Parafínový zábal zlepšuje krvný obeh a zmierňuje bolesti

Liečba parafínovým voskom sa vykonáva na rôznych častiach tela, ako sú ruky, nohy a chrbát. Parafín pomáha upokojiť boľavé svaly a kĺby, zmierniť bolesti pri artritíde a zlepšiť krvný obeh.

Ženská ruka ponorená do nádoby s parafínom

Parafínový zábal – kľúč ku krásnej pokožke

Zábal parafínovým voskom je kúpeľná procedúra, pri ktorej sa teplý parafín nanesie na telo v hrubej vrstve a následne sa ošetrovaná oblasť zabalí vyhrievanými uterákmi alebo dekami. Vosk vytvára okolo pokožky tesnenie, podporuje potenie a otvára póry, čím odstraňuje odumreté kožné bunky a nečistoty. 

Parafínový vosk sa na liečebné účely používa od 60. rokov 20. storočia a dodnes je obľúbeným ošetrením. Parafínový vosk je vedľajším produktom ropy a bežne sa používa v rôznych priemyselných odvetviach vrátane kozmetiky, potravinárstva a balenia. Niektoré kúpele a salóny ponúkajú voňavé procedúry parafínovým voskom, ktoré môžu poskytnúť ďalšie aromaterapeutické výhody, ako je relaxácia a zmiernenie stresu.

Ošetrenie pomáha hydratovať pokožku, upokojuje boľavé svaly a zlepšuje krvný obeh. Bežne sa používa ako hydratačné ošetrenie suchej, drsnej alebo poškodenej pokožky a používa sa aj na zmiernenie bolesti a stuhnutosti kĺbov.

Parafínové zábaly sa zvyčajne podávajú v kúpeľoch a salónoch a často sa kombinujú s inými kúpeľnými procedúrami, ako sú napríklad masáže alebo ošetrenie tváre. Ošetrenie zvyčajne trvá približne 45 minút až hodinu a môže sa vykonávať na rôznych častiach tela, napríklad na rukách, nohách a chrbte. Je však dôležité poznamenať, že ošetrenie nie je vhodné pre každého, najmä pre osoby s určitými kožnými ochoreniami alebo alergiami.

Parafínový zábal na ruky postup na doma

Domáci parafínový zábal je jednoduchý a lacný spôsob, ako si môžete užiť hydratačné a uvoľňujúce výhody tejto procedúry v pohodlí vášho domova. Nasledujte tieto kroky:

  1. Kúpte si parafínový vosk na domáce použitie. Je dostupný online alebo v niektorých kozmetických a zdravotníckych obchodoch.
  2. Pripravte si miesto. Potrebujete malý hrniec alebo parafínovú vaničku, aby ste ohriali vosk. Okrem toho budete potrebovať uterák alebo staré plachty na ochranu povrchu pred rozliatím vosku.
  3. Ohrejte parafínový vosk v hrnci, až kým sa úplne nerozpustí.
  4. Počkajte, kým sa vosk trochu ochladí, aby nedošlo k popáleniu kože. Potom ponorte ruky alebo nohy do vosku a pomaly ich vyťahujte, aby sa na ne vosk prilepil. 
  5. Zopakujte tento postup niekoľkokrát, aby ste vytvorili niekoľko vrstiev vosku.
  6. Po dokončení vrstiev si ruky alebo nohy zabaľte do plastového obalu a nechajte pôsobiť 15 až 20 minút.
  7. Potom pomaly odlúpnite vrstvy vosku, ktoré ste aplikovali na kožu.
  8. Nakoniec si opláchnite ruky alebo nohy pod tečúcou vodou a hydratujte.
Ženské ruky držia krém na oranžovom pozadí. Pleťová voda je známa svojou schopnosťou zlepšovať krvný obeh a poskytuje úľavu od bolesti.

Kde sa parafínový zábal používa 

Parafínový vosk má všestranné využitie, či už v kozmetických salónoch alebo v kúpeľoch. Parafín sa najčastejšie využíva na:

Ošetrenie rúk a nôh

Jedným z najčastejších spôsobov použitia parafínových zábalov je ošetrenie suchých, drsných alebo poškodených rúk a chodidiel. Ruky alebo chodidlá sa zvyčajne niekoľkokrát ponoria do teplého tekutého parafínu, čím sa vytvorí hrubá vrstva vosku. Po stvrdnutí vosku sa vosk odlupuje a zanecháva pokožku jemnú a hladkú.

Ošetrenie tela

Parafínové zábaly sa používajú aj na ošetrenie väčších častí tela, napríklad chrbta, ramien alebo nôh. Pri týchto ošetreniach sa na pokožku nanesie teplý tekutý vosk v tenkej vrstve a potom sa prikryje plastovým obalom alebo prikrývkou, aby vosk lepšie prenikol do pokožky. Ošetrenie sa zvyčajne necháva pôsobiť približne 20 – 30 minút, kým sa vosk odstráni.

Kúpeľné procedúry

Parafínové zábaly sú často súčasťou kúpeľných procedúr, či už ako doplnková služba alebo súčasť napríklad masáže celého tela alebo ošetrenia tváre. Pri týchto procedúrach sa parafínový vosk zvyčajne kombinuje s ďalšími zložkami, ako sú esenciálne oleje alebo hydratačné krémy, aby sa zvýšili jeho terapeutické účinky. Rezervujte si kúpeľný pobyt a vyskúšajte pozitívne účinky parafínu.

Žena leží na posteli s parafínovým obkladom na chrbte a hľadá úľavu od bolesti

Účinky parafínového zábalu zmierňuje bolestivé svaly a kĺby

Parafínový zábal poskytuje pozitívne účinky nielen pre pokožku. Tu je zopár z nich: 

Zvlhčovanie

Parafínový vosk je známy svojou schopnosťou uzamykať vlhkosť, čo vedie k hydratovaniu pokožky, čím ju zanecháva jemnú a hladkú.

Exfoliačné účinky

Teplý parafínový vosk pomáha odlupovať odumreté kožné bunky a zanecháva pokožku hladkú a revitalizovanú.

Detoxikácia

Teplo z parafínového vosku podporuje produkciu potu, ktorý pomáha uvoľňovať toxíny z tela.

Uvoľnenie

Teplo a hmotnosť parafínového vosku pôsobia upokojujúco a relaxačne, čo z neho robí ideálnu procedúru pre tých, ktorí hľadajú uvoľnenie a úľavu od stresu.

Zlepšenie krvného obehu

Teplo a tlak parafínového vosku zvyšujú prietok krvi do pokožky, čo zlepšuje krvný obeh a podporuje hojenie.

Liečba bolesti kĺbov

Parafínový vosk sa používa na zmiernenie bolesti kĺbov spojenej s ochoreniami, ako je napríklad artritída.

Zlepšenie vzhľadu pokožky

Parafínový vosk zlepšuje vzhľad pokožky tým, že vyhladí jemné linky a zníži výskyt vrások.

Kontraindikácie parafínového zábalu

  • Kožné ochorenia: Ľudia s určitými kožnými ochoreniami, ako je ekzém, psoriáza alebo dermatitída, by sa mali vyhnúť ošetreniu parafínovým voskom, pretože môže podráždiť pokožku a zhoršiť jej stav.
  • Alergie: Osoby s alergiou na výrobky na báze ropy by sa mali vyhnúť ošetreniu parafínovým voskom.
  • Otvorené rany: Ľudia s otvorenými ranami alebo reznými ranami by nemali byť ošetrovaní parafínovým voskom, pretože môže spôsobiť infekcie.
  • Citlivosť na teplo: Osoby citlivé na teplo alebo osoby so zdravotným stavom, ako je cukrovka alebo neuropatia, by sa mali vyhnúť ošetreniu parafínovým voskom.

Parafínový zábal vs. rašelinový zábal

Pri parafínovom zábale sa na pokožku nanáša teplý tekutý parafín. Vosk pomáha hydratovať a zmäkčovať pokožku, upokojuje boľavé svaly a kĺby a zlepšuje krvný obeh. Bežne sa používa na hydratáciu suchej alebo poškodenej pokožky a môže sa vykonávať na rôznych častiach tela, napríklad na rukách, chodidlách a chrbte.

Na druhej strane rašelinový zábal zahŕňa použitie rašelinového bahna, čo je druh organického materiálu, ktorý je bohatý na minerály a živiny. Bahno sa zvyčajne nanesie na pokožku v hrubej vrstve a potom sa zabalí do igelitu alebo deky, aby lepšie preniklo do pokožky. Predpokladá sa, že táto procedúra pomáha detoxikovať organizmus, zmierňuje zápaly a zlepšuje vzhľad pokožky.

Žena dostáva parafínový zábal na zlepšenie krvného obehu a stavu pokožky na rukách

Z hľadiska prínosov je parafínový telový zábal ideálny na hydratáciu a zjemnenie pokožky a zároveň zmierňuje bolesti svalov a kĺbov. Je to skvelé ošetrenie pre tých, ktorí majú suchú alebo poškodenú pokožku. Rašelinový zábal je zase skvelý na detoxikáciu organizmu a zmiernenie zápalov. Je to tiež vynikajúca procedúra pre tých, ktorí chcú zlepšiť vzhľad a štruktúru svojej pokožky.

Aká je cena 

Cena parafínového zábalu závisí od ošetrovanej oblasti.

Kde ponúkajú služby 

Vyskúšajte parafínový zábal v rámci kúpeľného pobytu. Rezervujte si skrášľovací wellness pobyt a vychutnajte si parafínový zábal na ruky či nohy. Salóny, ktoré poskytujú parafínový zábal nájdete pomocou nášho wellness katalógu. Pre ďalšie liečebné účinky parafínu skúste liečebné pobyty v Piešťanoch či v kúpeľoch Dudince.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Telový zábal vyživí pokožku a dodá jej pružnosť Exkluzívne zábaly

Túžite po čistej, pevnej a zdravej pokožke? Alebo vás trápia nadbytočné kilá a celulitída? Doprajte vášmu telu relax a vyskúšajte niektorý z týchto exkluzívnych zábalov.

Zistiť viac
Prírodné minerály obsiahnuté vo vode majú protizápalové účinky Balneoterapia a jej výhody

Balneoterapia je kúpeľná liečba, ktorá využíva prírodné zdroje. Táto metóda pomáha pri kožných ochoreniach, posilňuje imunitu a má príjemné relaxačné účinky.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore