Hrad Šomoška

Zrúcanina hradu Šomoška obklopená prírodou sa nachádza na slovensko-maďarskej hranici v Národnej prírodnej rezervácii Šomoška. Ak si chcete urobiť výlet z Kúpeľov Číž, vyberte sa k hradu z obce Šiatorská Bukovinka. Prejdete sa lesmi Cerovej vrchoviny a uvidíte tak aj kamenné more a čadičový vodopád.

Šomošský hrad

História hradu Šomoška

Hrad Šomoška vznikol na prelome 12. a 13. storočia. Pravdepodobne ho postavil Illés z rodu Kacsicsovcov. V roku 1310 sa jeho synovia pridali na stranu Matúša Čáka a odovzdali hrad jemu. Kráľ im však v roku 1323 hrad odobral a daroval ho sedmohradskému vojvodovi Tomášovi Széchényimu. V roku 1455 Ladislav III. Széchényi dal hrad do prenájmu Michalovi Országhovi a napokon v roku 1481 sa hrad stal majetkom rodu Lossonczyovcov.

Posledný z rodu Lossonczyovcov Štefan sa vyznamenal hrdinstvom v bitkách proti Turkom. V 16. storočí bol hrad rozšírený o dve delové bašty, barbakan a dve budovy. Turci hrad obsadili v roku 1576 až do roku 1593. V roku 1595 sa hrad stal majetkom rodu Forgáchovcov, ale v roku 1605 hrad prešieľ do kráľovských rúk a stal sa kráľovským majetkom. V rokoch 1608, 1618-1619 a 1647 krajinský snem nariadil poškodený hrad opraviť. Hrad sa zosilnil obranným múrom, zväčšili sa obytné priestory a bola vybudovaná aj delová plošina. 

Po vypuknutí stavovského povstania Františka II. Rákociho v roku 1703 sa majitelia hradu Forgáchovci pridali na stranu vzbúrencov. Po potlačení povstania v roku 1709 prišiel rod Forgáchovcov o hrad aj majetky. Hrad začal odvtedy chátrať, až nakoniec v roku 1826 vyhorel a zmenil sa na ruinu. V rokoch 1972 – 1989 prebehla ale len čiastočná rekonštrukcia a konzervácia hradu. 

Historická fotogaléria

Kamenné more

Unikátny prírodný útvar, pôvodom z doby ľadovej, sa nachádza niekoľko metrov pod hradom a obsahuje aj časti zo stavebného materiálu hradu. Na okrajoch kamenného mora žije užovka stromová, pretože toto „more“ poskytuje vhodný biotop pre plazy.

Kamenný vodopád

Keď idete ďalej od kamenného mora smerom k hradu, určite neprehliadnete kamenný vodopád. Tento jedinečný prírodný úkaz a európsky unikát je vysoký až 9 m. Vznikol vyvrením žeravej lávy na povrch v miestach, kde sa zemská kôra zohriala v dôsledku vulkanickej činnosti. Pomalé chladnutie lávy malo za následok vznik čadičových stĺpcových hranolov. Tieto hranoly boli použité na stavbu hradu a tak došlo k ich odkrytiu.

Míľniky

  • 1291 hrad  pravdepodobne postavil Illés z rodu Kacsicsovcov;
  • 1310 hrad odovzdali Matúšovi Čákovi;
  • 1323 kráľ hrad daroval sedmohradskému vojvodovi Tomášovi Széchényimu;
  • 1455 Ladislav III. Széchényi dal hrad do prenájmu Michalovi Országhovi;
  • 1481 hrad sa stal majetkom rodu Lossonczyovcov;
  • 16. storočie hrad bol rozšírený o dve delové bašty, barbakan a dve budovy;
  • 1576 – 1593 hrad bol obsadený Turkami;
  • 1595 hrad sa  stal majetkom rodu Forgáchovcov;
  • 1608, 1618 – 1619 a 1647 krajinský snem nariadil poškodený hrad opraviť;
  • 1709 po potlačení povstania Františka Rákociho rod Forgáchovcov prišiel o hrad a odvtedy chátra;
  • 1826 hrad vyhorel a zmenil sa na ruinu;
  • 1972 – 1989 prebehla čiastočná rekonštrukcia a konzervácia hradu.

Fotogaléria

Trasa

Na hrad Šomoška sa dostanete dvoma cestami. Kratšia je z maďarskej strany z dediny Somoskő, tá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti hradu. Dlhšia, ale o to krajšia, je cesta z obce Šiatorská Bukovinka. Informačné tabule z obce vás dovedú k parkovisku pri Šimonovej veži na začiatok turistickej trasy. Výstup na hrad nie je náročný, trvá asi 40 min po turistickej značke. Zvládnu ho aj menšie deti a zdatnejší seniori. Trasa nie je vhodná pre detské kočíky.

Doprava

Hrad Šomoška sa nachádza v obci Šiatorská Bukovinka na juhu Slovenska pri maďarských hraniciach. V obci sa nachádza autobusová stanica a premávajú sem priame spoje z okresného mesta Lučenec, vzdialeného cca 30 km. Od okresného mesta Rimavská Sobota je obec vzdialená cca 45 km. 

Túžite navštíviť viacero pamiatok v banskobystrickom regióne? Spojte spoznávanie krás prírodnej rezervácie Šomoška s kúpeľným pobytom v Číži. Budete mať tak dostatok času napríklad na preskúmanie kaštieľa v Betliari, ktorý býval sídlom šľachtického rodu Andrássyovcov, alebo jaskyne Domica.

Ako sa dostať z kúpeľov Číž na hrad Šomoška

Z kúpeľov Číž je hrad Šomoška vzdialený asi 62 km. Najprv pôjdete cestou II/571 v smere na Fiľakovo. V meste Fiľakovo sa môžete pokochať Fiľakovským hradom. Potom pokračujete ďalej smerom na juh na hraničný priechod do obce Šiatorská Bukovinka cestou 71. Odtiaľ je to pešo z parkoviska pri Šimonovej veži asi 40 min až priamo k hradu. 

Parkovanie

Počas sezóny je parkovanie spoplatnené. Parkovať môžete pri Šimonovej veži v obci Šiatorská Bukovinka. Mimo sezóny je tu parkovanie zdarma. Parkovať priamo pod hradom sa dá aj z maďarskej strany z obce Somoskő.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník

Zrúcanina hradu Šomoška je počas sezóny spoplatnená, mimo sezóny je ale hrad Šomoška voľne prístupný bez poplatkov. Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke obce Šiatorská Bukovinka, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Dobre prístupné miesto autom. My sme išli zo Šiatorskej Bukovinky ale možnosť je ísť aj z maďarskej strany odkiaľ je to oveľa kratšie.Prechádzka je vhodná aj pre deti a všetky vekové kategórie.Ide sa príjemným lesíkom. Mne sa páčila veľmi aj maďarská strana kde je park,lavičky,zmenšené modely hradov, Petöfiho chalúpka, zvon…a samozrejme nedá mi nespomenúť milého pána na parkovisku,ktorý bol veľmi ochotný.
D. M.

Parkovisko je za dobrú cenu. Pre deti ihrisko a dá sa aj opekať. Milý pán čo predáva lístky všetko na mape ukáže, takže strach, že hrad nenájdete nehrozí. Cesta k hradu je občas dosť kopcovitá, hlavne už pri cieli. Hrad je z časti rozpadnutý. Turistov je veľa a to aj z maďarskej strany. Stojí to za to aspoň raz v živote vidieť.
J. R.

Otváracie hodiny

Zrúcanina hradu Šomoška je voľne prístupná celoročne.

Video

Hradom Šomoška vás prevedie sprievodca Milan Majdák.

Kontakt

Hrad spravuje obec Šiatorská Bukovinka a je majetkom Slovenskej republiky.

Obec Šiatorská Bukovinka
Šiatorská Bukovinka 41
985 58 Radzovce

GPS súradnice: 48.1714128°, 19.8572067°

Mohlo by vás zaujímať

Múzeum dnes Gemersko-malohontské múzeum

Gemersko-malohontské múzeum je piatym najstarším múzeom na Slovensku. Ponúka prehliadky stálej vlastivednej expozície, ktorej súčasťou sú rozmanité zbierky prírodovedného, historického a výtvarného charakteru. Podávajú pohľad na región Gemer-Malohont. Vzácnosťou múzea je múmia egyptskej ženy, jedna z piatich egyptských múmií na Slovensku.

Zistiť viac
Historická fotografia Hrad Hajnáčka

Zrúcanina hradu Hajnáčka z 13. storočia sa vypína na čadičovom brale nad obcou s rovnomenným názvom. Napriek tomu, že hrad bol súčasťou protitureckej obrannej línie, v roku 1545 ho dobyli Turci. V roku 1703 vyhorel a odvtedy chátra. Niekdajší kráľovský hrad v súčasnosti tvoria len nepatrné zvyšky. Výstup na hrad je príjemnou prechádzkou, ktorú zvládnu aj menšie deti.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore