Kaštieľ Betliar – perla Gemera

Kto by nepoznal kaštieľ Betliar, bývalé sídlo najvýznamnejších aristokratov v Európe v 19. storočí, rodiny Andrássyovcov? Kaštieľ Betliar patrí medzi najkrajšie a najlepšie zachované šľachtické sídla na Slovensku s pôvodným zariadením. Stojí uprostred rozsiahleho anglického parku. Ročne ho navštívi množstvo domácich, ale aj zahraničných turistov. Nenechajte si ujsť jeho návštevu aj vy.

Kaštieľ Betliar

História kaštieľa v Betliari

Počiatky vzniku kaštieľa Betliar sú nejasné. Jadro kaštieľa vzniklo zrejme v rokoch 1441 – 1451 v dôsledku nepriaznivej politickej situácie v Uhorsku, kedy vojská Jána Jiskra z Brandýsa ohrozovali majetky Bebekovcov na Gemeri. Preto si dali vybudovať malé opevnenie. Išlo o dvojpodlažnú budovu s vnútorným nádvorím. Na konci 15. storočia boli vybudované nárožné veže. V prvej polovici 16. storočia vznikol dvojpodlažný objekt, obrátený k starému objektu vnútorným nádvorím. Neskôr pokračovala výstavba spojovacích chodieb, ktoré objekty spojili. V rokoch 1557 – 1565 vznikli obytné priestory. 

Najstaršie písomné správy o kaštieli pochádzajú zo začiatku 18. storočia, kedy Štefan Andrássy prestaval obytnú budovu. V rokoch 1792 – 1795 kaštieľ prešiel úpravou a bol rozšírený. V tom čase bol vybudovaný aj park. Rotunda, ktorá slúžila ako knižnica, bola postavená v prednej časti parku na ľavom brehu. tzv. Krivého potoka. V rokoch 1881 – 1886 za grófa Emanuela I. Andrássyho (1821 – 1891) došlo k najrozsiahlejšie prestavbe kaštieľa. Bola vybudovaná rezidencia so štvorpodlažnou prístavbou, centrálnym schodiskom a boli vybudované trojpodlažné veže. 

Vzhľad kaštieľa Betliar dnes

Kaštieľ Betliar je jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po roku 1945 zachoval so svojím pôvodným zariadením a zbierkami. Všetko patrilo členom rodu Andrássy, najvýznamnejším aristokratom v Európe v 19. storočí. 

Kaštieľ tvorí komplex budov. Na mieste, kde sa dnes nachádzajú pokladne a bufet, boli v minulosti kuchyňa a byty služobníctva. Východne od kaštieľa stál ateliér a byt mladšieho grófa. Na opačnej strane boli koniarne a hospodársky dvor. Začiatkom 20. storočia prešiel kaštieľ modernizáciou, zaviedlo sa elektrické osvetlenie a ústredné kúrenie. Vznikla nielen krásna knižnica, ale aj apartmány a 16 kúpeľní.

Interiér tvoria hlavne vzácny historický nábytok z rozličných období, obrazy uhorských a európskych maliarov, trofejí, zbrane či pozoruhodnosti z exotických krajín. Okrem rodiny tu bývala aj spoločenská elita, ktorá sa zúčastňovala chýrnych betliarskych poľovačiek na medvede, vysokú zver, vlky či diviaky. Poľovačky sa usporadúvali v betliarskych revíroch a okolitých lesoch. 

Fotogaléria interiéru kaštieľa

Prírodný park v kaštieli Betliar

Prírodný park v kaštieli Betliar patrí medzi najkrajšie a najzachovalejšie historické parky na Slovensku a  najvýznamnejšie záhrady sveta. Založil ho koncom 18. storočia gróf Leopold Andrássy (1767 – 1824) a jeho rozloha je cca 80 ha. V parku sa nachádza množstvo zaujímavých zákutí a stavieb. Na konci parku pri rybníku je zverinec v podobe stredovekého hradu s vežičkou, kde Andrássyovci chovali medveďa hnedého, líšku, vlka a rysa. 

Okrem toho sa tu nachádzala aj zvernica pre jeleniu, danieliu a mufloniu zver. Dnes pri zvernici prebiehajú vystúpenia sokoliarov. Pri prechádzke parkom natrafíte aj na slobodomurársky a činsky pavilón, japonský most či Hermesovu studňu, kde si počas piknikov Andrássyovci chladili nápoje. Pri vstupnej bráne sa nachádza rotunda, ktorú využívali ako knižnicu, neskôr ako archív. 

V areáli parku sa okrem vzácnych druhov drevín nachádza umelý vodný systém, ktorý odvádza vodu z Betliarskeho potoka do troch jazier, troch fontán a tzv. Veľkého vodopádu, najväčšieho svojho druhu na Slovensku. Prírodný park s kaštieľom je od roku 1985 národnou kultúrnou pamiatkou. 

Objavte spolu s nami medzi turistami menej známy región Gemer, ktorý však ukrýva množstvo historických a prírodných zaujímavostí. Nemôžeme opomenúť kostolíky so vzácnymi stredovekými freskami, ktoré si môžete pozrieť na trase gotickej cesty, či množstvo sprístupnených jaskýň. Spomenieme známu Domicu a Gombaseckú jaskyňu. Načerpať sily po výletoch môžete na pobyte v neďalekých kúpeľoch Číž.

Fotogaléria

Múzeum Andrássyovcov v kaštieli Betliar 

Múzeum Andrássyovcov ako bývalé sídlo rodiny Andrássyovcov spravuje Slovenské národné múzeum. V priestoroch bývalých apartmánov grófskej rodiny je stála expozícia. Zbierkový fond múzea tvorí pozostalosť po rodine Andrássy. Múzeum v Betliari bolo zriadené rozhodnutím z roku 1952 ako špecializované múzeum. 

Kaštieľ bol v roku 1953 ako pamiatkový objekt sprístupnený verejnosti. V rokoch 1975 – 1977 prebiehal architektonicko-historický výskum kaštieľa a stavieb areálu aj parku. Stavebné úpravy a obnova objektov boli vykonávané v rokoch 1982 – 1986. V roku 1985 bol celý areál kaštieľa aj s parkom vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V roku 1994 bola slávnostne sprístupnená expozícia s názvom Bytová kultúra šľachty v 18. a 19. storočí. 

Od roku 1996 je Múzeum Betliar súčasťou Slovenského národného múzea. Vysunutými expozíciami SNM-Múzea Betliar sú expozície na hrade Krásna Hôrka a v Mauzóleu Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí. 

Expozície kaštieľa Betliar

Nachádzajú sa tu tri expozície:

  • grófske apartmány;
  • expozícia egyptológie;
  • expozícia exotických trofejí.

Grófske apartmány

Grófske apartmány sa nájdete na 1. a 2. poschodí v kaštieli. V týchto priestoroch môžete obdivovať pôvodné zariadenie a nábytok.

Expozícia egyptológie

Andrássoyvci boli nielen zberatelia, ale aj cestovatelia. Expozícia egyptológie priblížuje Staroveký Egypt a egyptské umenie. K ťažiskovým zbierkam v tejto oblasti patrí múmia kňaza z pohrebiska v Gíze z 12. – 11. stor. pred Kr. a múmia dieťaťa z obdobia 5. – 4. stor. pred Kr. 

Expozícia exotických trofejí

Táto expozícia sa nachádza na prízemí kaštieľa. K obľúbeným aktivitám aristokracie okrem cestovania patrilo v minulosti aj poľovníctvo. Expozícia preparátov z Afriky a Ázie sa nachádza v zimnej záhrade kaštieľa. 

Povesť

Ako tomu kedysi bývalo, krajom sa túlali žobráci. Prespávali pod holým nebom a kde tu ich dobrí ľudia prichýlili. Aj žobráka Betlera pritúlili ľudia z baníckej dedinky. Pri prameni pitnej vody na okraji dedinky, pod konármi brezy, mu urobili malú izbietku. Strážil dedinku, najmä vodný prameň a venoval sa deťom. Keď si strážcu prameňa Boh povolal, naďalej chodili baníci po vodu k prameňu a obci prischlo meno po žobrákovi Betlerovi – Betliar.

Doprava

Kaštieľ Betliar sa nachádza v obci Betliar na trase Rožňava – Dobšiná. Z okresného mesta Rožňava je obec Betliar vzdialená asi 7 km a vedie sem cesta I/67. V obci sa táto cesta volá Rožňavská. Z nej potom odbočte na Šafárikovu ulicu a tá vás dovedie až pred bránu kaštieľa. 

Z Rožňavy premáva do Betliaru priamy autobusový spoj. Pokiaľ sa vyberiete autobusom, z autobusovej zastávky v obci Betliar je potrebné ísť severovýchodným smerom popri Krivom potoku a za 20 minút ste v areáli kaštieľa.

Ako sa dostať ku kaštieľu Betliar z kúpeľov Číž

Kaštieľ Betliar je vzdialený od kúpeľov Číž cca 58 km. Autom sa vyberte smerom na Tornaľu cestou II/571, ďalej cestou E58 až do Rožňavy, odkiaľ je kaštieľ vzdialený už len 7 km. Privedie vás tam cesta I/67. 

Parkovanie

Pred kaštieľom sa nachádza spoplatnené parkovisko pre autá, autobusy a bicykle, ktoré spravuje samotná obec Betliar. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Kaštieľ Betliar organizuje množstvo podujatí, akými sú prehliadky kaštieľa počas valentínskeho víkendu, tvorivé dielne pre deti, remeselnícky trh, noc múzeí či koncerty vážnej hudby.

Postrehy návštevníkov

Nádherný kaštieľ, ktorý je povinnou zastávkou pri blúdení východným Slovenskom. V kaštieli sa nachádza pekné múzeum a je obklopený obrovským parkom, ktorý je ideálny na dlhé jarné, letné či jesenné prechádzky. V parku je množstvo zaujímavých a starých stromov, potok, jazierko ale aj umelo vytvorený vodopád.
H. D.

Záhrada v okolí kaštieľa je vhodná na výlet aj pre rodiny s menšími deťmi, ktoré ešte prehliadku múzea nezvládnu. V záhrade sú označené dreviny tabuľkami s popisom. Vstup do záhrady je bezplatný. Parkovanie pred kaštieľom je spoplatnené a stojí 2,5 € v areáli kaštieľa je bufet a toaleta. Samotná prehliadka kaštieľa patrí medzi najzaujímavejšie, ktoré v našich múzeách nájdete. Odporúčam aj prehliadku kaštieľa. S malými deťmi a kočíkom sme ale prehliadku vynechali a pre tento krát obdivovali len záhradu kaštieľa.
J. B.

Vstupné/Cenník

Vstupné sa pohybuje od 5,00 – 8,00 €. Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke kaštieľa Betliar, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Kaštieľ Betliar je otvorený denne okrem pondelka. Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke kaštieľa Betliar, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Kaštieľ Betliar a okolie zhora
Betliar a jeho história

Kontakt

SNM – Múzeum Betliar
Kaštieľná 6
049 21 Betliar

GPS súradnice Kaštieľa Betliar: N48°42’23“ E20°30’37‘

Mohlo by vás zaujímať

Budova Baníckeho múzea, kde sídli Historická expozícia Banícke múzeum v Rožňave

Banícke múzeum v Rožňave je okresné vlastivedné múzeum zamerané na baníctvo a hutníctvo v regióne Gemer. Nájdeme tu ale aj bohaté zbierky z archeológie, histórie, dejín umenia a techniky. Múzeum pozostáva z niekoľkých expozícií, situovaných na rôznych miestach. Na svoje si prídu nielen dospelí, ale aj deti, vďaka interaktívnej výstave v zážitkovom centre Sentinel, kde sa môžu povoziť v banskom vláčiku.

Zistiť viac
Šomošský hrad Hrad Šomoška

Zrúcanina hradu Šomoška obklopená krásnou prírodou sa nachádza na slovensko-maďarskej hranici v Národnej prírodnej rezervácii Šomoška. Dominantou hradu je okrúhla veža z 15. storočia. Ak si chcete urobiť výlet, vyberte sa k hradu z obce Šiatorská Bukovinka. Prejdete sa lesmi Cerovej vrchoviny a okrem toho uvidíte unikátne prírodné úkazy, akými sú kamenné more a kamenný čadičový vodopád.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore