium má najmä relaxačné účinky, vďaka prostrediu dokážete rýchlejšie upustiť od stresu a každodenných povinností. Medzi benefity tepidária patria:

Relax a úľava od stresu

Pobytom v teplom prostredí telo uvoľňuje napätie, vďaka čomu sa človek cíti pokojnejšie. Zároveň účinky arómoterapie a muzikoterapie uľavujú od stresu, úzkosti a umocňujú príjemné pocity.

Zlepšený krvný obeh

Teplo pomáha zlepšovať krvný obeh v celom tele, čo môže viesť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu.

Lepší spánok

Čas strávený v teplej miestnosti pred spaním vám môže pomôcť rýchlejšie zaspať a zlepšiť kvalitu spánku. To má, samozrejme, súvis aj s uvoľneným telom a mysľou.

Detoxikácia

Teplo pomáha podporovať potenie, ktoré vyplavuje toxíny z tela, čo vedie k lepšiemu tráveniu a čistejšej pokožke. Silnejšie detoxikačné účinky majú sauny, kde sú aj vyššie teploty. V tepidáriu je detoxikácia len veľmi jemná.

Kontraindikácie tepidária 

Tepidárium je vhodné pre všetkých, či už pre ľudí precitlivených na teplo, osoby s vysokým krvným tlakom a podobne. Neexistujú známe kontraindikácie, pretože miestnosť má príjemnú teplotu aj vlhkosť, ktoré so sebou nenesú žiadne riziká. 

Rozdiel medzi tepidáriom a saunou 

Hlavným rozdielom medzi tepidáriom a saunou je teplota a vlhkosť miestnosti. Tepidárium je príjemne teplá miestnosť s teplotou od 35 do 45 °C, zatiaľ čo sauna je oveľa teplejšia s teplotou od 50 do 110 °C, podľa typu sauny. Vlhkosť tepidária je mierna oproti parnej saune. Tepidáriá sa často používajú ako relaxačné miestnosti, či predpríprava na saunovanie, zatiaľ čo sauny sa používajú na podporu potenia, detoxikácie, zlepšenie imunity a podobne.

Aká je cena 

Tepidárium môžete navštíviť v rámci wellness centra alebo kúpeľov. Vstup do wellness centra sa v priemere pohybuje od 8 do 12 € za hodinu. 

Kde ponúkajú Tepidárium

Vyskúšajte napríklad tepidárium v Dudinciach, a pre intenzívnejší relax si rezervujte relaxačný wellness pobyt. Viac o tom, ktoré faktory zvážiť pri výbere pobytu, sa dozviete v našom článku Ako vybrať wellness pobyt? Tepidárium je väčšinou súčasťou wellness a SPA centier. Je to miestnosť na relaxáciu a často sa používa ako predsieň pred saunovaním. Náš wellness katalóg vám ponúka prehľad wellness centier, ktoré ponúkajú aj tepidárium vo vašom okolí.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Éterické oleje sa používajú pri aromaterapii Aromaterapeutická masáž

Aromatrapeutická masáž pozitívne pôsobí nielen na telo, ale i na myseľ, má upokojujúce účinky a posilňuje imunitný systém. Môžeme povedať, že aromaterapeutická masáž je liečebný postup, pri ktorom masér uvoľňuje stuhnutosť svalov a kĺbov a vyvoláva reflexné zmeny na tele.

Zistiť viac
Žena v bazéne - ilustračný Kúpele verzus wellness pobyt

Ak si myslíte, že o kúpeľných a wellness pobytoch viete všetko, nasledujúce riadky vás vyvedú z omylu. Vysvetlíme vám základné rozdiely medzi pojmami – wellness a kúpeľný pobyt, aby ste si vybrali tú pravú dovolenku, ktorá naplní vaše očakávania vo všetkých ohľadoch.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore